Україна приєдналася до трьох міжнародних угод, які зобов`язують охороняти всі види рукокрилих, які мешкають на нашій території. До речі, їх у нас 26 різновидів і належать вони до двох родин – підковоносих та гладеньконосих. Декілька цікавих фактів про цих втаємничених тварин:

  • кажани не сліпі, а у темряві можуть «бачити» вухами, тобто аналізують ультразвукові відлуння;
  • усі кажани нашої фауни комахоїдні і впродовж ночі з`їдають кілька тисяч комарів. Крім того, вони поїдають до 70% комах, які є шкідниками сільгоспкультур та лісів;
  • не будують собі жител, а використовують скельні тріщини, дупла, порожнини під корою, підвали, горища та вентиляційні ходи;
  • зимують у підземеллях в стані оціпеніння;
  • кажани накопичують жирові запаси на зиму, а також знижують температуру тіла до 10 – 1градуса.

     Усі види кажанів занесені до Червоної книги України і їхня популяція впродовж останніх 10-ти років значно знизилась. Тож, якщо кажани поселилися у вашому будинку, не варто панікувати. Вони не гризуть проводку чи меблі, не претендують на продукти, що зберігаються в домі. Але разом з тим, необхідно знати декілька правил поведінки під час зустрічі з кажаном. Не варто брати тварину голіруч, адже захищаючись, вона може укусити. А деякі види цих рукокрилих переносять вірус «некласичного» сказу. Вивести із приміщення домашніх тварин(котів, собак). Відкрити вікна, щоб кажан міг вилетіти з кімнати. Брати тварину можна в товстій рукавиці і обережно винести на вулицю.

     Кажани потребують уваги та охорони, адже вони невеличкі: найдрібніший представник виду поміщається у сірникову коробку, а найбільший – вечірниця велетенська – трохи більша горобця.