Точка дотику порушеного на нараді питання та пріоритетних завдань, які стоять на порядку денному Департаменту, випливає з самої його назви. Насамперед, це екологічна складова, від якої напряму залежить динаміка розвитку тих чи інших хвороб та передумов для їх запобігання. Не менш вагомим фактором на шляху зміцнення здоров`я нації є підвищення якості продуктів харчування, впровадження технологій органічного землеробства, аналітичної селекції...

Поряд з глобальними чинниками, які стоять на перешкоді ефективної профілактики НІЗ, порушувались і вузькоспецифічні аспекти, характерні для держав з перехідним типом економіки, з низьким рівнем поінформованості населення, з обмеженими фінансовими можливостями для впровадження комплексних превентивних заходів.

Особливе пожвавлення в колах делегатів та гостей наради викликали презентації досліджень у сфері контролю за тютюном, подані через призму Рамкової конвенції із боротьби проти тютюну представниками громадської організації "Життя"; законодавчі аспекти зниження споживання алкоголю в Україні, охарактеризовані представниками українського бюро ВООЗ та ГО "Центр адвокації громадського здоров`я"; ініціативи зі створення середовища здорового харчування, представлені асоціацією дієтологів України та ряд інших не менш цікавих концепцій, спрямованих на запобігання розвитку НІЗ. 

Обмін досвідом та генерація свіжих ідей з-поміж учасників робочої наради триватиме два дні поспіль. На завершальному етапі учасники наради отримають можливість взяти участь у семінарських заняттях та вивчити досвід роботи місцевих фахівців на прикладі шкільного компоненту.