1.Вступ.

Звіт про діяльність представника Національної ради у Вінницькій області охоплює період з 01 січня до 31 грудня 2021 року.

У своїй діяльності представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області керується Конституцією України, законами України «Про інформацію», «Про телебачення                                   і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України»,  «Про авторське право та суміжні права», «Про рекламу», «Про порядок висвітлення діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс  України», «Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України», іншими законами України та нормативними документами, які регламентують питання функціонування телерадіопростору в Україні, Регламентом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Положенням про представника Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, рішеннями регуляторного органу.

 

  1. Впровадження Плану розвитку національного телерадіоінформа-ційного простору

Представник Національної ради керувався Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України, затвердженим рішенням Національної ради № 1684 від 1 грудня 2010 року у редакції рішення № 212 від 18.02.2015 із Змінами, визначеними рішеннями № 101 від 28.01.2016, № 87 від 09.02.2017, № 2428 від 21.12.2017, № 2201 від 13.12.2018, №2249 від 20.12.2019 та №1661 від 23.12.2020 р.

 

2.1. Загальний стан телерадіопростору області.

Загальна кількість компаній - ліцензіатів на Вінниччині – 34, загальна кількість виданих Національною радою ліцензій регіональним та місцевим компаніям області – 41. Після півторарічної перерви, викликаної здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, відновились конкурси Національної ради на отримання ліцензій на мовлення з використанням вільних радіоканалів. Ліцензію на мовлення на частоті 99,6 МГц у смт.Тростянці в листопаді звітного року одержала нова радіоорганізація – КП «Радіокомпанія «Тростянець ФМ». Конкурс на частоту 88,2 МГц, призначену для місцевого радіомовлення у м.Калинівці, виграла телерадіокомпанія «ВСІМ Радіо» з м.Хмельницького, яка вже мовить на території Вінницької області  у містах Хмільнику і Козятині.

Впродовж року на території області розширилась мережа мовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України. Невдовзі програма УР-1 транслюватиметься в FM-діапазоні на частоті 105,8 МГц у м.Погребищі, у Могилеві-Подільському на частоті 99,5 МГц з’явиться Радіо «Промінь». Особливо слід відзначити перемогу НСТУ на конкурсі на частоту 96,2 МГц у м.Хмільнику, адже раніше суспільний мовник тут не був представлений жодною програмою. До речі, місцева компанія - переможець конкурсу у смт.Тростянці також значну частину доби (22 години) транслюватиме програми НСТУ.

Телерадіокомпанія «Люкс» (м.Львів) виборола перемогу у конкурсі на частоту 99,8 МГц у м.Вінниці. Таким чином, загальна кількість FM-частот в обласному центрі сягнула позначки 21.

Для характеристики загального стану телерадіопростору Вінницької області важливою є проблема зміни власності комунальних засобів масової інформації в контексті адміністративно-територіальної реформи. З 27 районів області наразі функціонують 6, відтак більшість колишніх районних рад - власників комунальних ЗМІ - припинили існування. Триває непростий процес передачі комунальних телерадіоорганізацій у власність територіальних громад. Частині ТРО у звітному році Національна рада переоформила ліцензії на мовлення (це стосується, зокрема, радіомовників з Мурованих Курилівців, Могилева-Подільського, Іллінців, Гайсина, Томашполя). Ще декілька компаній звернулись до Національної ради на предмет переоформлення (радіоорганізації з Крижополя, Ямполя, Бару, Оратова). Разом з тим впродовж року з різних причин припинили існування місцеві радіомовники у Хмільнику, Липовці, Тростянці, Шаргороді, Козятині, Жмеринці). Слід відзначити, що це найбільші втрати у радіопросторі області з часів ліквідації дротового мовлення і заміни його ефірним, яке відбулось у 2001-му році.

У звітному році Національною радою  на підставі заяви компанії анульовано ліцензію провайдера програмної послуги ТОВ «Телерадіокомпанія «Краяни Плюс», яка надавала послуги у м.Іллінцях. Причиною припинення діяльності компанії – ліцензіата став відтік абонентів до OTT-провайдера. Ситуація у сфері платного телебачення на Вінниччині відображає загальну тенденцію: компаніям, які є ліцензіатами Національної ради і надають послуги у сфері багатоканального телебачення, практично неможливо на рівних конкурувати з ОТТ-сервісами. Це вкотре актуалізує питання щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства.

Структура телерадіопростору Вінниччини станом на грудень 2021 року має такий вигляд: 19 ефірних радіомовників, 2 телемовники в ефірній цифровій мережі Т2, 1 телемовник у кабельних мережах, 1 радіомовник у дротовій мережі та 11 компаній-провайдерів програмної послуги. Крім того, на теренах області  мовлять 29 загальнонаціональних телекомпаній та 17 національних радіомовників, а також здійснюють діяльність компанії-провайдери, зареєстровані за межами області (ТОВ «Воля-Кабель», ТОВ «Датагруп Медіа», ТОВ «Діджітал Скрінз», ТОВ «Вечір Телеком» (всі – м. Київ), ФОП Бессалицьких Я.Л. (м. Бердичів), ТОВ «Українська телекомунікаційна група» (смт Калинівка, Київської обл.).

        

2.2. Захист телерадіоінформаційного простору

Впродовж звітного року захист телерадіоінформаційного простору  перебував серед пріоритетних завдань діяльності представника Національної ради. Плани основних заходів Національної ради України на перше та друге півріччя 2021 року передбачали здійснення моніторингів компаній-провайдерів програмної послуги щодо відповідності змісту програм та передач, які ретранслюються, вимогам законодавства України та Європейської конвенції про транскордонне телебачення (п. 5.14 та п. 5.13 відповідно). З цією метою представництво Національної ради здійснило 30 цільових моніторингів. В багатоканальних телемережах компаній, які здійснюють діяльність на території Вінницької області, зміст програм відповідав чинному законодавству.

За результатами моніторингу іноземних телеканалів, що мовлять в Україні, на засіданні Національної ради 10 червня 2021 р. було прийнято рішення щодо вилучення з переліку іноземних програм, дозволених для ретрансляції, каналу «Беларусь 24». Впродовж14-15.06.2021 р. представником Національної ради було здійснено моніторинг багатоканальних телемереж компаній-провайдерів програмної послуги області з метою виявлення наявності/відсутності ретрансляції вказаної програми. Раніше її ретранслювала одна компанія – ПП «Телерадіоорганізація «Аміго» (м.Козятин). Після рішення, прийнятого Національною радою, програма «Беларусь 24» була вилучена з цієї телемережі.  Представник Національної ради систематично інформував компанії - провайдери програмної послуги на предмет змін, що вносились до переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

На виконання п. 5.15 Плану основних заходів Національної ради на перше півріччя, а також п. 5.14 Плану на друге півріччя 2021 року  представництвом у Вінницькій області було здійснено моніторинг регіональних і місцевих телерадіокомпаній на предмет розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Цей моніторинг здійснювався як у цільовому порядку, так і паралельно з моніторингом телерадіокомпаній на предмет виконання статей 9 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Моніторингом охоплено всі  телерадіоорганізації-мовники області, порушень законодавства  зафіксовано не було.

Впродовж року представник Національної ради взаємодіяв у сфері захисту телерадіопростору області з правоохоронними органами. Налагоджена систематична співпраця з управлінням Служби безпеки України та управлінням превентивної діяльності ГУ Національної поліції у Вінницькій області. Представник Національної ради оперативно одержував інформацію стосовно перевірки готелів, баз відпочинку, розважальних закладів тощо на предмет ретрансляції заборонених програм.  

В лютому звітного року працівники правоохоронних органів зафіксували  трансляцію телеканалів, стосовно яких встановлено обмеження для показу на території України. Ця трансляція здійснювалась у приміщенні кафе «Смак», розташованого у с.Нестерварці Тульчинського району. За допомогою супутникового тюнера тут транслювались канали «Россия 1», «Россия 24», «РТР Планета», «ТНТ». Трансляція була припинена, з власниками кафе проведено роз’яснювальну бесіду. Працівники правоохоронних органів діяли в контакті з представником Національної ради.

10.06.2021 р. у вінницькому готелі Prima Villа за допомогою супутникового ТВ-тюнера також транслювались обмежені для показу в Україні програми. Мова йде, зокрема, про «Первый канал», «РТР Планета», «Россия 24», «НТВ –Мир», «ТНТ» тощо. Власник готелю надав пояснення з цього приводу та зобов’язався вилучити ці програми з супутникового ТВ-тюнера. Працівники правоохоронних органів спільно з представником Національної ради провели профілактичну роботу;  власник готелю був попереджений щодо відповідальності, передбаченої чинним законодавством.

 

 2.3. Особливості мовлення ТРО на прикордонних територіях

Південні райони Вінницької області являють собою прикордонну територію з Республікою Молдовою. Впродовж останніх років актуальною темою є наповнення інформаційного простору прикордонних регіонів контентом вітчизняного виробництва. Ця обставина зумовлена тим, що в згаданому інформаційному просторі фіксується присутність мовників іноземних держав, потужності яких можуть використовуватись для проведення  акцій на шкоду державним інтересам України. Зокрема, теле- та радіопрограми з  невизнаної самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки (Республіка Молдова) вільно поширюються на значну територію Гайсинського, Тульчинського та Могилів-Подільського районів Вінницької області. Like FM-Russkoe Radio, яке транслюється на частоті 106,3 МГц з м.Атаки (Республіка Молдова) за якістю сигналу перевершує вітчизняних мовників у м.Могилеві- Подільському. У молдовській багатоканальній ефірній цифровій мережі МХ-А у стандарті DVB-T2 (МPEG-4), що теоретично доступна на українських теренах, присутній телеканал «НТВ Молдова».

У звітному році Національною радою було проведено конкурс на частоту 99,5 МГц у м. Могилеві-Подільському, яку виборола друга програма Національної суспільної телерадіокомпанії України («Радіо «Промінь»). Крім того, Національна рада ініціювала прорахунок додаткових радіочастот у населених пунктах Ямполі та Піщанці на українсько- молдовському кордоні.

Поліпшення ситуації у телепросторі прикордоння можна очікувати після того, як ТОВ «Зеонбуд» вибудує цифрові мультиплекси у Піщанці та Джугастрі, а Концерн РРТ в рамках мультиплексу МХ-7 розмістить передавачі у Могилеві-Подільському.

2.4. Розвиток каналів і мереж мовлення.

У звітному році Національна суспільна телерадіокомпанія України одержала чотири ліцензії на мовлення у населених пунктах Вінниччини: у містах Хмільнику, Немирові, Могилеві-Подільському та Погребищі. У Вінниці мовитиме ТРК «Люкс», у Тростянці – КП «Радіокомпанія «Тростянець ФМ», а в Калинівці – ТОВ «ТРК «ВСІМ Радіо». Це стало можливим завдяки конкурсам, реалізованим Національною радою у листопаді звітного року.

Влітку 2021 р. ПП «ТРК «Подільські комунікації» розпочало мовлення на частоті 100,1 МГц у с.Ободівці. Для повного виконання умов ліцензії компанії необхідно розпочати діяльність на частоті 106,7 МГц у смт.Липовці. Одночасно «Подільські комунікації» припинили мовлення на частотах 105,1 МГц в Ободівці та 107,5 МГц у Чечельнику, що потребує внесення відповідних змін до ліцензій.

Впродовж січня-лютого звітного року мали вийти в ефір місцеві мовники з Оратова та Гайсина, які одержали право мовити на FM-частотах у цих населених пунктах. Проте ситуація з пандемією та фактори, пов’язані з адміністративно-територіальною реформою, цьому завадили; станом на грудень 2021 р. компанії мовлення не розпочали. Аналогічна ситуація  з КО «Редакція Барського районного ефірного радіомовлення» (м.Бар), яка також не мовить в ефірі на підставі ліцензії, отриманої ще в грудні 2019 р. Щоправда тут планують розпочати діяльність вже на початку наступного року.

Найближчою перспективою розвитку радіомовлення Вінниччини є частоти у Вапнярці (оголошено конкурс), Барі, Козятині та Іллінцях (в процесі опрацювання).

Станом на кінець звітного року мережі ліцензованих провайдерів програмної послуги існують в 11 населених пунктах області. Технологію IPTV- телебачення пропонують абонентам компанії «Вінтелепорт» (м. Вінниця), «Діджітал Скрінз», «Вечір Телеком» (обидві - м. Київ) та «Українська телекомунікаційна група» (смт Калинівка Київської області, діяльність у            м. Гайсині). На Ямпільщині ТРС «Імпульс» реалізовує ліцензію провайдера у цифровій багатоканальній мережі за технологією «МІТРІС». Крім того, низка інтернет-провайдерів пропонує своїм абонентам послуги ОТТ- телебачення за угодами з відповідними відеосервісами.

  

2.5. Впровадження цифрового мовлення

Глава 3 розділу 2 Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору в редакції рішень Національної ради № 2428 від 21.12.2017, № 2201 від 13.12.2018 р., №2249 від 20.12.2019 р. та №1661 від 23.12.2020 р визначає принципи та порядок переходу до ефірного цифрового телерадіомовлення.

Впродовж звітного року ситуація з ефірним телемовленням в області практично не зазнала змін. Станом на кінець 2021 року цифровим сигналом населення області забезпечують передавачі, встановлені у п’яти населених пунктах: Вінниці, Ободівці (Гайсинський район), Погребищі (Вінницький район), Ямполі (Могилів-Подільський район) та Володимирці (Жмеринський район). За даними фахівців Подільської філії ДП «Український державний центр радіочастот» відсоток покриття цифровим сигналом -  близько 67%.  Відтак, будівництво додаткових мультиплексів є нагальною потребою.

 У розділі 2.3. йшлося, що у планах ТОВ «Зеонбуд» щодо розвитку цифрової мережі на Вінниччині є створення таких мультиплексів у смт. Піщанці та с. Джугастрі. Одночасно, у випадку будівництва Концерном РРТ загальнонаціональної цифрової мережі МХ-7, додаткові мультиплекси з’являться у Вінниці, Могилеві-Подільському, Тульчині, Ободівці, Ямполі та Піщанці. Проте в даний час це лише перспектива.

Впродовж 2021 р. Національна рада декілька разів оголошувала конкурси на отримання ліцензії на багатоканальне мовлення у багатоканальній телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG4) та місцевих мультиплексах. Однак у Вінницькій області відсутні телеорганізації, які могли б взяти участь у таких конкурсах.  

 

  1. Моніторинг телерадіопрограм.

         Моніторинг телерадіопрограм, в якості дієвого інструменту реалізації представником Національної ради наглядових повноважень, здійснювався на підставі ч. 7 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», рішень Національної ради та відповідних доручень.

Впродовж 2021 року здійснено 282 моніторинги телерадіоорганізацій Вінницької області. У звітному році проводились моніторинги на виконання Плану основних заходів Національної ради; моніторинги, пов’язані з позаплановими безвиїзними перевірками; моніторинги на виконання рішень Національної ради та окремих доручень, а також контроль мовлення ТРО у дні пам’яті. Крім того, здійснювався постійний моніторинг мовлення регіональних компаній в ефірній цифровій мережі Т2.

Протягом звітного року було виконано низку цільових моніторингів телерадіоорганізацій області на предмет дотримання вимог Закону України «Про рекламу». Також здійснювався контроль за блоками місцевої реклами у програмах національних радіомовників.

 

3.1. Моніторинг на виконання Плану основних заходів Національної ради.

Плани основних заходів Національної ради України на перше та друге півріччя 2021 року передбачали здійснення моніторингу ефіру регіональних та місцевих радіостанцій на предмет виконання ч. 2 та ч. 5 ст. 9, а також ст. 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Названі статті регламентують обсяг пісень та ведення передач державною мовою в ефірі радіостанцій та виконання телекомпаніями законодавчих норм щодо мови ефіру. Детальніше про діяльність представництва Національної ради у цій царині мова піде у розділах 3.2 та 3.3 звіту.

Про моніторинг телемереж провайдерів програмної послуги, спрямований на захист інформаційної безпеки, а також недопущення розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України йшлося у розділі 2.2.

 

3.2. Моніторинг ефіру радіомовників  щодо дотримання вимог ч. 2 та ч. 5 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»

На виконання ч. 2 та ч. 5 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» радіоорганізації повинні транслювати впродовж доби, а також у часових проміжках 7:00-14:00 та 15:00-22:00 щонайменше 35% пісень та вести не менше 60% передач українською мовою. Впродовж року було здійснено 2 хвилі моніторингів восьми місцевих та регіональних радіокомпаній Вінниччини на предмет виконання вимог законодавства.

Проведені моніторинги показали, що радіоорганізації перевиконують мовні квоти, визначені законодавцем для трансляції пісенного матеріалу та передач державною мовою. Сумарні показники радіокомпаній Вінницької області у 2021 році виглядають таким чином:

 

Назва ТРО

Частка пісень державною мовою впродовж доби

Частка пісень державною мовою

7:00-14:00

Частка пісень державною мовою

15:00-22:00

Мова ведення передач

ТОВ «ТРК «Такт», м. Вінниця

40,65%

40,39%

40,58%

100%

КП «Радіокомпанія «Місто над Бугом», м. Вінниця

73,70%

73,09%

74,49%

100%

ТОВ «ТРК «ВСІМ Радіо» (міста Козятин та Хмільник)

40,36%

45,11%

45,67%

100%

ПП «ТРК «Тодор», м. Ладижин

32,26%

34,21%

32,84%

90,05%

ТОВ «ТРК «Пілот», м. Вінниця

32,07%

29,14%

30,60%

82,10%

ПП «Медіа Дністер», м. Гайсин

67,77%

64,65%

60,96%

100%

ТОВ «Медіа Інвест Про»            (м. Ладижин)

39,50%

 

45,96%

43,40%

100%

ПП ТРК «Подільські комунікації» (міста Вінниця та Могилів-Подільський)

63,75%

63,29%

63,79%

100%

 

Слід відзначити, що дві радіокомпанії у Вінницькій області (ПП ТРК «Тодор», м. Ладижин, та ТОВ ТРК «Пілот», м. Вінниця) згідно ліцензійних параметрів регламентуються ч. 3 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Тим самим вони зобов’язані забезпечувати не менше 25% пісенного матеріалу державною мовою за умови трансляції не менше 60% пісень офіційними мовами Європейського Союзу.

Відповідний звіт Національної ради України за першу половину 2021 року показав, що середній показник компаній Вінницької області для трансляції україномовних пісенних творів – 46% (з врахуванням ТРК «Тодор» та ТРК «Пілот»).

Таким чином, здійснені моніторинги порушень законодавства не виявили. Компанії дотримуються квот україномовного пісенного продукту та ведення ефіру державною мовою.

 

3.3. Моніторинг ефіру телемовників щодо дотримання вимог ст. 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

В загальному тижневому обсязі регіональні телекомпанії повинні транслювати не менше 75% передач та фільмів українською мовою у часових проміжках 7:00-18:00 та 18:00-22:00; для місцевих мовників ця квота визначається у 60%. Крім того, не менше 75% має становити обсяг частки передач новин державною мовою.

Впродовж 2021 року представництво Національної ради у Вінницькій області здійснило дві хвилі тижневих моніторингів таких компаній – телемовників: ОА «ВГТРК «Вінниччина», ІТА «ВІТА» (обидві – м. Вінниця) та                                КП «Престелерадіоцентр «Краяни» (м. Могилів-Подільський). Їх результати дають підставу стверджувати, що телеорганізації області виконують квоти україномовних передач та фільмів. За результатами моніторингу мовних квот в ефірі регіональних і місцевих телекомпаній Вінницька область увійшла до переліку областей, де досягнуто результату у 100%. Нижче у таблиці представлені результати компаній області за 2021 рік:

 

Назва компанії, дати моніторингу

Тижневий обсяг передач держ. мовою

7:00-18:00

Тижневий обсяг передач держ. мовою

18:00-22:00

Тижневий обсяг передач держ. мовою

7:00-22:00

Інформ. передачі

державною

мовою

7.00-18.00

 

Інформ. передачі

державною

мовою

18.00-22.00

1.

ОА ВГТРК «Вінниччина»,

18.03.24.03.21;

14.09-20.09.21

 

 

100%

100%

 

 

100%

100%

 

 

100%

100%

 

 

100%

100%

 

 

100%

100%

2.

МКП ІТА «ВІТА»,

13.01.-19.01.21;

05.11-11.11.21

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

3.

КП «Престелерадіоцентр «Краяни,

04.05.-10.05.21;

19.10-25.10.21

 

 

 

100%

100%

 

 

 

100%

100%

 

 

 

100%

100%

 

 

 

100%

100%

 

 

 

100%

100%

 

3.4. Моніторинг, пов’язаний з перевірками ТРО.

У 2021 році представником Національної ради планові перевірки не здійснювались. Натомість було здійснено 3 позапланові безвиїзні перевірки – всі ОА «ВГТРК «Вінниччина». Перевіркам передували моніторинги.

Моніторингом мовлення ОА «Вінницька громадська ТРК «Вінниччина» 28.06.2021 р. зафіксовані ознаки порушення ліцензіатом вимог частини 7 статті 27, частини 8 статті 28, пункту а) частини 1 статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки зафіксовано недотримання умов ліцензії в частині програмної концепції мовлення, а саме:  не передбачену ліцензією на мовлення ретрансляцію телепрограми ТОВ «НАШ 365», м.Київ, загальним обсягом 08 год. 01 хв/добу. Результатом моніторингу стала позапланова перевірка та оголошення компанії попередження. Ще дві позапланові безвиїзні перевірки стосувались порушення ОА ВГТРК «Вінниччина» порядку мовлення у дні пам’яті (про це піде мова у розділі 3.5.).

 Представництвом Національної ради у Вінницькій області для виїзних планових перевірок в інших регіонах  було здійснено моніторинг мовлення Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України та ТОВ «ТРК «Радіо-Ера» (обидві - м.Київ). Акти моніторингу наявності/відсутності мовлення надано до управління представників.  

 

3.5. Моніторинг у дні пам’яті.

Впродовж 2021 року в Україні відзначались 11 пам’ятних дат. Серед них День пам’яті жертв Голокосту (27 січня); День Героїв Небесної Сотні (20 лютого); День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни (14 травня); День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу (18 травня); День пам’яті українців-жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках (12 вересня); 80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному яру (29 вересня) та інші. У ці дні телерадіоорганізації виходили в ефір на підставі Правил ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затверджених Національною радою рішенням № 1146 від 23.07.2015 (у редакції рішення Національної ради № 95 від 12.02.2021 р.).

У зв’язку з публікацією 5.05.2021 р. на офіційному сайті Національної ради України оновлених Правил… представник Національної ради звернувся до керівників ТРО з інформаційним листом, в якому було акцентовано увагу на змінах, що відбулись. Додатком до листа було надіслано текст Правил.

 Представництвом Національної ради здійснювався систематичний моніторинг мовлення ТРО області у дні пам’яті, його результати надавались до Національної ради. Впродовж року зафіксовано два порушення порядку мовлення у дні пам’яті: 20 лютого та 12 вересня. Обидва порушення виявлені у телевізійному ефірі ОА «ВГТРК «Вінниччина» - це відсутність стилізованого зображення на екрані в певних проміжках часу, а також відсутність оголошення хвилини мовчання та повідомлення, з якого приводу відзначається день пам’яті. В одному випадку Національна рада взяла до відома наявність порушень, а в іншому оголосила компанії попередження.

 

3.6. Моніторинг на виконання окремих доручень.

Впродовж року представник Національної ради здійснив низку моніторингів на виконання окремих доручень. Серед таких – моніторинг телеефіру під час новорічних свят, моніторинг компаній-ліцензіатів на предмет ретрансляції програм інших мовників, моніторинг багатоканальних телемереж компаній-провайдерів програмної послуги області з метою виявлення наявності/відсутності ретрансляції програми «Беларусь 24», моніторинг цифрової багатоканальної телемережі ТОВ «ЗЕОНБУД», м. Київ, за ліцензією НР №00019-п від 19.12.2010  (МХ-5) на предмет виконання ліцензійних умов.

28.10.2021 р. на офіційному сайті Національної ради з’явилось повідомлення про запровадження моніторингу щодо дезінформації про COVID-19. Ця інформація була оперативно доведена до відома керівників ТРО області. В такий самий спосіб було поінформовано місцеві компанії щодо листа Національної ради на предмет висвітлення питань дитячого суїциду.

 

  1. Реалізація програми місцевого мовлення

На початок звітного року програмою місцевого мовлення було охоплено10 населених пунктів області, однак в чотирьох з них – Барі, Гайсині, Липовці та Оратові – мовлення ще не розпочалося. Влітку 2021 р. компанія «Подільські комунікації» поінформувала Національну раду про початок діяльності на частоті 100,1 МГц у с.Ободівці. В ході відновлених цьогоріч конкурсів дві радіоорганізації поповнили перелік місцевих мовників у Тростянці та Калинівці. В грудні Національна рада оголосила конкурс місцевого мовлення ще для низки населених пунктів, серед яких є Вапнярка Вінницької області.

Компанія «Місто над Бугом» (м.Вінниця) звернулась до Національної ради на предмет прорахунку частот у цілому ряді міст Вінницької області, а громада м.Іллінців очікує на завершення цього процесу, оскільки заявка на прорахунок була подана ще в 2018 році.

Важливою особливістю програми місцевого мовлення є вимога щодо наявності 15% інформаційних передач місцевої тематики, а також дозвіл на ретрансляцію програм суспільного мовника. Крім того, цей проєкт здатний заповнювати лакуни, що утворились внаслідок припинення діяльності деяких колишніх районних редакцій радіомовлення в ході реалізації адміністративно – територіальної реформи.

 

  1. Участь ТРО області у програмі «MediaChengeUkraine»

Започаткована Національною радою в 2020-му році програма «MediaChengeUkraine» продовжила своє функціонування у році звітному. Карантинні обмеження значною мірою впливають на здатність телерадіоорганізацій продукувати якісний контент у потрібній кількості. Відтак безкоштовна програма обміну контентом дозволяє заповнювати ці прогалини. Програма отримала чимало схвальних відгуків від учасників телеринку. З компаній Вінницької області  «MediaChengeUkraine» успішно реалізовує ІТА «ВІТА».

 

  1. Дотримання телерадіоорганізаціями ліцензійних умов та умов ліцензій.

Важливим напрямом наглядових повноважень представника Національної ради є контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями ліцензійних умов та умов ліцензій. Він здійснюється на підставі ч. 7 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

            В липні звітного року повідомлення про порушення одержала КП «Могилів – Подільська районна телерадіокомпанія «Об’єктив» (м. Могилів-Подільський). Моніторинг, здійснений працівниками представництва Національної ради, показав зменшення обсягу культурно – мистецьких та науково-просвітницьких передач. Тим самим було зафіксовано порушення ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 та п. «а» ч.1 ст.59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

            В лютому 2021 р. представник Національної ради надав повідомлення про порушення керівнику ПП «Редакція газети і радіомовлення «Томашпільський вісник» (смт.Томашпіль). Йшлося про те, що радіоорганізація працює з порушенням ч.4 ст.35 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», адже не звернулась на той момент до Національної ради на предмет внесення змін до чинної ліцензії. З тієї ж причини одержала аналогічне повідомлення Редакція газети «Липовецькі вісті». В результаті «Томашпільський вісник» звернувся до Національної ради, ліцензія була переоформлена, а керівник ТРО «Липовецькі вісті» подав заяву на предмет анулювання ліцензії.

           

  1. Підсумки ліцензування телерадіомовлення.

Процес ліцензування є одним з факторів, що безпосередньо впливають на стан та розвиток телерадіоінформаційного простору області. За результатами 2021 року:

  • продовжено термін дії ліцензії КП «Мурованокуриловецька редакція ефірного радіомовлення» (смт.Муровані Курилівці);
  • рішеннями Національної ради внесено зміни до ліцензій восьми ефірних мовників: ПАТ НСТУ (м.Київ),  КП «Мурованокуриловецька редакція ефірного радіомовлення» (смт.Муровані Курилівці), ТОВ «Телерадіокомпанія «ТАКТ» (м.Вінниця),  Могилів-Подільська районна телерадіокомпанія «Об’єктив» (м.Могилів-Подільський), ТОВ «Телерадіокомпанія «Пілот» (м.Вінниця), КП «Іллінецька організація радіомовлення» Іллінецької міської ради (м.Іллінці), Гайсинській районній редакції радіомовлення (м.Гайсин), ПП «Редакція газети і радіомовлення «Томашпільський вісник»;
  • продовжено термін дії ліцензії компаніям-провайдерам програмної послуги: ТОВ «ВОЛЯ-Кабель» (м.Київ, діяльність у м.Вінниці) та ПрАТ «Датагруп» (м. Київ, діяльність у м. Жмеринці);
  • анульовано ліцензії таких компаній: КП «Хмільницьке районне радіомовлення» (м.Хмільник) ,  КП «Редакція газети «Липовецькі вісті» (смт.Липовець), Редакція районного радіомовлення «Промінь» (м.Козятин), КП «Тростянецьке районне радіомовлення» (смт.Тростянець), Районний телерадіокомітет «Шаргород» (м.Шаргород), Міськрайонна редакція проводового радіомовлення «Обрій» (м.Жмеринка), ТОВ «ТРК Краяни Плюс» (м.Могилів-Подільський, діяльність у м.Іллінцях)

 

  1. Виконання ліцензіатами законодавства щодо прозорості медіа власності.

Ліцензіати Вінницької області були зобов’язані в термін до 1 квітня звітного року подати до Національної ради інформацію про структуру власності. 12.01. та 17.02.2021 р.  представник Національної ради звертався до керівників компаній-ліцензіатів з листами-нагадуваннями, в яких була надана вся необхідна інформація для своєчасного та повного інформування регулятивного органу. Крім того, інформацію щодо структури власності компанії – ліцензіати надавали в комплекті з документами щодо продовження терміну дії та внесення змін до ліцензій.

За даними, які є у представництва Національної ради, компанії області виконали вимоги законодавства щодо прозорості медіавласності, надавши інформацію вчасно і в повному обсязі.

 

  1. Відзнаки.

         Протягом 2021 року Національна рада відзначила кращих працівників електронних ЗМІ Вінниччини. Грамоти Національної ради одержали В.Стукало, Ю.Семенько, О.Дремлюга, Т.Тарануха та Л.Бондар.

        

  1. Підсумки. Організаційна складова діяльності представника Національної ради.

У 2021 році представником Національної ради було проведено сім нарад-семінарів для керівників телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги. Крім того, в січні звітного року розсилався опитувальник з метою визначення позицій керівників комунальних радіокомпаній в процесі здійснення адміністративно-територіальної реформи. Всі матеріали нарад були проаналізовані та використовувались у практичній роботі.

Впродовж року до Національної ради подано 53 службових записки. Серед них низка аналітичних матеріалів щодо ситуації у комунальних ТРО області, доповідні стосовно позапланових безвиїзних перевірок, виконання окремих доручень, реагування на запити депутатів місцевих рад, а також скарги телеглядачів та радіослухачів.

З метою поглиблення знань у медіасекторі представник Національної ради взяв участь у серії вебінарів:

  • короткострокова програма підвищення кваліфікації за професійною компетентністю «Комунікація та взаємодія». Назва «Комунікації та взаємодія органів державної влади з громадськістю», 30 год./1 кредит ЄКТС. Сертифікат ВЦ №23109018 від 11.06.2021 р.;
  • спеціальна короткострокова програма за професійною компетентністю «Професійні знання». Назва «Кращі практики регулювання у сфері медіа: стандарти Ради Європи та Директива ЄС про аудіовізуальні медіа-послуги», 18 год./0,6 кредиту ЄКТС. Сертифікат;
  • самоосвіта: Цифрограм для держслужбовців. Кількість балів – 71, рівень цифрової грамотності - високий С1. Електронний сертифікат від 5.08.2021 р.;
  • самоосвіта: участь у міжнародному онлайн семінарі «Протидія дезінформації: Європейські підходи та стандарти» (в рамках проєкту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України), 16-17 лютого 2021 року;
  • самоосвіта: участь в онлайн семінарі «Разом протидіяти дезінформації в Україні: яка роль ЄС та НАТО?» 20.05.2021 р.;
  • самоосвіта: участь у міжнародному онлайн семінарі «Боротьба із сексистською рекламою: навчання на практичних прикладах» 28-29.10.2021 р.

Представник Національної ради є доцентом кафедри журналістики, реклами та PR Вінницького державного педагогічного університету ім.            М. Коцюбинського, впродовж року забезпечував викладання базового курсу «Тележурналістика». 

Представник Національної ради  активно співпрацював з органами державної влади та місцевого самоврядування. Налагоджено плідну взаємодію    з Подільською філією Українського державного центру радіочастот та Вінницькою філією Концерну РРТ.

Представник Національної ради систематично роз’яснював позицію Національної ради з найважливіших питань діяльності та розвитку телерадіопростору  Вінницької області для широкого загалу, акцентуючи увагу на проблемах інформаційної безпеки, функціонування мережі цифрового мовлення, розвитку програми місцевого мовлення.

 У звітному році аналізувались скарги та заяви телеглядачів та радіослухачів. Зокрема, мова йшла про відсутність програм суспільного мовника у м.Хмільнику, недостатнє охоплення території області цифровим сигналом тощо.

Основні висновки, які можна зробити з матеріалів звіту представника Національної ради:

1.Значна кількість колишніх комунальних ЗМІ в умовах адміністративно-територіальної реформи виявились незадіяними. Кількість анульованих Національною радою ліцензій по області у звітному році є найбільшою за весь період. Відтак основний акцент слід зробити на програму місцевого мовлення, яка спроможна заповнити існуючі у радіопросторі лакуни.

2.Розширення ефірної цифрової мережі Т2 продовжує залишатись нагальною проблемою. Саме ця мережа є основним елементом інформування населення в телевізійному сегменті. Тому на порядок денний владно постає будівництво сьомого мультиплексу (МХ-7) та додаткових мультиплексів на прикордонні з Республікою Молдовою.

3.Значної уваги потребує захист інформаційного простору. Як показує практика, ці питання постійно слід тримати під контролем.

  

Представник Національної ради

у Вінницькій області                               

                            В.С. Мазурик

 

Додаток 1

 

Наступна таблиця характеризує загальний стан та перспективи діяльності АТ «НСТУ» в радіопросторі Вінниччини:

 

Назва програми

К-ть частот

Нерозпочате мовлення

Населені пункти

1.

UA: Українське радіо

21

Хмільник, Могилів-Подільський

Вінниця, Липовець, Жмеринка, Бар (Мальчівці), Томашпіль (Яришівка), Погребище, Оратів, Шаргород (Володимирка), Ямпіль, Немирів (Гриненки), Чернівці (Мазурівка), Гайсин, Могилів-Подільський, Ободівка, Тульчин, Муровані Курилівці, Крижопіль, Чечельник, Іллінці (Тягун)

2.

UA: Радіо Промінь

3

Могилів-Подільський

Перспектива ретрансляції в Гайсині та Липовці

Вінниця, Гайсин (ретрансляція ПП «Медіа Дністер»),  Ободівка (ретрансляція ПП «Подільські комунікації»)

3.

UA: Радіо Культура

4

-

Вінниця, Ободівка, Піщанка, Ладижин (ретрансляція ТОВ «Медіа Інвест Про»)

 

 

Додаток 2

 

Структура регіональних та місцевих телерадіоорганізацій 

Вінницької області за видами мовлення (станом на кінець 2021 року)

 

Вид діяльності

 

К-ть

1.

Ефірне цифрове телевізійне мовлення (багатоканальна телемережа МХ-5)

2

2.

Ефірне радіомовлення

19

3.

Мовлення в багатоканальних телемережах

1

4.

Провайдери програмної послуги

11

5.

Трансляція в ефірно - кабельних мережах (МІТРІС)

1

6.

Мовлення в дротових мережах

1

  

Додаток 3

 

Статистика та заходи реагування

 

1.

Надіслано до Національної ради службових записок (в т.ч. про факти порушень законодавства та умов ліцензій)

53

2.

Здійснено моніторингів

282

3.

Надано ліцензіатам повідомлень про порушення ними законодавства

5

4.

Ініційовано позапланових перевірок

3

5.

Здійснено позапланових безвиїзних перевірок

3

6.

Винесено попереджень

2

7.

Взято до відома результати перевірок

1

8.

Взято до відома наявність порушень

1

 

 

Додаток 4

 

Рішення Національної ради України 2021 року,

що стосуються  діяльності телерадіоорганізацій Вінницької області

 

Рішення Національної ради

Назва ТРО

Зміст рішення

1.

№ 145

від 12.02.2021

ТОВ «Медіа Інвест Про»,

м. Ладижин

Взято до відома результати перевірки

2.

№ 216

від 25.02.2021

ТОВ «ТРК «Такт», м. Вінниця

Переоформлення ліцензії на мовлення

3.

№ 259

від 12.03.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Призначення позапланової безвиїзної перевірки

4.

№ 373

від 25.03.2021

КП Мурованокуриловецька районна редакція ефірного радіомовлення, смт. Муровані Курилівці

Переоформлення та продовження терміну дії ліцензії на мовлення

5.

№ 377

від 25.03.2021

КП «Хмільницьке районне радіомовлення», м.Хмільник

Анулювання ліцензії на мовлення

 

6.

№ 437

від 08.04.2021

ТОВ «ТРК «Краяни Плюс», м.Могилів-Подільський

Анулювання ліцензії провайдера програмної послуги

7.

№ 439

від 08.04.2021

КП «Редакція газети «Липовецькі вісті»,

смт. Липовець

Анулювання ліцензії на мовлення

 

8.

№ 474

від 14.04.2021

Редакція районного радіомовлення «Промінь»

м. Козятин

Анулювання ліцензії на мовлення

 

9.

№ 555

від 28.04.2021

КП «Тростянецьке районне радіомовлення», смт.Тростянець

Анулювання ліцензії на мовлення

 

10.

№ 639

від 20.05.2021

КП «Могилів-Подільська районна ТРК «Об’єктив» Могилів-Подільської районної ради, м.Могилів-Подільський

Переоформлення ліцензії на мовлення

11.

№ 715

від 10.06.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Взято до відома наявність порушень

12.

№ 842

від 08.07.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Призначення позапланової безвиїзної перевірки

13.

№ 953

від 15.07.2021

КП «Районний телерадіокомітет «Шаргород», м.Шаргород

Анулювання ліцензії на мовлення

 

14.

№ 1021

від 29.07.2021

ТОВ ТРК «Пілот», м.Вінниця

Переоформлення  ліцензії на мовлення

15.

№ 1018

від 29.07.2021

КП «Іллінецька районна організація радіомовлення», м.Іллінці

Переоформлення  ліцензії на мовлення

16.

№ 1169

від 19.08.2021

Районне КП «Редакція газети і радіомовлення «Томашпільський вісник», смт.Томашпіль

Переоформлення  ліцензії на мовлення

17.

№ 1263

від 16.09.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Оголошено попередження

18.

№ 1325

від 30.09.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Призначення позапланової безвиїзної перевірки

19.

№ 1287

від 16.09.2021

Гайсинська районна редакція радіомовлення, м.Гайсин

Переоформлення  ліцензії на мовлення

20.

№1483

від 13.10.2021

ТОВ «ВОЛЯ-Кабель», м. Київ, діяльність у м. Вінниці

Продовження строку дії ліцензії провайдера

21.

№ 1436

від 13.10.2021

АТ НСТУ, м.Київ (логотип UA:Вінниця)

Переоформлення  ліцензії на мовлення

22.

№ 1664

від 04.11.2021

АТ НСТУ, м.Київ

Переможець конкурсу на частоту 99,5 МГц у м.Могилеві-Подільському

23.

№ 1666

від 04.11.2021

АТ НСТУ, м.Київ

Переможець конкурсу на частоту 102,0 МГц у м.Немирові

24.

№ 1730

від 18.11.2021

ТОВ «Датагруп Медіа», м.Київ, діяльність у м.Жмеринці

Продовження строку дії ліцензії провайдера

25.

№ 1759

від 18.11.2021

АТ НСТУ, м.Київ

Переможець конкурсу на частоту 96,2 МГц у с.Великому Митнику (м.Хмільник)

26.

№ 1760

від 18.11.2021

ПрАТ «Телерадіокомпанія «Люкс», м.Львів

Переможець конкурсу на частоту 99,8 МГц у м.Вінниці

27.

№ 1762

від 18.11.2021

АТ НСТУ, м.Київ

Переможець конкурсу на частоту 105,8 МГц у м.Погребищі

28.

№ 1764

від 18.11.2021

КП «Радіокомпанія «Тростянець ФМ», смт.Тростянець

Переможець конкурсу на частоту 99,6 МГц у смт.Тростянці

29.

№ 1978

від 25.11.2021

ТОВ «Телерадіокомпанія «ВСІМ Радіо», м.Хмельницький

Переможець конкурсу на частоту 88,2 МГц у м.Калинівці

30.

№ 2001

від 08.12.2021

ОА «ВГТРК «Вінниччина», м.Вінниця

Оголошено попередження

31.

№ 2146

від 22.12.2021

КО «Жмеринська міськрайонна редакція ефірного радіомовлення «Обрій», м.Жмеринка

Анулювання ліцензії на мовлення