В Україні розпочався Європейський тиждень громадського здоров’я з теми корисних звичок.  

У Міністерство охорони здоров'я України   зауважують, що здоровий спосіб життя, про який кожен з нас чув принаймні раз, формується саме з їх дотримання. Проте ці звички дуже непросто зробити щоденною рутиною.  

Наприклад, лікарі наголошують, що корисно снідати. Ендокринолог-нутріциолог Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Юлія Зелінська наголошує на важливості сніданку. 

«Багато людей пропускають цей прийом їжі, а він найголовніший. Найголовніше правило – якщо ви прокидаєтеся, і ви не голодні – значить ви пізно повечеряли. Обов'язково після пробудження потрібно випивати склянку або дві теплі води, можна з лимоном. І через 30 хвилин можна снідати.  Саме цей прийом їжі запускає обмінні процеси в організмі та запускає роботу ШКТ», - наголошує Юлія Зелінська.  

Лікарка відзначає, що є три складові найкориснішого сніданку це: 

✔клітковина (овочі, зелень, цільнозернові крупи);

✔правильні жири (нерафіновані олії, горіхи, насіння, авокадо, топлене масло);

✔білок (рослинний / тваринний) – бобові, гречка, кіноа, риба, субпродукти, яйця, риба, морепродукти. 

❌А от ще не рекомендують лікарі вживати на сніданок - це, класичні сніданки, - мюслі, каші швидкого приготування, манка.  

 «Сніданок не повинен складатися зі швидких вуглеводів. Також уникаємо ковбас, солодкої випічки, кави з круасаном тощо. Приклад ідеального сніданку - омлет з шпинатом й овочі, заправлені оливковою олією з додаванням насіння», - додає Юлія Зелінська.  

 Відзначимо, що згідно з дослідженням (https://bit.ly/43fzHtz ), проведеним у 2021 році, може знадобитися в середньому 59 днів, щоби нова звичка стала автоматичною. Інше дослідження (https://bit.ly/43g9tqX ), проведене у 2012 році, показало, що для зміни звичної поведінки потрібно приблизно 10 тижнів.