Начальник ОВА Сергій Борзов звернувся  до вінничан з нагоди 78 річниці вигнання нацистів з України.

28 жовтня 1944 року радянські війська розпочали бої за місто Чоп.

Боротьба розтягнулася до 25-26 листопада — саме тоді окупанти були вигнані з України.

Це був кінець періоду смерті та ненависті, страху та відчаю, насильства та розрухи…

Друга світова війна – найбільший збройний конфлікт історії людства.

«Вінниччина пам'ятає: область розділили на дві зони окупації – німецьку та румунську.

Тут функціонували військово-польові ставки найвищих партійних та військових посадовців Третього Рейху. Найвідоміша - ставка Гітлера "Вервольф" під Вінницею...Після Голодомору, репресій наші люди змогли протистояти і цій війні…Спільна перемога не була б можливою без спільних зусиль - антигітлерівської коаліції та визвольних антинацистських рухів.

Нарешті можемо знати правду про ту війну», - .зазначає очільник області.

На боці антигітлерівської коаліції на фронтах Другої світової війни боролося українців більше, ніж, наприклад, британців. Українців у війні загинуло більше, ніж сукупні людські втрати Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Польщі, Канади та Франції.

Та війна – це історії про мільйонів українців…

Начальник ОВА підкреслив: «Тоталітарний режим завжди страшний. Ми вже знаємо… Рашизм увібрав усі найпотворніші риси антилюдської ідеології нацизму.Як у 1944 очистили свою землю від нацистів, так і тепер вичистимо від рашистів. Але просто вигнати їх вже буде недостатньо. Цивілізований світ має об’єднатись і подолати антигуманні тоталітарні режими - не дати їм шансу на реінкарнацію. Україна сьогодні неймовірно високою ціною втримує рівновагу демократичних цінностей та суспільного добробуту для Європи і решти цивілізованого світу. Ми приймаємо на себе збройну агресію та терористичні акти, так званої «другої армії світу». Шануємо усіх захисників України. Пам’ятаємо тих, хто віддали свої життя, звільняючи нашу землю від окупантів усіх мастей».