Сьогодні, 21 вересня, Начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов ознайомився із роботою фронт-офісу Могилів-Подільського районного відділу поліції, де в рамках пілотного проєкту інформаційної підсистеми «CustodyRecords» впроваджено систему контролю за дотриманням прав людини. 

Інформаційно-комунікаційна система Національної поліції України «Custody Records – автоматизована система обліку дій із затриманими особами. Вона забезпечує конституційні  права  громадян, які знаходяться під контролем поліції, а також  права самих правоохоронців,  відповідно до європейських стандартів.

Впровадження цієї системи мінімізує виникнення  конфліктних ситуацій, гарантує надання правової допомоги затриманим особам та убезпечує поліцейських від безпідставних звинувачень. Втілення проєкту «Custody Records» – це яскравий приклад комунікації та успішної взаємодії  виконавчої влади, органів  місцевого самоврядування, Нацполіції та бізнесу.

Ознайомившись із роботою фронт-офісу та нової системи контролю, Начальник Сергій Борзов зауважив, що Вінниччина є найкращою серед регіонів у впровадженні системи «Custody Records.

«Завдяки цій системі людина може почуватись у безпеці – як затриманий, так і поліцейський, адже скрізь ведеться відео спостереження. Розроблена система поводження із затриманими, чітко розписано всі дії, також з’явилась посада офіцера, що слідкує за дотриманням конституційних прав затриманих осіб»,– підкреслив очільник ОВА.

У презентації проекту в Могилеві-Подільському взяли участь Начальник ГУ НП у Вінницькій області  Іван Іщенко, начальник Могилів-Подільського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Василь Ободовський. 

Присутнім розповіли про алгоритм роботи поліцейських з громадянами, які прибувають до відділення поліції, поінформували про надання допомоги і видачі довідок, реєстрацію затриманих у систематизованій електронній базі тощо.

Старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини у поліцейській діяльності профільного Управління Національної поліції України Петро Ткачук провів екскурс щодо роботи фронт-офісу та впровадження системи «Custody Records» у підрозділі.

У свою чергу, Начальник ГУ НП у Вінницькій області Іван Іщенко акцентував, що у такі важкі часи, які зараз проживає наша країна, Нацполіція Вінниччини реформується та стає ближчою до європейських стандартів і до місцевого населення.

«Кожен громадянин, який звернеться у фронт-офіс, буде почутий, на його заяву чи повідомлення належним чином відреагують,- запевнив Іван Іщенко.- Щодо системи Custody Records, – вона передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими, забезпечує дотримання прав людини від неправомірних дій, 100%  надає  можливість спілкування із захисником. Кімната для затриманих також відповідає усім європейським стандартам». 

Начальник ГУ НП у Вінницькій області зазначив, що поліцейські Вінниччини продовжують впроваджувати цей проект і в інших базових підрозділах та висловив переконання, що в поточному році більше 50% всіх територіальних підрозділів Вінницької поліції будуть оснащені системою «Custody Records». 

Велика перевага цієї системи – це дистанційний нагляд, який може здійснювати уповноважений поліцейський через систему віддаленого відеоконтролю. Впровадження «Custody Records» – це справді гарний досвід, адже дотримання прав людини є ключовим пріоритетом сьогодення.