Угода про гарантії безпеки між Україною та Великою Британією передбачає співробітництво у всіх сферах: на землі, в повітрі, на морі, в політичному та кібер-просторі. Це допоможе Україні протистояти російській агресії сьогодні і в майбутньому. Про це наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі телемарафону «Єдині новини». Він відзначив, що угода містить конкретні гарантії безпеки, які є двосторонніми і партнерськими. 

«Після завершення цієї війни союзники мають реагувати протягом 24 годин на будь-який прояв агресії. А зараз Велика Британія буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Цей історичний момент не настав би без величезної проробленої роботи Президента Володимира Зеленського, нашої дипломатичної команди, без роботи групи Єрмака-Расмуссена, яка напрацювала Kyiv Security Compact», - відзначив Денис Шмигаль. 

За його словами, угода буде діяти до моменту вступу України до НАТО, після цього закладені в неї гарантії перетворяться на гарантії безпеки Альянсу. Також Глава Уряду наголосив на фінансовій складовій домовленостей. 

«2,5 млрд фунтів стерлінгів (майже 3,2 млрд доларів) передбачено для фінансування України протягом 2024 року. Це кошти на підтримку української оборонної сфери. 200 млн фунтів стерлінгів піде на закупівлю та постачання Україні надсучасних дронів. Також в межах цих коштів будемо отримувати зброю, технологічну підтримку для спільного виробництва зброї в Україні та у Великій Британії. Фінансова підтримка передбачається протягом усіх 10 років дії цієї угоди», - повідомив Денис Шмигаль. 

Він акцентував на тому, що Україна веде переговори з партнерами для підписання аналогічних угод з іншими союзниками. 

«Ця угода є першою, але не останньою. Ми розраховуємо, що країни, які підтримали «Спільну декларацію про підтримку України», в тому числі країни G7, будуть приєднуватися і підписувати аналогічні документи. Маємо друзів, які вже оголосили про бажання укласти такі безпекові договори з Україною протягом найближчого часу», - заявив Прем’єр-міністр України.