Від Мінприроди України участь в обговореннях взяли представники команди реформ В’ячеслав Потапенко (проектний менеджер), Роман Шахматенко  (юрист), Людмила Запухляк  (аналітик).

Йшлося про створення системи контролю довкілля, яка поєднає функції екологічного моніторингу та контролю в межах однієї державної служби, буде узгоджувати свою діяльність з місцевими територіальними громадами та громадськістю, підпорядковуватися Кабінету Міністрів України та Міністру екології та природних ресурсів.

Наразі реформування системи екологічного контролю та моніторингу потребує внесення змін до 28 законів та чотирьох кодексів України, перерозподілу повноважень між 8 центральними органами виконавчої влади, прийняття ряду підзаконних нормативних документів, розробки та затвердження методик, набору кадрів, збільшення бюджетного фінансування та одержання міжнародної підтримки.

Від Вінниччини пропозиції озвучив Едуард Кавун. Він запропонував переосмислити та змінити термін «дозвіл на екологічно-шкідливу діяльність». Також він запропонував створити екологічні фонди у територіальних громадах, які будуть використовуватись для вирішення екологічних проблем на території цих громад.

Колегами з інших областей вносились пропозиції щодо контролю та інвентаризації об’єктів природно-заповідного фонду; створення реєстрів баз даних підприємств (з метою отримання повної інформації для перевірок); приведення у відповідність всіх нормативних актів у галузі охорони атмосферного повітря; необхідність прискорення імплементації міжнародних договорів; розміри штрафів та збитків, які не мають бути меншими, ніж витрати на охорону та відновлення природних ресурсів. 

Команда підтримки реформ Європейського Союзу запропонувала приєднатись до сторінки у фейсбуці, «Офіс реформ», де можна написати зауваження та пропозиції.

Експертна зустріч проходили у в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

 Переглянути сьогоднішню зустріч можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=6pgRhQOOMD4https://www.youtube.com/watch?v=6pgRhQOOMD4