Роль сучасної культури у розвитку суспільства підкреслила директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Імідж України».
«Мені видається, що нам треба відштовхуватися від двох передумов. Перше – чим є культура? Культура є простором і середовищем появи і гри ідей того, як ми, люди, пояснюємо світ, те, як ми уявляємо собі спільне життя людей. Це все відбувається в культурі. Якщо ви хочете зрозуміти становище певного суспільства, то дуже добрим діагностичним методом будуть відвідини, наприклад, виставки сучасного мистецтва. Ви довідаєтеся, що це суспільство турбує і що йому болить. Тому що тут будуть сконцентровані проявлені ідеї, які в цьому суспільстві обертаються», - переконана Островська.
Вона також підкреслила, що зараз для всіх країн і всіх суспільств є важливим думати про спільне майбутнє.
«Отже, з одного боку культура – це простір ідей, з іншого – на міжнародній арені дуже важливо спрямовуватися на майбутнє і говорити про майбутнє, спільно його уявляти. В такому сенсі, коли ми подивимося з цих двох точок зору, то мені видається досить очевидним, що важливо намагатися говорити мовою сучасної культури, оскільки сучасна культура дуже великою мірою спрямовується саме на майбутнє. З іншого боку, неможливо не говорити про культуру, котра вироблена раніше, не в наш час. Це, наприклад, археологія, щось, що зберігається у наших музеях. Це так само є надзвичайно важливим інструментарієм для нашого голосу, котрий важливо презентувати в якомога більш сучасний, спрямований на майбутнє спосіб», - наголосила Островська.