За ініціативи Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА відбулось засідання обласної міжвідомчої ради з питань сім’ї, соціальної підтримки сімей Захисників та Захисниць, інтеграції внутрішньо переміщених сімей (осіб), гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

«Щоденні обстріли ворогом цивільної інфраструктури прифронтових міст та селищ породжує перед нами усе нові виклики. Передусім маємо подбати про стабільність функціонування системи соціального захисту Вінниччини, аби допомагати людям, які опинилися в надскладних життєвих ситуаціях»,- зазначила у вступному слові директорка Департаменту Світлана Ярмоленко.

На порядок денний винесено питання організації соціальної та психологічної підтримки сімей Захисників та Захисниць України на рівні територіальних громад, відкриття Офісу регіональної координаторки з питань безвісно зниклих осіб, сучасних викликів у сфері підтримки внутрішньо переміщених осіб, впровадження у Вінницькій області проекту ЄС «Розширення можливостей правоохоронних органів у подоланні насильства щодо дітей в інтернеті».

Під час презентації на тему «Організація соціальної та психологічної підтримки сімей Захисників та Захисниць України на рівні територіальної громади» директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова акцентувала на необхідності проведення системної роботи із залученням достатньої кількості фахівців різних галузей – органів соціального захисту населення, медиків, юристів, освітян, фахівців із соціальної роботи, психологів. Усе для того аби забезпечити дієву допомогу сім’ям зазначеної категорії. В основі роботи - індивідуальний підхід до кожної родини.

Про реалії та виклики сьогодення у сфері підтримки внутрішньо переміщених осіб виступила Людмила Петришена, начальник управління соціальної підтримки та державних гарантій Департаменту соціальної та молодіжної політики. Вона наголосила на важливості безперервності процесу підтримки внутрішньо переміщених осіб, забезпеченні фінансової підтримки з боку держави, наданні психологічної, правової та гуманітарної допомоги.

Наразі процес модернізації системи соціального захисту на Вінниччині триває.  Органи державної влади обласного рівня вишукують усе нові інструменти для того, аби забезпечити потужну та дієву соціальну підтримку громадянам, які знайшли прихисток на Вінниччині.