Так, в області діють 9 центрів соціальних служб, 44 центри надання соціальних послуг, при яких функціонують 15 відділень цілодобового перебування. 18 територіальних центрів соціального обслуговування у складі яких створено 12 стаціонарних відділень. Крім того, в області функціонує 6 районних управлінь з питань соціального захисту населення.

Ключову роль в організації надання соціальних послуг та прийомі документів для отримання пільг та допомог у територіальних громадах відіграють структурні підрозділи з питань соціального захисту населення. У 58 територіальних громадах такі структурні підрозділи - створено.

В рамках обласного бюджету Департамент соціальної та молодіжної політики у 2023 році забезпечував фінансування  закладів соціальної та молодіжної сфери Вінницької області та реалізацію 8-ми обласних комплексних цільових програм.

Обсяг видатків обласного бюджету у 2023 році склав 572,9 млн. грн.

Видатки загального фонду обласного бюджету склали – 431,8 млн. грн    

Видатки спеціального фонду – 141,1 млн. грн.

За рахунок коштів обласного бюджету на реалізацію обласних цільових програм у 2023 році здійснено видатки у сумі 123,6 млн. грн, що на 123,51 % більше ніж у 2022 році.

Слід відмітити, що 86% в структурі видатків на реалізацію обласних цільових програм складає виконання Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України на 2022-2026 роки.

На фінансування закладів соціальної сфери по загальному фонду обласного бюджету спрямовано кошти в сумі 308,1 млн. грн, що на 7,1 млн. грн  більше ніж у 2022 році та на 38,0 млн. грн, або на 14,07 % більше ніж у 2021 році.

На капітальні видатки спрямовано 18,8 млн. грн, що на 10,3 млн. грн більше ніж у 2022 році, або на 121,18 % більше ніж у 2022 році.

         Обсяг фінансування у 2023 році по будинках - інтернатах  мережі          Департаменту соціальної та молодіжної політики  у порівнянні з 2021-22 роками збільшився на 42,6 млн. грн  та на 2,8 млн. грн відповідно та становить 248,6 млн. грн.

Фінансування інших закладів соціальної сфери у 2023 році проведено в загальній сумі 59,5 млн. грн, що в повному обсязі забезпечило потребу закладів відповідно до зареєстрованих зобов’язань.

Слід відмітити, що відповідно до Наказів Начальника  обласної військової адміністрації «Про внесення змін до обласного бюджету на 2023 рік» обсяг видатків загального фонду на фінансування закладів соціальної сфери у порівнянні до планових показників збільшився на суму 15,2 млн. грн та по спеціальному фонду на суму 18,0 млн. грн.

Тобто в умовах обмеженого виконання дохідної частини обласного бюджету, в умовах щоденних викликів щодо фінансування невідкладних та нагальних заходів, пов’язаних з умовами військового часу, обласною військовою адміністрацією, галузь соціальної сфери у 2023 році було додатково профінансовано на загальну суму 33,2 млн. грн, в тому числі:

  • на комунальні послуги та паливно-мастильні матеріали для генераторів – 10,7 млн. грн;
  • на придбання генераторів – 1,9 млн. грн;
  • на обробку дерев’яних конструкцій даху вогнетривким розчином – 3,1 млн. грн;
  • на встановлення системи пожежної сигналізації – 11,4 млн. грн;
  • на обладнання будівлі пристроями блискавкозахисту – 3,1 млн. грн;
  • на підготовку до осінньо-зимового періоду та впровадження заходів з енергозбереження – 3,0 млн. грн.

Середня заробітна плата працівників установ мережі Департаменту у 2023 році становила 10 036 грн, що на 481 грн більше ніж у 2022 році та на 2 266 грн більше ніж у 2021 році.

Темп росту заробітної плати у 2023 році в порівнянні з 2022 роком склав 5,03 % та 29,16 % в порівнянні до 2021 року.

В цілому за 2023 рік заробітну плату з нарахуваннями було профінансовано в сумі 215,2 млн. грн , що склало 43,17 % від загального обсягу фінансування.

Варто відмітити, що значною підтримкою у 2023 році для установ мережі Департаменту стало надходження благодійної та гуманітарної допомоги. Обласні заклади соціальної та молодіжної сфери систематично отримували гуманітарну допомогу від Вінницької обласної військової адміністрації та міжнародних організацій, таких як: МОМ, АКТЕД, Лікарі без кордонів, Люди в біді, Інтерсос, Міжнародний медичний корпус, УВКБ ООН, Всесвітня продовольча програма ООН в Україні та багато інших організацій.

Обсяг надходжень благодійної допомоги склав – 74,0 млн. грн, що на 56,5 млн. грн більше ніж у 2022 році.

Слід відмітити, що 74,0 млн. грн - це рекордна сума благодійної та гуманітарної допомоги за всі роки.

В рамках співпраці обласної військової адміністрації та Департаменту з міжнародними організаціями проведено Капітальний ремонт машинного відділення та шахти лікарняного ліфта з заміною ліфта вантажопідйомністю 1275 кг. в Обласному пансіонаті, вартість вищевказаних ремонтних робіт склала 2,1 млн. грн, за рахунок фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції.

За сприянням БО "БФ "Восток-СОС"" проведено поточний ремонт психоневрологічного відділення Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» с.Плисків на суму 3,9 млн. грн.

Відповідно до обласного бюджету на 2024 рік Департаменту, як головному розпоряднику коштів обласного бюджету на видатки соціальної та молодіжної сфери у 2024 році передбачено 405,1 млн. грн в тому числі:

-        видатки на забезпечення діяльності установ соціальної та молодіжної сфери  - 371,7 млн. грн.

-        видатки на реалізацію обласних комплексних цільових програм – 33,4 млн. грн.

Обласні заклади соціальної сфери в поточному році працювали в посиленому режимі. Соціальну послугу «Догляд стаціонарний» в області надають 8 закладів інституційного догляду, в яких станом на 1 січня 2024 року перебувало 1797 клієнтів, з них з 596 ліжко-хворих.

Лише за минулий рік Департаментом видано 206 путівок на поселення в обласні заклади. Оскільки територіальні громади області не в змозі забезпечити потребу населення в таких послугах на базовому рівні з року в рік залишається актуальним питання щодо влаштування до підвідомчих закладів.

Слід відзначити, що обласні заклади, де здійснюється стаціонарний догляд суттєво переповнені.

У звітному періоді закладами системи соціального захисту населення області 35 тисячам осіб було надано різні соціальні послуги, що демонструє зростання в порівняні з 2022 роком майже на 6%.

У зв’язку з повномасштабним вторгнення російської федерації на територію України у 2023 році продовжувалась евакуації осіб з інвалідністю та осіб похилого віку з місць активних бойових дій. Так до інтернатних закладів області прийнято маломобільні внутрішньо переміщені особи із 9 інституційних закладів Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Запорізької областей.

 В процесі евакуації брали участь безпосередньо працівники Департаменту, працівники  підвідомчих комунальних закладів у тісній співпраці з Департаментом охорони здоров’я та реабілітації.

Таким чином, евакуйовано та розміщено в наших закладах  985 осіб, 481  особа саме в будинки-інтернати, з яких 147 ліжко-хворі.

Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» забезпечив транзитне перебування 421 особі.

До обласного комплексного центру надання соціальних послуг евакуйовано 45 внутрішньо переміщених осіб.

В стаціонарних відділеннях закладів соціальної сфери розміщено ще 163 внутрішньо переміщених особи з числа осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

Найбільша кількість маломобільних осіб, що знайшли прихисток на території Вінниччини евакуйовано з Донецької області – 227 осіб з інвалідністю та осіб похилого віку, Запорізької – 112 осіб та Харківської – 67 осіб.

Інші області, з яких приймались маломобільні ВПО можете побачити на слайді.

Продовжуємо турбуватися про людей старшого віку. З метою організації різних форм відпочинку для людей похилого віку та дорослих осіб з інвалідністю, в тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб, які наразі перебувають на Вінниччині Департаментом спільно з Міжнародною організацією з міграції проведено вже V Обласний форум для людей старшого віку “55+”. Учасниками заходу стали 100 осіб, як представників територіальних громад так і клієнтів інтернатних закладів області.

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю пройшли соціально-психологічну та медичну реабілітацію в закладах області 293 дитини з інвалідністю, що на 31 % більше ніж у 2022 році.

В області впроваджено комплексну послугу «Раннє втручання», яка не зважаючи на військовий стан продовжує надаватися в онлайн та офлайн форматах.

Забезпечено  підготовку 2-х команд фахівців з технології надання послуги РВ в проєкті ЮНІСЕФ. 17  фахівців центру пройшли обов’язкове навчання.  Придбано два кейси інвентаря для проведення обстежень дітей та розвиваючі ігри для леготеки вартістю майже 12 тис. грн.

У відділенні раннього втручання працює 7 сертифікованих фахівців, 4 з яких були підготовлені в  2023 році за кошти ЮНІСЕФ, в тому числі два провайдери в кабінетах раннього втручання в сільській місцевості.

Проведено заходи по покращенню умов організації роботи команд раннього втручання, отримано від ЮНІСЕФ комплект меблів та обладнання на суму більше 150 тис. грн.

З метою налагодження ефективної системи розвитку та доступності соціальних послуг проведено навчальний семінар на тему «Впровадження соціальних послуг «Раннє втручання» та «Тимчасовий відпочинок для батьків, що виховують дітей з інвалідністю», учасником якого стали 90 фахівців, які працюють у сфері соціального захисту населення.

Варто зазначити, що послугу «Раннє втручання» отримали 23 сім’ї з дітьми, що мають порушення розвитку.

Соціальну послугу «Тимчасовий відпочинок» протягом 9 заїздів отримали 65 осіб.

У звітному році особам з інвалідністю передано у власність 32 автомобіля визнаних гуманітарною допомогою та 30 автомобілів, отриманих за кошти державного бюджету які перебували у користуванні зазначених осіб більше 10-ти років.

Членами сімей переоформлено у власність 6 автомобілів отриманих за кошти державного бюджету та 3 автомобіля, визнаних гуманітарною допомогою.

В умовах воєнного стану соціальна сфера не припиняла працювати. Вчасно проводились нарахування державних допомог, житлових субсидій, пільг та інших виплат. З перших днів війни активно розпочали приймати внутрішньо переміщених осіб, координувати їх розміщення, приймати гуманітарну допомогу та передавати іншим областям. Держава забезпечила вчасне фінансування, щоб громадяни України відчули її підтримку.

Важливе місце у системі державного соціального захисту займають державні виплати.

Заходи по забезпеченню гідних умов існування таких сімей здійснюються згідно з вимогами чинного законодавства шляхом виплати державних допомог за рахунок коштів державного бюджету.

Видатки на виплату державних допомог по Вінницькій області за 2023 рік склали понад 2 млрд. грн. Кількість отримувачів становить 84,8 тис. осіб.

У звітному році Вінницьку область 100% забезпечено пакунками малюка у кількості 2441 шт. Позитивним є той факт, що наша область серед регіонів України є лідером за видачею «пакунка малюка» і за рейтингом посідає 5 місце. Причому 99% батьків отримують такі комплекти прямо в пологових будинках.

За 2023 рік родинами новонароджених дітей отримано 2205 комплектів одноразової натуральної допомоги, а майже 7 тис осіб – отримали грошову компенсацію на суму понад 47 млн грн.

Підтримка людини державою відбувається упродовж усього життя, на кожному з його етапів. Щоб ця підтримка була вчасною й адресною ми розпочали застосовувати цифровізацію – розвиваємо ЄІССС. У 2023 році на базі цієї системи ми опрацьовували 6 найпопулярніших видів допомоги:

Нелегким був і є процес впровадження в промислову експлуатацію програмного забезпечення ЄІССС. Але дякуючи професіоналізму, наполегливості та відповідальності працівників органів соціального захисту населення нарахування та виплати по 6 допомогах за грудень 2023 року було здійснено в повному обсязі. Як результат Вінницька область в п’ятірці регіонів по впровадженню ЄІССС.

Одним із видів соціальної допомоги окремим категоріям громадян є виплата соціальних стипендії студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Протягом 2023 року забезпечено  призначення та 100% виплату соціальних стипендій.

Правом на отримання компенсації за пільговий проїзд користались понад 35 тис осіб (учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, діти з багатодітних сімей).

За пільговий проїзд перевізникам відшкодовано компенсаційні виплати на загальну суму 4,3 млн. грн.

Забезпечено соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на що спрямовано 28,4 млн гривень.

Незважаючи на воєнний стан та карантинні обмеження проведено 11 засідань обласної комісії з визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

З початку повномасштабного вторгнення статус внутрішньо переміщеної особи, які перемістилися до нашої області отримали майже 285 тис осіб.

Враховуючи міграцію ВПО, зокрема через деокупацію населених пунктів кількість ВПО на  кінець звітного року становить  понад 155 тис осіб.

В повному обсязі та вчасно здійснюються виплати державної допомоги на проживання ВПО. Загальна сума нарахованої допомоги звітний  рік становить понад  2 млрд грн.

Особам, які виявили бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях внутрішньо переміщених осіб нараховується компенсація за кожен людино-день. Загальна сума нарахувань  становить 66,3 млн. грн.

Міжнародним Комітетом Червоного Хреста проведено виплату за 2023 рік у повному обсязі.

У квітні 2023 року проведено тренінг для керівників місць компактного проживання.

Керівники мали можливість дізнатися про:

життєві цикли колективного центру для ВПО;

нормативні документи якими регулюється функціонування МКП для ВПО;

та взяти участь у груповому тренінгу з психологом.

В липні 2023 року проведено стратегічну сесію для Координаційного центру підтримки цивільного населення при ОВА задля розроблення обласної Стратегії підтримки внутрішньо переміщених осіб.

В результаті зазначених напрацювань Наказом начальника ОВА затверджено Стратегію та Обласну цільову програму внутрішньо переміщених осіб на 2023-2027 роки.

Метою Стратегії є зменшення впливу негативних наслідків внутрішнього переміщення, зумовленого збройною агресією проти України, на громадян України шляхом міжвідомчої взаємодії та запровадження комплексних і дієвих механізмів реагування на виклики , які виникають з моменту прийняття особою рішення про переміщення, в ході її соціальної адаптації та інтеграції в приймаючій громаді.

Стратегією визначено 7 стратегічних цілей, які ви бачите на слайді.

Програма спрямована на поступове вирішення основних проблем і зменшення соціальної напруги серед ВПО шляхом розширення кола соціальних гарантій для цієї категорії осіб. Для досягнення основної мети передбачено здійснити заходи правового, соціального, медичного та культурно-масового характеру.

Програмою визначено 5  напрямків, які зазначено на слайді.

Реалізація стратегії та програми покладено на структурні підрозділи ОВА,  органи виконавчої влади та інші центральні органи.

На виконання постанови від 04.08.2023 № 812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб»  в області було утворено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при Вінницькій обласній військовій адміністрації та затверджено положення.

До складу Ради включено 18 осіб.

Утворення рад необхідне для участі у реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, сприяння діяльності територіальних громад у розвитку ефективних механізмів їх адаптації та інтеграції.

Так зазначені ради ВПО утворено при 2 РВА(Вінницька та Тульчинська) та  27 ТГ.

Для забезпечення належних умов проживання ВПО в МПТ урядом прийнято Постанову КМУ 930, якою передбачено проведення моніторингу стану облаштування, кількості мешканців та вільних ліжко - місць у місцях тимчасового проживання ВПО.

Задля реалізації зазначеної Постанови Наказом Начальника Вінницької обласної військової адміністрації було створено Робочу групу щодо здійснення моніторингу та затверджено її склад та положення.

До складу Робочої групи увійшло 55 осіб.

Робочою групою було здійснено 26 виїздів та складено 78 чек – листів.

За результатами моніторингу було виявлено 54 МТП – які частково відповідають чек-листу,  4 МТП - повністю відповідають та 4 МТП - зовсім не відповідають, 16 не відпадають вимогам постанови.

В ході здійсненних моніторингових візитів визначено перелік основних не відповідностей вимогам чек-листа,  які ви бачите на слайді.

За підсумками проведеного моніторингу, наказом начальника Вінницької обласної військової адміністрації від 07.11.2023 № 1363 «Про затвердження переліку місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», затверджено 58 закладів

Тож хочу зосередити увагу представників територіальних громад врахувати зазначені вище невідповідності та забезпечити приведення МТП які знаходяться у вашому підпорядкуванні у відповідність до вимог постанови 930.

Важливим напрямком роботи Департаменту є підтримка багатодітних сімей, яких в області проживає 13324, і в яких виховуються 45356 дітей.

Цьогоріч в промислову експлуатацію було впроваджено «Реєстр посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї», що суттєво змінило ситуацію з обслуговуванням багатодітних родин..

З метою відзначення жінок, які народили 5 і більше дітей підготовлено 58 подань щодо присвоєння почесного звання Мати-героїня.

Для дітей із сімей, які потребують особливої уваги та підтримки в період з 01 по 10 грудня 2023 року було організовано та проведено  обласне новорічне свято. Забезпечено придбання та видачу подарунків  для 2 350-ти дітей пільгових категорій.

Щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. В області створені та функціонують  41  спеціалізована служба підтримки осіб постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з них: 2 притулки, 8 кризових кімнат, 3 денні центри, 11 служб первинного соціально-психологічного консультування, 16 мобільних бригад та 1 Лінія довіри.

Загалом спеціалізованими службами у 2023 році надано 19569 послуг 6071 особі, інфографіка на слайді відображає розподіл щодо надання послуг різними службами (притулками надано 7927 послуг 52 особам; денними центрами надано 2594 послуг 1094 особам; кризовими кімнатами надано 191 послуга 55 особам; службами первинної соціально-психологічної допомоги надано 1088 послуг 690 особам; мобільними бригадами надано 7769 послуг 4180 особам).

Надання якісних послуг і наближення їх до споживачів  можливе за умови розбудови мережі в даному контексті - спеціалізованих служб для підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. У 2023 році з державного бюджету місцевим бюджетам  були виділені кошти у сумі 8 205 900 грн (кошти було використано на покращення матеріально-технічної бази 2 спеціалізованих служб та створення 3 спеціалізованих служб у громадах області).

Загалом з початку 2023 року в області створено 10 нових спеціалізованих служб,  в тому числі за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення.

В рамках реалізації проєкту «Барнахус» у 2023 рік проведено 26 допитів по 23 кримінальних провадженнях щодо 26 дітей, з них 23 дівчинки та 3 хлопчики.

Активно розвивається та поглиблюється міжвідомча взаємодія - у 2023 році проведено чотири засідання робочої групи з питань запобігання домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі обласної міжвідомчої ради.

Налагоджено співпрацю з міжнародними організаціями, а саме Фондом ООН у галузі народонаселення, Представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні (UNHCR), Міжнародною гуманітарною організацією «Intersos» у партнерстві з якими протягом року проведено:

- засідання круглого столу (на тему «Рекомендації щодо попередження та реагування на гендерно зумовлене насильство у зв’язку з набуттям чинності Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (щодо виконання положень Стамбульської конвенції): основні положення та можливі виклики»;

- конференцію для координаторів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою на рівні районів та громад.

- презентацію спроможностей центральних районних лікарень області, де запрацювали гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу  для надання невідкладної допомоги жінкам, які зазнали гендерно зумовленого насильства у 3-х громадах області.

Забезпечено організацію навчань у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статті, зокрема проведено:

- 2 дводенні тренінги для фахівців з соціальної роботи та психологів територіальних громад області;

- 2 лекції та  он-лайн навчання  для відповідальних працівників територіальних громад та уповноважених осіб районних військових адміністрацій, які проводять роботу з координації заходів реагування на факти вчинення домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

З 25 листопада по 10 грудня 2023 року проведено широкомасштабну регіональну інформаційну кампанію «Вінниччина проти насильства» в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». - проведено 33 заходи, охоплено  67 500 осіб.

Щодо протидії  торгівлі людьми -  протягом року проведено:

         процедуру встановлення  статусу  особи, яка постраждала від торгівлі людьми стосовно 3-х осіб, яким встановлено відповідний статус;

 3(три)  засідання міжвідомчої ради з питань протидії торгівлі людьми, у тому числі одне  виїзне до закладів, де надається послуга “з наданні притулку” постраждалим особам;

онлайн-навчання щодо порядку проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Налагоджено ефективну співпрацю суб’єктів взаємодії у  сфері запобігання та протидії торгівлі людьми з інститутами громадянського суспільства.

В рамках співпраці проведено 6 офлайн-тренінгів на тему: «Національний механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії та запобігання торгівлі людьми: роль, практична реалізація, суб’єкти, основні засади» та 63 виїзних заходів у 63 територіальних громадах області.

У 2023 році розроблено та затверджено Стратегію міжвідомчої взаємодії з питань протидії торгівлі людьми у Вінницькій області на 2023 – 2025 роки.

Протягом 2023 року у сфері протидії торгівлі людьми проведено три широкомасштабні інформаційні кампанії з нагоди

Всесвітнього дня з протидії торгівлі людьми (30 липня),

Європейського дня боротьби з торгівлею людьми (18 жовтня),

Міжнародного дня боротьби за скасування рабства (02 грудня),

В рамках інформкампаній проведено 81 захід (флешмоби брифінги, акції, Форум та тематичні експозиції), охоплено 4700 осіб.

Одним із пріоритетних завдань Департаменту є реалізація державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, зокрема  - виконання Національного плану дій 1325.

З цією метою було прийнято розпорядження голови обласної військової адміністрації від 14 березня 2023 року № 07-р щодо внесення змін до Заходів з виконання  плану дій 1325 на період до 2025 року.

Обласний план підготовлено у тісній співпраці з громадським сектором - «Інформаційно-консультативним жіночим центром» та Коаліцією Вінниччина 1325.

В рамках реалізації Регіонального плану Департаментом спільно з громадською спілкою «Інститут місцевої демократії «Відкрите суспільство» було організовано та проведено форум «Громадська участь і соціальна інтеграція в стратегіях постконфліктного відновлення». Використано коштів з обласного бюджету 59,5 тис. грн.

Форум став відкритою платформою для обговорення найактуальніших питань постконфліктного відновлення з урахуванням гендерної складової.

У травні Департамент організував та провів для своїх працівників/ць тренінг з питань гендерної рівності та недопущення дискримінації за ознакою статі.

У червні Департаментом проведено навчання з гендерних питань для працівників/ць Вінницької обласної та окружних прокуратур .

Представники Департаменту взяли активну участь у триденному тренінгу «Моніторинг і оцінка обласних планів дій 1325», який відбувся у вересні. Важливим є те, що Департамент з 2018 року є активним учасником Коаліції «Вінниччина #1325»

В рамках реалізації бюджетної програми у державному підприємстві України «Міжнародний дитячий центр «Артек» протягом 2023  року відбулося 7 тематичних змін. З області до закладу протягом року було направлено 174 дітей пільгових категорій.

Щодо бюджетної програми: «Соціальний захист осіб з інвалідністю» 2507110

          Призначення і виплати одноразової компенсації та щорічної допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю до 18 років, яким встановлено інвалідність унаслідок одержаних на території України ушкоджень здоров’я, спричинених вибухонебезпечними предметами здійснено для 7-х осіб на суму 62058,00 грн: 56511,00 грн - одноразових виплат та 5547,00 грн – щорічних.

За напрямом «санаторно-курортне лікування» здійснено розподіл асигнувань (1 ,6 млн грн) та направлено до санаторно-курортних закладів 130 осіб з інвалідністю. Здійснено виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки  138 особам (68409,00грн).

У 2023 році, попри складнощі, викликані повномасштабним вторгненням та стрімке зростання кількості ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей полеглих, вчасно і в повному обсязі здійснено забезпечення державними та місцевими соціальними гарантіями нашу категорію.

Минулоріч держава забезпечила Вінницьку область рекордною сумою субвенцій для виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій  громадян, а також членів їх сімей.

Так, з травня по грудень 2023 року Вінниччина отримала 164 476,8 тис. грн, які були спрямовані на місцеві бюджети для виплати грошової компенсації 83 сім’ям, з яких:

25 сім’ям осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІ групи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

15 сім’ям полеглих воїнів;

34 учасникам бойових дій з числа внутрішньо переміщених осіб (які перемістились до 24 лютого 2022 року);

9 сім’ям осіб з інвалідністю внаслідок війни які брали участь у бойових дій на території інших держав.

Загальна потреба в коштах за черговістю, що формувалась станом на 01 квітня та 01 червня 2023 року становила 335 818, тис. грн для забезпечення грошовою компенсацією 169 сімей.

Такий обсяг фінансування, що становить 49% від потреби, є рекордним, та на 32% перевищує фінансування відповідних бюджетних програм за 2016-2021 роки разом узятих, що свідчить про високий показник підтримки таких родин з боку держави.

Уже 53 сім’ї стали власниками своїх квартир та будинків.

Також, 68 осіб з числа членів сімей полеглих та осіб інвалідністю отримали матеріальну допомогу за рішеннями Міжвідомчої комісії при Міністерстві у справах ветеранів України на суму 46,8 млн. грн.

Варто зазначити, що цей показник є другим по країні після міста Києва, та напряму корелюється із інформаційною роботою управління у справах ветеранів війни, оскільки це ті особи, які з певних причин не могли отримати таку допомогу від Міноборони.

Завдяки плідній роботі спільно із органами соціального захисту послуги професійної адаптації отримали 146 осіб з числа ветеранів війни, військовослужбовців, членів їх сімей та членів сімей загиблих на загальну суму 2 100 тис. грн.

Серед них і 46 осіб, які пройшли підвищення кваліфікацій в рамках реалізації експериментального проєкту із впровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя.

Також, для забезпечення виконання 130 судових рішень на користь громадян було спрямовано понад 1 млн грн.

Не зважаючи на виклики, за рахунок коштів обласного бюджету продовжуємо надавати матеріальну допомогу на здійснення почесної церемонії поховання. Протягом 2023 року було забезпечено виплату за усіма заявами, що надійшли до Департаменту.

У минулому розі також змогли забезпечити компенсаційну виплату за навчання 612 учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей полеглих на понад 10,5 млн грн.

В той же час, до надання інших допомог були долучені громади області, так:

надано матеріальну допомогу до Дня святого Миколая -  952 дітям полеглих воїнів на загальну суму 2,7 млн грн;

здійснено виплату 2,2 тис. членам сімей захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітеті територіальну цілісність України на майже 7 млн грн.

З урахуванням вимог воєнного стану, члени сімей наших захисників та Захисниць уже традиційно мали можливість відвідувати культурно-мистецькі заходи, активності на свідому повітрі та різноманітні свята. Такими заходами у 2023 році вдалось охопити майже 5 тис. осіб.

Не зважаючи на всі складнощі у бюджетуванні, за рахунок коштів обласного бюджету, нам вдалося оздоровити близько 780 дітей учасників бойових дій, членів сімей загиблих і осіб з інвалідністю внаслідок війни з усіх районів нашої області, на майже 11 млн. грн.

Завдяки нашій роботі з нашими партнерами майже 250 дітей відпочили у Польщі, в Мазовецькому і Лодзинському воєводствах. Обласна військова адміністрація спільно з благодійниками забезпечила транспортування цих дітей. До груп супроводження обов’язково входили психологи, які займались із дітьми упродовж всього часу перебування у таборі.

Також Департаментом проведено серію «Курсів із освоєння навичок психологічної самодопомоги», у якому взяли участь 120 осіб з членів сімей Захисників України, а також полеглих воїнів. Такі заходи були спрямовані на одержання корисної інформації щодо механізмів самодопомоги, роботи зі стресом та спілкування з власними дітьми, які у цей час могли вивільнити свої негативні емоції та стани у продуктивне русло, під час роботи з дитячими арт-терапевтами.

Завдяки плідній роботі із представниками Осієчко-Баранської жупанії під час їх візиту до Вінницької області досягнуто домовленості стосовно організації відпочинку дітей полеглих в Республіці Хорватія. Хорватська сторона підтвердила готовність прийняти групу із 35 дітей уже влітку цього року.

Особливий акцент у минулому році було зроблено на посилення участі молоді у прийнятті рішень, а також на формування та утвердження української національної та громадянської ідентичності. За звітний період було забезпечено організацію та проведення 40 обласних заходів, якими охоплено майже 5 тис. осіб.

 

З метою  сприяння діяльності молодіжних консультативно-дорадчих органів, органів учнівського та студентського самоврядувань, інтеграції внутрішньо переміщеної молоді в студентське життя Вінниччини, забезпечено організацію та проведення звітно-виборчої конференції Студентської ради Вінниччини, Обласного форуму до Міжнародного дня студентів «VinStudentsDay 2023», Обласного форуму «Студентське самоврядування: виклики та перспективи».

З метою ознайомлення з роботою виконавчих органів влади, вперше було організовано проходження стажування активної студентської молоді у структурних підрозділах обласної військової адміністрації. Стажування в 9 структурних підрозділах пройшло 25 молодих людей.

За ініціативи Студентської ради Вінниччини, Футбольної асоціації  студентів Вінницької області та за підтримки Департаменту вперше було організовано Обласні спортивні змагання серед студентської молоді «Кубок м’яча Cup Ball 2023». Участь у заході взяло 10 команд закладів вищої освіти області, в тому числі 4 релокованих закладів вищої освіти, які протягом шести днів змагалися у майстерності з футболу, волейболу та баскетболу.

Задля популяризації культури чистоти, дбайливого ставлення до довкілля, та привернення уваги до проблем екоциду та довкіллєвих наслідків війни проти України, проведено низку екологічих акції  - толоки, екологічні квізи, тренінги та форум «VIP Екопікнік», в рамках якого відбувся перший в Україні шитий екологічний перформанс.

З метою розвитку неформальної освіти, сприяння ментальному відновленню та стресостійкості молоді, в тому числі внутрішньо переміщеної молоді, сприяння розвитку молодіжного підприємництва та самозайнятості та з нагоди Міжнародного дня молоді, організовано  проведення Обласного молодіжного форуму «Youth United Summer Fest», участь у якому взяло 300 осіб.

Форматом Форуму було передбачено комбінацію бізнес-конференції, під час якого відбулися виступи топ спікерів та молодих підприємців, які адаптували свій бізнес під реалії воєнного стану, та арт-фестивалю, під час якого одночасно працювало 16 локацій, спрямованих на ментальне відновлення – арт-терапія, консультація психолога, майстер-класи з гончарства, виготовлення свічок, кавоваріння тощо.

Задля професіоналізації сфери молодіжної політики у звітному періоді забезпечено проведення двох базових тренінгів за програмою «Молодіжний працівник», за результатами яких 41 особа отримала свідоцтва встановленого зразка.

З огляду на обмежене фінансування з обласного бюджету, в минулому році було зроблено акцент на залучення позабюджетних коштів та коштів з державного бюджету для реалізації заходів.  Так, з 05 по 07 жовтня 2023 року у Вінницькій області забезпечено організацію та проведення Всеукраїнського форуму для представників молодіжних рад та активної молоді «Як працювати під час війни», участь у якому взяло 140 молодих людей з усієї країни. Для фінансування заходу з державного бюджету було використано майже 500,0 тис. грн.

За фінансової підтримки партнерів вдалося реалізувати низку проектів, зокрема Всеукраїнський інтелектуально-ігровий фестиваль «Баюнале», форум волонтерів «Сила відновлення», тренінг «Правила дорожнього руху»,  5 інтерактивних квізів, спрямованих на спонукання до вивчення історії України та популяризацію української культури. Учать у таких заходах взяло понад 1200 молодих людей.

До Дня Конституції України забезпечено організацію та проведення Обласного фестивалю «Орлик Фест».

Спільно з представниками сил безпеки та оборони України, До  Дня Незалежності України було організовано проведення  обласного фестивалю «Історія української звитяги» та «Defenders Autumn Fest» до Дня Захисників та Захисниць України.

Враховуючи виклики, пов’язані з війною, існує багато пріоритетних завдань на 2024 рік.

Пріоритетними завданнями щодо розвитку соціальних послуг та соціальної підтримки осіб  з інвалідністю є:

  1. Впровадження нових видів соціальних послуг, таких як:

- денний догляд дітей та осіб з інвалідністю старше 35 років;

- транзитне підтримане проживання;

  1. Також активізацію людей похилого віку та осіб з інвалідністю у культурно-дозвіллєву діяльність, плануємо його виконати шляхом проведення

VІ Форуму «55+», заходу до Міжнародного дня людей з інвалідністю.

  1. Окремим завданням є забезпечення функціонування ЄІССС в частині формування реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

Пріоритетними завданнями щодо соціальної підтримки та державних гарантій є:

  1. Впровадження в ЄІССС процесів призначення, нарахування та виплати по 10 видам державних допомог.
  2. Проведення заходу «Адміністрування місць тимчасового проживання для ВПО»
  3. Проведення форуму для рад ВПО
  4. Моніторинг стану відповідності місць тимчасового проживання для ВПО області мінімальним вимогам відповідно до постанови КМУ від 01.09.2023 № 930.

Пріоритетними завданнями щодо підтримка сім’ї, запобігання домашньому насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, попередження торгівлі людьми, оздоровлення пільгових категорій населення є проведення:

- обласних заходів до Міжнародного дня захисту дітей, з нагоди різдвяно-новорічних свят;

- Інформаційно-просвітницьких кампаній

«Я пишаюсь своєю сім’єю» до Міжнародного для сім’ї,

«Насильству немає виправдання!» в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»,

«Вінничина проти торгівлі людьми»,

«Я+Сім’я+Робота» щодо поєднання професійних та сімейних обов’язків

- Флешмобу «Мій вибір - свобода» з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми;

- Навчальних семінарів. Круглих столів.

Одним із найголовніших завдань є посилення соціальної підтримки сімей Захисників та Захисниць України.

У 2024 році маємо на меті:

- Забезпечити здійснення виплат та обов’язкових соціальних гарантій, що фінансуються з державного та обласного бюджетів;

- Масштабувати інститут помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя серед громад області

- Забезпечити впровадження соціальної послуги із соціальної адаптації ветеранів війни та членів їх сімей

- Організувати проведення серії Курсів із освоєння навичок психологічної самодопомоги для сімей Захисників та Захисниць

- Посилити співпрацю з інститутами громадянського суспільства, які надають підтримку ветеранам війни та членам їх сімей

Пріоритетними завданнями у сфері молодіжної політики є:

  • Сприяння участі молоді в прийнятті рішень шляхом забезпечення діяльності молодіжних консультативно-дорадчих органів при начальнику обласної військової адміністрації та надання методичної допомоги у створенні та функціонуванні молодіжних рад в громадах області.
  • Забезпечення діяльності Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при облвійськадміністрації
  • Проведення обласного молодіжного Форуму до Міжнародного Дня молоді
  • Проведення спеціалізованого тренінгу за програмою «Молодіжний працівник», спрямованого на набуття молодіжними працівниками навичок у сфері ментального відновлення молоді
  • Організація серії військово-патріотичних вишколів «Шлях воїна»

Презентація