Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, разом зі своїм заступником Андрієм Кавунцем, поспілкувався сьогодні за допомогою Skype - зв’язку із Маршалеком Лодзінського воєводства Гжегожем Шрайбером.

«Сердечно вітаю наших побратимів із Республіки Польща та щиро дякую за розуміння того, що зараз відбувається в Україні,- зауважив  очільник Вінниччини.- Ми воюємо за наші землі, за нашу державу і будемо битись до Перемоги!».

Сергій Борзов у розмові Гжегожем Шрайбером подякував за підтримку йому особисто, а також Уряду і народові Польської Республіки  та підкреслив, що Польща – один із самих могутніх і послідовних партнерів, який допомагає  Україні зброєю, гуманітарними вантажами, медикаментами: «Ви це робите з душею, як братній народ»,- акцентував начальник ОВА.

Окремо очільник Вінниччини подякував панові Маршалеку за організацію відпочинку для українських дітей : «В період війни  найбільше страждає дитяча психіка. Отже можливість організувати відпочинок від постійних тривог та ракетних обстрілів у мирній Польщі – велика приємність для обласного керівництва, а найбільше  - для батьків і самих дітей».

В подальшій розмові йшлося про підготовку польською стороною  наступної партії гуманітарної допомоги. Станом на зараз, Лодзінське воєводство готове закупити для Вінниччини необхідні медичні препарати та деяке обладнання. Наразі, спільно з Департаментом охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА, узгоджується список для закупки. Мова йде про передачу апарату вакуумної терапії та спеціалізованих медичних пов’язок і бандажів для лікування різних типів ран та опіків.

Гжегож Шрайбер також повідомив про те що  15 грудня у Лодзі  розпочинає роботу Європейського економічного форум. «Це  міжнародний захід, на якому буде багато поважних гостей. Ми готуємо дискусійну панель про співпрацю з Україною і дуже хотіли б бачити  серед почесних гостей особисто Вас, пане Голово. Ми направимо офіційне запрошення для ваших представників, залишаючи за вами вибір, які це будуть представники і в якій кількості, адже ми будемо раді особисто поспілкуватись і визначити подальші шляхи нашої співпраці»,- зазначив Маршалек. 

Варто зазначити, що з Лодзинським воєводством Вінниччина співпрацює майже 15 років. З початку повномасштабного вторгнення партнерський регіон надав  нашій області 5 партій гуманітарної допомоги. Серед найнеобхіднішого - спальні мішки, ковдри, намети, гігієнічні засоби, харчові пайки з довгим терміном зберігання, ліки, бинти, одяг, постільна білизна. Також одним із вантажів було передано автомобіль швидкої допомоги марки Mercedes-Benz Sprinter для Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф разом із медичним обладнанням, та засобами гігієни.

«Підсумовуючи розмову, можу зазначити, що наша співпраця розвивається і ми готові рухатись далі у багатьох напрямках,- підкреслив Маршалек  Лодзінського воєводства.

«Братня Польща  підтримує нас у важкий воєнний час, як ніхто більше у континентальній Європі, - зазначив Сергій Борзов,- маємо тісну комунікацію через Польський дім у м. Бар з культурним осередком Польщі на території Вінницької області. Тож нехай традиційний журек у Польщі та  український борщ у Вінницькій області – стануть символом нашого єднання і спільних прагнень під час подальших зустрічей. За 225 днів повномасштабної війни ви показали, що є справжніми друзями України. І ця дружба стає міцнішою!».

Разом до Перемоги України!