30 травня відбулась зустріч керівництва області з представниками делегації зі Сполучених Штатів Америки – керівниками гуманітарної, стратегічної та громадської політичної консалтингової агенції PASS LLC.

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, у зустрічі взяли участь його Перший заступник Наталя Заболотна, а також заступники Сергій Здітовецький, Андрій Кавунець та Олександр Піщик.

На зустрічі були присутні: президент і генеральний директор PASS LCC Даніель Патрік Пулс, президент Карпатського фонду Шандор Кьолеш, голова правління «Norwalk Furniture» Деніел Вайт, виконавчий директор Firefighter Rescue Network Донна Тібедо, доктор медичних наук Шон Борич, спеціальна помічниця президента та генерального директора PASS LLC Рейчел Бек, письменник і режисер Чіп Дункан, а також директор Єврорегіону «Дністер» Світлана Пустовіт.

Звертаючись до представників делегації, Наталя Заболотна окреслила ситуацію в області.

«З перших днів повномасштабного вторгнення рф Вінницька область стала транзитною та почала здійснювати розміщення внутрішньо переміщених осіб. Станом на сьогодні у регіоні майже 167 тисяч ВПО, з них: 48 тис. – діти, 335 багатодітних сімей, понад 2 тис. малозабезпечених сімей та майже 6,5 тис. осіб з інвалідністю. Зріст кількості населення призвів до зростання навантаження на соціальну, медичну та освітню галузі», -  зазначила Перший заступник Начальника ОВА.

У свою чергу, Андрій Кавунець додав, що область продовжує надавати прихисток людям з інших регіонів, зокрема в рамках централізованої евакуації.

Крім того, посадовець окреслив проблемні питання економічного становища в області, що також безпосередньо впливає на ситуацію в Україні загалом.

«Вінниччина є відносно спокійним регіоном, тому сюди перемістилися понад 300 суб’єктів бізнесу різних напрямків. Це допомогло створити більше тисячі нових робочих місць. Окрім підприємств, до нашого регіону перемістилися й освітні заклади. Також, попри всі виклики, продовжуємо розвивати медичну галузь за підтримки міжнародних партнерів», - зауважив Андрій Кавунець.

Під час зустрічі учасники обговорили напрямки потенційної співпраці та актуальні потреби, зокрема, надання допомоги медичним та соціальним закладам області.

Президент і генеральний директор PASS LCC Даніель Патрік Пулс акцентував, що це вже третій візит представників агенції з початку російської агресії.

«Ми завжди і повністю підтримуємо Україну. Ми знаємо, що ви більше турбуєтеся про нас, аніж про себе. Ми вже створили організацію для дітей і жінок з України, для забезпечення їхніх потреб. Це маленькі кроки, проте ми не зупиняємося. Учора в Штатах був меморіальний день, вшановували пам’ять героїв України. На багатьох общинах підіймали український прапор. Наші цінності пов‘язані як ланцюг, і він ніколи не розірветься», - підкреслив Даніель Патрік Пулс.

Про вже надану допомогу українцям розповів президент Карпатського фонду Шандор Кьолеш. Також він додав: «Ми бачимо як українці намагаються вижити і боряться за своє майбутнє. Я знаю Україну вже багато років і люблю її. Я дуже співчуваю вам. Дуже приємно бачити скільки різних проєктів наразі працює в Україні, і ми також хочемо доєднатися до цього процесу».

Підбиваючи підсумки зустрічі, Наталя Заболотна подякувала партнерам за візит у такий непростий воєнний час.

«Лише беззаперечна підтримка усього цивілізованого світу допомагає нам вистояти і дає змогу дивитися у завтрашній день. І це найголовніше. Ми переконані у своїй перемозі. Ми переконані в тому, що ті, хто зараз поруч з нами, будуть з нами до самої перемоги і після неї також. Це важливо, щоб ми не просто відновили те, що ми втратили під час цієї війни, а й стали значно сильнішими», - резюмувала посадовиця.