ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

30.05.2023

Вінниця

№ 21-р

 

Про затвердження Положення про

Відділ внутрішнього аудиту Вінницької

обласної військової адміністрації

 

Відповідно до статей 6, 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Типового положення про структурний підрозділ місцевої державної адміністрації, затвердженого  постановою  Кабінету  Міністрів  України  від  26  вересня   2012 року № 887, Порядку здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 року № 1001,

 

ЗОБОВ’ЯЗУЮ:

 

  1. Затвердити Положення про Відділ внутрішнього аудиту Вінницької обласної військової адміністрації, що додається.

 

  1. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 18 квітня 2023 року № 13-р «Про затвердження Положення про Сектор внутрішнього аудиту Вінницької обласної військової адміністрації».

 

  1. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

Начальник обласної

військової адміністрації

Сергій БОРЗОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

 

Розпорядження начальника обласної військової адміністрації

 

30.05.2023 № 21-р

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про Відділ внутрішнього аудиту Вінницької обласної військової

адміністрації

 

І. Загальні положення

 

  1. Відділ внутрішнього аудиту Вінницької обласної військової адміністрації (далі – Відділ) утворюється начальником обласної військової адміністрації відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», у межах повноважень забезпечує виконання покладених на нього завдань.

 

  1. Відділ є самостійним структурним підрозділом обласної військової адміністрації без статусу юридичної особи публічного права, підзвітний та підпорядкований начальнику обласної військової адміністрації.

 

  1. У своїй діяльності Відділ керується Конституцією та законами України, актами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, Порядком здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 року № 1001, іншими актами Кабінету Міністрів України, Стандартами внутрішнього аудиту, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 04 жовтня 2011 року № 1247, Кодексом етики працівників підрозділу внутрішнього аудиту, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2011 року № 1217, розпорядженнями начальника обласної військової адміністрації, цим Положенням, а також іншими нормативно-правовими актами.

 

  1. Відділ є організаційно та функціонально незалежним, що забезпечується шляхом:

підписання декларації внутрішнього аудиту;

затвердження начальником обласної військової адміністрації цього Положення та плану діяльності з внутрішнього аудиту;

інформування начальника обласної військової адміністрації про стан виконання плану й інших завдань, а також про наявність обмежень у проведенні внутрішнього аудиту чи ресурсах;

недопущення покладання на Відділ функцій, не пов’язаних з діяльністю з внутрішнього аудиту;

вжиття заходів до запобігання неправомірному втручанню третіх осіб у провадження діяльності з внутрішнього аудиту.

 

  1. Основні завдання Відділу

 

  1. Надання начальнику обласної військової адміністрації об’єктивних і незалежних висновків та рекомендацій щодо:

функціонування системи внутрішнього контролю та її удосконалення;

удосконалення системи управління в обласній військовій адміністрації, районних військових адміністраціях, її структурних підрозділах, на підприємствах, в установах, організаціях, що належать до сфери її управління;

запобігання фактам незаконного, неефективного та нерезультативного використання бюджетних коштів та інших активів;

запобігання виникненню помилок чи інших недоліків у діяльності обласної військової адміністрації, районних військових адміністраціях, її структурних підрозділах, на підприємствах, в установах, організаціях, що належать до сфери її управління.

 

III. Функції Відділу

 

  1. Проведення оцінки:

ефективності функціонування системи внутрішнього контролю;

ступеня виконання і досягнення цілей, визначених у стратегічних та річних планах;

ефективності планування і виконання бюджетних програм та результатів  їх виконання, управління бюджетними коштами;

якості надання адміністративних послуг та виконання контрольно-наглядових функцій, завдань, визначених актами законодавства;

стану використання і збереження активів;

надійності, ефективності та результативності інформаційних систем і технологій;

стану управління  державним  майном;

правильності ведення бухгалтерського обліку та достовірності фінансової і бюджетної звітності;

ризиків, які негативно  впливають на виконання функцій і завдань обласної військової адміністрації, районних військових адміністрацій, її структурних підрозділів, підприємств, установ, організацій, що належать до сфери її управління.

 

  1. Планування, організація та здійснення внутрішніх аудитів, документування їх результатів, підготовка аудиторських звітів, висновків та рекомендацій, а також проведення моніторингу врахування рекомендацій.
  2. Подання начальнику обласної військової адміністрації аудиторських звітів і рекомендацій для прийняття ним відповідних управлінських рішень.

 

  1. Формування плану діяльності з внутрішнього аудиту на підставі результатів оцінки ризиків з урахуванням стратегії та цілей обласної військової адміністрації, подання його в установленому порядку на затвердження начальнику обласної військової адміністрації, забезпечення його оприлюднення на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації та, у разі необхідності, внесення змін до такого плану.

У разі утворення підрозділу (призначення посадової особи) внутрішнього аудиту в структурних підрозділах обласної військової адміністрації, районних військових адміністраціях, підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери її управління, формування зведеного плану діяльності з внутрішнього аудиту, подання його начальнику обласної військової адміністрації на затвердження в установленому порядку, забезпечення його оприлюднення на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації та, у разі необхідності, внесення змін до такого плану.

 

  1. Забезпечення визначення простору внутрішнього аудиту як формалізованої і задокументованої бази даних та підтримання її в актуальному стані.

 

  1. Складення і виконання програми забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту; проведення внутрішньої оцінки якості внутрішнього аудиту відповідно до вимог Стандартів внутрішнього аудиту.

 

  1. Здійснення заходів щодо врахування рекомендацій, наданих Мінфіном за результатами оцінки функціонування системи внутрішнього аудиту.

 

  1. Звітування про результати діяльності Відділу відповідно до вимог законодавства та Стандартів внутрішнього аудиту.

 

  1. Взаємодія зі структурними підрозділами обласної військової адміністрації, районними військовими адміністраціями, їх структурними підрозділами, підприємствами, установами та організаціями, що належать до сфери її управління та іншими державними органами, з питань здійснення внутрішнього аудиту.

 

  1. Координація діяльності підрозділів (посадових осіб) внутрішнього аудиту у бюджетних установах, що належать до сфери управління обласної військової адміністрації, стосовно всіх аспектів діяльності з внутрішнього аудиту.

 

  1. Внесення пропозиції щодо розгляду на засіданнях колегії питань, що належать до компетенції Відділу.
  2. Розгляд у межах компетенції Відділу запитів, звернень громадян, народних депутатів, депутатів місцевих рад та посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств, установ та організацій з питань здійснення внутрішнього аудиту.

 

  1. Надання у межах компетенції Відділу відповідної інформації за запитами на інформацію.

 

  1. Інформування начальника обласної військової адміністрації про ознаки шахрайства, корупційних діянь або нецільового використання бюджетних коштів, марнотратства, зловживання службовим становищем та інших порушень фінансово-бюджетної дисципліни, які призвели до втрат чи збитків, з наданням рекомендацій щодо вжиття необхідних заходів відповідно до законодавства.

 

  1. Розробка проєктів розпоряджень начальника обласної військової адміністрації з питань внутрішнього аудиту.

 

  1. Уникнення та недопущення виникнення конфлікту інтересів відповідно до законодавства.

 

  1. Забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої він є. Підготовка інформації для засобів масової інформації в межах повноважень Відділу.

 

  1. 23. Виконання інших функцій відповідно до його компетенції.

 

  1. Права Відділу

 

  1. Проводити планові, а також за рішенням начальника обласної військової адміністрації позапланові та повторні внутрішні аудити і звітувати про їх результати.

 

  1. Визначати цілі внутрішнього аудиту, обсяг аудиторського завдання, аудиторські прийоми та процедури, критерії оцінки об’єкта внутрішнього аудиту, а також ресурси, які необхідні для виконання аудиторського завдання.

 

  1. Повний та безперешкодний доступ до активів, документів, які стосуються аудиторських завдань, зокрема інформацію з обмеженим доступом, що надається в установленому законодавством порядку, а також до інформаційних баз, засобів зв’язку та комунікацій, інших технічних та інформаційних ресурсів обласної військової адміністрації.

 

  1. Під час здійснення діяльності з внутрішнього аудиту проводити анкетування, опитування, інтерв’ювання працівників обласної військової адміністрації, її структурних підрозділів, районних військових адміністрацій, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери її управління, з питань, що стосуються їх діяльності (за згодою).

 

  1. Готувати запити та одержувати в установленому порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів обласної військової адміністрації, підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців інформацію, документи і  матеріали,  необхідні  для  здійснення внутрішнього аудиту.

 

  1. Ініціювати перед начальником обласної військової адміністрації залучення експертів, фахівців відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, державних фондів, підприємств, установ, організацій, інших юридичних осіб для забезпечення виконання аудиторського завдання.

 

  1. У разі надходження звернень від органів державної влади та/або правоохоронних органів за дорученням начальника обласної військової адміністрації надавати інформацію про результати внутрішнього аудиту з дотриманням вимог законодавства та внутрішніх документів з питань розголошення інформації з обмеженим доступом та конфіденційної інформації.

 

  1. На створення належних умов для здійснення внутрішнього аудиту, зокрема шляхом підписання та забезпечення виконання положень декларації внутрішнього аудиту, затвердження планів та підписання звітів, надання достатнього строку для здійснення внутрішнього аудиту, своєчасного розгляду аудиторських звітів і рекомендацій.

 

  1. Уносити пропозиції начальнику обласної військової адміністрації з питань включення (виключення) об’єктів внутрішнього аудиту до плану діяльності з внутрішнього аудиту.

 

  1. Співпрацювати та надавати консультативну допомогу структурним підрозділам обласної військової адміністрації, районним військовим адміністраціям, підприємствам, установам та організаціям з питань, що належать до компетенції Відділу.

 

  1. Керівник Відділу

 

  1. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади керівником апарату обласної військової адміністрації відповідно до законодавства про державну службу.

На посаду керівника Відділу в установленому законом порядку призначається особа, яка вільно володіє державною мовою, має економічну або юридичну вищу освіту за ступенем магістра та стаж роботи відповідно до вимог законодавства.

Начальник Відділу підпорядковується і звітує безпосередньо начальнику обласної військової адміністрації.

 

  1. Начальник відділу може мати заступника, який призначається на посаду та звільняється з посади керівником апарату відповідно до законодавства про державну службу.

У разі відпустки чи відсутності з поважних причин начальника Відділу обов’язки виконує заступник начальника Відділу.

 

  1. Начальник Відділу:

 

1) здійснює керівництво діяльністю Відділу, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці;

 

2) звітує перед начальником обласної військової адміністрації про виконання покладених на Відділ завдань та затверджених планів роботи;

 

3) розробляє Положення про Відділ та подає його на затвердження начальнику обласної військової адміністрації, затверджує посадові інструкції працівників Відділу;

 

4) планує роботу Відділу, розподіляє обов’язки між працівниками Відділу, контролює їх роботу;

 

5) розробляє та у місячний термін підписує з начальником обласної військової адміністрації декларацію внутрішнього аудиту, в якій  зазначаються мета (місія) та цілі, принципи незалежності, основні повноваження та обов’язки Відділу;

 

6) контролює виконання завдань, покладених на Відділ згідно із вимогами нормативно-правових актів у сфері внутрішнього аудиту та внутрішніх розпорядчих документів обласної військової адміністрації;

 

7) дотримується основних принципів професійної діяльності та правил поведінки, визначених Кодексом етики, а також вимагає їх дотримання від  працівників Відділу;

 

8) запобігає виникненню конфлікту інтересів у діяльності працівників Відділу, а у разі виникнення – сприяє його оперативному розв’язанню;

 

9) визначає необхідні обсяги часу для проведення всіх внутрішніх аудитів та завантаженість працівників Відділу для проведення внутрішніх аудитів;

 

10) вживає заходів щодо удосконалення організації та підвищення ефективності роботи Відділу;

 

11) представляє інтереси Відділу у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами обласної військової адміністрації, з міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями – за дорученням начальника обласної військової адміністрації;

 

12) уносить пропозиції щодо розгляду на засіданнях колегії питань, що належать до компетенції Відділу;

 

13) визначає потреби і пріоритетні напрями підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників Відділу за рахунок державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством;

 

14) організовує ведення діловодства та зберігання документів у Відділі відповідно до вимог Інструкції з діловодства в обласній військовій адміністрації;

 

15) забезпечує:

планування діяльності з внутрішнього аудиту, організацію та здійснення на належному рівні внутрішнього аудиту; 

подання начальнику обласної військової адміністрації аудиторських звітів та рекомендацій;

підготовку та  своєчасне подання звіту про результати діяльності  Відділу або зведеного звіту про результати діяльності підрозділів  відповідно до вимог законодавства та Стандартів внутрішнього аудиту;

проведення моніторингу виконання (врахування) рекомендацій за результатами здійснення внутрішнього аудиту;

складення та виконання програми забезпечення та підвищення якості внутрішнього аудиту;

проведення внутрішньої оцінки якості внутрішнього аудиту відповідно до вимог Стандартів внутрішнього аудиту;

здійснення заходів щодо врахування рекомендацій, наданих Мінфіном за результатами оцінки функціонування системи внутрішнього аудиту;

 

16) координує діяльність підрозділів (посадових осіб) внутрішнього аудиту у структурних підрозділах обласної військової адміністрації, районних військових адміністрацій, підприємствах, установах та організаціях, що належать до сфери її управління, а також надає пропозиції щодо забезпечення належної якості здійснення внутрішнього аудиту такими підрозділами (особами);

 

17) уживає заходів щодо зменшення ризиків впливу на незалежність та/або об’єктивність працівників Відділу, зокрема недопущення покладення на підрозділ функцій, не пов’язаних з діяльністю з внутрішнього аудиту; вжиття заходів до запобігання неправомірному втручанню третіх осіб у провадження діяльності з внутрішнього аудиту;

 

18) зобов’язаний не розголошувати інформацію, яка стала відома під час виконання покладених на Відділ завдань, крім випадків, передбачених законодавством;

 

19) невідкладно інформує начальник обласної військової адміністрації про ознаки шахрайства, корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією, або нецільового використання бюджетних коштів, марнотратства, зловживання службовим становищем та інших порушень фінансово-бюджетної дисципліни, які призвели до втрат чи збитків, з наданням рекомендацій щодо вжиття необхідних заходів;

 

20) подає керівнику апарату обласної військової адміністрації пропозиції щодо призначення на посаду та звільнення з посади у порядку, передбаченому законодавством про державну службу, працівників Відділу, присвоєння їм рангів державних службовців, їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності;

 

21) уносить начальнику обласної військової адміністрації пропозиції щодо структури Відділу;

 

22) здійснює інші заходи в межах повноважень Відділу та цього Положення.

 

 

Начальник Відділу внутрішнього

аудиту Вінницької обласної

військової адміністрації 

Алла КУБА