ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

24.05.2023

Вінниця

№ 18-р

 

Про уповноважену особу, відповідальну

за організацію та проведення

публічних закупівель в апараті

обласної військової адміністрації

 

Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року № 1178 «Про затвердження  особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», з метою ефективного використання бюджетних коштів ЗОВОВ’ЯЗУЮ: 

  1. Визначити начальника відділу фінансової звітності та господарського забезпечення управління фінансового та господарського забезпечення апарату обласної військової адміністрації Ковальську Тетяну Іванівну уповноваженою особою, відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель в апараті обласної військової адміністрації.

 

  1. Затвердити Положення про уповноважену особу, відповідальну за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель в апараті обласної військової адміністрації, що додається.

 

  1. Визнати такими, що втратили чинність, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 04 травня 2020 року № 6-аг «Про уповноважену особу, відповідальну за організацію та проведення в апараті облдержадміністрації спрощених (допорогових) закупівель», від 16 вересня 2021 року № 14-аг «Про внесення змін та доповнень до розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 04 травня 2020 року № 6-аг».

 

  1. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на керівника апарату обласної військової адміністрації Олександра Коханця.

 

 

Начальник обласної

військової адміністрації 

Сергій БОРЗОВ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                             Розпорядження начальника

обласної військової адміністрації 

                                                                             24.05.2023   № 18-р

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про уповноважену особу, відповідальну за організацію та проведення публічних закупівель в апараті обласної державної (військової) адміністрації

 

І. Загальні положення

 

  1. Це Положення розроблено відповідно до статті 11 Закону «Про публічні закупівлі» (далі Закон), наказу Міністерства економіки України від 08 червня 2021 року № 40 «Про затвердження Примірного положення про уповноважену особу» і визначає правовий статус, загальні організаційні та процедурні засади діяльності уповноваженої особи, а також її права, обов’язки та відповідальність.

 

  1.   Уповноважена особа – працівник апарату обласної військової адміністрації, визначений розпорядженням начальника обласної військової адміністрації, відповідальним за організацію та проведення процедур закупівель/спрощених закупівель згідно із Законом України «Про публічні закупівлі».

 

  1. Уповноважена особа під час організації та проведення процедур закупівлі/спрощеної закупівлі забезпечує об'єктивність і неупередженість процесу організації та проведення процедур закупівель/спрощених закупівель в інтересах апарату обласної державної (військової) адміністрації.

 

  1. Уповноважена особа для здійснення своїх функцій, визначених Законом, підтверджує свій рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель шляхом проходження безкоштовного тестування.

 

  1. Уповноважена особа під час виконання своїх функцій повинна дотримуватися таких принципів:

 добросовісна конкуренція серед учасників;

 максимальна економія та ефективність;

 відкритість і прозорість на всіх стадіях закупівлі;

 недискримінація учасників;

 об'єктивне та неупереджене визначення переможця спрощеної закупівлі;

 запобігання корупційним діям і зловживанням.

 

  1. Уповноважена особа у своїй діяльності керується Законом, принципами здійснення публічних закупівель, визначених Законом, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.

 

ІІ. Організація діяльності уповноваженої особи

 

  1.   Розпорядженням або наказом начальника обласної державної (військової) адміністрації визначається одна або декілька уповноважених осіб із розмежуванням їх повноважень.

 

  1. На період тимчасової відсутності уповноваженої особи розпорядженням або наказом начальника обласної державної (військової) адміністрації може бути визначено працівника апарату обласної державної адміністрації, який буде виконувати її обов'язки.

 

  1. Для проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, підготовки оголошення та вимог до предмета процедур закупівлі/спрощених закупівель уповноважена особа може утворити робочу групу із інших працівників апарату обласної державної (військової) адміністрації.

У разі утворення робочої групи уповноважена особа є її головою та організовує її роботу.

Робоча група бере участь:

у підготовці тендерної документації, оголошення про проведення процедур закупівлі та вимог до предмета закупівлі;

        у розгляді тендерних пропозицій;

у проведенні переговорів у разі здійснення переговорної процедури.

Члени робочої групи об’єктивно та неупереджено розглядають тендерні пропозиції та забезпечують збереження конфіденційності інформації, яка визначена учасниками як конфіденційна.

Рішення робочої групи оформлюються протоколом із зазначенням дати і часу прийняття рішення та мають дорадчий характер.

                                   

ІІІ. Засади діяльності та вимоги до уповноваженої особи

 

  1. Уповноважена особа у своїй діяльності керується Законом «Про публічні закупівлі», постановами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами з питань публічних закупівель та цим Положенням.

 

  1.   Уповноважена особа повинна мати вищу освіту, як правило, юридичну або економічну.

 

  1.   Уповноважена особа для здійснення своїх функцій, визначених Законом, підтверджує свій рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель на веб-порталі Уповноваженого органу шляхом проходження безкоштовного тестування.

 

  1. Уповноважена особа дотримується принципів доброчесності та діє на основі етичних міркувань, передбачених настановами щодо етичної поведінки під час здійснення публічних закупівель.

 

  1. Уповноваженою особою не може бути визначено особу, зазначену в частині четвертій, абзаці другому частини сьомої статті 11 Закону.

 

  1. Під час організації та проведення процедур закупівель/спрощених закупівель уповноважена особа не повинна створювати конфлікт між інтересами обласної державної (військової) адміністрації та між інтересами учасників закупівлі, наявність якого може вплинути на об'єктивність і неупередженість прийняття рішень щодо вибору переможця закупівлі.

 

ІV. Функції, права та обов'язки уповноваженої особи

 

  1. Уповноважена особа:

планує закупівлі та формує річний план закупівель в електронній системі закупівель;

проводить попередні ринкові консультації з метою аналізу ринку;

здійснює вибір процедури закупівлі;

проводить процедури закупівлі/спрощені закупівлі;

забезпечує рівні умови для всіх учасників закупівлі, об'єктивний та чесний вибір переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;

забезпечує складання, затвердження та зберігання документів з питань публічних закупівель;

забезпечує оприлюднення в електронній системі закупівель інформації, необхідної для виконання вимог Закону та цього Положення;

представляє інтереси обласної державної (військової) адміністрації з питань, пов'язаних зі здійсненням публічних закупівель, зокрема під час перевірок і контрольних заходів, розгляду скарг і судових справ;

оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, у випадках здійснення закупівель передбачених статтею 3 Закону та пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 року № 1178 «Про затвердження  особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування»,

аналізує виконання Договорів, укладених згідно із Законом;

здійснює інші дії, передбачені Законом, постановами Кабінету Міністрів України, цим Положенням, розпорядженнями та наказами начальника обласної державної (військової) адміністрації.

 

  1. V. Права та обов’язки уповноваженої особи

 

  1. Уповноважена особа має право:

брати участь у плануванні видатків і визначенні потреби у товарах, роботах та послугах, що будуть закуповуватися;

пройти навчання з питань організації та здійснення публічних закупівель;

ініціювати залучення працівників обласної державної (військової) адміністрації, створення робочих груп для організації та проведення закупівель;

приймати рішення, узгоджувати проєкти документів, зокрема Договору про закупівлю з метою забезпечення його відповідності умовам закупівлі, та підписувати в межах своєї компетенції відповідні документи;

вимагати та отримувати від структурних підрозділів обласної державної (військової) адміністрації та її апарату інформацію та документи, необхідні для виконання завдань (функцій), пов'язаних з організацією та проведенням закупівель;

одержувати інформацію про виконання Договорів, укладених згідно із Законом;

оформляти протокол стосовно необхідності виправлення технічних (механічних, формальних) помилок, допущених під час внесення інформації про закупівлю, який оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу з питань закупівель;

 користуватися іншими правами, передбаченими Законом та цим Положенням.

 

  1. Уповноважена особа зобов'язана:

дотримуватися норм законодавства України у сфері публічних закупівель та цього Положення;

організовувати та проводити процедури закупівель/спрощені закупівлі;

забезпечувати рівні умови для всіх учасників процедур закупівель /спрощених закупівель, об’єктивний вибір переможця;

у встановленому Законом порядку визначати переможців процедур закупівель/ спрощених закупівель

оприлюднювати іншу інформацію, документи передбачені Законом.

 

  1. Рішення уповноваженої особи з питань здійснення закупівель оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою.

 

  1. Уповноважена особа несе персональну відповідальність :

за прийняті нею рішення і вчинені дії (бездіяльність) відповідно до законів України;

за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель;

за порушення вимог, установлених Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання, уповноважена особа несе відповідальність згідно із законами України.

 

 

Начальник управління фінансового

та господарського забезпечення –

головний бухгалтер апарату

обласної державної адміністрації

Наталія МАНДРЕНКО