Дані стандарти якості будуть впроваджувати малі та середні підприємства, зокрема елеватори. Варто звернути увагу на підвищення якості й здавачам молока. Так, з 1 січня 2019 року діятимуть нові гости для молока, що виробляють на молоко тваринницьких фермах господарств та фермерів. Приватні домогосподарства мають перехідний період до 2020 року, аби привести свою сировину до даних вимог. Це дозволить значно підвищити закупівельні ціни на молоко від населення, оскільки високоякісний продукт прийматимуть переробні підприємства для виготовлення продуктів харчування. В той час, коли молоко ІІ ґатунку з 1.01.2020 року використовуватимуть винятково в технічних цілях для виробництва нехарчових продуктів, а відтак і його вартість буде значно нижчою.

     Завдяки таким підходам до стандартизації та якості харчових продуктів нашим переробним підприємствам вдається завойовувати європейські ринки збуту. Так, за І квартал 2018 року експорт продукції харчової та переробної промисловості склав 230,5 млн доларів США, що на 14,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експорт молока та молочних продуктів зріс на 12%, масла вершкового та інших жирів на 80,5%, сирів на 8,6%, хліба та кондитерських виробів в 26 разів, олії соняшникової на 39%, горілки на 32,7%.

    Експорт яловичини становить майже тисячу тонн, цукру – 48,7 тис тонн, круп – 623 тонни. Високий експортний потенціал має молочна галузь, її продукція експортується до 45 країн світу.

   Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук зазначив: дотримання європейських стандартів якості харчових продуктів – це запорука високої конкурентоспроможності на внутрішньому та зовнішньому ринках. Тому роз`яснювальні та навчальні семінари спільно з виробниками, фахівцями профільного департаменту та Держпродспоживслужби продовжаться.