ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

28.12.2023

Вінниця

№ 82-р

 

 

Про внесення змін до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 24 січня 2018 року № 55

 

Відповідно до Бюджетного кодексу України, законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану», з метою організації своєчасного фінансування розпорядників коштів та надання фінансової підтримки одержувачам коштів обласного бюджету, здійснення контролю за їх ефективним та раціональним використанням, а також міжбюджетних трансфертів з державного та місцевих бюджетів

 ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

  1. Унести зміни до Порядку фінансування видатків обласного бюджету, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 24 січня 2018 року № 55, виклавши його у новій редакції, що додається.
  1. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника начальника обласної військової адміністрації Сергія Здітовецького.

 

Начальник обласної

військової адміністрації                                                              

Сергій БОРЗОВ

 

 

 

                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

 Розпорядження голови

      обласної державної адміністрації

 24 січня 2018 року № 55

   (у редакції розпорядження

 начальника обласної військової

 адміністрації

 від 28.12.2023  № 82-р)

ПОРЯДОК

фінансування видатків обласного бюджету

  1. Порядок фінансування видатків обласного бюджету (далі – Порядок) розроблено відповідно до Бюджетного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2010 року № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів», наказів Міністерства фінансів України від 23 серпня 2012 року № 938 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 вересня 2012 року за № 1569/21881 та від 24 грудня 2012 року № 1407 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 січня 2013 року за № 130/22662, та інших актів законодавства з метою організації роботи щодо здійснення своєчасного фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету, надання фінансової підтримки одержувачам коштів обласного бюджету, а також забезпечення контролю за їх ефективним, цільовим і раціональним використанням, недопущення необґрунтованих та довготривалих залишків коштів на особових та реєстраційних рахунках, попередження виникнення простроченої кредиторської заборгованості.
  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації здійснює фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету щомісячно протягом бюджетного року у межах, передбачених в обласному бюджеті місячних бюджетних призначень, із урахуванням недофінансованих (перехідних) залишків бюджетних призначень у попередні місяці та виключно за наявності зареєстрованих фінансових зобов’язань (крім оплати праці з нарахуваннями, міжбюджетних трансфертів та капітальних видатків) в органах Державної казначейської служби України.
  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації здійснює основне щомісячне фінансування розпорядників коштів чотири рази на місяць: перше – 2–4 числа, друге – 12–14 числа, третє – 21–23 числа, четверте – 27–29 числа, а у разі припадання цих дат на вихідні або святкові дні – у попередні або наступні робочі дні.

Для здійснення фінансування головний розпорядник коштів обласного бюджету формує заявку, яку надсилає до інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих  бюджетів  «LOGICA»  (далі –

ІАС «LOGICA» ) із зазначенням кодів програмної класифікації (КПК) видатків та кредитування місцевих бюджетів, кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ), джерел коштів, особових/реєстраційних рахунків, сум замовлених коштів, залишків призначень, залишків коштів на особових та реєстраційних рахунках, зареєстрованих фінансових зобов’язань, у примітці обов’язково зазначаються детальні напрями використання коштів.

  1. Фінансування капітальних видатків здійснюється Департаментом фінансів обласної військової адміністрації відповідно до заявки головного розпорядника коштів обласного бюджету, надісланої до ІАС «LOGICA» із зазначенням кодів програмної класифікації (КПК) видатків та кредитування місцевих бюджетів, кодів економічної класифікації видатків (КЕКВ), джерел коштів, сум замовлених коштів, залишків призначень, залишків коштів на особових та реєстраційних рахунках, у примітці обов’язково зазначаються детальні напрями використання коштів з обґрунтуванням необхідності здійснення такого фінансування.
  1. В окремих випадках допускається позачергове фінансування у разі виникнення нагальної потреби, зокрема у разі недостатності коштів на відповідних котлових рахунках обласного бюджету на дату основного фінансування.
  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації щомісячно, у межах термінів, визначених у пункті 3 Порядку, не пізніше ніж у передостанній день місяця, що передує наступному, повідомляє головних розпорядників коштів обласного бюджету про терміни основного фінансування на наступний місяць.
  1. Головні розпорядники, розпорядники та одержувачі коштів обласного бюджету здійснюють реєстрацію фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, орієнтуючись на дати здійснення основного фінансування, що визначені у пункті 3 Порядку, з урахуванням граничних термінів реєстрації фінансових зобов’язань, визначених законодавством.
  1. У процесі реєстрації фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, при поданні заявок на фінансування видатків та при підготовці розпоряджень про виділення коштів у терміни основного чотириразового фінансування, які визначені пунктом 3 Порядку, Департамент фінансів обласної військової адміністрації, головні розпорядники коштів обласного бюджету, розпорядники та одержувачі коштів враховують пріоритетну черговість фінансування видатків, а саме:

перша черга – оплата праці з нарахуваннями;

друга черга – енергоносії та комунальні послуги, інші захищені видатки;

третя черга – невідкладні та першочергові незахищені видатки;

четверта черга – інші незахищені видатки;

п’ята черга – капітальні видатки (у разі наявності достатніх підстав для їх фінансування – закінчення закупівель, підписання актів виконаних робіт тощо).

У разі виникнення обставин щодо необхідності невідкладного фінансування поточних та капітальних видатків, як у режимі основного, так і позачергового фінансування, пріоритетну черговість фінансування може бути змінено за рішенням Департаменту фінансів обласної військової адміністрації за умови відповідного обґрунтування головного розпорядника коштів обласного бюджету.

  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації готує розпорядження про виділення коштів загального фонду обласного бюджету у терміни, визначені пунктом 3 Порядку, виключно щодо видатків, зареєстрованих як фінансові зобов’язання в органах Державної казначейської служби України (крім оплати праці з нарахуваннями міжбюджетних трансфертів).

Розпорядження про виділення коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) обласного бюджету на капітальні видатки готуються відповідно до заявок головних розпорядників коштів обласного бюджету. Реєстрація фінансових зобов’язань за видатками капітального характеру здійснюється відповідно до профінансованих сум згідно з розпорядженнями про виділення коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) обласного бюджету.

  1. Відповідальність та контроль за своєчасністю та пріоритетною черговістю реєстрації фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України, подання заявок на фінансування Департаменту фінансів обласної військової адміністрації, забезпечення розподілу коштів між розпорядниками коштів нижчого рівня та одержувачами коштів і подання його Головному управлінню Державної казначейської служби України у Вінницькій області, а також за дотриманням нормативно-правових актів з питань публічних закупівель покладається на головних розпорядників коштів обласного бюджету.
  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації може відмовити головному розпоряднику коштів обласного бюджету в основному поточному та/або позачерговому фінансуванні (призупинити фінансування) у разі порушення бюджетного законодавства та цього Порядку.

Рішення про відмову у фінансуванні (призупинення фінансування) здійснюється листом на адресу головного розпорядника коштів обласного бюджету з наведенням обґрунтування та пропозицій щодо вжиття головним розпорядником коштів заходів щодо усунення порушень для відновлення фінансування.

  1. Департамент фінансів обласної військової адміністрації забезпечує загальну координацію діяльності учасників бюджетного процесу щодо виконання Порядку.

 

Директор Департаменту фінансів

обласної військової адміністрації                        

Микола КОПАЧЕВСЬКИЙ