За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова його Перший заступник Наталя Заболотна провела зустріч із родинами військовослужбовців у Томашпільській територіальній громаді.

Спілкуючись із рідними Захисників та Захисниць, Наталя Заболотна особливу увагу приділила питанню здоров’я та отримання медичної допомоги.

«Я розумію, що кожного дня дружини та матері хвилюються за своїх синів та доньок на передовій, чекають дзвінка чи відповіді на повідомлення, а очікування дуже виснажує», - ділиться враженнями посадовиця, - «Звісно, українські жінки сильні та витривалі, але у стресових ситуаціях завжди потрібно слідкувати за самопочуттям та у разі необхідності звертатися до сімейного лікаря».

За словами Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної, члени родин військовослужбовців, як і кожен громадянин України, може отримати допомогу в будь-якому медичному закладі області.

Також наразі діє урядова програма «Доступні ліки», метою якої є забезпечення громадян необхідними лікарськими засобами.

Зокрема, пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом II типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

Щоб отримати препарати за програмою “Доступні ліки” потрібно звернутися до відповідного лікаря, в залежності від напряму:

  • бронхіальна астма, діабет ІІ типу, серцево-судинні захворювання – рецепт виписує сімейний лікар;
  • розлади психіки та поведінки – рецепт виписує лише психіатр;
  • епілепсія – психіатр або невролог;
  • нецукровий діабет – ендокринолог, якщо потрібен повторний рецепт, то його може виписати сімейний лікар.

Зауважимо, що в умовах воєнного стану, наявність декларації з лікарем первинки необов’язкова.

Якщо пацієнт переїхав в інший населений пункт, або не може зв’язатися з лікарем, з яким укладена декларація, – це не проблема.

За рецептом можна звернутися до будь-якого іншого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якщо ліки потрібні дитині. Лікар може виписувати рецепт на “Доступні ліки” на місяць.

Також нагадуємо, що лікар, з яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепту та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон.
Після цього потрібно завітати до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки». Знайти аптеку з Доступними ліками допоможуть і працівники контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
Там Ви отримаєте ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом.
Вартість препаратів аптеці відшкодовує Національна служба здоров’я України.

«Турбота про збереження та зміцнення здоров’я сімей військовослужбовців – це надзвичайно важливо! Я вдячна, кожному і кожній, хто боронить нашу країну! З вірою у перемогу працюємо далі! – зауважує Наталя Заболотна.