Сьогодні, 1 листопада, у великій залі Вінницького обласного молодіжного центру «KVADRAT» за участю дітей, учнівської та студентської молоді Вінниччини відбувся ювілейний ХХ-й Обласний національно-патріотичний фестиваль мистецтв «Сурми звитяги».

Фестиваль став можливим за підтримки Вінницької обласної військової адміністрації.

Захід має на меті популяризацію серед дітей та юнацтва кращих зразків мистецьких творів патріотичного спрямування, що розкривають героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті. Це творча спадщина Січового Стрілецтва, Української Галицької Армії, Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії. Тут можна почути кращі сучасні українські молодіжні патріотичні пісні, що звучали під час Революції на Граніті, на Помаранчевому та Євромайдані, збройної боротьби українського народу проти російської агресії.

Вікова категорія учасників – від 10 до 25 років.

Учасників прослуховують у різних номінаціях, зокрема, в таких як: солісти-вокалісти, вокальні, вокально-інструментальні та вокально-хорові ансамблі, художнє читання та авторська поезія.

«Українські військові сантиметр за сантиметром звільняють нашу землю від російського агресора. Ми ж, у свою чергу, всіляко підтримуємо наших захисників, які нерідко ціною власного життя дарують нам мирне небо. Завдячуючи ЗСУ сьогодні маємо чудову можливість знаходитись у цій залі та споглядати кращі творчі виступи обдарованої молоді, що пронизані повагою і любов’ю до рідної землі», – зазначила у вітальному слові до учасників фестивалю директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної військової адміністрації Світлана Юзвак.

Вже традиційний для вінничан Обласний національно-патріотичний фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» є своєрідним історичним продовженням героїчної боротьби українського народу у ХХІ столітті за гідність, ідеали демократії, свободи і національної незалежності.

«Наші діти – це наше майбутнє. І саме від того, як підростаюче покоління виховуватиметься на ідеалах патріотизму та поваги до національного культурного надбання залежатиме, якою стане Україна в майбутньому. Тому навіть у таких важкий для країни час ми вирішили проводити фестиваль. Цьогоріч він ювілейний – двадцятий. І наймасовіший – подано 325 заявок на участь. Це свідчить про те, що країна живе. Ми боремось. Ми переможемо. Україна була, є і буде!», – відзначила організаторка фестивалю, голова громадської організації «Вінницьке крайове козацьке молодіжне об’єднання «Молода Подільська Січ» Валентина Шпак-Мельник.

У рамках фестивалю видано патріотичну збірку «Сурми звитяги: в полум’ї війни». Збірка містить відгуки спонсорів, членів журі і учасників фестивалю.

Організатори фестивалю переконані, що завдячуючи постійній підтримці партнерів він з часом стане одним з найкращих мистецьких проєктів України.