НАКАЗ

 

15 червня 2022 року

         Вінниця

            № 649

 

 Про затвердження Положення

про Вінницьку регіональну експертну

раду з атестації закладів освіти

 

 Відповідно до частин першої, третьої статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», постанови Кабінету Міністрів України від   12 грудня 1996 року № 200 «Про ліцензування, атестацію та акредитацію навчальних закладів», Положення про Департамент гуманітарної політики Вінницької обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 17 лютого 2021 року № 96 

НАКАЗУЮ: 

  1. Затвердити Положення про Вінницьку регіональну експертну раду з атестації закладів освіти, що додається. 
  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Начальника обласної військової адміністрації Наталю Заболотну.

 

  

Начальник обласної

військової адміністрації                                                        

        Сергій БОРЗОВ

            

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО           

Наказ Начальника обласної

військової адміністрації 

15 червня 2022 року № 649

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ
про Вінницьку регіональну експертну раду з атестації 
закладів освіти

 

  1. Положення про Вінницьку регіональну експертну раду з атестації закладів освіти (далі – Положення) визначає загальні завдання, основні організаційні та правові засади і умови діяльності Вінницької регіональної експертної ради з атестації закладів, що здійснюють діяльність у сфері професійної (професійно-технічної) освіти (далі – РЕР).

 

  1. РЕР є постійно діючим органом, який забезпечує виконання державних вимог до атестації закладів освіти, підприємств, установ, організацій у сфері професійної (професійно-технічної) освіти (далі – закладів освіти) відповідно до чинного законодавства України.

 

  1. РЕР у своїй діяльності керується Конституцією України та Законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, рішеннями Акредитаційної комісії України, цим Положенням, а також інструктивно-методичними документами Державної служби якості освіти України, Державної освітньої установи «Навчально-методичний центр з питань якості освіти».

 

  1. РЕР створена при Департаменті гуманітарної політики обласної військової адміністрації (далі – Департамент) та здійснює свою діяльність на підставі цього Положення.

 

  1. Склад РЕР затверджується Акредитаційною комісією України (далі – АКУ) за поданням Департаменту. Для попереднього розгляду матеріалів з атестації у складі РЕР можуть створюватися секції за сферами освітніх послуг.

 

  1. Організацію роботи РЕР забезпечує Департамент.

 

  1. Основними завданнями РЕР є:

організація проведення атестаційної експертизи;

розгляд результатів атестаційної експертизи та прийняття рішень з питань атестації навчальних закладів, які надають послуги у сфері професійної (професійно-технічної) освіти;

подання Міністерству освіти і науки України пропозицій щодо внесення змін до законодавчих актів з питань атестації закладів освіти;

участь в інформуванні громадськості про результати атестації освітніх послуг.

 

  1. РЕР відповідно до покладених на неї завдань:

складає графіки проведення атестаційної експертизи;

розглядає висновки експертних комісій за результатами атестаційної експертизи, подає пропозиції до АКУ щодо надання права на здійснення освітньої діяльності у сфері професійної (професійно-технічної) освіти;

готує у межах своєї компетенції пропозиції до нормативно-правових актів з питань атестації закладів освіти.

 

  1. РЕР має право:

залучати фахівців органів управління освітою, вищих, професійно-технічних навчальних закладів, закладів післядипломної освіти (науково-методичних центрів), інших навчально-виховних закладів, підприємств, установ, організацій (за погодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що належать до їх компетенції, а також до проведення консультацій та експертизи під час атестації;

уносити АКУ пропозиції щодо необхідності доопрацювання матеріалів з атестації, проведення повторної або додаткової експертизи;

запрошувати на засідання РЕР керівників закладів освіти та їх підрозділів, працівників органів влади, підприємств, установ, організацій тощо за згодою їх керівників.

 

  1. До складу РЕР входять: голова, заступник, відповідальний секретар та інші члени ради, які є представниками місцевих органів управління освітою, інших органів виконавчої влади, закладу післядипломної освіти, навчально-методичних центрів, навчальних закладів, наукових установ, підприємств, організацій тощо.

 

  1. РЕР очолює голова.  Голова ради за посадою є директор Департаменту гуманітарної політки обласної державної адміністрації.

 

  1. Голова ради є відповідальним за виконання покладених на раду завдань, визначає обов’язки заступника голови, відповідального секретаря, членів РЕР.

 

  1. Засідання РЕР проводиться під керівництвом голови або його заступника. Засідання вважається правомочним, якщо в ньому взяли участь не менше ніж половина її складу. Періодичність засідань РЕР визначається за потреби, але не менш ніж один раз у два місяці.

 

  1. Результати засідань РЕР (секцій) оформляються рішеннями та висновками, які мають рекомендаційний характер. Витяги з рішень РЕР щодо атестації закладів освіти у сфері професійної (професійно-технічної) освіти з доданими до них матеріалами подаються АКУ для прийняття відповідних рішень.

 

  1. Рішення РЕР приймається відкритим голосуванням і вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні членів РЕР.

 

  1. Відшкодування витрат, пов’язаних з проведенням атестаційної експертизи, здійснюється за рахунок навчальних закладів за попередньо складеними кошторисами, відповідно до нормативів, встановлених Міністерством освіти і науки України.

 

  1. За особами, які залучаються до роботи в РЕР на час проведення атестаційної експертизи, зберігається  середня  заробітна  плата  за  основним місцем роботи.

 

  1. Кошти, що надходять на рахунок РЕР, використовуються на витрати, пов’язані з організацією, забезпеченням, здійсненням та супроводженням процесу атестації навчальних закладів за погодженням з головою або заступником голови РЕР. До цих витрат належать витрати на: оформлення бланків свідоцтв про атестацію, придбання необхідної комп’ютерної та оргтехніки, її ремонт, оплата інтернет-зв’язку, передплата періодичних фахових видань, придбання довідкової літератури, юридичну консультацію, оплату роботи (експертизи) членів РЕР, участь відповідальних працівників РЕР у семінарах, відрядження з питань атестації, судові витрати тощо.

 

  1. РЕР для реалізації завдань, покладених на неї цим Положенням, може користуватися майном Департаменту, Комунального закладу вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти», навчальних закладів, за їх згодою в установленому законом порядку.

 

  1. РЕР не є юридичною особою.

 

 Директор Департаменту

гуманітарної політки обласної

військової адміністрації                                 

              Олександр МЕЛЬНИК