ЗВІТ

представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Мазурика Вадима Станіславовича за 2020 рік

 

 1.Вступ.

Звіт про діяльність представника Національної ради у Вінницькій області охоплює період з 01 січня до 31 грудня 2020 року.

У своїй діяльності представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області керується Конституцією України, законами України «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про авторське право та суміжні права», «Про рекламу», «Про порядок висвітлення діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс  України», «Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України», іншими законами України та нормативними документами, які регламентують питання функціонування телерадіопростору в Україні, Регламентом Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Положенням про представника Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, рішеннями регуляторного органу.

 

2. Впровадження Плану розвитку національного телерадіоінформа-ційного простору

Представник Національної ради керувався Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України, затвердженим рішенням Національної ради № 1684 від 1 грудня 2010 року у редакції рішення № 212 від 18.02.2015 із Змінами, визначеними рішеннями № 101 від 28.01.2016, № 87 від 09.02.2017, № 2428 від 21.12.2017, № 2201 від 13.12.2018 та №2249 від 20.12.2019 р.

 

2.1. Загальний стан телерадіопростору області.

Загальна кількість компаній - ліцензіатів на Вінниччині – 39, загальна кількість виданих Національною радою ліцензій регіональним та місцевим компаніям області – 48. В рамках програми «Мовлення громад»  ліцензії на мовлення в січні звітного року одержали 2 радіоорганізації (Гайсинська районна редакція радіомовлення, м. Гайсин та Оратівська районна редакція радіомовлення, смт Оратів). За цією ж програмою своїм рішенням №2175 від 12.12.2019 р. Національна рада оголосила конкурс на отримання ліцензії на мовлення з використанням вільних радіоканалів у Погребищі (частота 105,8 МГц) та Тростянці (частота 99,6 МГц), проте він був скасований у відповідності до п.33 Прикінцевих положень Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (Тимчасово, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, ініціювання, оголошення і проведення конкурсів Національною радою зупиняється).

Впродовж року розпочалось мовлення двох національних радіоканалів ПАТ НСТУ (UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура) на частотах 100,3 та 100,9 МГц у м. Вінниці. Таким чином, в обласному центрі повністю завершився процес переходу програм суспільного мовника на FM-частоти. Крім того,  відбувся стартап нового місцевого мовника – компанії «Медіа Інвест Про» на частоті 103,9 МГц у м. Ладижині.

У звітному році Національною радою  анульовано ліцензію Немирівської районної редакції радіомовлення (м. Немирів) в зв’язку з припиненням діяльності компанії та скасуванням державної реєстрації ліцензіата. Також з ліцензії ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік» (м. Київ) було вилучено частоту 72,47 МГц у м. Вінниці, відтак ця радіоорганізація припинила мовлення на території Вінницької області. В липні 2020 року закінчився термін дії ліцензії провайдера програмної послуги ФОП Загороднього С.І. (м. Ямпіль). ТОВ «Телерадіокомпанія «Всім Радіо» (м. Хмельницький), яка здійснює діяльність у м. Хмільнику, одержала дозвіл Національної ради на тимчасове скорочення обсягу мовлення з 24 до 18 годин на добу у зв’язку із запровадженням карантинних заходів в Україні.

28 січня 2020 р. супутникові сигнали 23-х телеканалів, що належать до структур чотирьох вітчизняних медіагруп, були закодовані. З цього часу для перегляду каналів телеглядачам необхідно підписати угоди з одним з офіційних провайдерів супутникового мовлення та придбати телевізійні тюнери. Для Вінниччини це питання є актуальним, позаяк значна частина території області в даний час не охоплена цифровим телебаченням Т2.

Для характеристики загального стану телерадіопростору Вінницької області важливою є проблема зміни власності комунальних засобів масової інформації в контексті адміністративно-територіальної реформи. З 27 районів області станом на грудень звітного року залишилось 6, відтак більшість організацій- власників комунальних ЗМІ припинили існування. Триває процес передачі комунальних телерадіоорганізацій у власність територіальних громад.

Структура телерадіопростору Вінниччини станом на грудень 2020 року має такий вигляд: 24 ефірних радіомовники, 2 телемовники в ефірній цифровій мережі Т2, 1 телемовник у кабельних мережах, 1 радіомовник у дротовій мережі та 12 компаній-провайдерів програмної послуги. Крім того, на теренах області  мовлять 29 загальнонаціональних телекомпаній та 17 національних радіомовників, а також здійснюють діяльність компанії-провайдери, зареєстровані за межами області (ТОВ «Воля-Кабель», ТОВ «Датагруп Медіа», ТОВ «Діджітал Скрінз», ТОВ «Вечір Телеком» (всі – м. Київ), ФОП Бессалицьких Я.Л. (м. Бердичів), ТОВ «Українська телекомунікаційна група» (смт Калинівка, Київської обл.).

        

2.2. Захист телерадіоінформаційного простору

У звітному році захист телерадіоінформаційного простору постійно перебував серед пріоритетних завдань діяльності представника Національної ради. Плани основних заходів Національної ради України на перше та друге півріччя 2020 року передбачали здійснення моніторингів компаній-провайдерів програмної послуги щодо відповідності змісту програм та передач, які ретранслюються, вимогам законодавства України та Європейської конвенції про транскордонне телебачення (п. 5.17 та п. 5.12 відповідно). З цією метою представництво Національної ради здійснило 28 цільових моніторингів. В лютому місяці працівниками представництва Національної ради проведено позапланову виїзну перевірку ТК «Вінтелепорт» (м. Вінниця), в телемережі якої було зафіксовано ретрансляцію програм Hollywood та Hollywood HD. Стосовно цих каналів на час моніторингу Національна рада ще не приймала рішень на предмет їх адаптації.

За інформацією УСБ України у Вінницькій області, абоненти одного з інтернет-провайдерів, які проживають на території Могилів-Подільського району Вінницької області, мали змогу користуватися окремими забороненими  веб-ресурсами, що містять публікації антиукраїнського змісту. В першому півріччі звітного року ця ж компанія здійснювала діяльність провайдера програмної послуги за технологією IPTV на території області без відповідної ліцензії Національної ради. В серпні 2020 року проблема була усунута, компанія-провайдер одержала ліцензію.

На виконання п. 5.18 Плану основних заходів Національної ради на перше півріччя, а також п. 5.13 Плану на друге півріччя 2020 року  представництвом у Вінницькій області було здійснено моніторинги регіональних і місцевих телерадіокомпаній на предмет розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Ці моніторинги здійснювались як у цільовому порядку, так і паралельно з моніторингом телерадіокомпаній на предмет виконання статей 9 та 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»; ними охоплено всі  телерадіоорганізації-мовники області, порушень законодавства не зафіксовано.

Впродовж року представник Національної ради взаємодіяв у сфері захисту телерадіопростору області з правоохоронними органами. Налагоджена систематична співпраця з управлінням Служби безпеки України та управлінням превентивної діяльності ГУ Національної поліції у Вінницькій області. З боку управління превентивної діяльності ця робота координувалась заступником начальника управління І. Зайцем. Представник Національної ради оперативно одержував інформацію стосовно перевірки готелів, баз відпочинку, розважальних закладів тощо на предмет ретрансляції заборонених програм.  

12.08.2020 р. на території автомийки «AutoSPA» у м. Вінниці представником Національної ради спільно з працівниками поліції була припинена трансляція низки російських телеканалів, стосовно яких встановлено обмеження для показу на території України.

Представник Національної ради інформував компанії - провайдери програмної послуги щодо змін, які вносились до переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України. У звітному році з цього переліку було вилучено канали «Зоопарк», «Еврокино» та «ТОПШОП ТВ».

Актуальною проблемою залишається трансляція теле- та радіопрограм з невизнаної самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки (Республіка Молдова) на територію Гайсинського, Тульчинського та Могилів-Подільського районів Вінницької області. Про це йшлося в ході консультацій представника Національної ради з керівниками територіальних громад Піщанки та Крижополя. Необхідна активізація зусиль щодо наповнення інформаційного простору прикордонних районів контентом вітчизняного виробництва.

2.3. Розвиток каналів і мереж мовлення.

У 2020 році Національна суспільна телерадіокомпанія України збільшила свою присутність в інформаційному радіопросторі області за рахунок освоєння FM-частот другою та третьою програмою суспільного мовника в обласному центрі. Крім того, на виконання умов ліцензії, 8 годин програми «UA: Радіо Культура» ретранслює компанія «Медіа Інвест Про», яка розпочала мовлення у вересні звітного року на частоті 103,9 МГц у м. Ладижині. Програма «UA: Радіо Промінь» також має перспективи для розширення ареала розповсюдження на території області: місцеві мовники у Гайсині, Липовці та Ободівці планують її ретранслювати.

Для функціонування першої програми національного радіо на Вінниччині важливе значення має рішення Національної ради №1285 від 29.10.2020 р. щодо замовлення в ДП «УДЦР» розроблення висновків на предмет збільшення потужності передавача на частоті 88,6 МГц в обласному центрі з 0,5 до 1 кВт. Необхідність такого збільшення продиктована тією обставиною, що на території області є населені пункти, повністю позбавлені мовлення національного радіо, серед яких, зокрема, міста Хмільник і Козятин.

У звітному році заяву про збільшення потужності передавача на частоті 101,8 МГц у м. Вінниці подавала також радіокомпанія «Місто над Бугом».

В грудні 2020 р. за програмою мовлення громад повинні були вийти в ефір ТРК «Подільські комунікації» в с. Ободівці та смт Липовці і «Редакція Барського районного ефірного радіомовлення» у с. Мальчівцях, проте пандемія внесла корективи у плани компаній і початок мовлення перенісся до наступного року.

Станом на кінець звітного року мережі ліцензованих провайдерів програмної послуги існують в 11 населених пунктах області. Технологію IPTV- телебачення пропонують абонентам компанії «Вінтелепорт» (м. Вінниця), «Діджітал Скрінз», «Вечір Телеком» (обидва - м. Київ) та «Українська телекомунікаційна група» (смт Калинівка Київської області, діяльність у м. Гайсині). На Ямпільщині ТРС «Імпульс» реалізовує ліцензію провайдера у цифровій багатоканальній мережі за технологією «МІТРІС». Крім того, низка інтернет-провайдерів пропонує своїм абонентам послуги ОТТ- телебачення за угодами з відповідними відеосервісами.

        

2.4. Впровадження цифрового мовлення.

Глава 3 розділу 2 Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору в редакції рішень Національної ради № 2428 від 21.12.2017, № 2201 від 13.12.2018 р. та №2249 від 20.12.2019 р. визначає принципи та порядок переходу до ефірного цифрового телерадіомовлення.

Станом на кінець 2020 року цифровим сигналом населення області забезпечують передавачі, встановлені у п’яти населених пунктах: Вінниці, Ободівці (Гайсинський район), Погребищі, Ямполі та Володимирці (Жмеринський район). За даними фахівців Подільської філії ДП «УДЦР» відсоток покриття цифровим сигналом -  близько 67%.  Ситуація, що склалась, потребує будівництва додаткових мультиплексів. В планах ТОВ «Зеонбуд» щодо розвитку цифрової мережі на Вінниччині є створення таких мультиплексів у смт Піщанці та с. Джугастрі. Це важливо з огляду на територіальне розташування названих населених пунктів та їх близькість до державного кордону. Роботи із встановлення мультиплексів у Піщанці та Джугастрі мали розпочатись у звітному році, проте, за інформацією ТОВ «Зеонбуд», були перенесені на наступний рік.

Принципове значення для подальшого розвитку цифрового ефірного мовлення на теренах Вінниччини має рішення Національної ради № 2039 від 5.12.2019 р., яким була створена загальнонаціональна цифрова багатоканальна телемережа (МХ-7) у діапазоні частот 174-230 МГц у стандарті DVB-T2, яка охоплює 158 населених пунктів України. Оператором мережі МХ-7 визначено Концерн РРТ. В цьому переліку Вінницька область одержала 6 позицій:

 

Населений пункт

Потужність передавача (кВт)

1.

Вінниця

1

2.

Могилів-Подільський

0,5

3.

Тульчин

0,5

4.

Ободівка

1

5.

Піщанка

0,5

6

Ямпіль

0,5

 

Як видно з представленої таблиці, до цього списку поряд з місцями розташувань найвищих споруд на території області (Вінниця, Ободівка), увійшли найпроблемніші території, в яких сигнал Т2 або відсутній, або поширюється вкрай нерівномірно. Вже в лютому звітного року Національна рада отримала від УДЦР висновки на ці частоти, проте наразі створення телемережі МХ-7 не набуло практичного втілення.

Своїм рішенням №322 від 27.02.2020 р. Національна рада замовила у ДП «УДЦР» висновки на предмет перепланування цифрового телемовлення для вивільнення смуги частот 694-862 МГц та перенесення їх до смуги 470-694 МГц. Серед цих частот 9 з Вінницької області: 3 з Ободівки та Володимирки, 2 з Ямполя та 1 з Вінниці.

 

3. Моніторинг телерадіопрограм.

         Моніторинг телерадіопрограм, в якості дієвого інструменту реалізації представником Національної ради наглядових повноважень, здійснювався на підставі ч. 7 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», рішень Національної ради та відповідних доручень.

Впродовж 2020 року здійснено 296 моніторингів телерадіоорганізацій Вінницької області. У звітному році проводились моніторинги на виконання Плану основних заходів Національної ради; моніторинги, пов’язані з плановими перевірками; моніторинги на виконання окремих доручень, а також контроль мовлення ТРО у дні пам’яті та дні жалоби. Крім того, здійснювався постійний моніторинг мовлення регіональних компаній в ефірній цифровій мережі Т2.

Протягом звітного року було виконано низку цільових моніторингів телерадіоорганізацій області на предмет дотримання вимог Закону України «Про рекламу». Також здійснювався контроль за блоками місцевої реклами у програмах національних радіомовників.

 

3.1. Моніторинг на виконання Плану основних заходів Національної ради.

Плани основних заходів Національної ради України на перше та друге півріччя 2020 року передбачали здійснення моніторингів ефіру регіональних та місцевих радіостанцій на предмет виконання ч. 2 та ч. 5 ст. 9, а також ст. 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Названі статті регламентують обсяг пісень та ведення передач державною мовою в ефірі радіостанцій та виконання телекомпаніями законодавчих норм щодо мови ефіру. Детальніше про діяльність представництва Національної ради у цій царині мова піде у розділах 3.2 та 3.3 звіту.

Про моніторинг телемереж провайдерів програмної послуги, спрямований на захист інформаційної безпеки, а також недопущення розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України йшлося у розділі 2.2.

 

3.2. Моніторинг ефіру радіомовників  щодо дотримання вимог ч. 2 та ч. 5 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»

На виконання ч. 2 та ч. 5 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» радіоорганізації повинні транслювати впродовж доби, а також у часових проміжках 7:00-14:00 та 15:00-22:00 щонайменше 35% пісень та вести не менше 60% передач українською мовою. Впродовж року було здійснено 2 хвилі моніторингів восьми місцевих та регіональних радіокомпаній Вінниччини на предмет виконання вимог законодавства.

Проведені моніторинги показали, що радіоорганізації перевиконують мовні квоти, визначені законодавцем для трансляції пісенного матеріалу та передач державною мовою. Сумарні показники радіокомпаній Вінницької області у 2020 році виглядають таким чином:

 

Назва ТРО

Частка пісень державною мовою впродовж доби

Частка пісень державною мовою 7:00-14:00

Частка пісень державною мовою 15:00-22:00

Мова ведення передач

ТОВ «ТРК «Такт», м. Вінниця

39,87%

39,81%

41,72%

95,00%

КП «Радіокомпанія «Місто над Бугом», м. Вінниця

66,90%

63,31%

67,22%

100%

ТОВ «ТРК «ВСІМ Радіо» (міста Козятин та Хмільник)

41,99%

45,92%

44,58%

95,31%

ПП «ТРК «Тодор», м. Ладижин

35,63%

39,43%

38,48%

92,15%

ТОВ «ТРК «Пілот», м. Вінниця

32,10%

29,49%

28,45%

83,84%

ПП «Медіа Дністер», м. Гайсин

65,72%

62,00%

62,36%

94,79%

ТОВ «Медіа Інвест Про»            (м. Ладижин)

53,65%

 

50,62%

46,27%

100%

ПП ТРК «Подільські комунікації» (міста Вінниця та Могилів-Подільський)

52,83%

53,66%

55,83%

93,03%

 

Відповідний звіт Національної ради України за першу половину 2020 року показав, що середній показник компаній Вінницької області для трансляції україномовних творів – 45%, річний показник становить 48,59%.

Слід відзначити, що дві радіокомпанії у Вінницькій області (ПП ТРК «Тодор», м. Ладижин, та ТОВ ТРК «Пілот», м. Вінниця) згідно ліцензійних параметрів регламентуються ч. 3 ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Тим самим вони зобов’язані забезпечувати не менше 25% пісенного матеріалу державною мовою за умови трансляції не менше 60% пісень офіційними мовами Європейського Союзу.

Таким чином, здійснені моніторинги порушень законодавства не виявили. Компанії дотримуються квот україномовного пісенного продукту та ведення ефіру державною мовою.

 

3.3. Моніторинг ефіру телемовників щодо дотримання вимог ст. 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

В загальному тижневому обсязі регіональні телекомпанії повинні транслювати не менше 75% передач та фільмів українською мовою у часових проміжках 7:00-18:00 та 18:00-22:00; для місцевих мовників ця квота визначається у 60%. Крім того, не менше 75% має становити обсяг частки передач новин державною мовою.

Впродовж 2020 року представництво Національної ради у Вінницькій області здійснило дві хвилі тижневих моніторингів таких компаній – телемовників: ОА ВГТРК «Вінниччина», ІТА «ВІТА» (обидві – м. Вінниця) та КП «Престелерадіоцентр «Краяни» (м. Могилів-Подільський). Їх результати дають підставу стверджувати, що телеорганізації області виконують квоти україномовних передач та фільмів. За результатами моніторингу мовних квот в ефірі регіональних і місцевих телекомпаній у першій половині 2020-го року Вінницька область увійшла до переліку областей, де досягнуто результату у 100%. Нижче у таблиці представлені результати моніторингу компаній області за 2020 рік:

 

Назва компанії,

дати моніторингу

Тижневий обсяг

передач держ.

мовою 7:00-18:00

Тижневий обсяг

передач держ.

мовою 18:00-22:00

Тижневий обсяг

передач держ.

мовою 7:00-22:00

Інформ. передачі 

державною 

мовою 7.00-18.00 

Інформ. передачі

державною 

мовою 18.00-22.00

1.

ОА ВГТРК «Вінниччина»,

18.02.24.02.20;

03.07-09.07.20

 

 

100%

94,52%

 

 

100%

91,00%

 

 

100%

93,65%

 

 

100%

100%

 

 

100%

100%

2.

МКП ІТА «ВІТА»,

14.01.-20.01.20;

02.11-08.11.20

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

3.

КП «Престелерадіоцентр «Краяни,

23.03.-29.03.20;

16.11-22.11.20

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

100%

100%

 

3.4. Моніторинг, пов’язаний з плановими перевірками ТРО.

У 2020 році представником Національної ради було здійснено 4 планових виїзних та 1 позапланова виїзна перевірка. Перевіркам передували моніторинги. Перевірки Хмільницької та Мурованокуриловецької районних редакцій радіомовлення були перенесені на 4-й квартал звітного року в зв’язку з протипандемічними заходами. Рішеннями Національної ради результати планових та позапланової перевірок було взято до відома.

Представництвом Національної ради у Вінницькій області для виїзної планової перевірки було здійснено моніторинг мовлення ТОВ «Євромюзік», м. Київ. Акт моніторингу та аналіз контенту надано до управління представників.  

 

3.5. Моніторинг у дні пам’яті.

Впродовж 2020 року в Україні відзначались 9 пам’ятних дат. Серед них День пам’яті жертв Голокосту (27 січня); День Героїв Небесної Сотні (20 лютого); День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу (18 травня); День пам’яті українців-жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках (13 вересня) та інші. У ці дні телерадіоорганізації виходили в ефір на підставі Правил ведення мовлення у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затверджених Національною радою рішенням № 1146 від 23.07.2015. Представництвом Національної ради здійснювався систематичний моніторинг мовлення ТРО області, його результати надавались до Національної ради. Порушень з боку ТРО області не фіксувалось.

У звітному році в Україні двічі оголошувався День жалоби. 9 січня він був оголошений в зв'язку із трагедією, що сталася внаслідок катастрофи пасажирського літака приватного акціонерного товариства "Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» в Ісламській Республіці Іран та призвела до численних людських жертв. 26 вересня  День жалоби був спричинений катастрофою військового літака АН-26 поблизу Чугуєва. У ці дні телерадіоорганізації області також внесли зміни до ефірних сіток та контенту, що транслювався в ефірі.

 

3.6. Моніторинг на виконання окремих доручень.

В червні звітного року було здійснено моніторинг мереж всіх компаній-провайдерів програмної послуги, що здійснюють діяльність на теренах Вінниччини, на предмет присутності вітчизняних телеканалів інформаційного спрямування. Всього моніторингом було охоплено 13 компаній та 15 телекомунікаційних мереж у таких населених пунктах: Вінниця, Калинівка, Козятин, Хмільник, Жмеринка, Бар, Іллінці, Гайсин, Тульчин, Ладижин, Могилів-Подільський, Ямпіль. Результати моніторингу систематизовані у вигляді таблиці та надані до Національної ради. В липні звітного року представник Національної ради надавав інформацію стосовно присутності у багатоканальних телемережах програм UA MUSIC, RU MUSIC та 4ever cinema.

 

4. Реалізація програми «Мовлення громад на основі МПФМ»

На початок 2020-го року програмою «Мовлення громад» було охоплено10 населених пунктів області. Частоти 105,8 МГц у м. Погребищі та 99,6 МГц у смт Тростянці в грудні 2019 року виставлені Національною радою на конкурс. На підході частоти у містах Іллінці, Калинівка та селищі Вапнярка Тульчинського району. Проте впродовж звітного року в зв’язку із здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, нові конкурси Національною радою не оголошувались, а оголошені раніше були скасовані.

Важливою особливістю програми «Мовлення громад» є вимога щодо наявності 15% інформаційних передач місцевої тематики, а також дозвіл на ретрансляцію програм суспільного мовника. Крім того, цей проєкт здатний заповнювати лакуни, що утворились і утворюватимуться внаслідок припинення діяльності деяких колишніх районних редакцій радіомовлення в ході реалізації адміністративно – територіальної реформи.

З усіх компаній, що одержали ліцензії за програмою «Мовлення громад» у грудні 2019 – січні 2020 р., впродовж звітного року розпочала мовлення ТОВ «Медіа Інвест Про» (м. Ладижин, частота 103,9 МГц). КО «Редакція Барського районного ефірного радіомовлення» (105,7 МГц у с. Мальчівцях), Оратівська районна редакція радіомовлення (90,7 МГц у смт Оратові), Гайсинська районна редакція радіомовлення (107,1 МГц у м. Гайсині) та ПП ТРК «Подільські комунікації» (106,7 МГц у смт Липовці та 100,1 МГц у с. Ободівці Гайсинського району) поінформували Національну раду про перенесення терміну початку мовлення на підставі п.34 Прикінцевих положень Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

5. Участь ТРО області у програмі «MediaChengeUkraine»

У звітному році у телекомпаній з’явилась проблема наповнення ефіру контентом, викликана карантинними обмеженнями. Телеорганізаціям досить складно в таких умовах виготовляти та закупляти нові програми. Відтак Національна рада започаткувала всеукраїнську програму обміну контентом між телекомпаніями «MediaChengeUkraine». На практиці це означає можливість для телекомпаній, що беруть участь у проєкті, безкоштовно отримувати контент від колег та ділитись власним на період карантину. Програма отримала схвальні відгуки від учасників телеринку. З вінницьких компаній   «MediaChengeUkraine» успішно реалізовує ІТА «ВІТА».

 

6. Нагляд за дотриманням ліцензіатами порядку мовлення під час проведення виборчої кампанії.

У 2020 р. в Україні відбулась виборча кампанія з виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Представництвом Національної ради здійснювався нагляд за дотриманням ліцензіатами порядку мовлення під час кампанії на підставі абз. 4 ч. 7 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Важливою ділянкою роботи представника Національної ради було інформування телерадіоорганізації області про особливості нового Виборчого кодексу України, його відмінність від попередніх законів про вибори, а також відповідальність за порушення його статей. Відбулись зустрічі з керівниками та програмними директорами ІТА «ВІТА», ВГТРК «Вінниччина» та МКП «Радіокомпанія «Місто над Бугом». Всім іншим компаніям було розіслано матеріали з коментарями, а також рекомендації Національної ради України. У цьогорічній виборчій кампанії брали участь всі ТРО області за винятком КП «Редакція газети «Липовецькі вісті» (смт Липовець), яка не публікувала свої розцінки.

В ході кампанії представником Національної ради та провідним спеціалістом секретаріату були зафіксовані три ознаки порушення чинного законодавства (ч.5 ст.51 та ч.6 ст.55 виборчого кодексу), після чого відповідні теле- та аудіозаписи із службовими записками  направлені до Національної ради для розгляду на робочій групі. Позапланові перевірки ТРО Вінницької області Національною радою не призначались.

Реклама суб’єктів виборчого процесу в ефірі відділялась від комерційної та соціальної; у «дні тиші» та дні проведення голосувань передвиборча агітація не фіксувалась.

Впродовж кампанії представник Національної ради виступив в ефірі  МКП «Радіокомпанія «Місто над Бугом»  з проблем, присвяченим регуляторній діяльності під час виборчих перегонів, а також зустрічався на платформі Zoom з представниками організації ENEMO, яка здійснює спостереження за виборами в Україні. Крім того, 26.10 представник Національної ради був запрошений до участі і виступу в ході роботи регіонального прес-клубу на предмет нагляду за діяльністю ЗМІ в період виборчого процесу.

 

7. Дотримання телерадіоорганізаціями ліцензійних умов та умов ліцензій.

Важливим напрямом наглядових повноважень представника Національної ради є контроль за дотриманням телерадіоорганізаціями ліцензійних умов та умов ліцензій. Він здійснюється на підставі ч. 7 ст. 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

            В лютому звітного року повідомлення про порушення одержала КП «Редакція Тульчинського радіомовлення» (м. Тульчин). Моніторинг, здійснений працівниками представництва Національної ради, показав зменшення обсягу науково-просвітницьких передач та передач іншого тематичного спрямування (у даному випадку – спортивних) Тим самим зафіксовано порушення ч.7 ст.27, ч.8 ст.28 та п. «а» ч.1 ст.59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

            Починаючи з 16 березня 2020 р. в ефірній сітці ОА ВГТРК «Вінниччина» на підставі угоди про спільне виготовлення програм транслюються передачі ТОВ «ТРК «112-ТВ» (канал «112 Україна»). З метою одержання більш повної інформації, підкріпленої юридичними аспектами угоди, представник Національної ради звертався за роз’ясненнями до голови правління ОА ВГТРК «Вінниччина» С. Драчука.

            З грудня звітного року у м. Тульчині розпочала діяльність з надання послуги доступу до мережі Інтернет ТОВ «Едванс-М». На початковому етапі названа компанія пропонувала своїм абонентам безкоштовну послугу – 150 каналів ТБ за технологією IPTV, що порушувало права компанії-ліцензіата ТОВ «Краяни -Плюс», яка надає послуги абонентам у цьому ж населеному пункті. Станом на кінець року ТОВ «Едванс-М» уклало угоду з сервісом MEGOGO і вже не трактує послугу надання доступу до каналів ТБ в якості безкоштовної.

 

8. Підсумки ліцензування телерадіомовлення.

Процес ліцензування є одним з факторів, що безпосередньо впливають на стан та розвиток телерадіоінформаційного простору області. За результатами 2020 року:

  • продовжено термін дії ліцензій двох мовників: «Ямпільського телерадіомовного комітету» (м. Ямпіль) та КП «Хмільницьке районне радіомовлення» (м. Хмільник);
  • рішеннями Національної ради внесено зміни до ліцензій восьми ефірних мовників: ПАТ НСТУ, ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік» (обидві – м. Київ, мовлення у м. Вінниці), Ямпільського телерадіомовного комітету (м. Ямпіль), ТОВ ТРК «ВСІМ Радіо» (м. Хмельницький, мовлення у м. Хмільнику), ТОВ «Медіа Інвест Про»        (м. Ладижин), КП «Мурованокуриловецька районна редакція ефірного радіомовлення» (смт Муровані Курилівці), КП «Редакція Крижопільського телерадіокомітету «Новини Крижопілля» (смт Крижопіль), КП «Престелерадіоцентр «Краяни» (м. Могилів-Подільський);
  • видано ліцензії двом компаніям-провайдерам програмної послуги: ТОВ «Бенталь» (м. Вінниця) та ТОВ «Вечір Телеком» (м. Київ, діяльність у м. Могилеві-Подільському);
  • переоформлено ліцензії трьох компаній-провайдерів: ТОВ «Воля-Кабель», ТОВ «Вечір Телеком» (обидві – м. Київ) та ТП «Вінтелепорт» (м. Вінниця);
  • анульовано ліцензію Немирівської районної редакції радіомовлення (м. Немирів);
  • переоформлено ліцензію з вилученням частоти 72,47 МГц у м. Вінниці ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік» (м. Київ). Компанія припинила діяльність у Вінницькій області.

 

9. Виконання ліцензіатами законодавства щодо прозорості медіа власності.

Ліцензіати Вінницької області були зобов’язані в термін до 1 квітня звітного року подати до Національної ради інформацію про структуру власності. В зв’язку з карантинними обмеженнями цей термін було продовжено до 1 червня. 14.01. та 25.02.2020 р.  представник Національної ради звертався до керівників компаній-ліцензіатів з листами-нагадуваннями, в яких була надана вся необхідна інформація для своєчасного та повного інформування регулятивного органу.

Компанії-ліцензіати в різній формі поінформували представника Національної ради щодо виконання вимог законодавства на предмет прозорості медіавласності.

 

10. Відзнаки.

         Протягом 2020 року Національна рада відзначила кращих працівників електронних ЗМІ Вінниччини. Зокрема, Почесною грамотою було нагороджено  С.Загороднього, керівника одноіменної компанії-провайдера. Грамоти Національної ради одержали В.Мельник, В.Лазарєв, А.Плис, В.Карпов, М.Ганчишен, Л.Бондар та К.Беріл.

 

11. Підсумки. Організаційна складова діяльності представника Національної ради.

У 2020 році представником Національної ради було проведено п’ять нарад-семінарів для керівників телерадіокомпаній та провайдерів програмної послуги. В березні, з огляду на карантинні обмеження, нарада відбулась у дистанційному режимі, у вигляді надання представнику Нацради письмових пропозицій з принципових питань функціонування ТРО. Три наради були реалізовані в ході виборчої кампанії, ще одна – в грудні звітного року на платформі ZOOM.

Впродовж року до Національної ради подано 54 службових записки. Серед них низка аналітичних матеріалів, доповідні стосовно планових та позапланових перевірок, виконання окремих доручень, реагування на скарги телеглядачів та радіослухачів.

З метою поглиблення знань у медіасекторі представник Національної ради став учасником серії вебінарів, що проводились під егідою «MediaChangeUkraine» в липні 2020 року. Паралельно брав участь у спільному проєкті Національної ради України та Ради Європи «Кращі практики регулювання у сфері медіа: стандарти Ради Європи та Директива ЄС про аудіовізуальні медіапослуги». За результатами обох серій вебінарів одержав сертифікати. Крім того, пройшов навчання за темою «Мобільна журналістика» при Академії журналістики і комунікацій. Впродовж вересня-листопада пройшов навчання у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області з одержанням відповідного сертифікату (навчальний план в обсязі 30 год./ 1 кредит ЄКТС). В грудні взяв участь у вебінарі з питань гендерних стереотипів та гендерної рівності.

Представник Національної ради є доцентом кафедри журналістики, реклами та PR Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, забезпечував викладання базового курсу «Тележурналістика».  У звітному році опублікував статтю у колективній монографії на тему: «Інформаційний простір українсько-молдовського Придністров’я»

Представник Національної ради  активно співпрацював з органами державної влади та місцевого самоврядування. Налагоджено плідну взаємодію  з Подільською філією Українського державного центру радіочастот та Вінницькою філією Концерну РРТ.

Представник Національної ради систематично роз’яснював позицію Національної ради з найважливіших питань діяльності та розвитку телерадіопростору  Вінницької області для широкого загалу, акцентуючи увагу на проблемах інформаційної безпеки, функціонування мережі цифрового мовлення, розвитку програми мовлення громад. В грудні відбулась онлайн-нарада з керівниками територіальних громад області, на якій йшлося про формат власності колишніх комунальних мовників.

 Пріоритетною складовою діяльності представника Національної ради залишається аналіз скарг і звернень телеглядачів та радіослухачів. Домінуюча тематика впродовж 2020 року - відсутність або проблеми функціонування цифрової мережі Т2, а також проблеми з радіосигналом місцевих мовників.

У представництві Національної ради ведеться журнал фіксації виявлених під час моніторингів та перевірок порушень у діяльності суб’єктів інформаційного простору, заходи представника щодо  їх усунення та реагування з боку керівників компаній.

Основні висновки, які можна зробити з матеріалів звіту представника Національної ради:

1.Нагальною необхідністю є розширення ефірної цифрової мережі Т2. З огляду на кодування значної кількості українських каналів на супутнику, а також повної відсутності аналогового мовлення, саме мережа Т2 є основним елементом інформування населення в телевізійному сегменті.

2.Максимальне збільшення кількості радіомовників за програмою «Мовлення громад». Майбутнє комунальних радіокомпаній є доволі невизначеним, тому саме за рахунок мовлення громад є можливість зберегти і примножити інформпростір у царині радіомовлення.

3.Значної уваги потребує захист інформаційного простору на кордоні з невизнаною Придністровською Молдавською Республікою. Програми, які транслюються на території ПМР і є доступними для прийому у чималій кількості населених пунктів Вінницької області, несуть безпосередню потенційну загрозу інформаційній безпеці країни.

4.Принциповим питанням є доступність у містах з населенням понад 20 тис. чол. програм Національної суспільної телерадіокомпанії України. В першу чергу це стосується Козятина та Хмільника, де повністю відсутні програми суспільного мовника.

5.Важливим елементом повноцінного інформаційного простору є наявність компаній-провайдерів програмної послуги. Однак в нинішніх умовах існує стійка тенденція скорочення сегменту платного телебачення та/або заміна його іншими сервісами (на кшталт ОТТ).

 

 

Представник Національної ради

у Вінницькій області               

В.С. Мазурик

 

 

 

Додаток 1

 

Наступна таблиця характеризує загальний стан та перспективи діяльності АТ «НСТУ» в радіопросторі Вінниччини:

 

Назва програми

К-ть частот

Нерозпочате мовлення

Населені пункти

1.

UA: Українське радіо

19

-

Вінниця, Липовець, Жмеринка, Бар (Мальчівці), Томашпіль (Яришівка), Погребище, Оратів, Шаргород (Володимирка), Ямпіль, Немирів (Гриненки), Чернівці (Мазурівка), Гайсин, Могилів-Подільський, Ободівка, Тульчин, Муровані Курилівці, Крижопіль, Чечельник, Іллінці (Тягун)

2.

UA: Радіо Промінь

2

Перспектива ретрансляції в Гайсині, Ободівці та Липовці

Вінниця, Гайсин (ретрансляція ПП «Медіа Дністер»)

3.

UA: Радіо Культура

4

-

Вінниця, Ободівка, Піщанка, Ладижин (ретрансляція ТОВ «Медіа Інвест Про»)

 

 

Додаток 2

 

Структура регіональних та місцевих телерадіоорганізацій Вінницької області за видами мовлення (станом на кінець 2020 року)

 

Вид діяльності

Кількість

1.

Ефірне цифрове телевізійне мовлення (багатоканальна телемережа МХ-5)

2

2.

Ефірне радіомовлення

24

3.

Мовлення в багатоканальних телемережах

1

4.

Провайдери програмної послуги

12

5.

Трансляція в ефірно - кабельних мережах (МІТРІС)

1

6.

Мовлення в дротових мережах

1

 

 

 

Додаток 3

 

Статистика та заходи реагування

 

1.

Надіслано до Національної ради службових записок (в т.ч. про факти порушень законодавства та умов ліцензій)

54

2.

Здійснено моніторингів

296

3.

Надано ліцензіатам повідомлень про порушення ними законодавства

4

4.

Ініційовано позапланових перевірок

1

5.

Здійснено планових виїзних перевірок

4

6.

Здійснено позапланових виїзних перевірок

1

7.

Взято до відома результати перевірок

5

 

 

 

Додаток 4

 

 

Рішення Національної ради України 2020 року, що стосуються  діяльності телерадіоорганізацій Вінницької області

 

Рішення Національної ради

Назва ТРО

Зміст рішення

1.

№ 58

від 16.01.2020

Ямпільський телерадіомовний комітет, м. Ямпіль

Взято до відома результати перевірки

2.

№ 87

від 30.01.2020

Гайсинська районна редакція радіомовлення, м. Гайсин

Виконання компанією п.3 рішення Національної ради №2257 від 20.12.2019 р.

3.

№ 153

від 06.02.2020

КП Мурованокуриловецька районна редакція ефірного радіомовлення, смт. Муровані Курилівці

Переоформлення ліцензії на мовлення

4.

№ 180

від 13.02.2020

ТОВ ТК Вінтелепорт, м. Вінниця

Призначення позапланової перевірки

5.

№ 316

від 20.02.2020

Немирівська районна редакція радіомовлення, (м. Немирів)

Анулювання ліцензії на мовлення

6.

№ 326

від 27.02.2020

ПАТ НСТУ, м. Київ

Переоформлення ліцензії на мовлення

7.

№ 441

від 06.03.2020

КП Престелерадіоцентр «Краяни», м. Могилів-Подільський

Переоформлення ліцензії на мовлення

8.

№ 488

від 19.03.2020

КП Редакція Тульчинського радіомовлення м. Тульчин

Взято до відома результати перевірки

9.

№ 584

від 23.04.2020

Ямпільський телерадіомовний комітет, м. Ямпіль

Переоформлення та продовження терміну дії ліцензії на мовлення

10.

№ 794

від 02.07.2020

ТОВ ТРК Бенталь м. Вінниця

Видача ліцензії провайдера

11.

№ 856

від 16.07.2020

ТОВ Вечір Телеком, м. Київ, діяльність у м. Могилеві-Подільському

Видача ліцензії провайдера

12.

№ 880

від 16.07.2020

КП Хмільницьке районне радіомовлення, м. Хмільник

Продовження терміну дії ліцензії на мовлення

13.

№ 915

від 30.07.2020

КП Редакція Крижопільського телерадіокомітету «Новини Крижопілля»,

смт. Крижопіль

Переоформлення ліцензії на мовлення

14.

№ 1046

від 03.09.2020

ТОВ Медіа Інвест Про

м. Ладижин

Переоформлення  ліцензії на мовлення

15.

№ 1185

від 08.10.2020

ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік», м. Київ, мовлення у м. Вінниці

Переоформлення  ліцензії на мовлення

16.

№ 1234

від 15.10.2020

ТОВ ТРК «ВСІМ Радіо»,

м. Хмельницький, діяльність у   м. Козятині

Переоформлення  ліцензії на мовлення

17.

№ 1235

від 15.10.2020

ТОВ ТРК «ВСІМ Радіо»,

м. Хмельницький, діяльність у    м. Хмільнику

Переоформлення  ліцензії на мовлення

18.

№ 1246

від 15.10.2020

ТОВ ТК Вінтелепорт,

м. Вінниця

Переоформлення  ліцензії провайдера

19.

№ 1276

від 15.10.2020

КП Хмільницьке районне радіомовлення, м. Хмільник

Продовження терміну дії ліцензії на мовлення

20.

№1259

від 15.10.2020

ТОВ ВОЛЯ-Кабель, м. Київ, діяльність у м. Вінниці

Переоформлення  ліцензії провайдера

21.

№ 1287

від 29.10.2020

ТОВ ТРК «ВСІМ Радіо»,

м. Хмельницький, діяльність у м. Хмільнику

Дозвіл на тимчасовий відступ від умов програмної концепції мовлення

22.

№ 1313

від 29.10.2020

ПАТ НСТУ, м.Київ

Переоформлення  ліцензії на мовлення

23.

№ 1349

від 29.10.2020

ТОВ Вечір Телеком, м. Київ, діяльність у м. Могилеві-Подільському

Переоформлення  ліцензії провайдера

24.

№ 1408

від 12.11.2020

ТОВ ТК Вінтелепорт, м. Вінниця

Взято до відома результати перевірки

25.

№ 1502

від 26.11.2020

ТОВ «Редакція газети «Все про бухгалтерський облік», м. Київ, мовлення у м. Вінниці

Переоформлення  ліцензії на мовлення з вилученням частоти 72,47 МГц у м.Вінниці

26.

№ 1706

від 23.12.2020

КП «Хмільницьке районне радіомовлення» м. Хмільник

Взято до відома результати перевірки

27.

№ 1707

від 23.12.2020

КП Мурованокуриловецька районна редакція ефірного радіомовлення, смт. Муровані Курилівці

Взято до відома результати перевірки