Співробітництво в оборонній сфері та підтримка євроінтеграційних прагнень —Україна та Словаччина домовились продовжувати тісну співпрацю. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі з Прем’єр-міністром Робертом Фіцо, яка відбулась в Ужгороді 24 січня 2024 року.

Денис Шмигаль повідомив про домовленість, згідно з якою Уряд Словаччини не буде блокувати купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу. 

«Тобто, наше співробітництво у питанні зброї для України продовжиться на комерційній основі. Тут багато перспектив. Українські та словацькі оборонні компанії вже спільно виробляють певні види військової техніки в Словаччині. Будемо масштабувати. Крім того, хочемо розширити роботу ремонтної бази для військової техніки», — зазначив Прем’єр-міністр України. 

Крім того, було досягнуто домовленість про співпрацю у питанні поставок з боку словацьких компаній інженерної техніки, яка необхідна Україні для будівництва оборонних рубежів. Це, зокрема, можуть бути броньовані екскаватори та машини для розмінування на шасі танка Т-72. До слова, Словаччина вже ухвалила рішення про поставку двох машин розмінування Bozena-4 для відповідних робіт на деокупованій частині Херсонщини. 

Важливим аспектом перемовин стала підтримка України. Так, за словами Дениса Шмигаля, Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку ЄС. 

«38 млрд євро розраховані на чотирирічну бюджетну підтримку нашої держави. Ще 8 млрд євро передбачено на інвестиційні цілі, реалізацію відповідних проектів. І тут ми говорили про наш принцип «Об’єднані в захисті — об’єднані у відновленні». Ми запрошуємо словацький бізнес брати участь у відновленні України, зокрема через конкурентні інструменти Ukraine Facility», — зазначив Глава Уряду.

Крім того, Словаччина підтримує євроінтеграційні прагнення України. Денис Шмигаль зазначив, що Україна сподівається на таку ж підтримку і надалі, щоб вже цього року ми почали рухатися конкретною переговорною рамкою з ЄС.

«Попри всі політичні кути, ми формуємо політику “нового прагматизму” у відносинах з багатьма країнами Європи. Я впевнений, що Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн», — підкреслив Денис Шмигаль.