У міжнародному програмному документі «Порядок денний на ХХІ століття», який прийняли 179 країн світу, відзначено, що «…у наш час, коли ми прагнемо відійти від нераціональних моделей розвитку і стати на шлях екологічно безпечного і сталого розвитку, одне з основних завдань полягає в усвідомленні власної ролі і потенціалу кожної людини».

Природоохоронну політику нашої країни визначає цілий ряд нормативно-правових документів. Адаптацію українського екологічного законодавства до європейських стандартів, подальший розвиток екологічно орієнтованого бізнесу, економічне стимулювання природоохоронної діяльності, підвищення ефективності використання бюджетних та позабюджетних екологічних видатків  передбачає прийнятий у 2011 році закон України "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року".  Стратегія охоплює усі важливі аспекти природоохоронної та ресурсозберігаючої діяльності,  її глобальним завданням є підсилення ролі економічних інструментів у екологічному управлінні та розвиток інститутів практичної реалізації екологічної політики.

В Україні 5 червня стало професійним святом екологів.

В галузі охорони довкілля працюють департамент АПР, екології та природних ресурсів, державна екологічна інспекція, головне управління Держгеокадастру, головне управління Держпродспоживслужби, управління лісового та мисливського господарства, регіональне управління водними ресурсами р.Південний Буг, обласний центр з гідрометеорології, управління Державного агентства рибного господарства та цілий ряд інших державних установ та організацій.

Успішний досвід у здійсненні екологічної освіти та виховання демонструють науковці інституту екології та екологічної кібернетики; науково-дослідної лабораторії екологічних досліджень та екологічного моніторингу “ЕДЕМ” Вінницького національного технічного університету; Вінницького національного аграрного університету; Вінницького державного педагогічного університету. Екологічне виховання юних натуралістів важко собі уявити без участі колективу обласної станції юних натуралістів.

Активну позицію займають багато громадських екологічних організацій. що сприяє встановленню партнерських взаємовідносин між ними та органами державної влади. Серед них громадська молодіжна організація "Наше Поділля", благодійний фонд "Подільська громада, "Вінницький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги, Вінницька обласна рада Українського Товариства охорони природи, Вінницька міська громадська організація "Інтер-еко", обласний осередок Українського товариства птахів.

Принципи гармонійного співіснування людини і природи втілюють в життя голови багатьох райдержадміністрацій та місцевих рад, промислових та сільськогосподарських підприємств.

 Усім Вам, шановні захисники природи, бажаю здоров'я та особистого щастя, нових успіхів, екологічних звершень і безпечного довкілля!

                                                                                  Директор департаменту     Микола Ткачук