Делегати мали можливість поспілкувались з Народним депутатом України Олександром Санченко, що детально ознайомив учасників з Законом України 1414 «Про основні засади молодіжної політики». Також ознайомились з Обласною цільовою соціальною програмою, «Молодь Вінниччини» на 2021-2025 роки, яку презентувала в.о  директора Департаменту соціальної та молодіжної політики, Ірина Коцюбівська. Метою презентації було висвітлення основних напрямків роботи з молоддю та найуспішніших проєктів, що увійшли до Каталогу кращих практик молодіжних робіт 2018 та 2020 років. Перейшовши до діяльності консультативно-дорадчих органів, Анна Оцвера – головний спеціаліст відділу молодіжної політики та взаємодії з громадськими організаціями, висвітлила напрацювання ініціативної групи щодо Молодіжного Конгресу Вінниччини, в основі якого є мета, завдання, функції та організаційна структура.

Згідно Положення, до складу дорадчого органу окрім членів молодіжних рад та представників ініціативних груп, можуть входити інститути громадянського суспільства. Тому, після невеличкої перерви, відбулась презентація діяльності ІГС, під час якої делегати могли ознайомитись з роботою громадських організацій та обрати для себе напрями роботи.

Далі – перші Установчі Збори Молодіжного Конгресу Вінниччини, на яких було сформовано склад консультативно-дорадчого органу та оборано представників та керівні посади.

Дякуємо Голові обласної державної адміністрації Борзову Сергію Сергійовичу та Першій заступниці Голови Наталі Заболотній за те, що долучились до Установчих зборів МКВ. Сергій Сергійович поділився з делегатами своєю історією успіху та надихнув молодь бути собою і не боятись ламати стереотипи.

За результатами таємного голосування Головою Молодіжного Конгресу Вінниччини стала Маріна Остапенко.

Заступником Голови члени МКВ обрали Артема Маткарімова, секретарем стала Аліна Янчук.

Яскравим підсумком першого дня, було проведення Гри-тренінгу «Молодіжна рада» для усіх учасників від Миколи Кобисі – радника Голови ОДА з питань молодіжної політики, заступника Голови Молодіжного Конгресу Вінниччини – Артема Маткарімова та секретаря Студентської ради Вінниччини Федора Дронова. Це настільна освітня гра-тренінг для розвитку практичних навичок, які необхідні для успішності в сучасному світі. Створення бізнесу, сплата податків, кризи, можливості – учасники пройшли усі етапи та в результаті досягли поставлених цілей. Найбільшим результатом стало ініціювання учасниками проведення Гри в подальшому у своїх громадах.


Формування команд комісій та відділів відбулось на наступний день. Молодіжним Конгресом Вінниччини було створено 6 комісій з питань:

- розвитку якості освіти;

-      розвитку підприємництва та працевлаштування;

-      розвитку волонтерства та міжнародного співробітництва;

-      розвитку культури і туризму;

-      розвитку інфраструктури та інклюзивної політики;

-      охорони довкілля та захисту навколишнього середовища.

Затверджено 4 відділи: HR, PR, Партнерства та взаємодії, Адвокція.

 На початку другого дня зборів, 23 травня, у Культурному Центрі «Галерея ХХІ», МКВ Андрій Кавунець, радник Голови ОДА, розповів учасникам про «Реформу децентралізації влади в Україні».

Представники Української Асоціації Молодіжних Рад – Володимир Сонько та Дмитро Давідьянц розповіли делегатам про структуру молодіжної ради на прикладі Харківської молодіжної ради  та детальніше роз’яснили тему «Європейська хартія про участь молоді в місцевому та регіональному житті».

Експерт з оцінки якості вищої освіти – Олександр Петров проінформував делегатів про роль здобувачів вищої освіти в НАЗЯВО та безпосередньо в процесі акредитації освітніх програм.

Учасники провели стратегічну сесію, в результаті якої сформували цілі та завдання консультативно-дорадчого органу до кінця 2021 року.

На наших делегатів попереду чекає великий об’єм роботи, адже утворення органу це лише перший крок. Попереду більше…

 Тому ми бажаємо команді плідної праці, натхнення та вмотивованості брати активну участь у розвитку молодіжної політики у Вінницькій області.