Вітальні слова голови ОДА Валерія Коровія та заступника Вінницького міського голови Владислава Скальського задали тон усьому зібранню. Так, керівник виконавчої влади регіону зазначив: ресурсний та людський потенціал Вінниччини величезний. Але серед викликів - висока смертність населення, відтік робочої сили та низький рівень розвитку сільських територій.

Відтак, Вінничина робить ставку на креативну економіку та залучення інвестицій в регіон.

         Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко акцентував увагу учасників колегії на озвучених викликах і необхідності посилення роботи по їхньому подоланню.

         Головні доповіді про результати роботи за 2018 рік та перспективні плани на 2019 прозвучали із вуст директорів профільних департаментів.

Так, Микола Ткачук акцентував увагу присутніх, що в минулому році сільгоспвиробники області досягли найкращих результатів за всю історію незалежності із виробництва зернових культур - понад 6 млн. тонн зерна.  За останні 5 років приріст виробництва зернових культур склав майже 1 млн. тонн збіжжя. Середня урожайність зернових культур досягла 70,6 ц/га, що  є також найвищою за роки спостережень.

 Вирощено понад 3,1 млн. тонн цукрових буряків  при середній урожайності 562 ц/га.

Впродовж останніх 3-х років обсяги виробництва цукру перевищують понад 400 тис. тонн і у виробничому сезоні 2018-2019 років очікують отримати 430 тис. тонн.

Зростають обсяги виробництва соняшнику, які в минулому році склали майже 820  тис. тонн при середній урожайності 31 ц/га. Впродовж останніх 5 років виробництво соняшнику зросло на 54%

       У галузі тваринництва  2018 року виробництво м’яса склало 484,5 тис. тонн, що на 10 % більше 2017 року, а обсяги виробництва молока сягнули  827,1 тис. тонн.

Обсяги капітальних інвестицій в агропромисловий комплекс області за 2018 рік склали 6,59 млрд. грн. Їх питома вага в загальному обсязі інвестицій в економіку регіону становить 62,8 %.  В тому числі в сільське, лісове та рибне господарство залучено капітальних інвестицій на суму 5,9 млрд. грн., що на 89 % більше відповідного періоду минулого року.

 2019 року в агропромисловому комплексі області буде реалізовуватися 77 інвестиційних проектів і створено 1070 нових робочих місць. Зокрема,  в сільському господарстві - 55 проектів,  в харчовій та переробній промисловості - 16, інші пов'язані з аграрним виробництвом - 6.

2018 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в сільському господарстві становила 8039,27  грн., в порівнянні з 2017 роком вона зросла на 29,7 %  та складає 103,1 % до середнього рівня оплати праці в економіці області.

На Вінниччині один із найвищих рівнів орендної плати за земельні паї – 9% і люди відповідно отримали 3 млрд 377 млн грн..

У минулому році в рамках  регіональної  Програми охорони навколишнього природного середовища Вінницької області було проведено низку заходів на покращення екологічної ситуації регіону. Серед основних - відновлення гідрологічного та санітарного режимів поверхневих водойм. Зокрема,  2018 року  провели розчистки водойм у смт Стрижавка; Хмільницькому, Чернівецькому, Ямпільському, Тростянецькому та Тульчинському районах

У 2019 році заплановані роботи з розчистки самого Південного Бугу в межах смт Стрижавка, м. Вінниця, м. Хмільник та Хмільницького району. А також роботи із  відновлення притоків Південного Бугу – очистка річки Вільшанка від мулових наносів на території Турбівської селищної ради.

Також проведуть відновлення річок басейну Дністра та Дніпра.

 2018 року продовжено роботу з відновлення парків-пам`яток садово-паркового мистецтва. Розчищені від сухостійних та аварійних дерев 17 парків.

Також фахівцями департаменту здійснюються заходи із розширенню природно-заповідного фонду. Так, 2018 року проект рішення про створення 4 об'єктів природного заповідного фонду місцевого значення - ботанічних заказників "Балин", Рогатки", "Білі бліндажі", "Глибока долина" (Вербовецька сільська рада, Мурованокуриловецький  район) винесений на розгляд обласної ради.  2019 року,  окрім цього, заплановано створення ще 7 об'єктів місцевого значення, серед них: орнітологіний заказник "Війтовецький", ландшафтний заказник "Скала" (Липовецький район);  ландшафтний заказник "Костоління" (Бершадський район).

Запланована робота із винесення меж об'єктів природно-заповідного фонду на місцевість та розробка проектів створення об'єктів ПЗФ (в т.ч. НПП "Центральне Поділля").

 2018 року з метою повного переведення діяльності з розробки корисних копалин у правове поле проведено інвентаризацію об’єктів надрокористування. За її підсумками виявили 2107 об’єктів надрокористування (разом із артсвердловинами).

                 На зібранні відзначили грамотами кращих фахівців з  напрямів діяльності двох департаментів, серед яких була і заступник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк.

 

Презентація Ткачука М Ф