Сьогодні, 27 березня, Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов провів офіційну зустріч із делегацією Швейцарії.

Мета візиту швейцарських дипломатів - ознайомлення із реалізацією у Вінницькій області швейцарсько-українських проектів та підтримка гуманітарної галузі регіону.

До складу делегації увійшли:

-  Пані Посол Андреа Штудер, заступниця генеральної директорки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), керівниця напрямку співробітництва з країнами Близького Сходу, Північної Африки та Європи;

-  Пан Посол Сімон Гайссбюлер, заступник державного секретаря, керівник Відділу з питань миру та прав людини Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії;

-  Пан Андреас Хубер, керівник програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні;

-  Пані Ілона Постемська, старша координаторка проєктів Посольства Швейцарії в Україні.

У зустрічі також взяли участь заступники Начальника ОВА та керівники профільних департаментів.

Вітаючи швейцарських партнерів, Сергій Борзов висловив вдячність за візит до України в непростий воєнний час та окреслив загальну ситуацію в регіоні, акцентуючи, що з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації Вінницька область стала транзитною і з 24 лютого по 11 березня щодня приймала близько 15 тис осіб.

«Починаючи з 24 лютого 2022 року, у Вінницькій області транзитом було розміщено понад 600 тис осіб. Зараз в області проживає понад 170 тисяч переселенців, з них понад 50 тисяч – діти, 311 багатодітних сімей, понад 2,5 тисячі малозабезпечених сімей»,- зазначив очільник ОВА.

Було також наголошено, що область наразі є медичним хабом, де лікуються постраждалі від війни з інших областей України. «Загалом населення області зросло в середньому на 12%, у деяких громадах – на понад 20 %,- додав Сергій Борзов.- Це спричиняє додатковий тиск на систему охорони здоров’я, освіти, соціального захисту населення, комунальні служби громад.

Під час зустрічі Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна окреслила основні потреби області в напрямках охорони здоров’я, освіти та у соціальній сфері.

«Вінниччина продовжує приймати маломобільних та ліжкохорих людей із зони активних бойових дій, зокрема значно зросла кількість постраждалих з опіковими та термічними травмами. Наразі є висока потреба в операційному та реанімаційному обладнанні, яким можна надавати сучасну екстрену допомогу», - зазначила посадовиця.

У свою чергу, заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець розповів про основні результати впровадження програми EGAP в області.

Також в ході зустрічі сторони обговорили гуманітарну ситуацію на Вінниччині та процес адаптації переселенців. Не оминули увагою виклики й можливості щодо участі місцевого самоврядування і регіональної влади у процесі відбудови країни. Присутні обмінялися думками і планами щодо реалізації швейцарсько-українських проєктів EGAP та UCORD.

«Для нас було надзвичайно важливо приїхати на Вінниччину, тому що ви є одним із наших надійних партнерів, з яким ми маємо багаторічну співпрацю. Адже саме у Вінницькій області ми започатковували проєкти, які потім поширювали в інших областях країни,- підкреслила Андреа Штудер.- Ми будемо разом з вами працювати для досягнення цілей, які ви визначили як свої пріоритети».

Пан Сімон Гайссбюлер також наголосив, що швейцарська сторона радо продовжуватиме шлях співпраці, розпочатий ще 20 років тому реалізацією спільних проектів.

У свою чергу, Андреас Хубер, який вперше відвідав Вінниччину шість місяців тому, зазначив, що пріоритетним напрямком співпраці під час війни визначено галузь охорони здоров’я. Дипломат також відмітив Агенцію регіонального розвитку як важливий інструмент в реалізації спільної роботи між Вінниччиною і Швейцарією.

На зустрічі також обговорили питання супроводу інвесторами релокованих на Вінниччину підприємств та роботу сільськогосподарської галузі в умовах війни.

На завершення, Сергій Борзов подякував партнерам за підтримку та висловив переконання, що цей візит стане черговим кроком у поглибленні тісної співпраці між Вінницькою областю і Швейцарською Конфедерацією у реалізації важливих проектів.