Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із делегацією Секретаріату Енергетичного співтовариства на чолі з директором Артуром Лорковським. Сторони обговорили кроки для подальшої синхронізації енергосистем України та ЄС і збільшення спроможності експорту-імпорту електроенергії.

«У перші дні повномасштабного вторгнення росії Україна приєдналася до європейської енергомережі ENTSO-E, що дало нам вагому підтримку, коли ворог атакував наші енергетичні об’єкти. Ми налаштовані на прискорення інтеграції енергетичних ринків ЄС та України», — відзначив Денис Шмигаль.

Під час зустрічі в присутності Прем’єр-міністра було укладено Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства про співпрацю з відбудови енергетичного сектору України. З українського боку документ підписав Міністр енергетики Герман Галущенко.

Меморандум передбачає підтримку пріоритетних проектів будівництва та реконструкції енергетичної інфраструктури України, а також підтримку відновлення об’єктів альтернативної енергетики. Крім того, сторони співпрацюватимуть у напрямку підготовки судових позовів проти росії для стягнення компенсації за завдані збитки енергетичній інфраструктурі.