Як повідомив Начальник ОВА Сергій Борзов, за три місяці 2024 року на базі закладу пересадили одне серце та чотири нирки.

«Це результат великої командної роботи. Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я України обрало обласну клінічну лікарню ім. М.І.Пирогова, як одну із базових для реалізації пілотного проєкту зі створення центрів трансплантології в Україні. Пілотний проєкт тривав три роки, з 2021 - 2023 рр. З 2024 року до Програми медичних гарантій додано новий пакет послуг "Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів". Для пацієнтів це залишається безоплатним, лікарня отримає кошти від НСЗУ». – зазначив Сергій Борзов.

За словами очільника області, першу трансплантацію на базі лікарні ім. М.І.Пирогова було проведено у грудні 2021 року.

Тоді пересадили нирку від матері до сина. Операцію проводила команда лікарів на чолі із завідувачем високоспеціалізованого урологічного Центру з відділом трансплантації органів Олегом Капшуком. 

«Це був старт розвитку трансплантації на Вінниччині. Сьогодні на базі лікарні уже пересаджують нирки, серце та печінку. У 2023 році Вінницька область посідала 9-те місце за кількістю проведених трансплантацій за рік.  Було проведено 12 пересадок нирок, 3 – печінки та вперше пересадили серце». - зауважив Сергій Борзов.

Начальник ОВА також додав, що для проведення однієї трансплантації залучається велика команда фахівців.

Сьогодні вінницькі трансплантологи уже самостійно пересаджують нирки. А от на пересадку серця та печінки приїздять ще й фахівці з Києва.

«Хочу подякувати Василю Васильовичу Лазоришенцю – наш надійний партнер і друг, який приймав безпосередню участь у трансплантації серця. Він став тим локомотивом, завдяки якому цей процес успішно стартував у Вінниці. А також команді Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова АМН України, які активно долучаються до співпраці з вінницькими колегами. Велику просвітницьку роботу провели заступник директора з організації хірургічної роботи Ярослав Хребтій та заступник медичного директора з розвитку трансплантології, трансплант-координатор Ярослав Мостович. Вони працювали з громадами й розповідали про важливість донорства та трансплантологію. Та й загалом, трансплантація – це спільна команда робота, і це була наша мрія, яка сьогодні стала реальністю. З однією проведеної трансплантації у 2021 році, до вперше пересадженого серця на Вінниччині у 2023 році. Разом до Перемоги!» - підкреслив Сергій Борзов.

Команда вінницьких трансплантологів:

  • заступник директора з організації хірургічної роботи Хребтій Ярослав
  • заступник медичного директора з розвитку трансплантології, трансплант-координатор Мостович Ярослав.

Трансплант-координатори:

  • Гуменюк Микола;
  • Маліновська Тетяна;
  • Громяк Анастасія;
  • Супровід пацієнтів в післятрансплантантаційному періоді, призначення і виписка імуносупресивних препаратів Поліщук Юрій.

Хірурги – трансплантологи:

  • Заєць Юрій;
  • Капшук Олег;
  • Кедик Олексій;
  • Руденко Сергій;
  • Сергійчук Олег;
  • Рубіна Катерина - визначення імунологічної сумісності пари донор-реципієнт.

«Дякую за командну професійну роботу! Дякую, що рятуєте життя!» - резюмував Сергій Борзов.