7 листопада у Вінниці розпочав роботу регіональний Форум цифрових громад Digital Vinnytsia Region. Проведення заходу передбачено в межах Проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» за програмою «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)», який  впроваджується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії.

У Форумі взяли участь: заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, Начальник ОВА Сергій Борзов, координатор з впровадження цифрових інструментів в громадах від програми «EGAP» Софія Сакалош, аналітикиня Мінцифри Тетяна Приходько, заступник голови ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець та представники територіальних громад Вінниччини. 

«Цифрова трансформація регіонів є одним із пріоритетних напрямів роботи Мінцифри. Саме тому вже досить тривалий час ми працюємо над тим, щоб у кожній області були CDTO чи цифрові лідери, які допоможуть пришвидшити зміни у сфері цифровізації в кожному куточку України. В умовах війни вона особливо необхідна для забезпечення функцонування інфраструктури, безперебійного доступу до освіти та навчання, надання медичних послуг, покращення кібербезпеки та підтримки економічного фронту країни загалом. Чи потрібна цифровізація вашій громаді? Сподіваюся, що регіональні форуми Digital Regions Week - спрямують вас до цього. Цифровізуймося разом!», - зазначила у своєму вітальному слові заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Звертаючись до присутніх, Начальник ОВА Сергій Борзов зауважив, що сьогодні цифрова трансформація стала ще більш стратегічно важливим напрямком роботи органів влади:  

«Цифрова держава - це один із важливих пунктів програми Президента України Володимира Зеленського. Після 24 лютого ми відчули наскільки потужним є ІТ-фронт.  Уперше в історії люди  воюють не тільки у фізичній площині, а й у цифровій. Кібератаки на держустанови. Інформаційно-психологічний тиск…Та попри все Україна стає найзручнішою державою з точки зору отримання державних послуг. Насамперед завдяки доступності та захищеності інформації».

Очільник області підкреслив, що нові технології дозволяють забезпечувати взаємодію не лише на рівні обласної влади та громад, а й в співпраці з міжнародними фондами. В умовах війни, це надзвичайно важливий напрямок діяльності, що покращив надання допомоги 183 тисячам переселенців Вінниччини. 

«Цього року сформували та затвердили регіональну програму інформатизації - понад 30 заходів для розвитку інституційної спроможності органів публічної влади області, їх інформаційно-комунікаційної інфраструктури, відкритих даних, створення цифрових можливостей та забезпечення широкого використання інформаційних технологій у різних галузях», - зазначив Сергій Борзов.

Координаторка Програми EGAP із впровадження цифрових інструментів у громадах Софія Сакалош підкреслила, що в сучасних воєнних умовах важливо надавати громадам актуальну інформацію щодо цифрових рішень і підвищувати  їх обізнаність із програм інформатизації.

«Цифрова трансформація громад - є одним із пріоритетних напрямків швейцарсько-української Програми EGAP. Використання цифрових інструментів для якісної взаємодії органів влади з мешканцями підвищує прозорість процесів управління та довіру до влади. Саме тому ми спільно з громадами впроваджуємо шаблонні проєкти (мобільні валізки для ЦНАП, система IVR, електронні щоденники та журнали, Центри активності та інструменти е-демократії). Таким чином громада отримує повний комплекс: необхідну нормативну базу, інформаційну кампанію та власне покроковий механізм впровадження та подальшого використання цього сервісу», - додала Софія Сакалош.

Аналітикиня Міністерства цифрової трансформації України  Тетяна Приходько ознайомила присутніх із актуальною інформацією щодо Індексу цифрової трансформації громад України, роботи застосунку «Дія. Цифрова громада» тощо.

«Ми живемо в такому світі, де без інформації та аналітики не можливо будувати свою екосистему.  І попри наявність у світі багатьох методологій присвяченим вивченню цифрових трансформацій – український досвід є унікальним. Україна займає високі позиції у питанні цифровізації завдяки фінансуванню та забезпечення нових за стосунків для полегшення життя мешканців. Водночас, ми зіштовхуємось із двома ключовими питаннями: відсутністю кадрів та активностей проєктів для покращення якості нашого життя. Але відтепер українці розумітимуть, в якому напрямку вони можуть підсилити розвиток своєї громади».

В рамках Форуму цифрових громад Вінниччини провідні експерти галузі обговорили результати та плани цифровізації Вінницького регіону, застосування інструментів електронної демократії, надання адміністративних послуг та інформатизацію громад в умовах воєнного часу. 

Детальніше про регіональну програму цифровізації Вінниччини розповів заступник начальника ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Кавунець. 

«Зараз ми маємо 7 напрямків для цифровізації громад: розвиток швидкісного інтернету, розвиток ЦНАП, Paperless (електронний документообіг), Цифрова освіта, створення візитівки області та надання е-послуг. Загалом це понад 30 завдань та заходів програми цифровізації на 3 роки. Бюджет регіональної програми – 75 мільйонів гривень». 

За словами Андрія Кавунця, станом на сьогодні Вінниччина займає 6 місце серед всіх областей України по цифровій трансформації. 

Також заступник начальника ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ознайомив присутніх із результатами реалізації регіональної програми цифровізації: «Завдяки ефективній цифровізації, Вінницька область зайняла 1 місце по виплатам переселенцям на загальну суму понад 32 млн доларів. В нас відкрито Центр Дія та всі ЦНАпи І ТП підключено до Дія QR, 94 % (220 з 235 населених пунктів завершено впровадження  інтернет субвенції. Також в укриттях медичних закладів регіону організовано wi-fi доступ, 97 % громад підключено до Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади. Крім того, зауважу, що наша область – єдина серед всіх областей України, яка повністю виконала план по впровадженню «Цифрової освіти». 

Крім того, під час регіонального форуму Андрій Кавунець нагородив Почесною грамотою Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради за сумлінну працю, професіоналізм та якісне обслуговування під час воєнного стану ЦНАПи: Райгородської сільської ради, Чернівецької селищної ради, Липовецької міської ради, Козятинської міської ради, Дашівської селищної ради, Якушинецької сільської ради, а також «Прозорий офіс» Вінницької міської ради. 

Зазначимо, що Форум цифрових громад Digital Vinnytsia Region проведено за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Вінницької ОВА та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини».