10 травня в обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбулось виїзне засідання членів міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України».

У заході взяли участь Начальник ОВА Сергій Борзов та народний депутат України Ірина Борзова.

Під час засідання Сергій Борзов окреслив ситуацію в області щодо забезпечення вимушених переселенців, наявних проблем ВПО та можливостей для їх вирішення.

Очільник області зауважив, що переважна більшість вимушених переселенців Вінниччини проживає у приватному секторі – це понад 164 тисячі людей. І лише 2% ВПО мешкають в колективних центрах. Це чи не найкращий показник в Україні.

В області функціонує 94 місця компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб. Це заклади соціальної сфери, охорони здоров'я, освіти, спорту, які розташовані як у містах, так і в селах області.

Також до Вінниччини було евакуйовано та розміщено 1287 осіб з інвалідністю та людей похилого віку.

«Вінниччина в трійці лідерів за чисельністю прийнятих ВПО. І попри велике навантаження на соціальну та інші галузі ми продовжуємо приймати людей. Однак, вважаю, що пропорційний розподіл місць між регіонами – це теж дуже важливо, тож на цьому акцентую особливу увагу», - наголосив Сергій Борзов.

Найвразливішими серед усіх ВПО залишаються діти. Вінниччина прийняла 199 переміщених дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Усі вони взяті на обліки профільними службами, знаходяться на постійному контролі, проводиться систематичний моніторинг потреб дітей та сімей, в яких виховуються такі діти.

Під час виступу Начальник ОВА звернувся до народних депутатів з проханням ініціювати зміни до постанови КМУ в частині актуального переліку територій, на яких ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих територій. На даний час зазначена постанова регламентує порядок надання такого статусу лише дітям Донецької та Луганської областей.

Також Сергій Борзов наголосив, що на сьогодні непростим завданням залишається забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Вони мають змогу скористатися державними та обласними житловими програмами пільгового довготермінового кредитування, але відсутність фінансування по загальному фонду Державного бюджету значно обмежує використання програми.

Щодо державної програми єОселя, то наразі ще не завершено процедурні питання і не врегульована можливість подання заявки через портал Дія для ВПО. Тому очільник області звернувся до народних обранців з потребою сприяти прискоренню прийняття необхідних змін, а також доповнень до застосунку Дія та інших нормативних документів для вирішення цього питання.

Обласна військова адміністрація продовжує співпрацювати з понад двадцятьма міжнародними організаціями. Від початку повномасштабної війни працює обласний гуманітарний штаб, з якого передається допомога усім 63 громадам для забезпечення ВПО.

«На Вінниччині чітко налагоджений механізм обліку гуманітарної допомоги. Ця програма досить проста і зручна у використанні. Вона дає можливість одразу побачити обсяг потреб у кожній громаді регіону. Міжнародні фонди також мають доступ до обліку допомоги, тож можуть швидко відреагувати на запит та побачити, куди і яку саме потрібно надати підтримку. Наш досвід вже використовується в Луганській, Сумській та Херсонській областях», - підкреслив очільник області.

Наприкінці зустрічі Сергій Борзов запевнив, що зі свого боку обласна військова адміністрація буде докладати максимум зусиль для того, щоб допомогти тим, хто постраждав від цієї війни.

Разом до Перемоги!