Програма економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2021 рік (далі – Програма), затверджена рішенням 3 сесії обласної Ради 8 скликання від 24 грудня 2020 року №18, розроблена відповідно до засад Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року (затверджена рішенням 42 сесії 7 скликання Вінницької обласної Ради від 21 лютого 2020 року №921), в якій визначено ключові пріоритети та завдання розвитку Вінниччини.

Реалізація Програми можлива за умови узгоджених спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Головна мета Програми повністю узгоджена з метою Стратегії – забезпечення сталого розвитку соціально-економічного потенціалу області шляхом підвищення конкурентоспроможності економіки регіону, посилення інвестиційної та інноваційної привабливості, модернізації соціальної сфери, створення сприятливих умов для розвитку самодостатнього місцевого самоврядування задля покращення рівня добробуту та соціальної захищеності населення.

Досягнення поставленої мети здійснюється шляхом реалізації пріоритетів у визначених цілях, а саме: реалізація державної політики в оборонній та правоохоронній діяльності; захист населення і територій області від наслідків надзвичайних ситуацій та забезпечення функціонування територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту; забезпечення умов сталого економічного розвитку, зростання конкурентоспроможності економіки області; розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення; екологічна безпека навколишнього середовища; розвиток громадянського суспільства.

 

Основні показники, що характеризують економічний

та соціальний розвиток області

(9 місяців 2021 року до відповідного періоду 2020 року):

  • протягом звітного періоду до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 13789,2 млн грн, що становить 100,6% до планових показників;
  • збільшення надходжень доходів без міжбюджетних трансфертів до місцевих бюджетів області (загальний і спеціальний фонди) – на 12,8%, у т. ч. до загального фонду місцевих бюджетів області надходження збільшились – на 12,2%;

-     сума надходжень до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва становить 3548,8 млн грн, що на 10,3% більше відповідного періоду минулого року;

  • І місце серед регіонів України за обсягами виробництва продукції сільського господарства, по виробництву (реалізація) м'яса, по чисельності поголів’я птиці.
  • ІІ місце серед регіонів України за обсягами виробництва продукції сільського господарства на 1 особу, по виробництву молока та чисельності поголів’я ВРХ, в тому числі корів.
  • індекс промислової продукції становить 96,1%;
  • індекс споживчих цін становить 106,0% до грудня 2020 року (1 місце серед регіонів України);
  • оборот роздрібної торгівлі області у порівнянних цінах склав – 29,4 млрд грн, що більше в порівняних цінах до відповідного періоду минулого року на 18,9% (за темпом росту - 5 місце серед регіонів України);
  • за січень-серпень 2021 року порівняно з відповідним періодом 2020 року номінальна середньомісячна заробітна плата збільшилась на 2124 грн (21,6%) і становить 11951 грн (за рівнем- 10 місце серед регіонів України, а за темпом росту 14 місце);
  • ІІ місце серед обласних державних адміністрацій України за кількістю закупівель через електронну систему ProZorro;
  • обсяг експорту товарів зменшився на 27,1% і становить 683,3 млн дол. США (за січень-серпень);
  • обсяг імпорту товарів збільшився на 21,5% і становить 425,3 млн дол. США (за січень-серпень);
  • баланс зовнішньої торгівлі є позитивним, сальдо балансу становить 258,0 млн дол. США (за січень-серпень).

 

ЦІЛЬ 1: РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ОБОРОННІЙ ТА ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ.

Пріоритет 1. Забезпечення виконання повноважень, передбачених законодавством, у галузі оборони та мобілізаційної підготовки.

З метою ефективної реалізації державної політики з питань оборонної роботи, дотримання законності, правопорядку, захисту прав і свобод громадян в області проводились наступні заходи:

  • підготовки та удосконалення системи територіальної оборони області;
  • з підготовки території держави до оборони;
  • сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом;
  • забезпечення призову громадян України на строкову військову службу;
  • з шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України.

Зазначені заходи реалізовувались в межах Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2021-2025 роки (далі Програма), затвердженої рішенням 45 сесії обласної Ради 7 скликання від 24 вересня 2020 року № 978, в якій чітко визначені основні завдання, цілі та пріоритети з питань оборони, мобілізації, забезпечення законності та правопорядку, захисту прав та свобод громадян.

  1. Проведення заходів щодо підготовки до територіальної оборони

Відповідно до затвердженого Головою обласної державної адміністрації Плану підготовки зони територіальної оборони у 2021 навчальному році в області проведено (взято участь) наступні заходи:

  • сім штабних тренувань зі штабами зони (районів) територіальної оборони та з окремою бригадою територіальної оборони;
  • фаховий збір з посадовими особами відділу територіальної оборони обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та керівного складу окремої бригади територіальної оборони;
  • два одноденних збори з посадовими особами штабів зони та районів територіальної оборони;
  • тактичне навчання з окремою бригадою територіальної оборони з практичним призовом резервістів на 10-денні збори;
  • стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля-2021» (далі – СКШН) зі штабами зони (районів) територіальної оборони та визначеними підрозділами окремої бригади територіальної оборони.

До участі у СКШН залучалися штаби зони та районів територіальної оборони, які відпрацьовували відповідно до компетенції заходи реагування на можливі загрозливі ситуації воєнного характеру в регіоні. Під час навчання уперше було досліджено питання функціонування системи управління територіальною обороною у відповідності до вимог Закону України «Про основи національного спротиву».

Для забезпечення проведення бригадного тактичного навчання з практичним призовом резервістів, яке проходило одночасно з СКШН, з обласного бюджету виділено кошти у сумі 426,3 тис. грн.

Для проведення зборів призваних на навчання резервістів окремої бригади територіальної оборони (близько 1000 осіб) у польових умовах, обласною державною адміністрацією організовано укладання договорів оренди кількох літніх таборів відпочинку та забезпечення необхідними комунальними послугами життєдіяльності військовослужбовців.

З метою організації перевезення особового складу окрема бригада територіальної оборони забезпечена п’ятьма пасажирськими мікроавтобусами Mercedes-Benz T2 711D.

На виконання рішення ради оборони Вінницької області від 27 квітня 2021 року, затвердженого розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 11 травня 2021 року № 408 ДСК, в період з 26 травня по 03 червня поточного року спільною комісією від обласної державної адміністрації та Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки здійснено перевірку районних державних адміністрацій з питань організації територіальної оборони на місцях, зокрема оцінено готовність пунктів управління районних державних адміністрацій щодо забезпечення роботи штабів територіальної оборони.

  1. Проведення заходів щодо підготовки території держави до оборони

Спільно з представниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України, органів місцевого самоврядування, організовано виконання заходів з удосконалення інфраструктури області в інтересах оборони, зокрема:

  • здійснено заходи щодо удосконалення функціонування та життєзабезпечення запасних пунктів управління обласної державної адміністрації. У період 8-10 червня 2021 року проведена їх комплексна перевірка представниками Кабінету Міністрів України, результат позитивний;
  • за кошти підприємств, територіальних громад, місцевих органів самоврядування здійснено заходи з утримання та модернізації об’єктів, які забезпечують виконання мобілізаційних завдань.
  1. Забезпечення призову громадян України на строкову військову службу

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2021 року № 71/2021 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2021 році» місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування області спільно з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на теренах області організовано призов громадян України на строкову військову службу.

За результатами спільних зусиль обласної державної адміністрації та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки області під час призову у період квітня-червня 2021 року до військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань відправлено 695 призовників, що складає 100% планового завдання, визначеного розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 230-р.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2021 року       № 1178-р «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні-грудні 2021 року» Вінницькій області визначене планове відправлення до військ у кількості 654 призовника.

06-07 жовтня 2021 року успішно розпочато першу відправку призовників з обласного збірного пункту (м. Козятин). До військових частин Збройних Сил України відправлено 143 призовника.

  1. Заходи щодо сприяння відбору громадян для проходження військової служби за контрактом

Відповідно до Директиви Головнокомандувача Збройних Сил України від 20 січня 2021 року «Про організацію комплектування Збройних Сил України особовим складом у 2021 році» та розпоряджень начальника Генерального штабу Збройних Сил України про планові показники з комплектування військовослужбовців за контрактом на І-ІІІ квартали 2021троку для Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки визначено 988 осіб.

Станом на 01 жовтня 2021 року, в результаті спільних зусиль обласної та районних державних адміністрацій, обласного, районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, в області відібрано та укладено контракти для проходження військової служби з 989 громадянами, що складає 100 % виконання планового завдання у І-ІІІ кварталах 2021 року, зокрема:

  • направлено до військових частин – 915 осіб;
  • направлено до навчальних центрів – 74 особи.
  1. Проведення заходів з шефської допомоги

Заходи з шефської допомоги в області проводились відповідно до Указу Президента України від 11.02.2016 року №44/2016 «Про шефську допомогу військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» (зі змінами) та розпорядження голови облдержадміністрації від 26 лютого 2016 року № 110 «Про здійснення шефства над військовими частинами Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України» (зі змінами), якими встановлено шефство над усіма військовими частинами, розташованими на території області.

На виконання зазначених нормативно-правових актів обласною державною адміністрацією:

  • розроблено та укладено угоди про організацію шефства, відпрацьовані та затверджені плани шефства над військовими частинами, визначеними Указом Президента України та розпорядженням голови облдержадміністрації;
  • підготовлено та внесено встановленим порядком на розгляд чергової сесії обласної Ради зміни та доповнення до обласного бюджету з метою надання допомоги виконавцям Програми у проведенні заходів, які впливають на стан забезпечення захисту життєво важливих інтересів громадян, суспільства та держави, національних інтересів України.

Станом на 30 вересня 2021 року з обласного бюджету на реалізацію заходів Програми виділено 2426,27 тис. грн, зокрема:

ГУ Національної поліції у Вінницькій області  – 1 млн грн;

Управлінню СБУ у Вінницькій області             – 1 млн грн;

Департаменту з питань ОРЦЗ та ВПО               – 426,27 тис. грн.

 

Пріоритет 2. Підвищення суспільної правосвідомості та попередження злочинності.

У поточному році зареєстровано до Єдиного обліку 162,8 тис. заяви і повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, що фактично дорівнює показнику 2020 року (-0,4%, 163,56 тис. заяв).

В порівнянні з аналогічним періодом попереднього року відбулось збільшення на 1,2% кількості інформації, внесеної слідчими підрозділами поліції ГУНП до Єдиного реєстру досудових розслідувань про початок кримінальних проваджень (без урахування закритих).

У розрахунку на 10 тис. населення зареєстровано 52,9 кримінальних правопорушень.

Зросла ефективність розкриття кримінальних правопорушень по яких особи злочинців встановлені та їм повідомлено про підозру (з 53,4% до 67,1%), а також практично по усіх пріоритетних напрямах.

У цілому по області на 9,5% збільшилась кількість кримінальних проваджень направлених до суду (з урахуванням злочинів минулих років), у тому числі за фактами особливо тяжких та тяжких кримінальних правопорушень, грабежів, крадіжок, а також господарських злочинів.

Впродовж поточного року припинено діяльність 10 організованих груп і злочинних організацій, з яких: 2 ОЗГ викрито у сфері незаконного обігу наркотичних речовин та 1 - у сфері суспільної моралі.

Здійснюються заходи із запровадження проекту «Custody Records» в територіальних підрозділах ГУНП.

Упродовж поточного року у Жмеринському РВП відкрито фронт-офіс та проведено капітальний ремонт приміщень і обладнано їх необхідною оргтехнікою, що дає можливість для запровадження даної системи.

Разом з тим, в області вже відкрито 31 поліцейську станцію, а також за рахунок субвенцій придбано 21 автомобіль.

Наразі, 58 поліцейських офіцерів громади приступили до виконання службових обов’язків.

Вжиті превентивні заходи сприяли стабілізації криміногенної обстановки та зменшенню кількості кримінальних правопорушень, учинених у публічних місцях.

 

ЦІЛЬ 2. ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ І ТЕРИТОРІЙ ОБЛАСТІ ВІД НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ПІДСИСТЕМИ ЄДИНОЇ ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ.

 

Пріоритет 1. Підвищення спроможності регіону попереджувати, реагувати та ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій.

Відповідно до класифікатора надзвичайних ситуацій в області станом на 01 липня 2021 року зареєстрована 1 надзвичайна ситуація об’єктового рівня, природного характеру, пов’язана з окремим випадком особливо небезпечного інфекційного захворювання сільськогосподарських тварин (африканська чума свиней).

Протягом звітного періоду в області проведено:

  • 19 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких розглядалося 39 питань, з яких направлені на: попередження виникнення надзвичайних ситуацій – 24; ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій – 4 та загальні питання – 11;
  • у період з 07 по 10 червня 2021 року комісією Об’єкта №1 Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо стану функціонування запасних пунктів управління обласної державної адміністрації, оцінка «готові до виконання завдань за призначенням»;
  • у період з 19 по 30 липня 2021 року комісією Кабінету Міністрів України здійснено комплексну перевірку щодо виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки та діяльності аварійно-рятувальних служб у Вінницькій області;
  • збір з керівним складом Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за 2020 рік та визначання основних завдань в зазначеній сфері на 2021 рік в онлайн режимі (18 лютого);
  • 2 штабних тренування органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах паводку, пропуску льодоходу і повені та підготовки до осінньо-зимового періоду;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Ладижинської територіальної громади, Тростянецької територіальної громади, Бершадської територіальної громади Гайсинського району за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді Ладижинської ТЕС»;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Могилів-Подільського району, Ямпільської територіальної громади за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту громади та району при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспорудах Новодністровського каскаду ГЕС»;
  • штабні тренування органів управління цивільного захисту Вінницького району та Калинівської і Стрижавської територіальної громади за темою: «Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району та громади з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України» (28 квітня);
  • щотижневі перевірки наявності та якості прямого телефонного зв’язку між оперативним черговим пункту управління облдержадміністрації та черговим військової частини А 1119 та А0310;
  • три квартальні технічні перевірки працездатності внутрішньообласної системи централізованого оповіщення області з міського та позаміського запасних пунктів управління;
  • проведення заходів щодо проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту. В області на обліку перебуває 819 захисних споруд цивільного захисту (107 сховищ, 712 протирадіаційних укриттів) та 781 найпростіше укриття.

Постійно проводились просвітницькі заходи щодо запобігання поширення на території області коронавірусу COVID-19 в інтернет-виданнях – 20000 матеріалів, друкованих виданнях – 4700 матеріалів, радіо – 537 виступів, телебачення  1230 відеосюжетів.

Проводився комплекс протипожежних заходів у пожежонебезпечний період в лісах та на сільськогосподарських угіддях.

За 9 місяців 2021 року в порівняні з минулим роком в області стан з пожежами характеризується наступними основними показниками:

зареєстровано 1798 пожеж (-45,9%);

загинуло внаслідок пожеж 55 людей (+44,7%), з них 3 дитини;

травмовано на пожежах 36 осіб (0%);

врятовано 16 осіб (-30,4%);

прямі збитки, завдані пожежами в порівнянні з аналогічним періодом 2020 роком збільшились та склали 62,7 млн грн (+35,0%);

побічні збитки, завдані пожежами, зменшились у 0,9 рази та склали 228,5 млн грн (-1,6%).

Щоденно в області в середньому виникало 7 пожеж, економічні втрати від яких становили 846 тис. грн.

В містах та селищах міського типу зареєстровано 778 пожеж проти 1174 в 2020 році (-37,7%), що становить 43,3% від загальної кількості пожеж), якими нанесений збиток на суму майже 143 млн грн, що становить 62,6 % від загального збитку.

В сільській місцевості зареєстровано 1020 пожеж проти 2151 пожежі в 2020 році (-52,6%), що становить 57,7% від загальної кількості пожеж по області, якими нанесений збиток на суму 85,5 млн грн, що становить 47,4% від загального збитку.

За загальними даними на території області за 9 місяців 2021 року кількість людей, загиблих унаслідок пожеж збільшилась в порівняні з 2020 роком, 55 проти 38 (+44,7%) з них 3дитини.

Аналіз пожеж на об’єктах суб’єктів господарювання, профілактику на яких здійснюють органи державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки, свідчить про зменшення кількості пожеж на підприємствах, в організаціях та закладах порівняно з 2020 роком. Загальна кількість таких пожеж, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилась та становить 15 випадків проти 33 (-54,5%), що складає 0,8% від загальної кількості пожеж. Збиток від них становить 22 млн. 736 тис. грн.(+56,4%), що становить 9,9% від загального збитку. Внаслідок пожеж на підконтрольних об’єктах загинула 1 людина проти 0 за аналогічний період минулого року. З них за 9 місяців 2021 року на:

державних підприємствах виникало 2 пожежі проти 2 за аналогічний період 2020 року збитки від якої становлять 496 тис. грн, що становить 0,2% від загального збитку;

об'єктах приватної власності 11 пожеж проти 34 за аналогічний період минулого року (-67,6%), збиток від них становить 21,8 млн грн, що становить 9,5% від загального збитку;

об'єктах права комунальної власності виникало 2 пожежі проти 0 за аналогічний період 2020 року збитки від яких становлять 428 тис. грн, що становить 0,2% від загального збитку.

Найбільше пожеж виникає в житловому секторі (житлові будинки, дачі, тощо) і становить 883 (49,1%) від  загальної кількості, проти 958 в минулому році (-18,7%), якими нанесений збиток на суму 83,8 млн грн.

Аналізуючи причини, від яких виникають пожежі, слід відзначити їх найбільшу кількість від необережного поводження з вогнем - 1006 пожеж або 56,1% від загальної кількості пожеж:

- порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей, теплогенеруючих агрегатів та установок - 255 пожеж, що становить 14,2% від загальної кількості пожеж

- порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок - 304 пожежі, або 16,9% від загальної кількості пожеж.

З початку 2021 року в області на об`єктах екосистеми виникло 499 пожеж на площі 420,2 га, що становить 27,7% від загальної кількості пожеж в поточному році, проти 1743 пожеж за аналогічний період минулого року (-71,4%). Внаслідок пожеж завдано матеріального збитку на загальну суму 25,9 млн грн.

Впродовж 9 місяців 2021 року проводилась робота щодо забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах, так влаштовано 388 км мінералізованих смуг та проведено відновлення 945 км, перекрито 352 позапланових дороги. Біля доріг встановлено 212 попереджуючих аншлагів та плакатів.

Крім того, вживаються вичерпні заходи щодо притягнення до відповідальності порушників законодавства. Через ЗМІ проводилась роз’яснювальна робота з населенням про дотримання вимог пожежної безпеки в лісах та відповідальність за їх порушення. З початку року було проведено 90 виступів в ЗМІ, з населенням було проведено 521 лекцію та бесіду на протипожежну тематику. Також доведено завдання через засоби масової інформації забезпечити посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед підприємств та населення щодо попередження виникнення та заборони штучних підпалів і притягнення порушників до адміністративної відповідальності. Доведено до керівників агропромислових підприємств попередження про загрозу загорання лісів, торфовищ та сільськогосподарських угідь з настанням пожежонебезпечного періоду, яким запропоновано реалізувати ряд  організаційних та інженерно-технічних заходів щодо захисту сільськогосподарських угідь у пожежонебезпечний період. Встановлено контроль за дотриманням лісокористувачами, агропідприємствами, фермерами та населенням вимог пожежної безпеки у лісових масивах, сільгоспугіддях та інших територіях, що перебувають у їх користуванні.

Також проводилось інформування керівників підприємств та населення через засоби масової інформації про заборону спалювання стерні та пожнивних решток, за які передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З метою виявлення та притягнення порушників правил пожежної безпеки в лісогосподарських підприємствах є в наявності 16 постійно діючих рейдових бригад, які забезпеченні легковим автотранспортом, що оснащений GPS-системами. В поточному році спільно з працівниками Національної поліції проведено 491 рейд з метою виявлення порушників Правил пожежної безпеки. Проводились пожежно-профілактичні відпрацювання населених пунктів, під час яких здійснено подвірні обходи для роз'яснення правил пожежної безпеки у побуті, в тому числі у екосистемах, виступи у трудових колективах на підприємствах, в установах та організаціях.

З початку 2021 року на території області проведено 239 пожежно-профілактичних відпрацювань об’єднаних територіальних громад та старостинських округів, якими охоплено 326 населених пунктів. В ході проведення зазначених заходів проінструктовано 24 308 осіб в 16 539 домоволодіннях в т. ч. 6196 осіб так званої «групи ризику», а саме: одинокі та пристарілі громадяни, багатодітні родини, інваліди, особи що зловживають спиртними напоями та інші. В пожежно-профілактичних заходах прийняло участь 445 представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

 

ЦІЛЬ 3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УМОВ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ. ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ ОБЛАСТІ.

 

Пріоритет 1. Розвиток промислового комплексу, активізація інноваційних процесів та створення сприятливих умов для посилення інвестиційної діяльності в області.

Індекс промислової продукції за січень-вересень 2021 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становить 96,1%.

У січні-вересні 2021 року проти відповідного періоду минулого року збільшили виробництво промислової продукції підприємства добувної галузі (133,7%), машинобудування (117,9%),деревообробної (112,5%), з виробництва будматеріалів (100,5%). За обсягами виробництва інші підприємства переробної промисловості не досягли рівня відповідного періоду минулого року, а саме:

- з виробництва харчових продуктів, напоїв - на 6,8%;

- з виготовлення виробів з деревини – на 34,7%;

- з виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів – на 37,1%;

- з виробництва хімічних речовин та хімічної продукції – на 17,4%;

- з виробництва готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 5,4%.

У січні-серпні 2021 року промисловими підприємствами області реалізовано готової продукції (товарів, послуг) на суму 56,4 млрд грн.

Частка області у загальнодержавному обсязі реалізованої продукції складає 2,5%.

Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення за звітний період становить 36658,8 грн.

 

Протягом січня-вересня 2021 року на території області реалізовано 72 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 2,086 млрд грн та створено 671 нове робоче місце, з них по галузях:

харчова промисловість – 19 проєктів на суму 766,118 млн грн, 241 нове робоче місце;

розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції – 24 проєкти на суму 535,98 млн грн, створено 162 нових робочих місця;

альтернативна енергетика – 9 проєктів на суму 557,757 млн грн, створено 53 нових робочих місця;

інші – 20 проєктів на суму 225,989 млн грн, 215 нових робочих місць.

У 2021 році приватними інвесторами на території області планується реалізувати 95 інвестиційних проєктів на загальну суму більше 3,032 млрд грн, а це – 1685 нових робочих місць, з них по галузях:

  • харчова – 18 проєктів на суму 634,17 млн грн, 573 робочих місця;
  • сільське господарство – 43 проєкти на суму 742,16 млн грн, 366 нових робочих місць, в тому числі:
  • тваринництво – 8 проєктів на суму 74 млн грн, 94 робочих місця;
  • рослинництво – 2 проєкти на суму 33 млн грн, 75 робочих місць;
  • розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції (елеватори, зерносховища, овоче- та плодосховища) – 23 проєкти на суму 610,96 млн грн, 177 робочих місць;
  • інші в аграрній сфері – 10 проєктів на суму 24,2 млн грн, 20 робочих місць;
  • альтернативна енергетика – 13 проєктів на суму 678,172 млн грн, 118 робочих місць;
  • енергетика – 6 проєктів на суму більше 243 млн грн;
  • машинобудування – 2 проєкти на суму 4,315 млн грн, 115 робочих місць (добір персоналу на ТОВ «Грін Гул» - 120 осіб);
  • інші – 13 проєктів на суму близько 730,372 млн грн, 393 робочих місць.

 

Найбільші проекти, які будуть реалізовані впродовж 2021 року:

  • будівництво 3-ї виробничої лінії зі збагачення каоліну на ТОВ «АКВ Українське каолінове товариство», смт. Глухівці Глуховецької селищної ТГ Хмільницького району;
  • поновлення роботи Немирівського, Бершадського та Овечацького спиртзаводів, які було продано на приватизаційних аукціонах.

Крім того, 12 травня 2021 року розпочалися підготовчі роботи з будівництва заводу для виробництва продукції для зимових видів спорту (лижі, лижні черевики та лижні кріплення) компанією ТОВ «Хед Вінниця» (головний акціонер – австрійська компанія «Head International Holding GmbH»), м. Вінниця. Термін реалізації – 18 місяців.

 

Пріоритет 2. Сталий розвиток аграрного виробництва, розширення сфери органічного виробництва та активізація сільськогосподарської дорадчої діяльності.

Аграрний сектор області за 9 місяців 2021 року займає перше місце за обсягами виробництва продукції сільського господарства, по виробництву (реалізація) м'яса, по чисельності поголів’я птиці. Друге місце - за обсягами виробництва продукції сільського господарства на 1 особу, по виробництву молока та чисельності поголів’я ВРХ, в тому числі корів.

В сільському господарстві області темпи обсягів виробництва за січень-вересень 2021 року складають 98,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 98,6%, в господарствах населення – 97,4%.

В галузі рослинництва темпи виробництва продукції за січень- вересень 2021 року складають 98,7% до аналогічного періоду минулого року, в тому числі по сільгосппідприємствах – 97,5 %, господарствах населення – 100,6 %.

В тваринництві темпи виробництва складають 97,4 % до аналогічного періоду попереднього року, в тому числі по сільгосппідприємствах – 99,8 %, господарствах населення – 90,2 %.

Питома вага регіону за січень-вересень 2021 року в загальнодержавному виробництві сільськогосподарської продукції складає 7,4 %.

За оперативними даними станом на 22.10.2021 року по всіх категоріях господарств зернових культур зібрано на площі 513,5 тис. га (57,0 % до прогнозу), намолочено 3005,7 тис. тонн зерна при середній урожайності  58,5 ц/га, що на 10,8 ц/га більше за 2020 рік. В т. ч. кукурудзи на зерно зібрано на площі 71,5 тис. га (15,6% до прогнозу), намолочено – 661,4 тис. тонн при середній урожайності – 92,5 ц/га, що на 39,4 ц/га більше 2020 року.

В області продовжується збирання цукрових буряків, яких викопано на площі 39,2 тис. га (79,0% до прогнозу), накопано – 1912,9 тис. тонн при середній урожайності – 488,0 ц/га, що на 74,8 ц/га більше за 2020 рік.

Соняшник зібрано на площі 285,4 тис. га (91,6 % до прогнозу), намолочено – 864,0 тис. тонн при середній урожайності – 30,3 ц/га, що на 3,5 ц/га більше за 2020 рік.

Сої зібрано на площі 77,1 тис. га (91,7 % до прогнозу), намолочено – 224,3 тис. тонн при середній урожайності – 29,1 ц/га, що на 14,7 ц/га більше за 2020 рік.

Продовжується посів озимих зернових культур, яких посіяно на площі 345,7 тис. га (96,3 % до прогнозу), в тому числі озимої пшениці – 308,6 тис. га (96,4 % до прогнозу), озимого ячменю –  34,1 тис. га (94,7 %), озимого жита - 3,0 тис. га (100%).

 

За 9 місяців поточного року в усіх категоріях господарств вироблено 519,6 тис. тонн молока, 572,8 млн. шт. яєць, реалізовано на забій сільськогосподарських тварин в живій масі 480,6 тис. тонн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року виробництво молока зменшилось на 43,3 тис. тонн (-7,7 %), м’яса - на 1,3 тис. тонн (-0,3 %), яєць - на 116,2 млн. шт. (-16,9 %).

Станом на 1 жовтня 2021 року в усіх категоріях господарств нараховувалося: 225,3 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 116,3 тис. голів корів, 210,5 тис. голів свиней, 37,3 тис. голів овець та кіз, 38,3 млн голів птиці. У порівнянні до аналогічного періоду минулого року скоротилась чисельність великої рогатої худоби на 15,5 тис. голів, корів на 9,3 тис. голів, свиней на 33,7 тис. голів, овець та кіз на 6,0 тис. голів. Збільшилось поголів’я птиці на 1,8 млн голів.

Для забезпечення виробництва екологічно - чистих сільськогосподарських культур в області працює 64 оператори органічного ринку, з них 56 операторів – виробників сільськогосподарської продукції; 5 операторів  в сфері торгівлі; 3 оператора – по реалізації засобів захисту рослин.

Органічне виробництво розгорнуто на загальній земельній площі 3559 га з урахуванням перехідного періоду, в т. ч. 2513 га мають органічний статус. Основними напрямками роботи є вирощування зернових, технічних, плодово-ягідних та лікарських культур.

В області зареєстровані дві дорадчі служби, які надають дорадчі послуги:

- Споживче товариство „Вінницька обласна сільськогосподарська дорадча служба „Агродорада”;

- Громадська організація «Національний центр сільськогосподарського дорадництва та консалтингу «Досвід».

Також, в Реєстрі сільськогосподарських дорадників та експертів – дорадників зареєстровано 61 сільськогосподарський дорадник та 13 експертів-дорадників, які надають інформаційно-дорадчі послуги сільгоспвиробникам.

В червні 2021 року для територіальних громад області проведено онлайн-семінар за участю дорадчих служб та дорадників на тему «Надання дорадчих послуг фермерським господарствам», на якому представлено напрямки надання дорадчих послуг для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва.

В 2021 році в Україні реалізується проєкт «Українська мережа демонстраційних ферм «Демо-ферми» за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку спільно Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України. Метою проєкту є створення мережі демонстраційних ферм на базі діючих сільськогосподарських підприємств, а також дослідних господарств науково-дослідних установ, що запровадили кращі практики ведення сільського господарства та переробки сільськогосподарської продукції з метою сприяння суб’єктам малого та середнього підприємництва в галузі АПК створенню продуктів із доданою вартістю шляхом обміну знаннями, технологіями та людським капіталом для впровадження інновацій.

Наразі, 4 підприємства області подали заявки на прийняття участі в проєкті: Інститут кормів та сільського господарства Поділля УААН України, ТОВ «АФ Україна – О» с. Каташин Чечельницької територіальної громади, ФГ «Велес Віта» с. Попелюхи Мурованокуриловецької територіальної громади, ТОВ «Діброва і К» с. Мізяків Калинівської територіальної громади.

В рамках реалізації проєкту 30 вересня 2021 року Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України проведено інформаційний онлайн-вебінар «Геоінформаційні системи для сільського господарства та розвитку сільської місцевості», під час якого було презентовано ключові технологічні рішення для сільськогосподарських товаровиробників від платформи ArcGIS ESRI, ДУ «Науковий центр досліджень аерокосмічних досліджень землі (ЦАКДЗ) ІГН НАН України» представлено розробку «Комп’ютерний асистент аграрія Компас-АГРО», а також Українська мережа демонстраційних ферм презентувала ГІС-портал «Українська мережа демонстраційних ферм «ДЕМО-ФЕРМИ» - DemoFarmUA.

У 2021 році в області продовжено реалізацію проєкту децентралізованого співробітництва міста Вінниці та Вінницької області із містом Діжон та регіоном Бургундія-Франш-Конте Французької Республіки. Проєкт передбачає співробітництво за чотирма напрямами, розподіленими за зонами відповідальності між містом та областю, а саме: створення агропромислового кластеру; створення Агрохабу на базі Вінницького національного аграрного університету; проведення технічної експертизи для модернізації мережі водопостачання та водовідведення м. Вінниці; налагодження співпраці в управлінні водними ресурсами в сільському господарстві та вирощування органічних культур.

В рамках реалізації проєкту в області підписано Меморандум про створення інноваційного агропромислового кластеру Agrovin, проведено два вебінари для вінницьких аграріїв французькими експертами з питань кліматичних змін та захисту ґрунтів, прийнято на Вінниччині делегацію французьких експертів – представників організацій-партнерів та організовано ознайомчий візит керівників наукових установ і бізнесу, відповідальних за реалізацію усіх напрямів проєкту до Франції. Делегація ознайомилась з роботою Агрокластеру «Вітагора», Центру інновацій в агроекології «Агронов», діяльністю лабораторій університету Агросуп Діжон. Також за програмою, присвяченою водному напряму, члени делегації ознайомились з роботою фільтраційної станції Шуазі-ле-Руа (майданчика з підготовки питної води), та станції з очищення стічних вод і басейну для фітоочищення дощових вод аеропорту Орлі.

 

Пріоритет 3. Підтримка розвитку малих, середніх форм господарювання на селі та їх об’єднань.

З метою підтримки малого аграрного підприємництва в області прийнята Програма розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2021-2025 роки, затверджена рішенням 5 сесії Вінницької обласної  ради 8 скликання від 26.02.2021 р. № 68.

В рамках реалізації заходів Програми для надання часткового відшкодування витрат на установку індивідуального доїння або (та) холодильну установку для зберігання і охолодження молока Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації прийнято документи від 82 фізичних осіб на загальну суму часткового відшкодування 347,5 тис. грн. За липень-серпень поточного року 45 фізичним особам виплачено часткове відшкодування на суму 190,3 тис. грн.

Також в області проводяться заходи щодо реалізації програм підтримки аграрного сектору в 2021 році. Обласною державною адміністрацією проведено 20 онлайн-заходів та 4 виїзних робочих зустрічі щодо напрямів державної підтримки агропромислового комплексу в 2021 році за участю територіальних громад області, сільськогосподарських товаровиробників та інших зацікавлених осіб.

Для підтримки розвитку сімейних фермерських господарств в рамках спільного проекту Уряду Швеції та ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку» в області реалізується проект щодо створення сімейних молочних ферм. З метою ознайомлення з проєктом по створенню сімейних молочних ферм, що реалізовується кластером “Натуральне молоко” за підтримки ТОВ “УкрМілкІнвест", 24.06.2021 року організовано робочу поїздку у Рівненську область для потенційних учасників проєкту та зацікавлених осіб територіальних громад області. Наразі, 6 малих підприємців області уклали договори щодо участі в проєкті.

 

Пріоритет 4. Здійснення заходів з ефективного використання водних ресурсів області.

Для ефективного використання водних об’єктів протягом 9 місяців 2021 року підготовлено 47 проєктів розпоряджень Голови облдержадміністрації. Укладено 12 договорів оренди водних об’єктів, в т. ч. три договори після проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди земельних ділянок разом з водними об’єктами. Підготовлено 30 додаткових угод до договорів оренди водних об’єктів в частині перегляду розміру орендної плати за водні об’єкти.

Надійшло до обласного бюджету коштів від орендної плати за водні об’єкти (їх частини) у розмірі 1661,2 тис. грн.

Станом на 07.09.2021 року передано матеріали справ щодо надання в оренду земельних ділянок водного фонду з водними об’єктами для подальшого укладання та поновлення договорів 63 територіальним громадам області.

 

Пріоритет 5. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

Протягом 2021 року в рамках Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки переведено котелень на альтернативні види палива на 1 об’єкті теплокомуненерго встановленою потужністю 2,5 МВт. У третьому кварталі проведено реконструкцію котельні із встановленням енергоефективних твердопаливних котлів в СЗШ І-ІІІ ступенів с. Обухів Мурованокуриловецької селищної ради потужністю 0,6 МВт, вид альтернативного палива- дрова, пелети, а також технічне переоснащення системи ГВП з влаштуванням автономних джерел (сонячних вакуумних колекторів) КП Вінницяоблтеплоенерго» потужністю 0,04 МВт.

Станом на 01.10.2021 року в області частка котелень, що використовують альтернативне паливо, до загальної кількості котелень становить 45,1%; усіма категоріями споживачів використано 366,12 млн м. куб. природного газу.

Рішенням 44 сесії обласної Ради 7 скликання від 23 липня 2020 року № 948 затверджено Програму енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницької області на 2020-2025 роки (далі – Програма), яка на 2021 рік передбачає компенсацію 8-відсоткової ставки за кредитами залученими населенням та ОСББ області на реалізацію енергоефективних заходів у рамках Урядової програми «теплих» кредитів та компенсацію 10-відсоткової ставки для ОСББ, які здійснюють заходи з енергоефективності у рамках програми «Енергодім» Державної установи «Фонд енергоефективності».

Кошти в обласному бюджеті на 2021 рік на дані цілі передбачені не були.

Станом на 01.10.2021 року на участь в програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності від ОСББ Вінницької області направлено 12 заявок, 9 з яких схвалено Фондом, 3 в процесі розгляду. Загальна сума енергомодернізації ОСББ згідно проведених енергоаудитів складає 114,53 млн грн.

По двох ОСББ виготовлено проєктно-кошторисні документації, проведено їх експертизи та схвалені Фондом енергоефективності.

На виконання Програми дій Уряду за підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Реформа у сфері енергоефективності в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) у Вінницькій області створено Базу даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель. Організовано відповідну роботу за безпосередньої участі структурних підрозділів облдержадміністрації та закладів обласного підпорядкування та здійснюється щомісячне внесення інформації про спожиті енергоносії в розрізі кожної будівлі обласних бюджетних установ.

Проведена робота щодо формування переліку будівель обласних закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури для подальшого внесення ними до системи енергомоніторингу ICE показників споживання енергоресурсів.

До системи енергомоніторингу ICE внесено річні показники споживання теплової, електричної енергії, газу та води починаючи з 2016 року та ведеться робота по помісячному внесенню даних починаючи з 2020 року.

У 2021 році на території області побудовано 2 сонячні електростанції. Так, загальна кількість сонячних електростанцій на території Вінниччини зросла до 93 об’єктів, встановленою потужністю 285,172 МВт. Найбільші з них розміщено у селі Павлівка Хмільницького району, дві сонячних електростанції по 15 МВт, СЕС в смт. Чечельник встановленою потужністю 16 МВт., в м. Бар 14,6 МВт, в м. Погребище – 9,5 МВт, в с. Петрашівка Тульчинського району - 9,5 МВт, на території Дашівської селищної ради Вінницького району встановленою потужністю 9 МВт.

Окрім того, на території області працює 30 малих гідроелектростанцій встановленою потужністю 22,611 МВт. Найбільші – в м. Ладижин встановленою потужністю 7,5 МВт, Глибочанська ГЕС в Гайсинському районі – 6,130 МВт.

Зазначені об’єкти альтернативної енергетики протягом 9 місяців 2021 року згенерували 349,935 млн кВт/год електричної енергії.

Разом з тим, на території області працює 3 біогазові установки встановленою потужністю 16,199 МВт та 2 когенераційні установки встановленою потужністю 1,615 МВт.

Визначено 3 потенційних проєкта у сфері сонячної енергетики впровадження яких планується здійснити у 2022-2023 роках потужністю 1,149 МВт (Вінницькі Хутори), 0,3 МВт (с. Зозулинці Хмільницький район), 0,57 МВт (Гайсинський район, с. Бджільна). А також планується впровадження одного об’єкту малих ГЕС потужністю 0,09 МВт у селі Миронівка Могилів-Подільського району).

 

Пріоритет 6. Подальше формування позитивного інвестиційного іміджу області.

Впродовж 9 місяців 2021 року забезпечено проведення 18-ти офіційних зустрічей з презентацією економічного та інвестиційного потенціалу регіону, в т.ч. зустрічей з Надзвичайними та Повноважними Послами Туреччини, Великої Британії, Франції, Узбекистану та Латвії в Україні, а також делегаціями регіонів-партнерів.

Інвестиційний портал Вінниччини (vininvest.gov.ua), на якому щоквартально оновлюється інформація, допомагає потенційним інвесторам ознайомитися з потенціалом області, пріоритетними напрямками та основними показниками економічного розвитку, інвестиційними об'єктами - вільними земельними ділянками, об’єктами нерухомості, інвестиційними проектами, які можуть зацікавити потенційних інвесторів. Сформовано перелік з 112 ділянок типу «Greenfield» загальною площею 326,5 га та 20 ділянок типу «Brownfield» загальною площею 16,5 га.

Інформація про інвестиційний портал розміщена на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації та веб-сторінці Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

Проводиться робота щодо перенесення інвестиційного порталу на нову програмну платформу, яка забезпечить більш якісне введення та обробку інформації, оновлення дизайну порталу, зміну наповнення відповідно до змін в адміністративно-територіальному устрої області, налагодження збереження та архівації баз даних інвестиційного порталу.

Інформацію щодо посадових осіб - представників регіонів, до сфери повноважень яких відносяться питання сприяння інвестиційній діяльності, розміщено на офіційному сайті Міністерства економіки України. Посилання на інвестиційний портал Вінницької області (http://www.vininvest.gov.ua/) розміщено на Карті інвестиційних контактних пунктів з питань залучення інвестицій та супроводу інвесторів в Україні.

Оновлюються інформаційні матеріали щодо інвестиційної привабливості області. Зокрема, облдержадміністрацією за підтримки українсько-канадського проєкту «Партнерство для розвитку міст» ПРОМІС розроблено та видано інвестиційний паспорт області українською та англійською мовами та промо-відео «Вінниччина для інвестицій», що містять інформацію про економічний та інвестиційний потенціал області, ключові переваги, пріоритетні галузі економіки та найуспішніші приклади реалізованих інвестиційних проєктів на території області.

На порталі Invest in Vinnytsia розміщено «Гід інвестора» - механізм дій, що включає в себе процедуру реєстрації юридичної особи (резидентам та нерезидентам), процедуру проведення будівельних робіт та етапи їх реалізації на території Вінницького індустріального парку.

У рамках міжнародної конференції «Ukraine Invest Talks: Vinnytsia» 10 вересня 2021 року в області пройшов VІІІ Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України», який був проведений спільно з урядовим Офісом із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest.

До роботи форуму долучилися в онлайн форматі народні депутати, урядовці, керівники інвестиційних компаній, а також представники понад десяти зарубіжних країн.

 

Пріоритет 7. Розвиток сфери торгівлі та послуг

Оборот роздрібної торгівлі області за січень – вересень 2021 року склав – 29,4 млрд грн, що більше на 18,9% в порівняних цінах до відповідного періоду минулого року (по Україні збільшився на 12,2 %).

За темпами зростання обороту роздрібної торгівлі за січень – вересень 2021 року область займає 5 місце серед регіонів України.

Обсяг послуг, реалізованих споживачам підприємствами сфери послуг Вінницької області за І півріччя 2021 року становить 6,0 млрд грн, в тому числі обсяг послуг, реалізованих населенню – 1,7 млрд грн, що становить – 28,3 % від загального обсягу послуг.

Індекс споживчих цін за січень – вересень 2021 року до грудня 2020 року по  області – 106,0%. (по Україні -107,5%). Серед регіонів України за даним показником область займає 1 місце.

У вересні 2021 року в області середні ціни на 22 з 25 найменувань соціально значущих товарів є нижчими за середні по Україні.

По таких продуктах харчування як яловичина, сметана жирністю до 15%  включно та свинина ціни в області є значно нижчими ніж в середньому по Україні: на 10,01 грн/л, 6,50 грн/кг та 5,03 грн/кг відповідно. Вища ціна по відношенню до середніх по Україні на птицю (тушки курячі) на 1,14 грн/кг, моркву – на 0,59 грн/кг, цибулю ріпчасту – на 0,20 грн/кг.

Успішно функціонують та розширюють свою діяльність  як національні так і місцеві торговельні мережі, зокрема, за 2021 рік відкрито 6 нових магазинів: ТОВ - НВП «Аргон» (2 супермаркети «Грош Експрес», 24 нових робочих місць); ФОП Вихристюк О.І (1 супермаркет «Україночка», 30 нових робочих місць);  ТОВ «Сільпо - Фуд» (2 супермаркети «Сільпо», 176 нових робочих місць); ТОВ «АТБ-Маркет» (1 магазин «АТБ - маркет», 45 нових робочих місць). Цими торговельними мережами до кінця поточного року планується ввести в експлуатацію ще 7 нових об’єктів торгівлі, в яких буде створено 330 нових робочих місць.

У березні поточного року у м. Вінниці відкрито гіпермаркет торговельної мережі «ЗаТак», яка нещодавно розпочала свою діяльність в Україні.

В торговельних мережах представлена продукція місцевих товаровиробників: ПрАТ «Концерн Хлібпром» ВП «Вінницяхліб», ТОВ «Зерносвіт», ТОВ «Літинський молокозавод», ТОВ «Люстдорф», ТОВ «ФУД Девелопмент», ТОВ «Ковінько-ковбаси», ЗАТ «Тульчин-Мясо», ТОВ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «Вінницька цукерка», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», ТОВ «АВІС», Філія «Вінницька Птахофабрика» ПАТ «Агрохолдинг Авангард», ПрАТ МКЗ «Регіна», ПрАТ «Мироновський Хлібопродукт», ПрАТ «Козятинський м’ясокомбінат».

Розвивається мережа фірмової торгівлі місцевих товаровиробників, зокрема: ПрАТ «Літинський молокозавод» ТМ «Білозгар», ФОП Бондарук Ю.В. ТМ «Бондарукові ковбаси», ТОВ «Солодка Мрія-Вінниця» ТМ «Солодка Мрія», ТОВ «Ковінько-ковбаси» ТМ «Ковбаскофф».

З метою забезпечення споживчого попиту населення в населених пунктах області періодично проводяться ярмаркові заходи, на яких реалізується продукція місцевих виробників.

В територіальних громадах Вінницької області відбулося відкриття 25 нових об’єктів торгівлі та послуг (торговельних центрів, магазинів, аптек, АЗС, закладів розміщення та харчування тощо), в яких створено близько 200 нових робочих місць.

Наймасштабніші проєкти реалізовано у м. Вінниці, зокрема, це відкриття в березні 2021 року добудови «Мегамолл 2.0» (орендна площа 10000 кв. м) другої черги ТРЦ Мегамолл, відкриття в квітні 2021 року ТРЦ «Small», загальна площа якого складає 13000 кв. м та Торгово-офісного центру «The Mall» -11800 кв. м.

В області працюють понад 7000 об’єктів торгівлі та надають послуги харчування понад 1300 об’єктів ресторанного господарства. В населених пунктах, в яких відсутня стаціонарна торговельна мережа, здійснюється виїзна торгівля у визначені дні тижня продуктами харчування, товарами першої необхідності, промислової та господарської груп, а також товарами складного асортименту за попереднім замовленням.

На території області діють 92 ринки та більше 93 постійно діючих ярмарків.

 

Пріоритет 8. Створення сприятливих умов розвитку малого та середнього бізнесу.

За даними органів статистики та Державної податкової служби у Вінницькій області в області діє близько 79 тис. суб`єктів малого і середнього підприємництва, з них 9272 - малих підприємств, 66749 - фізичних осіб підприємців та 2711 - фермерських господарств.

Кількість зайнятих у малому підприємництві області  становить понад 150 тис. осіб.

Від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2021 року до бюджетів усіх рівнів надійшло понад 3548,8 млн грн, або 25,6% від загальних обсягів надходжень, що на 10,3% більше ніж за 9 місяців 2020 року.

Сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва за 9 місяців 2021 року в порівнянні з відповідним періодом 2020 року зросла на 8,1%, або на 155,2 млн грн і становить 2 068,1 млн грн, а їх частка в загальній сумі надходжень до місцевих бюджетів складає 26,6%.

Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), надходження до місцевих бюджетів за 9 місяців 2021 року зросли на 106,0 млн грн або на 13,9% і становлять 869,4 млн грн, або 11,2% від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.

В області діє Регіональна програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2027 роки, затверджена рішенням 45 сесії обласної Ради 7 скликання від 24 вересня 2020 року № 978.

На реалізацію заходів Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва в обласному бюджеті на 2021 рік передбачені кошти в сумі 2,88 млн грн, із яких 2,4 млн грн – надання фінансової підтримки - грантів в рамках проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців; 480,0 тис. грн – проведення інших заходів програми.

Проведено конкурс бізнес-планів для підприємців-початківців. З метою створення конкурентного середовища та прозорого використання коштів відповідно до Положення про організацію та проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапи), затвердженого розпорядженням Голови облдержадміністрації від 17 квітня 2018 року № 315 (зі змінами), проведено конкурс на визначення виконавця (Виконавчого адміністратора) з організації та проведення конкурсу бізнес-планів для підприємців-початківців (стартапи) через систему електронних закупівель «PROZORRO». Виконавчим адміністратором конкурсу було визначено «Вінницьку обласну громадську організацію «Спілку підприємців «СТІНА». Конкурс проводився в три етапи.

За результатами оцінювання бізнес-планів конкурсною комісією визначено 33 переможця, на реалізацію бізнес-планів яких з обласного бюджету виділено кошти в сумі понад 2,2 млн грн. Підтримані бізнес-плани, передбачається реалізувати у різних сферах діяльності, серед яких: створення міні-птахоферми; креативної студії з моделювання та пошиття декоративних товарів із екоматеріалів; зони відпочинку для сім’ї з дітьми; видавництво дитячих книг; створення прокату електросамокатів; виробництво меблів, бесідок та дерев’яних конструкцій; надання послуг з організації свят; розширення виробництва по вирощуванню мікрозелені; переробка продуктів бджільництва, виготовлення медових стіків; відкриття пекарні та виготовлення хлібобулочних виробів; створення сімейної молочної ферми; створення станції технічного обслуговування; створення міні-цеху виготовлення якісної сушні; надання послуг у сфері дизайну інтер’єрів; виробництво та реалізація пастили та фріпсів; розширення послуг із навчання англійської мови та інші проекти.

Завдяки фінансовій підтримці з обласного бюджету власну справу започаткували 21 громадян та розширили існуючий бізнес 12 підприємців, що також дозволить створити 55 нових робочих місць.

Загальна вартість бізнес-планів становить майже 4,7 млн грн, із яких майже половина (48%) буде профінансовано з обласного бюджету у вигляді грантів.

 

В області забезпечується виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

В реєстрі регуляторних актів облдержадміністрації знаходиться 21 розпорядження Голови облдержадміністрації. Реєстр розміщено на сайті облдержадміністрації в розділі «Економіка та інвестиції/Регуляторна діяльність/ Реєстр регуляторних актів».

Відповідно до Плану-графіку здійснення відстеження результативності дії регуляторних актів облдержадміністрації протягом 9 місяців 2021 року проведено 1 періодичне відстеження результативності дії розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 11 лютого 2005 року №40 «Про встановлення граничного рівня рентабельності при формуванні роздрібних цін на скраплений вуглеводневий газ для побутових потреб населення» та п’ять повторних:

- розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 28 квітня 2020 року № 296 «Про внесення змін до розпорядження Голови Вінницької обласної державної адміністрації від 31 березня 2006 року № 114»;

- розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 28 квітня 2020 року № 297 «Про внесення змін до розпорядження Голови Вінницької обласної державної адміністрації від 31 березня 2006 року № 114»;

- розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 18 червня 2020 року № 398 «Про затвердження тарифів на платні медичні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова Вінницької обласної Ради»;

- розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 22 вересня 2020 року № 604 «Про затвердження Тарифів на платні медичні послуги, що надаються Університетською клінікою Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова»;

- розпорядження Голови обласної державної адміністрації від 29 вересня 2020 року № 621 «Про затвердження Тарифів на платні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної Ради», та розміщено на офіційній веб-сторінці облдержадміністрації.

За результатами проведених відстежень дію регуляторних актів визнано ефективною.

Відповідно до Плану підготовки проєктів регуляторних актів облдержадміністрації протягом 9 місяців 2021 року підготовлено та прийнято 3 регуляторних акти:

- розпорядження Голови облдержадміністрації від 03 березня 2021 року            № 176 «Про затвердження Тарифів на платні медичні послуги, що надаються Комунальним некомерційним підприємством «Гайсинська центральна районна лікарня Гайсинської міської ради», зареєстровано в Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Хмельницький) 19.03.2021 р. за № 16/233;

- розпорядження Голови облдержадміністрації від 15 березня 2021 року № 202 «Про затвердження Тарифів на медичне обслуговування, що надається комунальним некомерційним підприємством «Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення Вінницької обласної Ради», зареєстровано в Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Хмельницький) 29.03.2021 р. за № 20/237;

- розпорядження Голови облдержадміністрації від 23 квітня 2021 року № 357 «Про затвердження Тарифів на платні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Вінницьке обласне патологоанатомічне бюро Вінницької обласної Ради», зареєстровано в Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Хмельницький) 29.03.2021 р. за № 25/242.

При підготовці проєктів регуляторних актів забезпечено дотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Проєкти розміщено на веб-сайті облдержадміністрації (www.vin.gov.ua) у розділі «Економіка та інвестиції/Регуляторна діяльність/Повідомлення про оприлюднення регуляторного акту». Після проведення громадських обговорень в формі «круглого столу», які відбулися 11 січня, 21 січня та 9 березня 2021 року, проєкти отримали погодження Державної регуляторної служби України (Рішення №9 від 03 лютого 2021 року, Рішення № 11 від 16 лютого 2021 року та Рішення №18 від 05 квітня 2021 року відповідно).

Облдержадміністрацією протягом 9 місяців п.р. в області організовано роботу щодо перегляду органами місцевого самоврядування регуляторних актів, а також щодо створення на власних веб-сайтах окремого розділу «Регуляторна діяльність» або «Регуляторна політика» та наповнення його актуальною інформацією.

Органи місцевого самоврядування забезпечили у визначені законодавством терміни, з дотриманням регуляторних процедур підготовку та прийняття рішень про місцеві податки і збори, які почнуть діяти з 1 січня 2022 року з одночасним скасуванням діючих рішень сільських, селищних, міських рад на відповідних територіях. За інформацією Сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області органами місцевого самоврядування було скасовано 340 регуляторних актів.

 

В області діє 44 Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), 5 - територіальних відділень, 45 - віддалених робочих місць, 2 - мобільних ЦНАП та 6 - мобільних кейсів.

Роботу ЦНАП забезпечують 473 особи персоналу, із них: 321 адміністратор та 152 державних реєстратори.

За 9 місяців 2021 року суб’єкти звернення отримали через ЦНАП 760499 адміністративних послуг, що на 13,5% більше порівняно з відповідним періодом 2020 року.

Кількість наданих послуг на 1 тис. населення області за 9 місяців 2021 року складає 501 послуга проти 436 у відповідному періоді 2020 року.

За надання адміністративних послуг до місцевих бюджетів надійшло 57,7 млн грн, що на 12,7 млн грн або на 22% більше порівняно з відповідним періодом 2020 року.

Оформлення та видача паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон здійснюється в 10 ЦНАП області: Барської, Вінницької, Жмеринської, Калинівської, Козятинської, Немирівської, Агрономічної, Джулинської, Краснопільської та Якушинецької територіальних громад.

Послуги з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів здійснюються в ЦНАП Вінницької та Калинівської міських територіальних громад.

Станом на 01 жовтня 2021 року в області завершено процес трансформації ЦНАП колишніх райдержадміністрацій у ЦНАП міських, селищних рад, що здійснюють свої повноваження в населених пунктах – адміністративних центрах районів (станом на 1 січня 2020 року).

Протягом 9 місяців 2021 року в області відкрито 7 нових ЦНАП (Бабчинецька, Вендичанська, Дашівська, Райгородська, Соболівська, Стрижавська та Турбівська територіальні громади).

До кінця 2021 року заплановано реалізувати 16 проектів по створенню та модернізації ЦНАП, на які направлено з державного та обласного бюджету майже 22,58 млн грн.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг передбачається реалізація 11 проєктів громад області на суму понад 10,9 млн грн.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій реалізація 2 проектів на суму 4,25 млн грн.

За рахунок коштів обласного бюджету в рамках конкурсу «Комфортні громади» 6 територіальних громад області отримали 7,4 млн грн.

 

Пріоритет 9. Розвиток транспортної інфраструктури.

У січні‒вересні 2021р. вантажообіг підприємств транспорту становив 18702,0 млн ткм, або 111,9% від січня‒вересня 2020р.

Вантажообіг залізничного транспорту збільшився на 11,3%, а автомобільного транспорту ‒ на 24,4%. Транспортний комплекс області за січень‒вересень 2021р. виконав перевезення вантажів в обсязі 4444,6 тис. т. Збільшення проти січня‒вересня 2020р. складає 19,4%.

У січні‒вересні 2021р. залізничним транспортом відправлено 11427,5 тис. т, що на 10,0% більше, ніж у січні‒вересні 2020р.

Обсяги комерційних перевезень вантажів автомобільним транспортом області (з урахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями) за січень‒вересень 2021р. становили 4444,6 тис. т і в порівнянні з січнем‒вереснем 2020р. збільшились на 19,4%. Вантажообіг збільшився на 24,4% і становив 893,5 млн ткм.

Пасажирообіг у січні‒вересні 2021р. становив 2776,5 млн пас. км або 130,6% від обсягу січня‒вересня 2020р. Порівняно з відповідним періодом попереднього року пасажирообіг залізничного транспорту збільшився у 1,8 рази, а автомобільного транспорту зменшився на 25,3%.

У січні‒вересні 2021р. пасажирським транспортом перевезено 70,1 млн пасажирів, що на 14,3% менше, ніж у січні‒вересні 2020р.

Пасажирським автотранспортом області (з урахуванням перевезень, виконаних фізичними особами-підприємцями) за січень‒вересень 2021р. перевезено 35,9 млн пасажирів, пасажирообіг становив 579,2 млн пас. км. Обсяги перевезених пасажирів зменшились на 2,0%, а пасажирообігу ‒ на 25,3% проти обсягів січня‒вересня 2020р.

Послугами пасажирського автотранспорту підприємств, основний вид діяльності яких є пасажирські перевезення, скористалося 12,2 млн пасажирів, обсяг виконаного пасажирообігу становив 249,3 млн пас. км.

Обсяги перевезених пасажирів автотранспортом фізичних осіб-підприємців становили 101,5% та 74,3%, відповідно, від обсягів січня‒вересня 2020 року.

Залізничним транспортом за січень‒вересень 2021р. відправлено 3,8 млн. пасажирів, пасажирообіг становив 2074,4 млн пас. км.

Електротранспортом в обласному центрі за січень‒вересень 2021р. перевезено 30,4 млн пасажирів. Обсяги виконаного пасажирообігу становили 122,9 млн пас. км. Загальна кількість перевезених пасажирів електротранспортом та його пасажирообіг у порівнянні з січнем‒вереснем 2020р. зменшилась на 28,0%.

 

В області функціонує 437 внутрішньообласних міжміських і приміських маршрутів, 575 приміських маршрутів, які не виходять за межі території району, та близько 100 міських маршрутів. Крім того, в області нараховується 40 міжнародних та 171 міжобласних маршрутів.

На автобусних маршрутах загального користування області працює 110 автобусів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 67 у м. Вінниці.

Разом з тим, протягом 9 місяців 2021 року комунальним підприємством «Вінницька транспортна компанія» виконані роботи із зборки 5-ти тролейбусів «VinLine», які пристосовані для перевезення маломобільних груп населення.

До кінця поточного року планується виконати роботи по зборці ще 2-ох тролейбусів «VinLine». Окрім того, в серпні-вересні поточного року отримано 10 автобусів великої вмістимості Otokar Kent С CNG (країна виробник – Туреччина), які працюють на стисненому природному газі та відповідають екологічному стандарту Євро-6. Дані автобуси обладнані низьким рівнем підлоги, відкидним пандусом та окремим місцем для пасажира на інвалідному візку, яке відповідає європейським правилам ЄЕК ООН.

В області розпочато реалізацію проекту «Реконструкція аеродрому в КП «Аеропорт Вінниця», згідно з Державною цільовою програмою розвитку аеропортів на період до 2023 року, затвердженою постановою Кабінетів Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 126.

 

У 2021 році на ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення передбачено спрямування 1218,4 млн грн коштів державного дорожнього фонду. На ремонт 19 ділянок автомобільних доріг місцевого значення протяжністю 96,12 км та 10 штучних споруд протяжністю 160,0 пог м передбачено 921,1 млн грн, на заходи з експлуатаційного утримання – 148,6 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2021 року освоєно коштів державного дорожнього фонду у сумі 757,1 млн грн та влаштовано дорожнього покриття на 55,12 км доріг місцевого значення та 36,16 п м штучних споруд. У рамках експлуатаційного утримання доріг місцевого значення ліквідовано ямковість на площі 77,9 тис. м2, встановлено та замінено 234 шт. дорожніх знаків, нанесено дорожньої розмітки на 265,4 км доріг місцевого значення.

У 2021 році передбачено спрямування коштів державного дорожнього фонду у сумі 148,7 млн грн на реконструкцію та капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на умовах конкурсного відбору таких проектів та за наявності проєктно - кошторисної документації, експертного звіту, співфінансування з місцевого бюджету. Для фінансування визначено 34 проєкти.

Станом на 01 жовтня 2021 року освоєно 33,8 млн грн коштів державного дорожнього фонду та завершено реалізацію 16 проєктів з реконструкції та капітального ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. За результатами влаштовано 82,2 тис м2 дорожнього покриття на об’єктах вулично – дорожньої мережі населених пунктів області.

 

Пріоритет 10. Подальший розвиток міжнародного та транскордонного співробітництва.

На розвиток міжнародного співробітництва Вінниччини, як і загалом в усьому світі, у 2021 році вплинули епідеміологічна ситуація та карантинні заходи, спрямовані на запобігання гострої респіраторної хвороби COVID-19. Внаслідок чого було відмінене традиційне оздоровлення у регіонах-партнерах дітей з Вінницької області, родини яких постраждали в ході військових дій на сході України, а також візит молодіжної хокейної збірної Вінниці до Ліберецького краю та деякі інші заходи міжрегіонального співробітництва з регіонами-партнерами.

Протягом 9 місяців 2021 року область відвідали 18 іноземних делегацій, зокрема: 6 Надзвичайних і Повноважних Послів країн світу, делегації регіонів-партнерів, міжнародних організацій та представники іноземних компаній. Область стає надійною резиденцію для європейських дипломатичних корпусів, адже у Вінниці уже понад 10 років успішно працюють Генеральне консульство Республіки Польща та майже 5 років Почесне консульство Республіки Молдова.

10 вересня за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні Юріса Пойканса та керівництва області і міста відбулось відкриття Почесного Консульства Латвійської Республіки у Вінниці та було представлено Почесного Консула Латвійської Республіки у Вінниці пана Ігоря Скоромного.

14-17 червня офіційна делегація Вінницької області перебувала у Республіці Узбекистан з метою налагодження ділових контактів, обміну досвідом, а також створення та відкриття нових можливостей для експорту Вінниччини. Делегація взяла участь у 16-тій Міжнародній Виставці «Сільське господарство – AgroWorld Uzbekistan 2021», зустрілась із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Узбекистан, керівництвом Торгово-промислової Палати Республіки Узбекистан, керівництвом Самаркандської та Сурхандар’їнської областей.

Обласною державною адміністрацією проведено низку заходів для вінницького бізнесу щодо налагодження співробітництва з партнерами з іноземних країн, а також здійснювались презентації економічного, культурного та туристичного потенціалу регіону:

- 14 травня у режимі онлайн відбувся Другий Міжнародний Інноваційний Форум «Реіндустріалізація регіону», присвячений проблемам відновлення індустріального потенціалу регіонів у високотехнологічних галузях, насамперед приладобудуванні, машинобудуванні, автоматизації промислового та аграрного виробництва, соціальної сфери та міського господарства;

- 14-17 червня відбувся візит підприємців Вінниччини на чолі з заступником голови облдержадміністрації до Республіки Узбекистан з метою налагодження ділових контактів, обміну досвідом, а також відкриття нових можливостей для експорту Вінниччини. Делегація взяла участь у 16-тій Міжнародній Виставці «Сільське господарство – AgroWorld Uzbekistan 2021», зустрілась із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Узбекистан, керівництвом Торгово-промислової Палати Республіки Узбекистан, керівництвом Самаркандської та Сурхандар’їнської областей;

 

У фокусі уваги обласної державної адміністрації у минулому році залишалися і питання транскордонного співробітництва.

На виконання домовленостей між Президентами України Володимиром Зеленським та Молдови Маєю Санду від 12 січня 2021 року щодо будівництва мосту через р. Дністер в районі населених пунктів Ямпіль-Косеуци в березні 2021 року на Вінниччині відбулись дводенні консультації між представниками робочих груп України та Молдови з підготовки до реалізації проєкту, а в липні визначено переможця тендеру на будівництво нового мосту «Ямпіль-Косеуць» в рамках програми «Велике будівництво». За належного фінансування будівництво мостового переходу планують завершити до кінця 2022 року. Завдяки новому мосту тривалість подорожі між двома столицями Києвом та Кишиневом скоротиться до 5 годин.

 

Пріоритет 11. Покращення стану зайнятості населення на всіх рівнях.

З метою підвищення заробітної плати найманим працівникам протягом січня- вересня 2021 року на засіданнях спільних комісій з органами місцевої влади заслухано посадових осіб 111 юридичних осіб та 72 підприємці, якими підвищено рівень виплати заробітної плати. Крім того проводиться індивідуальна роз’яснювальна робота з керівниками підприємств та підприємцями. Протягом січня-вересня 2021 року проведено співбесіди з керівниками 325 юридичних осіб та 244 підприємцями, якими підвищено рівень заробітної плати. В результаті підвищення рівня заробітної плати, до бюджетів усіх рівнів в поточному році надійшло 850,4 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Протягом січня-вересня 2021 року до обласної служби зайнятості за пошуком роботи звернулось 88,1 тис. осіб (99,1% до минулорічного показника). З них кількість осіб, які мали статус безробітного, складає - 51,7 тис. та відповідає показнику. Набули статусу безробітного протягом звітного періоду – 28,4 тис. осіб (на 2,8 тис. осіб менше минулорічного показника).

Майже 49,0 тис. осіб, або кожні дев’ять з десяти зареєстрованих безробітних отримували допомогу по безробіттю, середній розмір її у січні-вересні 2021 року склав 4115,4 грн.

Протягом січня-вересня 2021 року вдалося повернути до продуктивної зайнятості 20,9 тис. громадян, які звернулись за пошуком роботи до обласної служби зайнятості. З них 18,0 тис. – зареєстровані безробітні, 2,9 тис. осіб - працевлаштовані до набуття ними статусу безробітного. Рівень працевлаштування безробітних – 34,7% (середній рівень працевлаштування безробітних по державі – 31,6%).

Протягом січня-вересня 2021 року прийнято рішення про виплату роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 291 особу з числа безробітних, які працевлаштовані за направленням служби зайнятості на нові робочі місця.

У звітному періоді 2021 року 6,1 тис. роботодавців співпрацювали з обласною службою зайнятості, загальна кількість вакансій, яку роботодавці за цей час подали до служби зайнятості, складає майже 26,0 тис. одиниць.

Упродовж січня-вересня 2021 року обласна служба зайнятості активно працювала над врівноваженням попиту і пропозиції на ринку праці через професійне навчання на замовлення роботодавців. Протягом звітного періоду за кошти служби зайнятості отримали професію та перенавчились або підвищили свою кваліфікацію майже 4,7 тис. осіб.

Завдяки співпраці з соціальними партнерами забезпечено тимчасову трудову діяльність і відповідну матеріальну підтримку 1,8 тис. громадян шляхом залучення їх до суспільно-корисних для територіальних громад оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру. За наданою інформацією сільських, селищних, міських рад, об’єднаних територіальних громад прогнозні видатки, передбачені для фінансування організації громадських робіт у місцевих бюджетах на 2021 рік, складають 2473 тис. грн (у минулому році на ці цілі з місцевих бюджетів витрачено 1861 тис. грн).

Протягом січня-вересня 2021 року завдяки матеріальній допомозі (на суму 190,5 тис. грн) та організаційної підтримки обласної служби зайнятості 5 безробітних розпочали підприємницьку діяльність.

Для підвищення конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці, отримали ваучери на навчання, перенавчання та перепідготовку за кошти служби зайнятості 14 осіб.

В період дії карантинних заходів обласна служба зайнятості, частково працюючи у дистанційному форматі використовує такі електронні сервіси з надання соціальних послуг громадянам як: «Електронний кабінет роботодавця», «Електронна черга», «Електронний кабінет шукача роботи», «Освітній портал», портал «Дія» та платформу для он-лайн профорієнтаційного консультування «Моя професія: консультаційна мережа» (ці сервіси доступні на сайті Державної служби зайнятості за посиланням dcz.gov.ua), карти вакансій на Google maps, тренінги та семінари.

Послуги безробітним та роботодавцям у звітному періоді надавались як при особистому відвідуванні, так і в онлайн режимі. Протягом січня-вересня 2021 року зареєструвалося в електронному кабінеті шукача роботи 2302 особи; створено 893 електронних кабінети роботодавця; проведено 356 інформаційних та профконсультаційних вебінарів для понад 3,1 тис. безробітних. Починаючи з 1 січня режимі офлайн проведений 2561 тренінг для 19,6 тис. безробітних та 6489 семінарів, майстер-класів, презентацій тощо для 51,4 тис. осіб.

У 2021 році законодавчо впроваджена додаткова підстава для звернення роботодавців за допомогою до служби зайнятості через зупинення (скорочення) виробництва продукції та тривалості робочого часу, яке є вимушеним на період дії карантину (ст. 47 Закону України «Про зайнятість населення»). Протягом січня-вересня 2021 року до обласної служби зайнятості було подано заяви від 10 підприємств на отримання коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, призначених для виплати 1721 працівнику допомоги по частковому безробіттю. Орієнтовно виплата такої допомоги складатиме майже 7,3 млн. грн.

Станом на 1 жовтня 2021 р. у пошуку роботи в обласній службі зайнятості перебувало 14,6 тис. безробітних громадян, 13,3 тис. з них – отримували допомогу по безробіттю. Вакансій на цю дату було 2,2 тис. На кожне вільне робоче місце претендувало, у середньому, 6 безробітних.

 

ЦІЛЬ 4. РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ПІДВИЩЕННЯ СТАНДАРТІВ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ.

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання, активізація співпраці у сфері освіти і науки.

За оперативними даними у 2021 році 49,4 тис. дітей здобувають дошкільну освіту у 803 закладах освіти, які забезпечують здобуття дошкільної освіти дітьми відповідного віку.

У 2021 році у закладах дошкільної освіти утворено 319 додаткових місць (м. Вінниця – 230 місць, с. Мервинці – 24 місця (Бабчинецька сільська громада), с.Вітрівці – 20 місць (Бабчинецька сільська громада), с. Теофилівка – 25 місць (Джулинська сільська громада), с. Кузьминці – 20 місць (Кунківська сільська громада).

У 2021-2022 навчальному році розпочали роботу 669 закладів загальної середньої освіти, з них 78 опорних закладів із 129 філіями, з підвезенням учнів із сусідніх сіл.

Станом на 01 жовтня 2021 року функціонують 912 перших класів, в яких навчаються 15,8 тис. дітей.

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників, станом на 13 жовтня 2021 року, здійснено за тематикою, яка допомагає вчителям застосовувати в роботі принципи Нової української школи: вчителів початкової школи – 2821 осіб (608 осіб за серпень-вересень за кошти Субвенції); вчителів англійської мови 496; асистентів вчителів – 340 (67 осіб за вересень за кошти Субвенції).

В рамках Обласної цільової програми роботи з обдарованою молоддю на 2018-2022 роки у ІІІ кварталі 2021 року проведено: 30 жовтня свято-зустріч керівництва області з обдарованою молоддю «Таланти Поділля - 2021» на якому нагороджено 362 особи (223 учні та 139 педагогів), яким вручено премії на суму 402 тис. грн.; фінальний етап ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка для учасників закладів освіти області (в дистанційному форматі),в якому 21 учасник став переможцем (дипломи І ступеня – 3, дипломи ІІ ступеня – 9, дипломи ІІІ ступеня – 9).

У 2021-2022 навчальному році в області на базі 317 закладів загальної середньої освіти та 126 закладів дошкільної освіти організовано інклюзивне навчання, яким охоплено 1146 дітей у 9-11 класах та 306 дітей в 206 дошкільних групах. Особистісно зорієнтований напрям освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами в закладах освіти області забезпечують 902 асистенти учителя та 197 асистентів вихователя.

В області функціонують 38 інклюзивно-ресурсних центрів.

Станом на 01 жовтня 2021 року у області функціонує 29 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в яких навчається 11,8 тис. здобувачів освіти. У 2021 році зараховано 5307 осіб, що на 620 осіб більше ніж у 2020 році, у тому числі за регіональним замовленням зараховано 4903 особи (100,7% до плану).

У 2021 випущено 4500 кваліфікованих робітників та 83 фахівці, які направлені на підприємства, в установи, організації, із якими укладені угоди. Станом на 01 жовтня 2021 року працевлаштовані 88 відсотків випускників, що на 2 % більше ніж у 2020 році.

На базі закладів професійно-технічної освіти області діють 20 навчально-практичних центрів, оснащених сучасним обладнанням та технікою (4 аграрного профілю; 8 – будівельного; 1 – сфери послуг; 1 – залізничного профілю; 6 – промислового).

Відповідно до наказу МОН від 26 липня 2021 року до переліку закладів професійної (професійно-технічної) освіти, на базі яких у 2021 році створюються навчально-практичні центри сучасної професійної (професійно-технічної) освіти за рахунок коштів державного бюджету визначено: ДПТНЗ «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту», ДПТНЗ «Хмільницький аграрний центр професійно-технічної  освіти», ДПТНЗ «Вінницьке професійне училище сфери послуг» та вище художнє професійно-технічне училище № 5 м. Вінниці.

Загальний обсяг фінансування створення у 2021 році навчально-практичних центрів – 3934,0 тис. грн: кошти державного бюджету – 2674,0 тис. грн; кошти спеціальних фондів закладів професійної (професійно-технічної) освіти – 1028,0 тис. грн; кошти інвесторів - 232,05 тис. грн.

В області функціонує 45 закладів вищої та фахової передвищої освіти: 27 закладів фахової передвищої освіти, 12 закладів вищої освіти, з яких 4 мають статус національного, 6 філій закладів вищої освіти, в яких підготовка здійснюється: у закладах фахової передвищої освіти зі 75 спеціальностей; у закладах вищої освіти за рівнями «бакалавр» – 72; «магістр» – 103.

 

Пріоритет 2. Дооснащення газових котелень котлами на альтернативних видах палива та виведення їх з підвальних приміщень в закладах загальної середньої освіти.

У 2021 році у закладах освіти області залишилось 11 котелень у підвальних приміщеннях, з них 7 – недоцільно виводити через зменшення контингенту та реорганізацію закладів.

У 2021 році завершено роботи по виведенню котелень з підвальних приміщень в Борщагівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Погребищенського району та Одайській ЗОШ І-ІІ ступенів Тульчинської ОТГ (проект на стадії завершення, триває оформлення дозвільних документів на введення в експлуатацію).

 

Пріоритет 3. Покращення матеріально-технічної бази та створення нового освітнього середовища в закладах освіти.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2021 року № 476 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2021 році» по області загальний обсяг субвенції склав 61,66 млн грн (закупівля комп’ютерів, засобів навчання та меблів, підвищення кваліфікації вчителів та супервізії).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 року № 100 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році 37 закладів загальної середньої освіти області у 2021 році отримають кошти з державного бюджету в рамках реалізації зазначеної програми. Обсяг субвенції цього року – 39,8 млн грн.

Серед 37 проєктів фінансування: 6 спрямовано на встановлення та модернізацію пожежної системи; 169 – на ремонт та модернізацію харчоблоків і їдалень; 11 – на придбання нового обладнання для кабінетів, фізики, математики, географії, української мови, біології та створення STEM-лабораторій; 4 – на капітальний ремонт покрівель та приміщень шкіл.

У 2021/2022 навчальному році потребують підвозу до місця навчання 20 943 учні, з них фактично забезпечено підвозом 20 506 учнів (97,9 %).

Із загальної кількості шкільними автобусами довозиться 16 508 учнів, що становить 78,8%, найманим (орендованим) транспортом доїжджає 2 666 учнів (12,7%). іншим видом транспорту (рейсовим автобусом, власним транспортом) – 1 332 учні (6,3%)

В області підвіз учнів здійснюється 323 шкільними автобусами, з яких 1 спеціальний шкільний автобус.

У 2021 році  придбано 16 шкільних автобусів для 16 територіальних громад. Вперше здійснено централізовану купівлю спеціальних автобусів, пристосованих для перевезення осіб на візку.

 

Пріоритет 4. Створення конкурентоспроможного середовища в межах єдиного медичного простору.

Залишок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості на 2021 рік становить - 38,2 млн грн.

Станом на 1 січня 2021 року введенно в експлуатацію 15 нових амбулаторій загальної практики –сімейної медицини.

В 2021 році буде побудована 1 амбулаторію загальної практики –сімейної медицини в с. Дашківці Якушинецької ОТГ на суму 8,01 млн грн, з яких 0,81 млн грн – співфінансування з місцевого бюджету. Готовність будівельних робіт складає 63%.

Відповідно до Програми проведення реконструкцій та капітальних ремонтів амбулаторій заплановано провести будівельні роботи в 31 амбулаторії. Станом на 1 жовтня 2021 року було завершено ремонтні роботи та реконструкції в 27 амбулаторіях.

На 2021 рік заплановано завершити будівельні роботи в 27 амбулаторіях.

Завершено будівельні роботи та отримано декларації про завершення робіт та введення в експлуатацію в 23-х амбулаторіях:

у 17-ти амбулаторіях отримано декларації про завершення робіт;

у 2-х амбулаторіях документи подано для отримання декларації про завершення робіт:

- капітальний ремонт амбулаторії в смт Піщанка;

- реконструкція амбулаторії в с. Шляхова;

у 4-х амбулаторіях завершують підготовку документів на отримання декларації про завершення робіт:

- капітальний ремонт амбулаторії в с. Буша;

- капітальний ремонт амбулаторії с. Довжок;

- капітальний ремонт амбулаторії в с. Дзюньків;

- реконструкція амбулаторії в с. Ободівка.

Будівельна готовність решти 4-х амбулаторій - 81% та будуть завершені до кінця року.

Протягом 2020-2021 років освоєно коштів на суму 58,86 млн грн (субвенція з державного бюджету - 51,42 млн грн та з місцевих бюджетів - 7,44 млн грн).

Для забезпечення медичних працівників амбулаторій службовим автотранспортом заплановано закупити 167 одиниць службового автотранспорту на суму 83,5 млн грн.

Закуплено 164 одиниці службового автотранспорту на суму 82,00 млн грн за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, в т. ч. у 2021 році закуплено 10 одиниць службового автотранспорту на суму 5,0 млн грн.

Заплановано закупити ще 3 одиниці автотранспорту.

Проводиться процедура тендерних закупівель по 2-х службових автомобілях.

Для функціонування системи телемедицини у закладах охорони здоров’я заплановано закупити обладнання на суму 52,51 млн грн, зокрема , з державного бюджету - 47,27 млн грн, з місцевого бюджету - 5,24 млн грн.

Закуплено телемедичне обладнання для всіх амбулаторій, які були включені в наказ та обладнання для функціонування системи телемедицини у закладах охорони здоров’я Вінницької області, шляхом розширення дата- центру на суму 52,32 млн грн (за рахунок державного бюджету - 47,1 млн грн, спів фінансування з місцевих бюджетів 5,22 млн грн).

 

Пріоритет 5. Зниження смертності хворих області від серцево-судинної патології шляхом реалізації субпроєкту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги із серцево-судинною патологією».

В рамках впровадження регіонального субпроекту за рахунок обох джерел фінансування (Світовий банк, обласний бюджет) проведено 580 планових коронарографій хворим 1 черги обласного реєстру хворих із серцево-судинною патологією. У 57,9% хворих виявлена патологія коронарних судин. Із зазначеної кількості обстежених хворих 42,1% пацієнтів з «критичним станом судин» простентовані безкоштовно під час планової коронарографії. На планове оперативне втручання направлено 22% планово обстежених хворих.

Станом на 01.10.2021р. у КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» здійснено всього 1288 коронарографії (в т. ч. 41,8% ургентних). Всього операцій стентувань коронарних судин 724 (в т. ч. 59,7% ургентних).

Спільно із спеціалістами Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова у КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» за 9 місяців 2021році здійснено 75 операцій на «відкритому серці».

За кошти Світового банку в КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» облаштовано нову операційну - протягом поточного року проведено 206 операції.

За 9 місяців 2021 року в КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» проліковано 2801 хворих.

Згідно з укладеною угоди із Вінницьким національним медичним університетом ім. М. І. Пирогова завершено одноденні тренінги з відпрацюванням практичних навичків серцево-легеневої реанімації для фельдшерів виїзних бригад ЕМД, відділень ЕМД лікарень області, ФАПів, ФП, сімейних лікарів та лікарів відділень ЕМД лікарень. Даний обсяг навчання проведено за кошти обласного бюджету. Плановий показник Матриці результатів субпроекту щодо навчання медпрацівників виконаний на 100% (2975 медпрацівників).

З початку реалізації субпроекту станом на 01.10.2021 на співфінансування спрямовано 5265,8 тис. дол. США/ 134556,7 тис. грн, що складає 136,6% від планової суми (3855,2 тис. дол. США), у т. ч. у 2021 році - 258,4 тис. дол. США/ 7072,5 тис. грн.

 

Пріоритет 6. Створення якісної системи спеціалізованої інфекційної допомоги пацієнтам області. Відкриття обласного центру інфекційних хвороб.

На підставі рішення 5 сесії 8 скликання Вінницької обласної Ради від                   26 лютого 2021 року № 90 «Про внесення змін до Статуту комунального некомерційного підприємства «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом Вінницької обласної Ради» змінено назву юридичної особи на Комунальне некомерційне підприємство Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб», про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 01.04.2021 року.

Станом на 01.10.2021 на базі закладу розгорнуто 195 ліжок для лікування пацієнтів з СОVID-19, в т. ч. 12 ліжок - в палаті інтенсивної терапії. За весь період проліковано 1153 пацієнти.

 

Пріоритет 7. Соціальний захист окремих категорій громадян.

З метою організації роботи «фронт»-офісів соціального захисту населення Міністерством соціальної політики України в рамках проєкту World Bank Ukraine «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» територіальним громадам надається технічна підтримка (персональні комп’ютери, сканери тощо), а також надання адміністративних послуг соціального характеру засобами програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», який об’єднує у єдиному інформаційному середовищі «фронт»-офіси прийому документів від населення, що знаходяться, приміром, у ЦНАП з «бек»-офісом у структурних підрозділах соціального захисту населення райдержадміністрації, якими приймається рішення про призначення соціальної підтримки.

В області організовано роботу 63 «фронт»-офісів місцевих громад з надання адміністративних послуг соціального характеру, з яких 6 управлінь соціального захисту населення міст обласного значення працюють як «фронт»-офіс та «бек»-офіс, 63 громади здійснюють прийом документів мешканців із використанням ПК «Соціальна громада».

У 45 територіальних громадах підключені до ПК «Соціальна громада» старостинські округи (371 посадові особи сільської, селищної ради).

За 9 місяців 2021 року проведено 21 онлай-навчання за спеціальною програмою: «Організація надання державних допомог в умовах децентралізації» для керівників, спеціалістів структурних підрозділів з питань соціального захисту населення територіальних громад та районних державних адміністрацій.

30 червня – 01 липня 2021 відбувся дводенний Вінницький регіональний он-лайн семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад», що впроваджується Міністерством соціальної політики України в межах реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». В заході взяли участь більше двохсот учасників із 63 територіальних громад області, а також представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення.

За 9 місяців 2021 року видатки на виплату державних адресних допомог області склали 1,7 млрд грн (що на 3% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Кількість отримувачів державних адресних допомог, які отримали виплати, становить понад 94,1 тис. осіб.

Послугою «єМалятко» в частині призначення допомоги при народженні дитини скористались 3335 мешканців області (що у 8 разів більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року), допомогу призначено 3199 особам.

Станом на 01.10.2021 року в області на обліку перебуває 11 321 внутрішньо переміщених особи (8 241 сімей). Серед загальної кількості внутрішньо переміщених осіб 2 814 - пенсіонера, 608 - осіб з інвалідністю та 2 125 дітей.

Щомісячну грошову допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі, на оплату житлово-комунальних послуг, отримали 38 767 осіб (24 330 сімей) на загальну суму 34,8 млн грн.

Соціальні стипендії станом на 01.10.2021 року виплачено 1520 студентам на суму більше 20 млн грн.

Житлову субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у 2021 році отримали 139,5 тисяч домогосподарств у грошовій формі на загальну суму 1117,7 млн грн (з яких: у готівковій формі на суму 1065,4 млн грн та у безготівковій формі 52,3 млн грн).

Субсидії на житлово-комунальні послуги призначено 102,7 тис. домогосподарств, сума нарахувань становить 933,6 млн грн.

Субсидії на тверде паливо та скраплений газ призначено 36,8 тис. домогосподарствам, сума нарахувань становить 131,8 млн грн.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу надано 231 102 особам в грошовій готівковій формі на загальну суму 210,65 млн грн.

Пільги на житлово-комунальні послуги в грошовій безготівковій формі виплачено 386 180 пільговикам на загальну суму 148,9 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2021 року за бюджетною програмою КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» профінансовано 27,8 млн грн.

У 2021 році соціальна підтримка держави надається 17 320 постраждалим особам

Станом на 01.10.2021 року в області проведена заміна 3 112 посвідчень, що складає 98,66% від загальної кількості тих, що підлягають заміні.

На оплату санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та дітей, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в державному бюджеті передбачено 7 873 151 грн, що дозволить забезпечити санаторно-курортними послугами 948 осіб, у т.ч. 5 дітей (91,28% від потреби). Крім того, здійснено виплати компенсацій замість путівки для 269 осіб (100% від потреби) на суму 166,5 тис. грн. Станом на 01.10.2021 профінансовано та здійснено виплати у повному обсязі. Санаторно-курортним лікуванням забезпечено 429 осіб (3,55 млн грн).

В області станом на 01.10.2021 проживає 41 786 ветеранів війни (3896 осіб з інвалідністю внаслідок війни; 23663 учасника бойових дій; 8080 учасників війни, 6147 члени сімей загиблих та померлих ветеранів війни).

Відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» 41335 особам здійснено виплату щорічної разової грошової допомоги до Дня Перемоги на загальну суму 60118,4 тис. грн.

В області проживає 110 тисяч осіб, яким встановлено групу інвалідності.

За бюджетною програмою «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» за напрямом фінансування «Санаторно-курортне оздоровлення осіб з інвалідністю» (Забезпечення осіб з інвалідністю-спинальників, осіб з інвалідністю інших профілів путівками на санаторно-курортне лікування; путівки без лікування для супроводжуючих осіб з інвалідністю І групи; оплата проїзду супроводжуючих осіб з інвалідністю-спинальників; виплата грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування та виплата грошової компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування) на 2021 рік передбачено 4,3 млн грн. Станом на 01.10.21 санаторно-курортні послуги отримало 145 осіб на суму 1,76 млн грн.

У 2021 році за принципом «гроші ходять за людиною» закуплено та видано 4733 одиниць виробів, а саме: 3 911 протезно-ортопедичних виробів, 237 крісел колісних, 491 засіб реабілітації, 61 спеціальний засіб для орієнтування та спілкування, 33 – проведено ремонт ТЗР.

Транспортними службами для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення(«Соціальне таксі»), що діють при територіальних центрах соціального обслуговування/ центрах надання соціальних послуг, міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк у: Вінницькій, Барській, Гайсинській, Жмеринській, Хмільницькій, Тульчинській, Немирівській, Іллінецькій міських, Війтівецькій, Самгородоцькій, Махнівській сільських, Джулинській (колишній Шляхівській), Томашпільській, Вапнярській селищних територіальних громадах області, надано 3455 транспортних послуг 569 особам з інвалідністю.

Станом на 01 жовтня 2021 року особам з інвалідністю передано у власність 28 гуманітарних автомобілів та 17 автомобілів отриманих за кошти державного бюджету, які перебували у користуванні зазначених осіб більше 10-ти років.

Членами сімей померлих осіб з інвалідністю переоформлено у власність 14 автомобілів, отриманих за кошти державного бюджету та 7 гуманітарних автомобілів.

 

Пріоритет 8 Соціальна підтримка учасників АТО/ООС та їх сімей, сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, а також сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини, а також ветеранів війни.

У Вінницькій області станом на 01.10.2021 року з числа ветеранів війни, які перебували в зоні АТО/ООС, отримали статус учасника бойових дій 18 818 осіб; особи з інвалідністю внаслідок війни – 806 осіб; учасників війни - 35 осіб; постраждалих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту – 37 осіб, членів сімей загиблих осіб під час участі у масових акціях громадського протесту - 5 осіб.

Відповідно до Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на 2016-2021 роки, затвердженої рішенням 36 сесії обласної Ради 7 скликання від 04.12.2018 № 705, з обласного бюджету у 2021 році надано одноразову матеріальну допомогу 9 сім’ям загиблих (померлих) учасників АТО/ООС на загальну суму         540 тис. грн та 5 особам, які отримали поранення (травму, контузію або каліцтво) під час проведення антитерористичної операції в східних областях України на загальну суму 100 тис. грн.

У 2021 році відповідно до рішення 46 сесії обласної Ради 7 скликання від 29 жовтня 2020 року № 991 «Про затвердження Порядку використання  коштів обласного бюджету для здійснення почесної церемонії поховання осіб, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» матеріальну допомогу надано 7 сім’ям на здійснення почесної церемонії поховання загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на загальну суму 397,3 тис. грн.

В рамках виконання державної цільової програми з медичної, фізичної реабілітації та психосоціальної реадаптації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, на період до 2023 року», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 № 1021, Вінницькій області на 2021 рік передбачені видатки з державного бюджету в загальному обсязі 12,5 млн грн за такими напрямками використання бюджетних коштів:

«Забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях» – 6,8 млн грн (458 осіб);

«Здійснення заходів із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях» – 4,1 млн грн;

«Здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях» – 1,6 млн грн.

 

Пріоритет 9. Забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які беруть учать у АТО/ООС.

Станом на 01.07.2021 року до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (далі – Головне управління) звернулося 29090 учасників антитерористичної операції з клопотаннями про отримання земельних ділянок. З них, 21617 громадян вже отримали накази про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну орієнтовну площу 31422,2701 га, в тому числі:

  • 3706 (учасників антитерористичної операції) для ведення індивідуального садівництва, загальною площею 367,6473 га;
  • 17911 (учасників антитерористичної операції) для ведення особистого селянського господарства, загальною площею 31054,6228 га;

-     15716 учасникам антитерористичної операції Головним управлінням, підготовлено та видано накази про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу їх у власність на загальну площу 23281,5790 га на території області для вищезазначених потреб.

Головним управлінням видано накази про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 317 членам родин загиблих під час військових дій на загальну орієнтовну площу 344,2418 га. Затверджено документації із землеустрою та передано у власність земельні ділянки 155 вищезазначеним громадянам загальною площею 217,1375 га на території області.

Відповідно пункту 24 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, з дня набрання чинності цим пунктом землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім земель визначених підпунктами «а» - «е» даного пункту.

Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки.

Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

 

Пріоритет 10. Профілактика соціального сирітства, розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та створення умов виховання дітей, наближених до сімейних.

На обліку дітей, які залишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (далі – первинний облік) служб у справах дітей області перебуває 2245 дітей. Із загальної кількості дітей, що перебуває на первинному обліку, сімейними формами виховання охоплено 93,98% дітей (влаштовано під опіку/піклування 1581 дитина, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу — 529 дітей). 94 дитини перебувають у закладах інституційного догляду та виховання, 17 — навчаються у закладах різних ступенів акредитації, 2 — перебувають у центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, 21 — тимчасово влаштовані в сім’ї родичів, знайомих, 1 — інше.

Протягом ІІІ кварталу 2021 року взято на облік та сформовано справи 58 дітей, які набули статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

На території області функціонує 63 дитячих будинків сімейного типу, в яких 406 вихованців, 126 прийомних сім’ї, в яких виховується 240 прийомних дітей, проживає 1155 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховується 1584 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Упродовж ІІІ кварталу 2021 року в області створено 1 дитячий будинок сімейного типу (на базі прийомної сім’ї) та 2 прийомних сім’ї.

При влаштуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання забезпечується їх право на збереження родинних груп. Так, протягом звітного періоду до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу влаштовано 14 дітей із 6 родинних груп, під опіку піклування громадян — 62 дитини із 44 родинних груп. 5 дітей усиновлено громадянами України.

Станом на 1 жовтня 2021 року на обліках усиновлених дітей, нагляд за умовами проживання та виховання яких здійснюють служби у справах дітей області, перебуває 722 дитини. Із загальної кількості дітей даної категорії лише 94 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, знаходяться в закладах інституційного догляду різних форм підпорядкування, з яких 41 дитина має встановлену інвалідність.

03 серпня 2021 року в обласній державній адміністрації в онлайні відбулася нарада з головами районних державних адміністрацій, сільськими, селищними, міськими головами, на якій обговорено питання діяльності органів опіки та піклування територіальних громад щодо захисту прав дітей: забезпечення функціонування ЄІАС «Діти»; усиновлення; влаштування до сімейних форм виховання та під опіку(піклування); взаємодія структур дотичних до охорони дитинства.

Станом на 1 жовтня 2021 року із загальної кількості дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служб у справах дітей, мають житло на праві власності 9,2%, на праві користування ― 72,6%, не забезпечені житлом ― 18,2%.

Протягом 9 місяців 2021 року в обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей перебувало 113 дітей. Із зазначених закладів до біологічних сімей повернуто 30 дітей, 9 дітей влаштовано під опіку/піклування, 15 у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Надавались послуги соціально-психологічної реабілітації 9 дітям, які перебували на обліку служб у справах дітей з підстави жорстокого поводження або загрози його вчинення, зокрема, домашнього насильства.

З метою здійснення профілактичної роботи з дітьми, які мають девіації, схильні до проявів асоціальної поведінки, продовжувалась робота відділення денного перебування та виїзної мобільної групи Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Протягом 9 місяців 2021 року послуги фахівців виїзної мобільної групи отримали 72 дитини, з них 40 проживають в сім’ях у складних життєвих обставинах, 27 виховуються в дитячих будинках сімейного типу, 3 ― в прийомних сім’ях, 2 перебувають під опікою/піклуванням. У денному відділенні перебувало 18 дітей, з яких 7 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Робота з дітьми проводилась безпосередньо у закладі та в онлайн-режимі. Проведено 94 онлайн-зустрічі та консультації з батьками дітей та особами, що їх замінюють.

В Українському дитячому центрі «Молода гвардія» (м. Одеса) оздоровлено 346 дітей, в Міжнародному дитячому центрі «Артек» (м. Київ) - 286 дітей пільгових категорій,в дитячому таборі відпочинку, оздоровлення та патріотичного виховання дітей та молоді в Карпатах «Соколята» (м. Хирів Львівської обл.)-40 дітей; в дитячому оздоровчому таборі «Артек-Прикарпаття» (м. Трускавець) - 40 дітей, в ТОВ «Курортне об’єднання «Перлина Чорномор'я» (Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, смт Сергіївка)- 815 дітей пільгових категорій.

 

Пріоритет 11. Забезпечення ефективної роботи у сфері підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, попередження торгівлі людьми, забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків.

В області проживає 14125 багатодітні сім’ї, в яких виховується 48064 дітей.

Станом на 01.10.2021 року за рахунок державної субвенції 2020 року місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, придбано житло для 57 дітей в обсязі 22,9 млн. грн, також придбано дитячий будинок сімейного типу для Літинської територіальної громади в обсязі 3,2 млн. грн.

Розроблено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячого будинку сімейного типу у м. Ямпіль на суму 77,15 тис грн. Скориговано проектно-кошторисну документацію для будівництва дитячого будинку сімейного типу у смт Сутиски на суму 25,88 тис грн. Завершується будівництво дитячого будинку сімейного типу у смт Сутиски (сума коштів - 4,1 млн грн) та частково побудовано два малих будинки сімейного типу на території Стрижавського дитячого будинку – інтернату (сума коштів - 5,4 млн грн).

У 2021 році обсяг субвенції з державного бюджету для забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа для області склав 35,6 млн грн.

Відкрито перший центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками (модель Барнахус).

У відділенні Притулок для тимчасового перебування жінок, які постраждали від домашнього насильства 89 жінкам надано 1599 послу (1275 - соціальних послуг, 309 - психологічних консультацій, 15 - юридичних консультацій). Також надано 59 послуг 153 дітям ,з яких 35 - психологічних консультацій та 24 - соціальні послуги.

Вінницькою обласною та Вінницькою міською мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, з початку 2021 року здійснено 272 виїзди та надано 1247 послуг 304 постраждалим особам, з них 5 чоловікам, 282 жінкам, 17 дітям. До притулку доставлено 14 жінок та 17 дітей.

Обласною «Лінією довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі (0 800 75 04 75) надано послуги інформаційно-консультативної допомоги 91 особі, з них 12 чоловікам та 79 жінкам, а саме: з питань домашнього насильства- 60 особам, щодо неналежних умов проживання неповнолітніх дітей – 2, з юридичних питань та розподілу майна – 7, з інших питань – 22.

 

Пріоритет 12. Покращення ефективності системи соціального забезпечення, обслуговування та надання соціальних послуг населенню.

Станом на 01.10.2021 року в закладах системи соціального захисту населення станом на 01.07.2021 року перебуває/проживає 1 732 клієнтів, з них в інтернатних закладах фактично проживало 1 579 осіб, що становить 86,23 %.

В області діють 39 центрів надання соціальних послуг, при яких функціонують 13 відділень надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання (стаціонарний догляд) та 19 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), у складі яких створено 10 стаціонарних відділення.

В області соціальну послугу догляду вдома отримує 14547 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

З початку року додатково виявлено 2 419 одиноких осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, які потребують допомоги, з них 2 334 осіб взято на облік територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)/ центрів надання соціальних послуг.

Станом на 01.10.2021 року надано: 444 послуги консультування 83 дітей/осіб з інвалідністю з числа студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти; 5 послуг підтриманого проживання осіб з інвалідністю (здійснено 1377 заходів, що складають послугу підтриманого проживання для 5 осіб); 17 послуг денного догляду 17 особам з інвалідністю старше 35 років (здійснено 1405 заходів, що складають послугу денного догляду для 13 осіб).

 

Пріоритет 13. Реалізація програм доступного житла в області.

На реалізацію Комплексної регіональної програми пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Вінницькій області на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням 24 сесії обласної Ради 7 скликання від 28 вересня 2017 року № 465, в обласному бюджеті на 2021 рік передбачено 576,45 тис. грн.

За 9 місяців 2021 році Вінницьким регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» видано 1 пільговий кредити на суму 301,9 тис. грн. За 9 місяців 2021 року укладено 40 договорів (в тому числі 16 - на добудову та реконструкцію житла, 24 – на придбання та будівництво житла), залучені кошти із бюджетів всіх рівнів 8172,9 тис. грн, в тому числі 2100,0 тис. грн – державного бюджету, 6072,9 тис. грн – кошти обласного бюджету.

Комунальною організацією «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву» протягом 9 місяців 2021 року надано 4 кредити на суму 990,0 тис. грн

 

Пріоритет 14. Забезпечення всіх категорій споживачів питною водою, приведеною до стандартів якості.

З метою покращання якості питної води в районах та територіальних громадах області протягом 9 місяців 2021 року проведено роботи на спорудах водовідведення, а саме:

  • проведено оплату частини робіт із реконструкції каналізаційного колектору та дюкерного переходу напірного каналізаційного колектору через р. Південний Буг 2,7 млн грн з обласного Фонду; з місцевого бюджету 17,0 тис. грн;
  • будівництво системи каналізації смт Стрижавка – на суму 709,465 тис. грн, з них обласного Фонду- 526,865 тис. грн та кошти місцевого бюджету – 182,6 тис. грн;
  • будівництво гідротехнічних споруд захисту від підтоплень земель центральної частини смт Тростянець – 300,0 тис. грн кошти обласного Фонду, місцевого бюджету 279,8 тис. грн.

 

Пріоритет 15. Реалізація заходів з розвитку фізичної культури та спорту.

На Вінниччині забезпечено розвиток 74 види спорту, 27 – літніх олімпійських, 2 – зимових олімпійських, 27 неолімпійських видів спорту та 18  видів спорту серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями, що дало можливість до  занять видами спорту залучити 23122 осіб.

В спортивних клубах різних форм власності займалися – 4774.

Протягом звітного періоду в області згідно календарного плану проведено 211 обласних спортивних заходів, вінничани прийняли участь в 344 всеукраїнських та 73 міжнародних змаганнях.

Упродовж звітного періоду спортивними організаціями області підготовлено: 211 – спортсменів І розряду, 202 - кандидатів у майстри спорту, 26 - майстрів спорту України.

Упродовж звітного періоду функціонувало 53 спортивних школи (49 ДЮСШ та 4 СДЮСШОР). Спортом в дитячо-юнацьких спортивних школах займалися 16539 юних спортсменів.

Дитячо-юнацькі спортивні школи організовували навчально-тренувальний процес на 112 власних спортивних спорудах.

За рахунок коштів обласного бюджету в І півріччі 2021 році придбано автомобіль Ford Tourneo Connect для перевезення спортсменів з інвалідністю на суму 918 тис. грн.

В регіоні станом на 01.10.2021 року функціонувало 4359 спортивних споруд, в тому числі: 37 стадіонів з трибунами на 1500 місць для глядачів, 597 майданчиків з тренажерним та нестандартним обладнанням, 455 футбольних полів, 699 спортивних залів, 166 стрілецьких тири, 116 майданчиків з синтетичним покриттям та інші спортивні споруди.

В області на 1 тис. населення припадає 2,86 спортивних споруд (загальноукраїнський показник – 2.30 спортивних споруд).

На виконання Указу Президента України від 17 грудня 2020 року № 574/2020 в рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України» здійснено облаштування всіх 16 парків в територіальних громадах області «першої черги». Розпочато і продовжується облаштування активних парків «другої черги» в 24 громадах області.

Продовжуються роботи по реконструкції наступних спортивних споруд в рамках реалізації програми «Велике будівництво»:

- приміщення спортивного комплексу по вул. Академіка Янгеля, 48, у м. Вінниці (на суму 37,2 млн грн у 2021 році);

- приміщення будівлі гімназії під плавальний басейн з критою ванною 25х8,5 по вул. Шолом Алейхема, 1, м. Могилів-Подільський (на суму 12,5 млн грн у 2021 році);

- спортивно-оздоровчий комплекс “Авангард” по вул. Козацькій, 3, у смт. Браїлів Жмеринського району (на суму 11,0 млн грн у 2021 році).

Коштом субвенції з державного (в рамках спецпроєкту) і місцевого бюджетів здійснюється реконструкція футбольного поля Барської міської дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» (на суму 4,47 млн. грн у 2021 році).

Протягом звітного періоду виплачувались стипендії 50-ти провідним спортсменам області на суму 1,5 млн грн та 15-ти ветеранам спорту на суму 167,7 тис. грн.

 

 

Пріоритет 16. Збереження культурної спадщини, сприяння розвитку культури і мистецтв та креативних індустрій. Залучення міжнародної співпраці у культурній сфері. Створення належних умов для збереження та розширення доступу громадян до документів Національного архівного фонду.

За 9 місяців 2021 року в 109 закладах культури області проведено 15 капітальних та 94 поточних ремонтних робіт на загальну суму 10,9 млн грн. Здійснено поточний ремонт внутрішніх приміщень Вінницького обласного українського академічного муздрамтеатру ім. М.К. Садовського (156,0 тис. грн) та продовжуються будівельні роботи з реконструкції елементів благоустрою території пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац», 1757 рік в м. Тульчині (5,5 млн грн). Проводились організаційні заходи щодо узгодження плану реконструкції приміщень під універсальну концертну залу по вул. Театральна, 15 в м. Вінниці.

Станом на 01 жовтня 2021 року 876 закладів культури області (42%) забезпечені фіксованим широкосмуговим доступом до Інтернету із швидкістю не менше 100 Мбіт/с. У 632 (31%) закладах створено WiFi-мережу для забезпечення відкритого безкоштовного доступу відвідувачів до Інтернету.

У поточному році здійснено регіональне замовлення на підготовку фахівців галузі культури за кошти обласного бюджету у Вінницькому фаховому коледжі мистецтв ім. М. Д. Леонтовича та Тульчинському фаховому коледжі культури, що склало 173 особи денної форми навчання та 10 – заочної.

Із 157 випускників цих закладів отримали перше робоче місце 153 особи (97%). З них: у професійних мистецьких колективах - 20 чол., в закладах культури області – 105, в установах і організаціях інших систем і відомств - 28 осіб. В рамках імплементації Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини у 2021 році продовжувалась робота музикознавців, етнографів та експертів з питань нематеріальної культурної спадщини над дослідженням і формуванням досьє на елемент НКС «Традиції виконання пісні «Щедрик на Вінниччині» та просування його до Обласного і Національного переліків, Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства, який ведеться ЮНЕСКО.

З метою вивчення питання життєдіяльності елементу нематеріальної культурної спадщини «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки», занесеного до Національного переліку, здійснено його інвентаризацію за участі представника ЮНЕСКО в Україні.

Протягом 9 місяців 2021 року проведено біля 40 навчань та семінарів-практикумів з питань охорони нематеріальної культурної спадщини для працівників галузі культури. Організовано Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Місце барської кераміки у гончарній спадщини України» за участі 20 докторів та кандидатів наук з питань культурної спадщини.

Протягом 9 місяців 2021 року в області організовано та проведено 36 масштабних (міжнародних, всеукраїнських та обласних) культурно-мистецьких заходів, 25 – регіонального рівня та понад 30 виставок образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва.

Започатковано нові проєкти, зокрема: «Щедрик – мелодія Вінниччини»                   (м. Тульчин),  «Малина Фест» (Северинівська ТГ),  «Музика понад часом» (м. Хмільник), «Покоління незалежних» (м. Вінниця).

У рамках відзначення 30-ої річниці незалежності України презентовано плеяду культурно-мистецьких заходів «Ти у мене єдина», в яких взяли участь майже 2 тис. творчих колективів, 120 окремих виконавців, понад 500 майстрів народного мистецтва. Під час заходів встановлено два рекорди України в категорії «Масові заходи, мистецтво» з одночасного виконання пісні «Щедрик» М. Леонтовича за участю 64 хорових колективів (3512 учасників) та випікання найдовшого пирога з малини (18 метрів).

За 9 місяців поточного року за оперативними даними до основного фонду музеїв надійшло понад 300,3 тис. одиниць збереження, що на 250 од. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Створено 485 виставок, проведено понад 3,6 тис. екскурсій, які відвідали 136 тис. осіб.

Книгозбірнями області обслуговано 480,1 тис. читачів, що на 25,8 тис. читачів більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. З них понад 131 тис. дітей та юнацтва. Спостерігається позитивна динаміка щодо поповнення книжкових фондів за рахунок спонсорських коштів, подарунків від читачів, авторів. Впродовж поточного року до книгозбірень області надійшло 8,4 тис. прим., що на 6,8 тис. прим. більше у порівнянні з відповідним періодом 2020 року.

У звітному періоді театрально-видовищними закладами поставлено і випущено в прокат 6 нових прем’єрних  вистави та 5 концертних програм. Всього за 9 місяців поточного року представлено 242 вистави та 102 концерти, які відвідали понад 91,2 тис. осіб. Через карантинні обмеження загальна кількість коштів від реалізації квитків в театрально-видовищних закладах склала 2,6 млн грн, що на 30% менше ніж до карантинного періоду.

З метою надання допомоги українським суб’єктам кінематографії, популяризації Вінниччини, як привабливої локації для кінозйомок, залучення українських та іноземних інвесторів для фінансування виробництва, прокату і показу фільмів  створено Кінокомісію, до складу якої увійшли провідні фахівці у сфері кіноматографії.

Станом на 01 жовтня 2021 року контингент учнів  мистецьких шкіл складає 11 тис. 854 учні, що становить 7 % охоплення дітей початковою мистецькою освітою від загальної кількості учнів шкільного віку.

 

Пріоритет 17. Розвиток туристичної галузі.

За 9 місяців 2021 року сума надходжень до місцевих бюджетів від туристичного збору в області становить 1673,9 тис. грн, що на 75,8% більше аналогічного періоду 2020 року.

Протягом 9 місяців 2021 року в рамках Програми розвитку туризму у Вінницькій області на 2021-2027 роки в області:

- проведено 2 екскурсії для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування;

- проведено нараду за участі представників начальних закладів, тур-операторів під час якої відбулось обговорення організації пізнавального й активного відпочинку, а також проведення екскурсій, різноманітних майстер-класів, квестів та тематичних заходів для дітей у поза шкільний час;

- взято участь в засіданні ГО «Клуб подільської кухні», під час якого було презентовано особливості подільських страв, а також обговорено проведення майбутніх заходів на Вінниччині, які сприятимуть розвитку гастротуризму та кулінарного туризму в області;

- проведено онлайн навчання на тему: «Туристичний потенціал Вінниччини – перспективи розвитку» під час якого посадових осіб територіальних громад поінформовано про основні тенденції туристичної галузі, яка стимулює економічний розвиток громади, а також сприяє налагодженню торговельно, гуманітарної сфери, міжнародного співробітництва та відродженню культурної спадщини;

- 3 червня відбулась презентація бренду Вінниччини, над яким працювали обласна державна адміністрація, Громадська спілка «Національна туристична організація України», представники туристичного сектору, органи місцевої влади, бізнес, громадськість та навчальні заклад;.

- в рамках співпраці було створено Брендбук, який є одним з головних інструментів маркетингової комунікації, без якого неможливе просування туристичного продукту регіону та гідне представлення на національному та міжнародному ринках. Брендбук розміщено на сайтах Вінницької облдержадміністрації та Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

Крім того, відбулось підписання Угоди про співробітництво між Вінницькою обласною державною адміністрацією та Національною туристичною організацією України, яка має на меті створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку туристичного потенціалу області, раціонального використання туристичних ресурсів, підвищення конкурентоспроможності на міжнародному туристичному ринку.

З метою реалізації проєкту «Туристичні магніти України» у період з 22-24 серпня 2021 року прийнято участь у всеукраїнському фестивалі-виставці туристичних маршрутів та народних художніх промислів «Мандруй Україною» на базі музею народної архітектури та побуту у с. Пирогово, м. Київ.

З нагоди 30-річчя Дня незалежності України в рамкам фестивалю «Покоління незалежних», проведено низку заходів, які спрямовано на популяризацію туристичної галузі регіону.

З 26 по 29 серпня 2021 року з метою збільшення туристичних потоків в регіон, для туроператорів, які орієнтовані на в’їзний туризм, проведено інформаційний тур по туристичних об’єктах області.

Під час участі у ХVІІІ Міжнародному фестивалі імені П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк 5 вересня 2021 року в селищі Браїлів було популяризовано туристичні цікавинки області та подієвий туризм на Вінниччині.

З метою налагодження комунікації та співпраці для розвитку туристичної галузі, формування туристичних маршрутів в області проведено виїзні обстеження та 4 засідання за круглим столом у Могилів-Подільському, Хмільницькому, Жмеринському та Гайсинському районах.

В рамках відзначення Всесвітнього Дня туризму 24 вересня 2021 року відбулися урочисті заходи, під час яких презентовано туристичну марку «Вінниччина – подорож за враженнями!» та виготовлено штемпель із зображенням туристичного бренду, який використовуватиметься на відділенні АТ «Укрпошта» на конвертах, які готуються до відправки. Також відбулась презентація туристичних магнітів Вінниччини, виконана у стилі графічного перформансу у техніці пісочної анімації.

В рамках проєкту «Подільський зоопарк як центр сімейного дозвілля» введено в експлуатацію хатинку Святого Миколая, де будуть проводитися розважальні заходи для дітей та дорослих.

Взято участь у низці онлайн- форумів та семінарів, а саме:

  • Онлайн-форум з туризму: Антикризові заходи та розвиток туризму в умовах пандемії: Україна, Молдова, Білорусь;
  • Всеукраїнський Форум «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм»;
  • Онлайн-конференція "Розвиток ділового туризму та MICE завдяки внутрішнім подіям";
  • Вебінар "Туризм в умовах Пандемії";
  • Онлайн -подія «Як і для чого створюють туристичні бренди українські міста?»;
  • Онлайн- Форум - "Dnipro Expo 2021";
  • Онлайн- подія «Український туризм: реалії та перспективи».

 

Для виконання проектних робіт по об’єкту «Реставрація головного корпусу пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац», 1757р. (охоронний № 59), Вінницька область, м. Тульчин, вул. Незалежності, 19» з обласного бюджету виділено 100,0 тис. грн.

Проведено закупівлю за предметом «Розроблення науково-проектної документації на об’єкт «Реставрація головного корпусу пам’ятки містобудування та архітектури державного значення «Палац», 1757 р. (охоронний № 59), Вінницька область, м. Тульчин, вул. Незалежності, 19», 06 травня 2021р. укладено договір з ТОВ «МУР» на розроблення проєкту.

У 2021 році передбачено 100,0 тис. грн з обласного бюджету та 1234,0 тис. грн за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

За 9 міс. 2021р. використано 100,0 тис. грн обласного бюджету та 617,0 тис.грн коштів субвенції. Розроблено проєктно-кошторисну документацію та проведено експертизу проєкту. Загальна кошторисна вартість проєкту згідно експертного звіту 113,5 млн грн.

Метою проєкту «Реконструкція елементів благоустрою частини території пам'ятки містобудування та архітектури державного значення "Палац", 1757 р. (охор. №59) Вінницька область, м. Тульчин, вул. Незалежності, 19» є збереження, відновлення та пристосування прилеглої території пам’ятки архітектури для потреб відвідувачів Палацу, а також для проведення щорічного Міжнародного оперного фестивалю під відкритим небом OPERAFEST TULCHYN.

У 2021 році для завершення робіт передбачено 14,3 млн грн, з яких 12,9 млн грн з Державного фонду регіонального розвитку та 1,4 млн грн - співфінансування з обласного бюджету.

Станом на 01 жовтня 2021 року освоєно – 4,7 млн грн (у т. ч. 3,3 млн грн - кошти ДФРР; 1,4 млн грн - обласний бюджет). Роботи планується завершити до кінця 2021 року.

 

Пріоритет 18. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та розповсюдження, популяризації читання.

Протягом 9 місяців 2021 року надано фінансову підтримку редакційно-видавничим групам:

  • «Реабілітовані історією» - 616,6 тис. грн.
  • «Книга Пам’яті України» - 381,8 тис. грн.
  • «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області» - 598,2 тис. грн.

Редакційно-видавничою групою по підготовці та виданню обласної книги «Реабілітовані історією» продовжено роботу по науково-методичному опрацюванню архівних матеріалів до книги «Реабілітовані історією», пошуково-видавничим агентством «Книга Пам’яті України» протягом звітного періоду здійснено опрацювання  матеріалів для  книги «Захисники незалежної України – герої АТО-ОСС. Вінницька область», робочою групою тому Зводу пам’яток історії та культури Вінницької області здано до друку другу частину книги  «Пам’ятки історії та культури Вінницької області. Райони».

У звітному періоді експертною радою відібрано 17 творів місцевих авторів, видання яких здійснюється коштами обласного бюджету.

Проведено процедуру відкритих торгів на друк 9 книг серії «Моя Вінниччина» та за результатами укладено договори з поліграфічними підприємствами. Редакцією журналу «Вінницький край» спільно з авторами проведено презентації книг на базі Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. Тімірязєва, у громадах області та під час проведення ІV фестивалю подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна».

Надано фінансову підтримку комунальній установі «Видавничий дім «Моя Вінниччина» на суму 930,1 тис. грн, що дало можливість підготувати до випуску наступний номер обласного літературно-мистецького журналу «Вінницький край» та забезпечити підготовку до друку книги серії «Моя Вінниччина».

На виконання Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» здійснено оплату послуг висвітлення діяльності органів влади редакціям друкованих ЗМІ у сумі 92,8 тис. грн, телерадіокомпанії – у сумі 48,96 тис. грн та інформаційним агентствам на суму 101,6 тис. грн.

Забезпечено проведення на належному рівні в області заходів з відзначення державних і професійних свят, історичних та визначних подій, ювілейних та пам’ятних дат.

 

Пріоритет 19. Забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди в області.

З метою забезпечення міжконфесійної та міжнаціональної злагоди за 9 місяців 2021 року відбулись наступні заходи:

  • паломництво до Летичівської ікони Божої Матері (смт. Летичів Хмельницької області) вірян Римсько-католицької церкви Вінниччини (липень);
  • паломництво до православної святині – Калинівського хреста (м. Калинівка Вінницької області) (липень);
  • паломництво до православної святині Української православної церкви – Іосафатової долини (с. Голинченці Шаргородського району) (серпень);
  • V-й фестиваль національних культур у смт Брацлав «Ми одна родина, наша славна Брацлавщина», присвячений 30-й річниці Дня Незалежності (серпень);
  • зустріч офіційної делегації Сьвєнтокшиського воєводства з польською спільнотою Вінниччини у м. Бар;
  • проведення богослужіння в храмах області з нагоди 30-ї річниці Дня незалежності України (серпень);
  • народові польські читання (вересень);
  • святкування єврейською спільнотою Рош ха-Шана – єврейський Новий 5782 року;
  • участь у виконанні Хасидської програми на Вінниччині (вересень);
  • організаційно-пошукові роботи щодо виявлення пам’яток культури та історії національних меншин по території Вінницької області (села Пиків та Іванів Калинівського району) проведено польськими національно-культурними товариствами (вересень);
  • мітинг-реквієм «Вінниця – за крок до Бабиного Яру» біля пам’ятників загиблих євреїв у роки Другої світової війни по вул. Максимовича (вересень);
  • засідання «круглого» столу на тему: «80-років трагедії Бабиного Яру та Голокосту на території Вінницької області». Також відбудеться презентація книги про керівника Шаргородського гетто, доктора Мейара Тайха. Організатори: Український центр вивчення історії Голокосту (м. Київ), Вінницький обласний музей Голокосту, Вінницький обласний державний архів та Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А.Тімірязєва (вересень).

Усі заходи відбулись на високому організаційному рівні за дотримання усіх протиепідемічних вимог.

 

ЦІЛЬ 5. ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Пріоритет 1. Забезпечення санітарного та екологічного благополуччя.

З метою стабілізації і поліпшення стану навколишнього природного середовища шляхом інтеграції екологічної політики до соціально-економічного розвитку для гарантування екологічно безпечного природного середовища для життя і здоров’я населення, впровадження екологічно збалансованої системи природокористування та збереження природних екосистем в області діє Регіональна екологічна бюджетна програм на 2019-2023 роки, затверджена рішенням 37 сесії 7 скликання від 05 березня 2019 року №752.

Обсяг фінансових ресурсів, передбачений Програмою у 2021 році – 131,7 млн грн, в тому числі: кошти обласного бюджету – 75,5 млн грн; інші місцеві бюджети – 56,2 млн грн.

Протягом 9 місяців 2021 року рішеннями конкурсної комісії обласного фонду охорони навколишнього природного середовища затверджено 33 природоохоронних заходи для фінансування за рахунок коштів Фонду в поточному році на 57,8 млн грн, в тому числі за напрямами:

-поводження з відходами – 15 проектів на суму 19,3 млн грн;

-заходи, пов’язані з техногенною ситуацією в регіонах (об’єкти водовідведення) – 7 проектів на суму 19,0 млн грн;

- збереження парків, природно-заповідного фонду та диких тварин – 4 проекти на суму 2,8 млн грн;

- заходи з моніторингу навколишнього середовища – 4 проекти на суму 1,2 млн грн;

- збереження водойм та річок – 2 проекти на суму 13,0 млн грн;

- охорона та раціональне використання земель – 1 проект на суму 2,5 млн грн.

Станом на 01 жовтня 2021 року, з урахуванням готовності до виконання робіт та економії коштів за результатами проведення тендерних процедур, спрямовано асигнувань обласного бюджету в обсязі 21,9 млн грн, з яких касові видатки становлять 19,5 млн грн, або 89,0 % від профінансованих коштів.

Придбано сміттєзбиральну техніку (сміттєвози) для:

  • Копайгородської територіальної громади на суму 2,7 млн грн. з яких: 2,3 млн грн - кошти обласного Фонду та 0,4 млн грн з місцевого бюджету;
  • Тиврівської територіальної громади на суму – 1,55 млн грн, з яких: обласного Фонду – 1,32 млн грн; кошти місцевого бюджету - 0,23 млн грн.

Проведено доукомплектування навчально-наукової лабораторії "Екологічного моніторингу" для проведення еколого-просвітницької і науково-дослідницької роботи серед вчителів, учнів, студентів, населення ОТГ Вінницької області на суму 65,0 тис. грн (оплата обладнання).

Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області з метою зміцнення матеріально-технічної бази відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу придбано автомобіль на суму 599,0 тис. грн за рахунок обласного Фонду.

Продовжено системний підхід до вирішення питань у сфері поводження з ТПВ. У 146 населених пунктах організовано роздільний збір сміття та сортування відходів, зокрема, завершено будівництво сміттєсортувальної лінії в м. Бар.

 

Пріоритет 2. Збереження ландшафтного та біотичного різноманіття.

За звітний період розглянуто та погоджено перелік із 21 заходів з поліпшення санітарного стану лісів на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду.

Погоджено 2 ліміти на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та затверджено 12 лімітів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

Затверджено документацію та закінчено створення об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення – геологічної пам’ятки природи «Липовецька астроблема» площею 20,3 га.

Проведено виїзну комісію з обстеження санітарного стану ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Алеї вікових лип».

Проводяться заходи щодо зміни меж (розширення) території національного природного парку «Кармелюкове Поділля» відповідно на площу 64,7 га в межах Чечельницького району Вінницької області відповідно до Указу Президента України від 23 березня 2021 року №111/2021.

Виявлено дві території, що можливі до заповідання.

Проводиться моніторинг щодо можливості створення національного природного парку "Центральне Поділля" площею 1282,2 га.

Визначено об’єкти ПЗФ, що підлягають інвентаризації за кошти державного бюджету загальною площею 179 га.

З метою недопущення приватизації земельних ділянок з особливо цінними природними комплексами та об’єктами, на рівні територіальних громад проводиться роз’яснювальна робота щодо резервування особливо цінних природних комплексів для подальшого створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Із зазначеного питання проведено 5 онлайн-лекцій.

 

Пріоритет 3. Збереження та раціональне використання водних ресурсів. Якісна питна вода в кожній громаді.

Відповідно до Порядку здійснення державного моніторингу вод (Наказ Держводагентства України від 31.03.2021 № 233) басейнова лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Південного Бугу здійснює гідрохімічний контроль за станом питних водозаборів Вінниччини.

Постійні створи контролю:

-     Питний водозабір м. Хмільник – р. Південний Буг, вище міста;

-     Питний водозабір м. Калинівка – р. Південний Буг, с. Гущинці;

-     Питний водозабір м. Вінниця, - Сабарівське водосховище;

-     Питний водозабір м. Ладижин, Ладижинське водосховище с. Маньківка.

Згідно з графіком відібрано 36 проб поверхневої води та виконано 748 гідрохімічних вимірювання (відповідно до наказу БУВР річки Південний Буг від 05.01.2021р. №6-ОС).

Якість поверхневих вод басейну річки Південний Буг на території області по більшості показників знаходиться значно нижче гранично-допустимих концентрацій (ГДК) для водойм госпитного водокористування. В цілому значення показників якості в басейні річки Південний Буг майже не відрізняються від аналогічного періоду минулого року, знаходяться на задовільному рівні та підтверджуються сезонними коливаннями гідрологічного та гідрохімічного режиму.

Вода у річці Південний Буг забруднена органічними сполуками. Високі показники ХСК та БСКп пояснюються впливом забруднюючих речовин, які потрапляють у водні об’єкти зі стічними водами підприємств та  органічними сполуками природного походження. Має місце перевищення ГДК по наступних показниках:

- біохімічне споживанню кисню (БСКп) 22проба ГДК = 6,0 мгО2/дм3);

- хімічне споживанню кисню (ХСК) 21 проби (ГДК= 30,0мгО2/дм3).

Виявлено незначне перевищення лужності в зимовий період (м. Калинівка,       м. Вінниця), що пов’язано з пониженням температурного режиму.

 

ЦІЛЬ 6. РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 

Пріоритет 1. Інформаційне забезпечення державної політики, підвищення ролі засобів масової інформації у становленні громадянського суспільства та рівня взаємодії органів місцевої влади із засобами масової інформації та інститутами громадянського суспільства.

Станом на 01 жовтня 2021 року за рахунок коштів обласного бюджету здійснено фінансову підтримку 16 обласним громадським організаціям осіб з інвалідністю та ветеранів на загальну суму 616,56 тис. гривень для забезпечення їх статутної діяльності відповідно до рішення 2 сесії Вінницької обласної ради 6 скликання від 28.12.2010 року №41.

В межах виконання Обласної цільової соціальної програми «Молодь Вінниччини» на 2021 – 2025 роки, Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2021 – 2025 роки, Обласної комплексної цільової програми підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції оголошено конкурс з визначення проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для реалізації яких надаватиметься фінансова підтримка у 2021 та 2022 роках. Для участі у конкурсі надійшло 10 пропозицій, реалізація яких запланована на 2021 рік від 7 громадських організацій, а також 25 пропозицій, що надійшли від 11 громадських організацій, реалізація яких запланована на 2022 рік.

Облдержадміністрацією створено сприятливі умови для формуванні та розвитку інститутів громадянського суспільства в області, забезпечено ефективні процедури участі громадськості під час формування та реалізації державної та регіональної політики, вирішення питань місцевого значення, участі громадських об’єднань у соціально-економічному розвитку області, а також щодо міжсекторальної співпраці.

У лютому 2021 року проведено конкурс з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надаватиметься фінансова підтримка у 2021 році за рахунок коштів обласного бюджету (далі – конкурс).

Переможцями стали 17 проєктів інститутів громадянського суспільства Вінниччини, які протягом року отримують співфінансування коштом обласного бюджету на загальну суму 1 млн грн.

З метою забезпечення виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» більшість заходів у рамках реалізації проєктів перенесено у медійну сферу.

Забезпечено проведення громадських експертиз діяльності обласної державної адміністрації, а також відповідно до Орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю у 2021 році, затвердженого розпорядженням Голови обласної державної адміністрації від 18 грудня 2020 року № 788, консультацій з громадськістю (конференцій, форумів, зустрічей за круглим столом, громадських слухань, зборів тощо) щодо проєктів розпоряджень голови обласної державної адміністрації, обласних програм із соціально-економічного і культурного розвитку, проєктів регуляторних актів, звітів головних розпорядників коштів про їх витрачання за минулий рік та з інших актуальних питань соціально-економічного та гуманітарного розвитку області.

Налагоджено ефективний діалог та співпрацю з громадською радою при обласній державній адміністрації (далі – громадська рада), до складу якої увійшли 35 представників найдієвіших інститутів громадянського суспільства Вінниччини. У складі громадської ради діють 6 комітетів. Голова громадської ради систематично бере участь у нарадах Голови обласної державної адміністрації, а керівників комітетів громадської ради включено до комісій, що діють при структурних підрозділах обласної державної адміністрації.

До 30-ї річниці незалежності України у холі обласної державної адміністрації презентовано історичну виставку Українського інституту національної пам’яті та видавництва «Родовід» «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України», що детально розповідає про еволюцію державного символу від часів Київської Русі до сьогодення.

На Вінниччині до 100-річчя Української національно-визвольної революції та 30-річчя відновлення Державної Незалежності України презентовано ювілейне видання «Вінниця – столиця Української Народної Республіки у роки національно-визвольних змагань 1918–1919–1920 років». Книгу видано коштом обласної державної адміністрації та обласної Ради у рамках книговидавничого конкурсу. Це спільний проєкт обласної Ради, Вінницької міської ради, комунальної установи «Видавничий дім «Моя Вінниччина», Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації та обласного краєзнавчого музею.

У рамках відзначення на Вінниччині 30-ї річниці незалежності України на Майдані Незалежності міста Вінниця розгорнуто історичну виставку Українського інституту національної пам’яті «Проти Голіафа» та виставки комунального підприємства «Центр історії Вінниці» – «Вінниця. Україна. Незалежність» та «Незламне військо».

У м. Ямпіль, 14 вересня 2021 року, у рамках заходів з відзначення видатних осіб та 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років на Поділлі «Пам’ятаймо славні дні Визвольних змагань» відбулось засідання круглого столу «Антибільшовицький спротив на Поділлі: історія та пам’ять (до 100-річчя Бабчинецько-Ямпільського повстання)».

Окрім того, до 100-річчя Бабчинецько-Ямпільського повстання організаторами заходу видано інформаційні матеріали у вигляді брошури, які передано до бібліотечних філій Ямпільської міської територіальної громади.

Інформацію про заходи розміщено на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації.

 

Пріоритет 2. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина.

Протягом 9 місяців 2021 року облдержадміністрацією реалізовано проєкти та заходи для молоді в рамках виконання Обласної цільової соціальної програми «Молодь Вінниччини» на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 8 скликання від 29 січня 2021 року № 31.

З метою активної участі молоді та представників молодіжних організацій у житті суспільства з 27 червня по 01 липня поточного року проведено Обласний молодіжний форум «Вінниччина молодіжна – ініціюй та дій».

Молодь Вінниччини долучалась до участі у Всеукраїнському молодіжному форумі «Академія Політичного Лідерства» та Всеукраїнському молодіжному форумі «Youth home».

Проведено турнір з гри-тренінгу «Молодіжна рада» для 20 представників з числа членів молодіжних рад територіальних громад з метою розвитку молоді області методами неформальної та інтерактивної освіти.

В травні створено Молодіжний Конгрес Вінниччини.

У третьому кварталі 2021 року проведено 2 базових тренінга за програмою «Молодіжний працівник», за результатами яких 35 осіб отримали відповідні свідоцтва встановленого зразка.

Проведено Обласний фестиваль здорового способу життя «Будь молодим – живи активно».

21 липня відбувся обмін досвідом членів Молодіжного Конгресу Вінниччини з Угринівською молодіжною радою Івано-Франківської області.

Забезпечено роботу консультативно-дорадчого органу при голові облдержадміністрації «Студентська рада Вінниччини», яка об’єднує 54 особи з числа студентської/учнівської молоді закладів освіти.

Відповідно до програми Обласної цільової соціальної програми «Молодь Вінниччини» на 2021–2025 роки, затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 8 скликання від 29 січня 2021 року № 31, пункту «Призначення та виплата щомісячних іменних стипендій облдержадміністрації та обласної Ради членам Президії Студентської ради Вінниччини» виплачено стипендії членам Президії у складі 8 осіб на загальну суму 57,6 млн грн.

Для фінансування проєктів та заходів Обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 8 скликання від 29 січня 2021 року № 29, на 2021 рік виділено 792,00 тис. грн.

З метою формування у молоді національної свідомості, підвищення рівня знань щодо історичного минулого України, проведено Міжнародну наукову конференцію «Травневі студії 2021: історія, міжнародні відносини, філософія».

Відповідно до Обласної цільової соціальної програми підтримки молодіжного технічного скаутського руху ІT-SCOUTS на 2021-2025 роки розпочато підготовку до Обласного етапу міжнародного змагання з кіберспорту (DOTA, FORTNITE, Counter-Strike, StarCraft, та інші). У квітні 2021 року організовано та проведено семінари для навчання базовим навичкам користування ПК та електронними сервісами держави. З метою популяризації програмування, як виду інтелектуального спорту, серед молоді Вінниччини проведено курси (занять) для молоді з основ кіберспорту.

За 9 місяців 2021 року КЗ «Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» проведено 250 заходів, якими охоплено 2302 учасників. Студією звукозапису проведено 480 записів.

 

Пріоритет 3. Забезпечення конституційних прав та інтересів громадян. Посилення заходів щодо запобігання корупції.

З метою реалізації положень ст. 53 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) в обласній державній адміністрації створена та функціонує Гаряча лінія Голови обласної державної адміністрації з питань запобігання та виявлення корупції (телефона лінія, електрона поштова скринька, електронна форма повідомлення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації).

На офіційному вебсайті розміщений банер «Повідомлення про корупційні правопорушення, правопорушення пов’язанні з корупцією, інші порушення вимог Закону», інформація про Антикорупційні лінії прямого зв’язку та електронна форма для подання повідомлень про порушення вимог Закону.

Протягом січня – вересня 2021 року на внутрішні та регулярні канали повідомлень про корупційні або пов’язанні з корупцією правопорушення, інші порушення вимог Закону надійшло 21 таке повідомлення. За результатами їх розгляду авторам повідомлень була надана відповідь або необхідні роз’яснення.

Протягом червня 2021 року проведено очне навчання для працівників апарату обласної державної адміністрації, та в режимі відеоконференцій для її структурних підрозділів, уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції районних державних адміністрацій на тему: «Вимоги, обмеження та заборони на державній службі згідно із Законом України «Про запобігання корупції».

В липні 2021 року в режимі відеоконференцій проведено навчання для працівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації на тему: «Вимоги, обмеження та заборони на державній службі згідно із Законом України «Про запобігання корупції». Під час навчань розглядались наступні питання:

дотримання особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вимог, обмежень та заборон, встановлених Законом;

відповідальність за порушення встановлених Законом обмежень;

запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;

правила етичної поведінки державних службовців.

Районні державні адміністрації та територіальні громади області, з урахуванням компетенції, вживають заходів щодо забезпечення конституційних прав та інтересів громадян, запобігання корупції на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Стан протидії корупції у січні-вересні 2021 року( за інформацією Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області) :

  1. Кількість протоколів про правопорушення пов’язані з корупцією, направлених до суду у звітному періоді (без повторно направлених) – 437.

Усього осіб притягнуто судом до відповідальності (штраф) – 386.

З них щодо:

- депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, обласної ради–52;

- посадових осіб місцевого самоврядування – 51;

- посадових осіб та службових осіб облдержадміністрації та райдержадміністрацій – 11;

- посадових та службових осіб інших органів державної влади – 4;

- органів внутрішніх справ – 8;

- державної кримінально-виконавчої служби – 1.

За статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- порушення вимог фінансового контролю (ст. 172-6) – 124;

- порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів (ст. 172-7) – 261.

  1. Кількість кримінальних правопорушень, кримінальні провадження за якими закінчені розслідуванням – 79, направлено до суду з обвинувальним актом – 79, тяжких та особливо тяжких – 26.

Вчинено у сферах:

освіти -       3

охорони здоров'я -        2

транспорту -        4

За статтями Кримінального кодексу України:

- привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем  (ч.ч.2-5 ст.191  КК України) – 24;

- зловживання владою або службовим становищем (ст.364 КК України) – 3;

- прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 КК України) – 6;

- зловживання впливом (ст. 369-2 КК України) –1;

- інші корупційні правопорушення – 43.

З них посадових осіб районних державних адміністрацій –1.

Інформація щодо:

- кількості осіб, відносно яких вироки (ухвали) набрали законної сили у звітному періоді – 32;

- кількості осіб, яких засуджено – 32;

- установленої суми матеріальних збитків – 5,96 млн грн;

- відшкодованих збитків – 299,5 тис. грн.

 

Пріоритет 4. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

З 2021 року складання і виконання всіх місцевих бюджетів області здійснюється за допомогою інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA». Вказана система постійно вдосконалюється і доповнюється. Так, в липні 2021 року з’явилась можливість складання прогнозу місцевого бюджету. Завдяки цьому прогнози місцевих бюджетів області на 2022-2024 роки складалися за допомогою системи «LOGICA».

В області закупівля товарів, робіт та послуг за кошти місцевих бюджетів, зокрема, вартістю понад 50 тис грн здійснюється через електрону систему PROZORRO.

Здійснюється публікація даних про використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм в засобах масової інформації (електронних та друкованих), інформування на брифінгах, прес-конференціях, тощо.

Все це сприяє забезпеченню постійного доступу громадськості до інформації з питань використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм та підвищення рівня прозорості та публічності використання бюджетних коштів, покращенню ефективності їх використання під час виконання обласних програм.

За звітними даними за 9 місяців 2021 року до зведеного бюджету області (загальний і спеціальний фонди) надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 8 704,6 млн грн, або 74,0 % плану на рік (заплановано 11 760,8 млн грн) та 106,1% до планових показників на 9 місяців (заплановано  8 202,4 млн грн), понад план отримано 502,2 млн грн доходів. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження доходів місцевих бюджетів збільшились на 988,1 млн грн, або на 12,8 %.

Крім того, до загального та спеціального фондів бюджету області отримано 5084,6 млн грн дотацій та субвенцій з державного бюджету, або 69,3 % плану на рік (заплановано  7 338,9 млн грн) та 92,3 % плану на 9 місяців (заплановано 5 509,0 млн грн), недоотримано до плану 424,4 млн грн субвенцій з держбюджету капітального спрямування. Проти аналогічного періоду 2020 року надходження дотацій та субвенцій з державного бюджету зменшились на 36,4 млн грн, або на 0,7 %, в основному за рахунок медичної субвенції, яка у 2021 році до місцевих бюджетів не надходить, зменшення обсягів додаткової дотації з державного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

З врахуванням всіх міжбюджетних трансфертів (субвенцій, дотацій) з державного бюджету зведений бюджет області по доходах загального і спеціального фондів отримав 13789,2 млн грн, або 72,2 % плану на рік (план 19 099,7 млн грн) та 100,6 % плану на 9 місяців (план 13 711,4 млн грн), і проти аналогічного періоду минулого року надходження збільшились на 951,6 млн грн, або на 7,4 %.

У т.ч. до загального фонду бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 7 969,0 млн грн, або 71,3 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 11 177,4 млн грн)  та 102,6 % до планових показників на 9 місяців (заплановано 7 766,1 млн грн), відносно плану на 9 місяців додатково отримано 202,9 млн грн доходів.

Порівняно з відповідним періодом минулого року доходи загального фонду збільшились на 867,6 млн грн, або на 12,2 %.

Дохідну частину загального фонду бюджету до плану на 9 місяців 2021 року виконано по 53-х (з 70-ти) бюджетах адміністративно-територіальних одиниць (бюджетів територіальних громад, районних та обласного). Не виконано 17 бюджетів: 12 бюджетів територіальних громад, 4 районні бюджети та обласний бюджет, що пов’язано з недонадходженням доходів внаслідок запровадження посилених заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та внаслідок того, що ряд податкових агентів змінили місцезнаходження за межі області та сплачують податок на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів інших областей.

За січень-вересень 2021 року до спеціального фонду зведеного бюджету області надійшло доходів без міжбюджетних трансфертів у сумі 735,6 млн грн, або  126,1 % плану на рік (заплановано 583,5 млн грн)  та 168,6 % до планових показників на 9 місяців (заплановано 436,3 млн грн), і порівняно з відповідним періодом минулого року збільшились на 120,4 млн грн, або на   19,6 %. З них, доходів бюджету розвитку надійшло 86,8 млн грн,, або 75,7 % плану на рік (114,7 млн грн.) та 115,9 % до планових показників на 9 місяців (заплановано 74,9 млн грн). Проти 9 місяців 2020 року надходження до бюджету розвитку зменшились  на 23,5 млн грн, або на 21,3%.

За 9 місяців поточного року по зведеному бюджету області (загальний і спеціальний фонди) проведено видатків у сумі 13 029,7 млн грн, або 65,6 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 19 867,2 млн грн) та 86,6 % до планових показників на 9 місяців (заплановано 15 050,5 млн грн), і збільшились проти аналогічного періоду минулого року на 827,9 млн грн, або на 6,8 %. З них, проведено капітальних видатків у сумі  1 534,3 млн грн, або 44,9 % плану на рік зі змінами (заплановано 3 417,0 млн грн) та 59,5% до планових показників на 9 місяців (план – 2 577,9 млн грн), це більше проти 9-ти місяців минулого року на 39,6 млн грн, або на 2,7%.

В першу чергу кошти бюджету спрямовувались на фінансування соціально-культурної сфери: за січень-вересень 2021 року на зазначені цілі використано 8 878,2 млн грн, або 68,1 % усіх видатків загального і спеціального фондів. З них, на освіту використано 6 708,2 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року збільшення на 1 237,5 млн грн, або на 22,6 %), на охорону здоров’я – 873,7 млн грн (зменшення проти 9-ти місяців 2020 року на 538,6 млн грн, або на 38,1 % внаслідок зменшення  фінансування закладів охорони здоров’я за рахунок субвенцій з державного бюджету), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 658,0 млн грн (збільшення проти 9  місяців 2020 року на  112,2 млн грн, або на 20,5 %), на культуру – 424,2 млн грн (збільшення проти аналогічного періоду минулого року на 46,6 млн грн, або на 12,3 %), на фізкультуру і спорт – 214,2 млн грн (збільшення проти 9-ти місяців 2020 року на 36,2 млн грн, або на 20,3 %).

Крім того, за 9 місяців 2021 року на житлово-комунальне господарство використано 731,1 млн грн (проти аналогічного періоду минулого року зменшились на 7,5 млн грн, або на 1,0 %), на будівництво та регіональний розвиток – 387,4 млн грн (зменшення проти 9 місяців 2020 року на 22,1 млн грн, або на 5,4 %), на утримання та розвиток автомобільних доріг – 899,4  млн грн (зменшення проти аналогічного періоду минулого року на 179,5 млн грн, або на 16,6 % у зв’язку зі зменшенням обсягів надходження субвенції з державного бюджету на ремонт та утримання автомобільних доріг).

Зокрема, за 9 місяців 2021 року проведено 10 753,9 млн грн видатків загального фонду, або 69,1 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 15 551,9 млн грн), та 91,3 % до планових показників на 9 місяців (план – 11 781,5 млн грн) і проти аналогічного періоду 2020 року збільшились на 994,3 млн грн, або на 10,2 %.

Видатків спеціального фонду проведено в обсязі 2 275,9 млн грн, або 52,9 % плану на рік з врахуванням змін (заплановано 4 309,0 млн грн), та 69,6 % до планових показників на 9 місяців (план – 3 269,0 млн грн) і проти аналогічного періоду минулого року зменшились на 166,3 млн грн, або на 6,8 %.

 

Пріоритет 5. Забезпечення територіальними громадами розробки програм (заходів) комплексного розвитку територій.

За підтримки країн-донорів в області протягом січня-вересня 2021 року впроваджується ряд проєктів, направлених на соціально-економічний розвиток громад, а саме:

«U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». У рамках програми надається підтримка в розбудові спроможності об’єднаних територіальних громад області. Зокрема, запроваджується проєкт з волонтерства «Наддністрянські палатари» - Центр волонтаріату шести територіальних громад Могилів-Подільського району Вінницької області», ініціатором якого є Могилів-Подільська міська рада.

Проєкт «Гендерно-чутливе планування безпечних публічних просторів як відповідь на виклики пандемії COVID-19», що реалізується за підтримки програми розвитку ООН «Посилене партнерство для сталого розвитку».

«Інтегрований розвиток міст в Україні», спрямований на підготовку українських міст до децентралізації та місцевого самоврядування шляхом їх підтримки в застосуванні підходів інтегрованого розвитку міст.

Проєкт «Joint Organization to Unite Rural Networks of Entrepreneurial Youth» – «JOURNEY» («Спільні зусилля з об’єднання мереж підприємницької молоді із сільської місцевості»), що реалізовувався Вінницької обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування в рамках фінансування програми ЄС Erasmus +.

Проєкт децентралізованого співробітництва між Вінницькою областю               м. Вінниця та регіоном Бургундія-Франш-Конте, м. Діжон за участю агрокластеру VITAGORA та інших французьких структур за програмою підтримки МЗС Франції.

Проєкт Євросоюзу «EU4Skills: Модернізація інфраструктури системи професійно-технічної освіти в Україні». В рамках проєкту Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище та Вінницьке вище професійне училище сфери послуг отримають фінансування на обладнання та модернізацію.

«Освіта з кліматичної рівності для сільської молоді» - проєкт реалізовується у співпраці із SCI Germany (Бонн, Німеччина) за підтримки Міністерства Закордонних Справ Німеччини в рамках Програми Східного Партнерства для молоді (село Стіна Тульчинського району).

«Зелений стартап у шкільній громаді», що реалізується ГО «Освітній простір 2.0» в межах проєкту «Заснування соціальних шкільних підприємств у сільській місцевості та малих містах України для заохочення молоді до соціального підприємництва у Івано-Франківській, Житомирській і Донецькій областях», що виконується Фондом Східна Європа та організацією Kinderhilfswerk ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку (BMZ).

Проєкт «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова», який реалізує Барська міська рада у партнерстві з Вінницькою міською радою, а також територіальними громадами Вінницької та Хмельницької областей в межах партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Державного агентства розвитку туризму.

В області реалізується 12 проєктів-переможців конкурсу «Село. Кроки до розвитку» в рамках проєкту «Розвиток села та протидія пандемії COVID-19 через сприяння росту малого та мікропідприємництва». Проведення конкурсу ініціював Благодійний фонд «МХП – Громаді» спільно з Агенціями регіонального розвитку Вінницької та Черкаської областей. Ініціатива реалізована в межах спільного проєкту Уряду Швеції та UNDP Ukraine / ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку».

Крім того, 24 проєкти стали переможцями Всеукраїнського конкурсу мікрогрантів для розвитку громад «Час діяти, Україно!», який реалізує Благодійний фонд «МХП – Громаді».

Переможцями конкурсного відбору пілотних територіальних громад для участі у Програмі «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)» стали 5 громад області. Реалізація заходів Програми EGAP надасть можливість впровадити у громадах успішні кейси у напрямку цифровізації, які реалізуватимуться протягом 2021-2023 років.

В області впроваджуються два проєкти регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу у рамках «Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України», а саме: «Технологічне майбутнє Вінниччини. Навчання школярів області основам робототехніки, програмування та інноваційного підприємництва» та «Створення інформаційно-аналітичної системи управління регіональним розвитком, як якісної підсистеми в стратегічному плануванні територій Вінницької області».

Також, у ІІI кварталі 2021 року продовжилась реалізація проєкту міжнародної технічної допомоги «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика для сталого розвитку міста Гнівань», що фінансується Європейським Союзом у рамках ініціативи EU4Energy та Програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP).

 

Пріоритет 6. Розвиток самодостатніх і спроможних територіальних громад.

25 жовтня 2020 року відбулися перші місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів. В області утворено 6 районів (Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський, Хмільницький) та сформовано 63 територіальні громади, що об’єднали 707 місцевих рад, площа яких становить 26,5 тис км2, населення – 1 529,1 тис осіб.

Створені громади є новим базовим рівнем адміністративно-територіального устрою, сформованим в рамках реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Для надання можливості працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад та районів 17 листопада 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», який врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також надав змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Водночас Міністерством розвитку громад та територій України розроблено Порядок здійснення заходів щодо утворення та реорганізації, а також правонаступництва майна, прав та обов’язків, які належали районним державним адміністраціям, що припиняються (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1321) та розпорядження Кабінету Міністрів України «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» від 16 грудня 2020 року №1635-р.

На території області станом на 01 жовтня 2021 року передано у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходилися на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

Надходження до загального фонду бюджетів територіальних громад за                      9 місяців 2021 року, порівняно з відповідним періодом минулого року зросли на 736,4 млн грн (+12,2%), зокрема: по податку на доходи фізичних осіб – на 607,3 млн грн (+16,6%), платі за землю – на 70,5 млн грн (+9,9%), єдиному податку – на 88,2 млн грн (+9,2%), адміністративних послугах – на 17,7 млн грн (+33,8%).

Темпи приросту доходів загального фонду бюджету області за 9 місяців 2021 року порівняно з відповідним періодом 2020 року зросли на 867,6 млн грн (+12,2%), зокрема, по обласному бюджету – на 136,8 млн грн (+12,7%), територіальних громадах – на 736,4 млн грн (+12,2%), проте знизились по районних бюджетах на 5,5 млн грн (-68,0%)

Бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів та зміцненню їх фінансової основи та самодостатності.

 

Пріоритет 7. Впровадження технологій е-урядування та е-демократії в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону

Протягом 9 місяців 2021 року в області вживались відповідні заходи:

  1. Забезпечено адміністрування та безперебійну роботу системи корпоративної пошти облдержадміністрації, до якої підключено працівників апарату облдержадміністрації, її структурних підрозділів, райдержадміністрацій та окремих територіальних громад області.
  2. Здійснено технічний супровід та своєчасне наповнення інформацією офіційного вебсайту облдержадміністрації , як одного з елементів електронного урядування та електронної демократії, з метою висвітлення інформації про діяльність облдержадміністрації, її структурних підрозділів.
  3. Забезпечено підтримку системи автоматизації документообігу пілотних центрів надання адміністративних послуг області, у рамках проекту «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» спільно з Міжнародною Благодійною Організацією «Фонд Східна Європа».
  4. Забезпечено технічний супровід системи електронного документообігу, впровадженої в апараті облдержадміністрації та її структурних підрозділах, відповідно до вимог законодавства.
  5. Здійснено підтримку сервісу ІР телефонії, впровадженого в апараті облдержадміністрації.
  6. Забезпечено оприлюднення та систематичне оновлення наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

 

Пріоритет 8. Створення та розвиток геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру Вінницької області.

Облдержадміністрація на регіональному рівні координує систему спостережень стану об’єктів містобудування, які проводяться відповідно до вимог містобудівної документації. Здійснює моніторинг містобудівної документації шляхом прив’язки матеріалів оновленої містобудівної документації, в тому числі історико - архітектурних опорних планів та топографо-геодезичної основи.

Станом на 01 жовтня поточного року внесено в базу 93 об’єкти містобудування, які будуть в подальшому враховані при оновлені Схеми планування території Вінницької області та для врахування при розробленні Схеми планування території України. При внесенні відомостей до бази даних містобудівного кадастру області видається містобудівна кадастрова довідка, яка містить містобудівні регламенти на забудову земельної ділянки, в тому числі обов’язкову умову щодо забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення згідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

У зв'язку з поширенням СОVID-19 засідання архітектурно-містобудівних рад при Управлінні проводяться в онлайн-режимі. Для забезпечення доступу членів ради до матеріалів містобудівної документації, що розглядаються, а також для проведення захисту розробником, усі кресленики прив'язуються через ГІС містобудівного кадастру області та публікуються на окремому порталі для подальшого розгляду (прив'язано 14 проектів містобудівної документації).

Систематично здійснюється конвертація та прив’язка до геоінформаційної системи містобудівного кадастру електронних версій містобудівної документації для її подальшої публікації на Геопорталі.

З метою інформаційного забезпечення управління розвитком регіону в єдиному інформаційному просторі, розроблено нову Комплексну програму створення та розвитку геоінформаційної системи управління та містобудівного кадастру області на 2021 - 2025 роки, затвердження якої на сесії Вінницької обласної Ради заплановано на IV квартал 2021 року.