Війна має руйнівний вплив на психіку людини, хоча спочатку він може здаватися непомітним.

Саме тому, з ініціативи Першої леді Олени Зеленської, втілюється Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?».

Сьогодні Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь у розширеному засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Під час наради за участю Першої леді Олени Зеленської та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля йшлося про створення координаційних центрів підтримки цивільного населення на базі обласних військових адміністрацій. Крім того, значна увага була приділена алгоритму надання психологічної допомоги та супроводу в кризових та екстрених ситуаціях, посиленню міжвідомчої взаємодії.

Також приділили значну увагу створенню системи сервісів і послуг у громадах, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, якщо вона не здатна впоратися самостійно.

Важливе значення має перехід від військової служби до цивільного життя. Тож наголосили на тому, щоб задовольнити потребу у психологічній допомозі військових, ветеранів війни, їх сімей, сімей загиблих Захисників та Захисниць через працюючу мережу закладів, через надання послуг з урахуванням принципу «рівний-рівному». Крім того, профільне міністерство працює над впровадженням в Україні інституту помічника ветерана. І Вінниччина стала однією з перших областей України, де запроваджуватиметься зазначена ініціатива.

Важливо, щоб кожен, хто працює в сфері надання допомоги людям, розумів і знав, як правильно діяти.

Держава допомагає громадянам підвищити рівень соціальної життєстійкості та здатність долати труднощі шляхом навчання, надання соціальних послуг, зокрема, соціально-психологічної допомоги та розвитку волонтерства.

«Попереду чимало викликів, які потрібно буде долати. Кожен регіон вже має свої напрацювання, але спільна ціль – створити єдину, дійсно ефективну модель, яка працюватиме в усій країні», - зазначив Сергій Борзов.