З метою забезпечення безумовного виконання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Вінниччини Закону України «Про доступ до публічної інформації», реалізації конституційного права особи вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію в області проводиться відповідна робота.

Головою Вінницької обласної державної адміністрації прийняті розпорядження від 23 травня 2011 року № 261 «Про доступ до публічної інформації», від 4 листопада 2011 року № 609 «Про затвердження Порядку доступу до публічної інформації, розпорядником якої є облдержадміністрація», від 27 січня 2012 року № 33 «Про впровадження системи обліку публічної інформації», якими виконано комплекс заходів в межах чинного законодавства.

На виконання статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному веб-сайті обласної військової адміністрації (http://www.vin.gov.ua) створено розділ «Доступ до публічної інформації», в якому оприлюднюються проекти актів облвійськадміністрації, регіональні програми та звіти, що підлягають публічному громадському обговоренню, а також проекти нормативно-правових актів, проекти регуляторних актів, проекти регіональних програм економічного, соціального і культурного розвитку (пункт 6 «Проекти розпоряджень голови облдержадміністрації, що підлягають обговоренню»), а також набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (пункт 25) та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

На виконання статті 18 Закону України «Про доступ до публічної інформації» створена та функціонує система обліку документів, яка містить публічну інформацію, що знаходиться у володінні обласної військової адміністрації (пункт 21 «Реєстр публічної інформації облвійськадміністрації» вищезазначеного розділу).

Протягом 2023 року до обласної військової адміністрації надійшло 293 запити на інформацію, що на 84 одиниці або 28,7% більше ніж за 2022 рік (209 запитів), з них:

- 259 запитів – електронною поштою (88,4%);

- 34 запити – поштою (11,6%).

На частку фізичних осіб припадає 174 запити (59,4%), на частку юридичних осіб – 37 (12,6%) запитів, на частку громадських організацій – 82 запити (28%).

Результати розгляду запитів на інформацію:

- задоволено – 229 одиниць, або 78,2% від загальної кількості;

- надіслано належним розпорядникам інформації – 56 одиниць, або 19,1% від загальної кількості;

- відмовлено – 8 одиниць, або 2,7% від загальної кількості.

Запитувачі звернулися з проханням надати інформацію:

- щодо аграрної політики та земельних відносин – 12;

- щодо транспорту і зв’язку – 15;

- щодо економічної політики – 7;

- щодо фінансової та митної політики – 4;

- щодо соціального захисту населення – 47;

- щодо праці і заробітної плати – 10;

- щодо охорони здоров’я - 13;

- щодо комунального господарства – 20;

- щодо житлової політики – 8;

- щодо екології та природних ресурсів – 40;

- щодо сімейної та гендерної політики, захисту дітей – 2;

- щодо питань молоді , фізичної культури та спорту – 1;

- щодо культури та культурної спадщини – 14;

- щодо освіти – 15;

- щодо інформаційної політики – 2;

- щодо діяльність об'єднань громадян, релігія та міжконфесійні відносини – 3;

- щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади – 66;

- щодо діяльності органів місцевого самоврядування – 3;

- щодо обороноздатності, суверенітету – 11.

За запитами, що надійшли до облвійськадміністрації, надано відповіді запитувачам у встановлені Законом України “Про доступ до публічної інформації” строки.

Щомісячно обласною військовою адміністрацією проводиться аналіз щодо розгляду запитів на публічну інформацію, який оприлюднюється на власному офіційному веб-сайті в розділі «Доступ до публічної інформації» (пункт 17 «Щомісячні звіти, в тому числі щодо задоволення запитів на інформацію») та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

На базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій області протягом 2023 року прочитано близько 10 онлайн лекцій з питань доступу до публічної інформації в рамках професійної програми навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних підприємств, установ і організацій.

Обласною військовою адміністрацією повною мірою забезпечується виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547/2011 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2011 року № 1277 «Питання системи обліку публічної інформації».

 

Відділ роботи із зверненнями громадян та доступу до публічної інформації управління цифрової трансформації апарату обласної військової адміністрації