Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, який відкрив практичну частину заходу, зауважив: сьогодні на Вінниччині близько 27 тисяч га садів. Щорічно ця галузь прибавляє по 600-700 гектарів, а у 2018 буде закладено до 500  га. Тут зайнято 30 тисяч працівників і майже стільки ж запрошують додатково у дні активного збору врожаю. Тож, підтримка і постійна увага до стану даної галузі від обласної влади продовжиться.

     Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук наголосив: у структурі сільськогосподарського виробництва садівництво складає 3,2% , а валовий збір плодово-ягідної продукції досяг 205 тисяч тонн. Цьогоріч види на врожай ще кращі. Активно розвивається на Вінниччині горіхівництво та ягідництво.   Відтак, лише такі спільні зусилля науковців та бізнесу здатні подолати ті виклики, які стоять  перед галуззю.

    А таких факторів, що стримують розвиток декілька, зауважують самі виробники. Так, керівник господарства «Обрій», який на правах господаря приймав гостей, назвав декілька: як виростити високий врожай за низької собівартості та продати його на вигідних умовах. Проблематично віднайти нові ринки збуту, кооперувати великі партії для здешевлення митних процедур, правильно обрати засоби захисту та методи підвищення інтенсивності. Тут першими взялися за вирощування нової і високорентабельної культури – лохини і мають гарні результати.

      Федір Рибалко – керівник української плодоовочевої асоціації розповів про ринкові можливості та нові напрями збуту плодово-ягідної продукції. Варто орієнтуватися на скандинавський та азійський ринки. Нашу продукцію чекають в Румунії, Болгарії, Чехії та Словаччині, де вона має логістичні переваги. Він зауважив: 100-120 тисяч тонн яблук цього річ будуть надлишковими на внутрішньому ринку, тому необхідно спільно виходити на зовнішні.

        Привітав учасників зібрання генеральний директор «Вінницясадпром» Анатолій Семенюк та зазначив: місце проведення заходу обрали не випадково. Саме це господарство області є піонером в нарощенні інтенсивних технологій, стало кращим в Україні та за її межами завдяки прогресивним методам вирощування плодово-овочевої продукції.