Для чіпування використовуються спеціальні бирки, вартістю близько 2 грн. з стійкого чорного пластику з унікальним штрих-кодом, який надійно захищений від підробок.

Процес електронного обліку деревини розпочинається ще на лісосіках. Саме там, на торець кожної колоди або хлиста, спеціальним молотком набивають чіп, що містить дані про породу дерева, діаметр, ґатунок, довжину,  дані про особу і лісогосподарське підприємство, які заготовили деревину. Код чіпа заносять у базу даних. Ці дані зчитуються спеціальним сканером КПК і автоматично потрапляють у базу даних лісгоспу. Надходження матеріалу на склади і весь подальший його рух до споживача супроводжується лише цими даними, що ставить перепони на шляху до крадіжок. За допомогою спеціального обладнання за штрих-кодом пізніше можна буде з’ясувати, в якому лісництві дерево заготовлено.

 Весь подальший рух цієї деревини контролюється за єдиною системою  у загальноукраїнській базі обліку державного підприємства "Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр" (ДП ЛІАЦ), з яким ВОКСЛП "Віноблагроліс" вже уклало відповідний договір.

База обліку знаходиться у відкритому доступі для кожного, щоб і правоохоронці, і митники, і просто небайдужі громадяни могли перевірити інформацію про деревину, яку транспортують територією України.

Для завершення впровадження електронного обліку деревини у ВОКСЛП «Віноблагроліс» необхідно додатково залучити близько 3 млн. грн. з обласного бюджету. Відповідний проект рішення, стосовно внесення змін у частині фінансування до «Програми розвитку лісового і мисливського господарства в лісах, які надані в постійне користування Вінницькому обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємству "Віноблагроліс", підготовлено до розгляду на черговій сесії обласної Ради.

Крім того, для забезпечення прозорого та дієвого обліку необхідно вирішити питання затвердження законодавчого акту, який передбачатиме:

 - обов’язкове запровадження системи електронного обліку деревини для усіх лісокористувачів;

- єдину регламентовану законодавчим актом процедуру відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини;

- перехідний період для запровадження системи електронного обліку деревини;

- джерела фінансування заходів.