Щороку у весняно-літній період, у зв’язку з підвищенням температури повітря, значно зростає ймовірність виникнення пожеж. В цей період виникає біля 60 %  пожеж від їх загальної річної кількості.

         Виходячи з вищевикладеного, з метою забезпечення належного протипожежного стану, недопущення матеріальних втрат, випадків травматизму і загибелі людей на них слід активізувати роботу по виконанню комплексу заходів, направлених на покращення протипожежного стану об’єктів зі зниженням ймовірного ризику загибелі та травмування людей на пожежах. Аналіз пожеж свідчить, що основною причиною їх виникнення є недооцінка з боку керівників підприємств різних форм власності важливості вжиття упереджувальних заходів, невиконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки.

 

         З метою попередження пожеж на об’єктах в весняно-літній період пропонуємо розглянути це питання з керівниками сільськогосподарських підприємств та здійснити ряд організаційних заходів :

  1. Наказами керівників об’єктів визначити відповідальних осіб за протипожежний стан будівель, приміщень, цехів та інших дільниць.
  2. Провести навчання і перевірку знань з питань пожежної безпеки посадових осіб підприємств.
  3. Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками, що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, обслуговуючим персоналом електроустановок, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.
  4. В функціональних обов’язках (посадових інструкціях) керівників і відповідальних працівників відобразити питання організації пожежної безпеки.
  5. Забезпечити всі приміщення, відповідно до правил пожежної безпеки, інструкціями про заходи пожежної безпеки, пам’ятками, попереджувальними знаками на протипожежну тематику.
  6. Вжити невідкладних мір по виконанню запропонованих в приписах заходів по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки підрозділів.

 

         Крім того організувати виконання наступних протипожежних заходів:

  1. У березні-травні силами адміністрації об’єктів, відомчої пожежної охорони, добровільних пожежних дружин та інших добровільних протипожежних формувань організувати комісійні перевірки протипожежного стану підпорядкованих об’єктів. Вжити невідкладних заходів по усуненню виявлених недоліків.
  2. Переглянути та доповнити склад бойових розрахунків добровільних пожежних дружин (команд). Закріпити за ними виробничі дільниці для нагляду за дотриманням протипожежного режиму.
  3. Організувати проведення страхування членів добровільних проти-пожежних формувань.
  4. Здійснити перевірку технічного стану і ремонту пристроїв блискавко-захисту, електрообладнання.
  5. Очистити виробничі, складські та господарські території від спалимих матеріалів.
  6. Забезпечити приміщення необхідною кількістю первинних засобів пожежегасіння, провести технічне обслуговування вогнегасників, укомплектувати пожежні щити необхідним інвентарем.
  7. Визначити порядок зберігання та використання вибухопожежо-небезпечних речовин, балонів з газами, целулоїду, карбіду кальцію та інших матеріалів, що мають підвищену пожежну небезпеку. Особливу увагу звернути на відповідність протипожежним вимогам місць їх використання, фасування, проведення зливно-наливних операцій.
  8. З настанням сухої жаркої погоди організувати здійснення комплексу заходів по забезпеченню пожежної безпеки на прилеглих територіях, сільськогосподарських угіддях, особливу увагу при цьому звернути на заборону розведення вогнищ у цей період та спалювання сухої рослинності.
  9. Періодично розглядати на нарадах питання протипожежного стану об’єктів сільськогосподарських підприємств і виконання планових заходів.