У Вінниці вже декілька місяців працює Гуманітарний хаб для ВПО з інвалідністю, який створено за ініціативи ВМГО «Паросток» та за підтримки донорів, благодійників і волонтерів. Про досягнення та виклики, з якими зіштовхуються відвідувачі та фахівці Гуманітарного хабу, розповідає голова правління ГО «Паросток», авторка ідеї створення хабу Ірина Саранча.

Розкажіть, які послуги можуть отримати переселенці, що звертаються до Гуманітарного хабу?

«Завдяки благодійникам, волонтерам та владі вже більш як 350 родин ВПО з інвалідністю отримують такі послуги як: забезпечення соціального супроводу, послуги пральні та дрібного ремонту одягу, заняття з дітьми (зокрема підготовка до школи, майстер-класи, арт-терапія), консультації психолога, переклад на англійську мову. Регулярно здійснюється видача гуманітарних наборів, що включають в себе продукти харчування, засоби гігієни та інші необхідні для осіб з інвалідністю речі. Спочатку ми розраховували, що до нас за допомогою звернеться трохи більше 100 родин, але наразі ця кількість постійно зростає, тому ми постійно шукаємо можливості залучати додаткові ресурси для покриття нагальних потреб наших відвідувачів. Крім того, не можна забувати й про членів ВМГО «Паросток», які не виїхали з Вінниці, попри додаткові життєві складнощі під час війни, а це ще понад 80 осіб з інвалідністю, долею яких опікується наша організація».

Наскільки нам відомо, в багатьох родинах ВПО або є діти з інвалідністю, або батькам за станом здоров’я важко піклуватись про дітей в нових для себе умовах. Як ви допомагаєте цим родинам?

«На початку роботи нашого хабу ми не врахували, що доведеться вирішувати й питання дошкільного навчання та покращення психоемоційного стану дітей. Але зараз в Гуманітарному хабі чотири рази на тиждень проводяться заняття з дітьми, які готуються піти до школи у 2023 році. Ці заняття є вкрай необхідними для покращення рівня знань з української мови та активного читання. Заняття регулярно відвідують 10-12 дітей дошкільного віку, тривалість одного заняття – дві години. Це стало можливим завдяки підтримці громадської організації «Дівчата», яка допомагає з оплатою послуг педагогів та придбанні витратних матеріалів (ручки, пензлики, папір, пластилін, фарби тощо). Підготовка дітей не лише покращує рівень знань, але й сприяє їхній соціалізації в новій для ВПО громаді. Дітлахи отримують живе спілкування, беруть участь у спільних іграх, разом відвідують різноманітні культурні заходи, екскурсії, вистави тощо. Минулого року проводились заняття з виготовлення підсвічників з солоного тіста, миловаріння, різних видів прикладного мистецтва».

Чи доводилось вам стикнутися з непередбачуваними проблемами в процесі діяльності Гуманітарного хабу?

«Незважаючи на те, що ідея створення Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької громади виникла вже під час війни, ніхто не очікував такої потужної кризи в енергетиці через удари ворога по критичній інфраструктурі. Адже більшість запланованих послуг пов’язані з електропостачанням. Пральня, ремонт одягу, роздрукування, та й просто поточна робота в офісі, ведення документації – усе це напряму залежить від наявності електрики. Тому довелося розширювати години роботи (працювали навіть до пізнього вечора, що мало негативний вплив на психофізичний стан працівників), щоб обслуговувати клієнтів, змінювати робочі години, нерідко працювати при ліхтарях та свічках. Інколи під’єднувалися до генератора сусіднього офісу нотаріуса, який поставився з розумінням, зважаючи на те, що ми допомагаємо ВПО. Звісно, ми якось виходимо із положення, щоб люди отримували нагальні послуги й у майбутньому.

Також хочемо привернути увагу до проблеми «подвійних переселенців», яка виникла через те, що після 2014 року багато людей переїхало з Луганщини та Донеччини і Криму до безпечних тоді регіонів Херсонської, Харківської, Запорізької областей, до Маріуполя. Значна кількість цих людей або не ставала там на облік як ВПО, або вже втратила відповідні довідки, адже пройшло вже дев’ять років від початку російської агресії. Наразі людям знову прийшлось евакуюватись із колись безпечних регіонів до інших громад, але через відсутність документів, які підтверджували б їхній стан ВПО у 2014-2021 роках, вони не можуть отримати нові довідки. Вважаємо, що влада повинна знайти рішення цієї проблеми».

Може Ви хочете, ще щось додати до тих питань, на які ми почули відповіді?

«Хочу розповісти, що в процесі обробки запитів відвідувачів Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької громади часто доводиться вирішувати й нетипові питання. Наприклад, під час переїзду з одного гуртожитку до іншого виникла потреба перенести або перевезти на нове місце нечисельні речі людей, які за станом здоров’я не можуть це зробити самостійно та не мають можливості оплатити послуги транспортної компанії. Волонтери та соціальні працівники Гуманітарного хабу власними силами й транспортом допомагають ВПО з інвалідністю вирішити питання переїзду на нове місце. Незалежно від складнощів проблем, з якими до нас звертаються люди з інвалідністю, ми завжди намагаємось вирішувати питання, навіть якщо наші фахівці раніше з цим не стикались. Якщо не вистачає власних ресурсів – звертаємось до інших організацій, волонтерів, місцевої влади. Тому, звертаємось до ВПО з інвалідністю – навіть якщо ви не впевнені, що зможете знайти підтримку або допомогу, в будь-якому випадку звертайтесь до наших фахівців».

Контакти Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької громади: м. Вінниця, вул. Замостянська, 51; телефон: +380934428142 (пишіть у Viber) з 10:00 до 16:00 години, крім суботи та неділі.

Гуманітарний хаб було створено та підтримано в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia

@EU https://www.facebook.com/EUDelegationUkraine

@IsarEdnannia (https://www.facebook.com/isar.ednannia)