Сьогодні, 1 листопада, Начальник ОВА Сергій Борзов провів Zoom-зустріч з гетьманом Ліберецького краю Чеської Республіки Мартіном Путою.

Очільник області привітав гетьмана Ліберецького краю із роковинами створення незалежної Чеської Республіки - національним святом, яке відзначалось 28 жовтня і побажав миру та процвітання чеському народу.

Висловивши щиру вдячність за вітання, Мартін Пута з приємністю зазначив,що з нагоди свята, Президент України Володимир Зеленський вручив орден Ярослава Мудрого І ступеня Прем’єр-міністру Чеської Республіки Петру Фіалі. Високу нагороду урядовець отримав за визначний особистий внесок у розвиток українсько-чеського міждержавного співробітництва, підтримку незалежності й територіальної цілісності України.

Під час зустрічі в Києві Президент Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала підписали дуже важливий для нашої держави документ - Спільну декларацію щодо євроатлантичної перспективи України.

Вчора, 31 жовтня, на державному рівні, за участі прем’єр-міністрів обох країн - Дениса Шмигаля та Петра Фіали, обговорили великий комплекс питань з двосторонніх взаємовідносин та з євроінтеграції під час спільного засідання урядів України та Чеської Республіки в Києві.

Сьогоднішня онлайн зустріч керівників Вінниччини та Ліберецького краю стала логічним продовженням дружніх перемовин на регіональному рівні.

«Ми постійно слідкуємо за новинами з України. Ліберецький край готовий і надалі підтримувати вінничан. Ця війна нікого не залишає байдужим, чеський народ з вами – з українцями»,- підкреслив у розмові гетьман Ліберецького краю.

Варто відмітити, що Мартін Пута і його команда – давні друзі і надійні партнери Вінниччини, тож під час  онлайн зустрічі Сергій Борзов висловив вдячність і йому особисто й кожному жителю Ліберецького краю за підтримку українського народу, і вінничан зокрема. Безцінною є в умовах війни надана гуманітарна, фінансова підтримка наших громадян та прихисток для дітей-сиріт з Вінницької області в Ліберці. Між іншим, Ліберецький край загалом прихистив 15 тисяч українців, які рятувалися від війни.

Гуманітарна допомога була передана Збройним Силам України, пожежникам, вінницьким лікарням, пунктам допомоги переселенцям з інших регіонів України, які наразі перебувають у Вінницькій області.

«Вчора, в ході візиту в Україну, в Київ, Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала особисто був свідком масованого ракетного обстрілу державою-терористом росією українських міст, їх цивільної інфраструктури, зокрема енергетичних об’єктів. Тільки за вчорашній ранок було випущено понад 50 ракет, - зазначив у розмові Сергій Борзов, - Ми щиро вдячні Вам, шановний пане Гетьмане, за те, що Ви оперативно відгукуєтесь на наші запити про допомогу. Зокрема, я знаю, що Ви уже відреагували на надісланий минулого тижня лист з проханням додатково допомогти із супутниковими телефонами».

Розмова торкнулась можливостей відновлення енергетичної інфраструктури Вінницької області після ракетних обстрілів і важливості мати альтернативу енергоживленню і мобільному зв’язку.

Гетьман Ліберецького краю з цікавістю підтримав розмову про динаміку наступу ЗСУ на Херсонському напрямку, висловивши впевненість в успіхах українських воїнів та найшвидшому відвоюванні своїх земель.

«Думаємо про вас, готуємо нову допомогу і сподіваємось, що скоро побачимось»,- підсумував Мартін Пута.