Світ швидко змінюється. Швидко змінюється і свідомість людей. Все більше громадян усвідомлюють свої права, а реалізовуючи їх, все ширше застосовують Закони України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації». Активно користуються правом на інформацію громадські організації та журналісти. Посилені вимоги до сайтів органів влади, які мають забезпечити якнайширший доступ громадськості до інформації про владну діяльність.

З метою координації  спільної роботи колективу райдержадміністрації з її структурними підрозділами по організації доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян 26 жовтня завідувач сектору розгляду звернень громадян апарату райдержадміністрації Лілія Саленко провела для колег  тренінг, учасники якого, поділені на команди «Людяність (звернення)», «Відкритість (доступ до інформації)» та «Справедливість» («громадські активісти»), спільно виявляли та вирішували проблемні питання, демонстрували знання законів та вміння їх застосовувати, а  для складних ситуацій знаходили оптимальне рішення.

Тренінг складався з трьох блоків.

У бліц-турнірі «Усе законно» команди «Людяність» (капітан – начальник архівного відділу Олександр Соловйов) та «Відкритість» (капітан – завідувач сектору кадрової роботи Людмила Галяс) змагалися в знанні Законів України «Про звернення громадян» та «Про доступ до публічної інформації», у «каверзних» завданнях визначаючи терміни розгляду, порядок задоволення питання чи обґрунтовуючи підстави відмови.

Команда «Справедливість»  (капітан –  головний спеціаліст сектору молоді та спорту Ольга Шклярська) давала оцінку діям чиновників з позиції громадськості. А арбітром виступав керівник апарату райдержадміністрації Юрій Студоляк.

Блок-презентація «Відкритість влади: забезпечення доступу до публічної інформації» акцентував увагу держслужбовців на роботі сайтів, їх наповненості відкритою інформацією, на веденні Реєстру доступу до публічної інформації та розміщенні матеріалів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Презентація супроводжувалася відеороликами, які демонтували випадки суб’єктивності сприйняття однієї інформації різними людьми та висновком: «Правда багатогранна, а істина – одна».

У блоці «Взаємодія при розгляді звернень та запитів» представники апарату райдержадміністрації та структурних підрозділів співпрацювали у виконанні резолюцій та підготовці відповідей.

Активність та емоційність учасників засвідчили, що саме тренінгові форми роботи є найоптимальнішими для здобуття знань і закріплення їх на практиці. 

 

 

Джерело: КОЗЯТИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ