Співпраця урядового та неурядового сектору у сфері ветеранської політики – як ніколи на часі, тож необхідно зміцнювати та розвивати спільні напрацювання.

З цією метою на Вінниччині провели День спільнодії на тему «Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» - координація, партнерство, співпраця. Ветеранська політика!»

У заході взяли участь Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Олена Бессараба. А також усі громадські організації та благодійні фонди, у тому числі регіональні представництва наших міжнародних партнерів, які безпосередньо працюють з ветеранами та їх родинами.

Зустріч відбулася за участі доктора Фамі Ханна, співголови Глобальної референтної групи з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації Міжвідомчого постійного комітету ООН. Він побував  у різних регіонах світу, які зазнали впливу надзвичайних ситуацій, включаючи Ємен, Туреччину, Південний Судан, Нігерію, Ліберію, Ліван, Гондурас, Чад, Бангладеш і Афганістан. За його словами, Україна - флагман у сфері психічного здоров’я і психосоціальної підтримки.

Як зазначила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, на 2024 рік планується створити на Вінниччині навчально-тренувальний центр з ментального здоров’я для проведення тренінгів, курсів. До того ж, у кожному кластерному медичному закладі буде центр ментального здоров‘я.

«Ми прагнемо охопити максимум сфер: освіта, культура, спорт, молодіжна політика тощо. Адже кожна з них важлива у процесі соціальної адаптації наших захисників та захисниць. Це питання потребує комплексного підходу, а також співпраці між урядом, громадськістю та власне ветеранами. Зважаючи на велику кількість ветеранів, яка очікується після війни, державі дійсно важливо ретельно планувати і виконувати програми їх адаптації та соціалізації. Це допоможе зменшити можливі проблеми і забезпечити гідне та якісне життя ветеранів, а також їхніх сімей. Ми також окремо звертаємо увагу на турботу про ментальне здоров‘я фахівців, які надають послуги у сфері психосоціальної підтримки», - зауважила Наталя Заболотна.

Вона наголосила, що саме тому необхідно акумулювати зусилля разом із представникам громадського сектору, які працюють зараз з внутрішньо переміщеними особами, ветеранами та їх родинами, дітьми, дорослими людьми, які тим чи іншим чином постраждали від війни.

Обговорили поточні ініціативи та досягнення у реалізації програм з ветеранської підтримки в регіоні.

Зокрема, обласна військова адміністрація спільно з Міжнародною організацією з міграції реалізовує програму «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення».

Також налагоджена тісна співпраця з Товариством Червоного Хреста України, Карітас-Спес-Вінниця. Завдяки спільним зусиллям та за сприяння Міністерства соціальної політики України, на Вінниччині здійснили пілотування послуги з соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей. Нею вже скористалися 12 родин ветеранів області. Відгуки лише позитивні, тож є стимул розвивати цей напрям далі.

Під час заходу заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець презентував розробку системи картування послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, які надаються ветеранам у громадах. Також він запропонував актуалізувати інформацію для карти послуг з ментального здоров'я, які надаються у Вінницькій області, адже підтримку захисникам надають не лише державні установи, а й чимало громадських організацій.

Зауважимо, що подібна карта – з послугами для ветеранів,  уже діє.

Варто зазначити, що досить потужними є напрацювання Вінницького обласного товариства психологів та психотерапевтів. Це об’єднання фахівців з високим рівнем професійності та досвідом в галузі психології та психотерапії, яке спільно з Ветеранським простором надає підтримку ветеранам, членам їх сімей та родинам загиблих.

Як зауважила фахівчиня Тетяна Комар: «Дуже важливим є фокусування уваги на цих категоріях населення. Вони мають розуміти, що їх вчинки чи вчинки полеглих героїв мають зберігатися в пам’яті поколінь».

Марія Довжик, представниця Ветеранського простору, наголосила, що суспільство має адаптуватися, а не ветеран. 

«Важливо визнавати, що адаптація несе в собі двосторонню відповідальність: з одного боку, суспільство повинно створювати умови та ресурси для ефективної адаптації різних груп, з іншого – людина має бути відкритою для цих можливостей та готовою до взаємодії», - зауважила пані Марія.

Учасники заходу обговорили напрями співпраці та розвитку мережі послуг з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки в області, порушили проблемні питання та окреслили шляхи їх розв’язання.

Присутні також підкреслили, що ветеранська політика може бути більш ефективною та стійкою, оскільки враховує різноманітні потреби та погляди різних учасників. Такий підхід допоможе створити сприятливе середовище для ветеранів та зміцнить підтримку іх можливостей.

У свою чергу, регіональна координаторка з ментального здоров‘я Олена Бессараба подякувала присутнім за плідну співпрацю та злагоджену роботу: «Кожен із вас дуже багато робить у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки - і в громадах, і на місцевому рівні. Мені б хотілося, щоб спектр цих послуг був значно ширшим. Дуже приємно, що ми сьогодні об’єднали багато міжнародних організацій і партнерів, в тому числі наших вінницьких. У нас дуже потужна команда. Немає більше жодної області в Україні, де є стільки кейсів співпраці влади та громадськості. Напевно, це через те, що ми дуже любимо свою землю. Ми будемо працювати ще більше».

Підбиваючи підсумки зустрічі, Перший заступник Начальника ОВА зауважила, що співдія усіх сторін  - надважлива.

"Відновимо людину - людина відновить все!" - резюмувала  Наталя Заболотна.