Сьогодні, за дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна доповіла на засіданні профільної комісії обласної Ради про розвиток освіти, культури, спорту і молодіжної політики на Вінниччині.

Зокрема, йшлося про стан цих галузей у IІ півріччі 2022 року та І півріччі 2023-го.

Наталя Заболотна підкреслила, що у всіх цих сферах пріоритетом #1 є безпека.

Саме тому в області постійно нарощували кількість укриттів у закладах освіти. Так, до І півріччя 2023 року вдалося на 92% облаштувати захисні споруди у садочках, школах, коледжах, університетах тощо.

Також забезпечили заклади 685 генераторами на випадок відключень електроенергії. У разі переходу на онлайн навчання потурбувалися й про техоснащення викладацького складу.

Так, у рамках проєкту «Ноутбук кожному вчителю» школам області надали 2 428 хромбуків та 136 ноутбуків. Це вдалося зробити за підтримки наших міжнародних партнерів, зокрема компанії «Google» та фонду Unicef.

Інформуючи про сферу спорту, Перший заступник Начальника ОВА зауважила, що попри війну та складні фінансові умови розвиток спортивної галузі в області триває.

"Так, наші спортсмени представляють Україну на міжнародних майданчиках: 104 рази у ІІ півріччі 2022 року та 85 – у І півріччі 2023 року. Здобуто 152 та 91 золоту медаль відповідно. Проводили обласні заходи та брали участь у всеукраїнських змаганнях регулярно. Відтепер за цей період маємо аж на 31 Майстра спорту України більше", - зазначила посадовиця.

Також своїми здобутками вражає і галузь культури, діячі якої активно залучені до волонтерства.

Так, на підтримку Збройних Сил України провели близько трьох тисяч культурно-мистецьких заходів. Завдяки підтримці глядачів та відвідувачів зібрали 16,7 млн грн.

Особливу увагу Наталя Заболотна приділила темі інтеграції молоді з числа ВПО. За її словами, це близько третини від загальної кількості людей з інших куточків України у нашій області.

Протягом звітного періоду органузували бізнес-форум «Plan B» для молодих підприємців, змагання з рафтингу Воробіївськими порогами «Let’s Go Raft» та, за фінансової підтримки міжнародної громадської організації «ACTED», – 4 одноденних міні-феста «Будь молодим – живи активно» для переселенців, які проживають у Калинівській, Вінницькій, Жмеринській, Сутисківській, Лука-Мелешківській громадах.

Продовжили стару добру традицію, забезпечили організацію прибирання в рамках Всесвітнього Дня прибирання World Cleanup Day.

Також важливо, що Студентська Рада Вінниччини налагодила комунікацію з релокованими закладами освіти та залучила до студентського життя області молодь, що знайшла тут прихисток.

Члени Молодіжного Конгресу Вінниччини в рамках проєкту «Діалоги перемоги: участь молоді у відновленні України» отримали необхідні матеріали та облаштували креативні та безпечні сховища в Бершадській, Тульчинській, Піщанській, Гніванській, Ямпільській громадах. Голова Молодіжного Конгресу Вінниччини Артем Маткарімов захищає Україну зі зброєю в руках.

Підбиваючи підсумки, Наталя Заболотна підкреслила: "Попри усі труднощі ми рухаємося уперед. Крок за кроком здобуваємо перемогу. Дякую кожному та кожній за те, що докладаєте максимум зусиль на своїх робочих місцях".