З початку війни на жінок покладається найбільше навантаження. Кожна хвилюється за майбутнє своєї родини. Постійні переїзди, облаштування на новому місці та питання "що робити далі?"

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна провела робочу зустріч з цього приводу з представниками міжнародної неурядової гуманітарної організації ACTED, які розпочинають проєкт «Забезпечення розширення економічних прав та можливостей жінок для відновлення та розвитку» у Вінницькій області.

Він передбачає підтримку і розвиток жінок в економічній сфері, створення нових джерел доходу, розширення можливостей для зайнятості та підприємництва.

"На сьогодні це вкрай важливо як для місцевих мешканців, так і для інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громадах. Вінниччина - одна з трьох областей, які прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб. Загалом від початку повномасштабної війни було зареєстровано більше 210 тис. ВПО, наразі в регіоні перебуває 168 тис. вимушених переселенців, які потребують підтримки", - зауважила Наталя Заболотна.

В рамках проєкту у Вінницькій області плануються:

  • гранти на самозайнятість та мікробізнес
  • гранти на розвиток малого бізнесу
  • гранти на навчання в IT
  • підтримка Центрів зайнятості
  • центри ділового консультування
  • центри денного догляду
  • посилення поінформованості та зацікавленості учнів та учениць старших класів про переваги та перспективи кар’єри в напрямках STEM та "Rebuild Ukraine".

Як розповів представник ACTED Іван Лучак, проєкт стартував у 2019 році в Донецькій та Луганській областях, а з моменту повномасштабного вторгнення його почали розповсюджувати на інші регіони, щоб надати необхідну підтримку стосовно самозайнятості, розвитку мікро- та малого бізнесу, навчання ІТ тощо.

Важливо, що надання грантів спрямоване не лише на переселенців, а й на місцеве населення, що дозволить зменшити навантаження на приймаючі громади.

Планується, що організація роботи центрів ділового консультування в рамках проєкту включатиме проведення тренінгів та надання необхідної інформації для людей. А створення центру денного догляду для дітей допоможе зменшити навантаження на жінок, які прагнуть працевлаштуватися.

Наразі ж доступна можливість безоплатного навчання на курсах вивчення мов програмування, тестування, Project management, Digital Marketing, HR generalist, Business Analysis, C#/.NET, Machine learning, Java, Motion Design, DevOps, Мауа, та інших сучасних інформаційних та передових технологій у провідних IT школах та академіях, які є партнерами ACTED.

До програми можуть долучитись жінки з числа внутрішньо переміщених осіб, жінки з неповнолітніми дітьми, люди з інвалідністю та багато інших.

Детальніше про вимоги та заявка на участь у грантовій програмі на навчання в ІТ за посиланням: https://ee.humanitarianresponse.info/x/9MVecsdA