а) створення різнопородних насаджень в лісах Вінниччини замість монокультури сосни і необхідність переходу до наближеного до природного лісівництва;
б)   застосовування індивідуального підходу до кожного об’єкту, виходячи з мети його створення, а саме : в одній місцевості провести рубку, а в іншій створити буферну зону, як це практикують в країнах ЄС та США 

в)  застосування методу феромонних пасток як ефективного заходу на початкових стадіях поширення комах-короїдів. Його можна успішно застосовувати в рекреаційних та природоохоронних лісах;
г) аналіз причин масового поширення короїдів та шляхи упередження, як приклад, завдяки зменшенню повноти насаджень з метою профілактики  поширення шкідників .
     Так, лісокористувачами області спільно з  районними державними адміністраціями з залученням ДП «Вінницялісозахист» проведено інвентаризацію хвойних насаджень. Їхня загальна площа у лісогосподарських підприємствах  становить 9 тис. га, в.т.ч. молодняків 3,1 тис. га, середньовікових 3,3 тис. га, пристигаючих 1.5 тис. га, стиглих 1,2 тис. га.

        Завдяки обстеженню  виявили всихання хвойних насаджень на площі  біля 2,5 тис. га( сосна, ялина) -28% від загальної площі цих насаджень. Зокрема, у «Віноблагролісі» 557.1га станом на 2017 рік та по м.Вінниця станом на квітень 2018 року 219 хвойних дерев у незадовільному стані.

І площа уражень шкідником з кожним днем збільшується.

      Від початку поточного року на територіях  хвойних насаджень провели санітарні рубки догляду на 0,4 тис. га, а також заходи  поліпшення санітарного стану лісів на 2 тис. га. Обстежили лісопатологічне ураження  на  48,8 тис. га  та здійснили наземні заходи боротьби зі шкідниками й хворобами лісу на  5 тис. га.

     Директор департаменту агропромислового розвиьку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук наголосив: з усіх запланованих лісокористувачами заходів проводяться лише вибіркові санітарні рубки вже пошкоджених дерев, а з біологічних заходів лише виготовлення й розвішування  гніздівок та розселення мурашників.

Інші заходи щодо збереження хвойних дерев, шляхи попередження  та інше не проводяться.    Відтак, проблематика всихання соснових насаджень набуває масштабів надзвичайної ситуації. Тому назріла нагальна необхідність розробки стратегії та комплексу заходів щодо попередження й боротьби зі шкідниками та хворобами лісу в умовах зміни клімату.       

     Нині на розгляді Кабінету Міністрів України знаходиться проект постанови «Про внесення змін до Санітарних правил в лісах України», де пропонують  з метою вжиття заходів по недопущенню масового всихання хвойних лісових насаджень від пошкодження шкідниками та хворобами здійснити комплекс заходів щодо поліпшення санітарного стану лісових насаджень, спрямованих на їхнє збереження від ушкодженнь, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захисту деревостанів від шкідників та хвороб. Зазначений проект постанови розробили із урахуванням пропозицій чисельних звернень обласних і районних державних адміністрацій, сільських та селищних рад, постійних лісокористувачів.