ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

НАКАЗ

 

12.07.2023

Вінниця

 № 977

 

 

Про внесення змін до наказу начальника

обласної військової адміністрації

від 27 червня 2022 року № 846

  

Відповідно до законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», Кодексу цивільного захисту України, Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2012 року № 295, Правил постачання природного газу, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30 вересня 2015 року № 2496, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 року за № 1382/27827, Правил про безпеку постачання природного газу, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 02 листопада 2015 року № 686, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 30 листопада 2015 року за № 1489/27934, Правил про безпеку постачання електричної енергії, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 27 серпня 2018 року № 448, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2018 року за № 1076/32528,

 

НАКАЗУЮ:

 

  1. Унести до наказу начальника обласної військової адміністрації від 27 червня 2022 року № 846 «Про розробку антикризових планів реагування на випадок припинення газопостачання в опалювальному сезоні 2022–2023 років у територіальних громадах області» такі зміни та доповнення:

 

1)  Методичні рекомендації щодо розроблення антикризового плану реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг на 2023–2024 роки у територіальній громаді, затверджені наказом начальника обласної військової адміністрації від 27 червня 2022 року № 846, викласти в новій редакції, що додаються.

 

2) пункти 2–4 наказу викласти у такій редакції:

 

«2. Рекомендувати виконкомам сільських, селищних та міських рад:

1) до 14 липня 2023 року спільно з районними військовими адміністраціями та підпорядкованими підприємствами, установами й організаціями доопрацювати проєкти антикризових планів реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг на 2023–2024 роки у територіальній громаді (далі – Антикризовий план) з урахуванням Методичних рекомендацій;

 

2) до 14 липня 2023 року надати районним військовим адміністраціям проєкти Антикризових планів.

 

  1. Районним військовим адміністраціям до 18 липня 2023 року забезпечити збір проєктів Антикризових планів, погоджених відповідним районним управлінням Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області, з подальшим наданням обласній військовій адміністрації для розгляду та погодження.

 

  1. Рекомендувати виконавчим комітетам сільських, селищних та міських рад, районним військовим адміністраціям забезпечити:

 

1) унесення на розгляд та затвердження місцевими радами погоджені обласною військовою адміністрацією проєкти Антикризових планів до 25 липня 2023 року;

 

2) надання затверджених Антикризових планів обласній військовій адміністрації до 31 липня 2023 року;

 

3) інформування про виконання заходів Антикризових планів Управління розвитку територій та інфраструктури обласної військової адміністрації щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним, починаючи з 15 жовтня 2023 року.».

 

  1. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника начальника обласної військової адміністрації Олександра Піщика.

 

Начальник обласної

військової адміністрації                                                

          Сергій БОРЗОВ

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО 

Наказ начальника обласної

військової адміністрації

27.06.2022 № 846

(у редакції наказу начальника

обласної військової адміністрації 

 12.07.2023 № 977)

  

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо розроблення антикризового плану реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг на 2023-2024 роки у територіальній  громаді області

 

Вступ

 

Унаслідок військової агресії російської федерації проти України, враховуючи проведення гібридної війни проти громадян України за допомогою політичних, економічних, інформаційних та інших інструментів, існує ризик раптового припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг.

Частина родовищ природного газу наразі перебуває на непідконтрольній Україні території, тому власного видобутку може бути недостатньо для внутрішніх потреб держави.

З метою уникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, для мінімізації наслідків економічного та соціального характеру на підпорядкованих територіях потребує розроблення Антикризовий план реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг у 2023–2024 роках у кожній територіальній громаді області.

Методичні рекомендації щодо розроблення антикризового плану реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг на 2023–2024 роки у територіальній громаді (далі – Методичні рекомендації) розроблені з метою вироблення єдиного підходу вжиття територіальними громадами заходів на випадок виникнення надзвичайної ситуації, ліквідації її наслідків, а також застосування відповідних  сил і засобів.

 

І. Загальні положення

 

У цьому розділі територіальною громадою в довільній формі описується загальна характеристика громади та зазначаються наступні відомості:

 

  1. Кількість населення, що проживає на території громади – тис. осіб.

 

  1. Кількість населених пунктів, які знаходяться в межах територіальної громади із зазначенням їх найменування та кількості населення, що проживає в кожному з них – тис. осіб.

 

  1. Кількість абонентів – споживачів природного газу юридичних та фізичних осіб, розташованих на підпорядкованій території громади (дані уточнюються в структурних одиницях АТ «Вінницягаз»), згідно з додатком 1.

 

  1. Кількість абонентів – споживачів електроенергії юридичних та фізичних осіб, розташованих на підпорядкованій території та загальний обсяг споживання електроенергії у 2022 році фізичними та юридичними особами (дані уточнюються в структурних одиницях АТ «Вінницяобленерго»), згідно з додатком 2.

 

  1. Кількість базових станцій зв’язку (регіональних представників національних мобільних операторів) на території кожної територіальної громади, згідно з додатком 3.

 

  1. Наводиться характеристика котелень, що опалюють об’єкти соціального призначення в громаді та житловий фонд, зокрема котельні, що обслуговуються підприємствами централізованого теплопостачання (ліцензіатами), зазначаються місце розташування, контактні дані балансоутримувача, вид палива, яке використовується для виробництва теплової енергії тощо, згідно з додатком 4.

 

  1. Наводиться характеристика закладів соціального призначення територіальної громади, в першу чергу з цілодобовим перебуванням людей (лікарні, садочки, школи, заклади соціального призначення, будинки дитини, будинки геріатричного типу тощо), згідно з додатком 5.

 

  1. Наводиться характеристика багатоквартирного та приватного житлового фонду, зазначається їх загальна кількість та вид палива, що використовується для обігріву/приготування їжі в таких будинках, згідно з додатком 6.

 

  1. Наводиться характеристика палива, яке використовується в громаді (газове, електричне, альтернативне вугілля, дрова, пелети тощо), його загальна потреба на опалювальний сезон в розрізі категорій споживачів та видів палива та фактичні залишки станом на 10 червня 2023 року, згідно з додатком 7.

 

  1. Наводиться перелік сил та засобів спеціалізованих служб цивільного захисту району, залучених до реагування у випадку припинення газопостачання, електропостачання та телекомунікаційних послуг в 2023–2024 роках у територіальній громаді, згідно з додатком 8.

 

ІІ. Інженерне забезпечення

 

У цьому розділі територіальною громадою має бути проаналізоване наявне інженерне забезпечення (мережі, споруди, об’єкти електроенергетики та альтернативної енергетики, телекомунікаційні мережі ), їх потужності та можливості, їх використання у випадку надзвичайної ситуації, а саме:

 

  1. Визначаються додаткові потреби у встановленій електричній потужності, необхідності технічного переоснащення силового обладнання та мереж електроживлення для населених пунктів (показник визначається спільно із структурними одиницями АТ «Вінницяобленерго» з врахуванням прогнозованого збільшення навантаження на мережі).

 

  1. Визначається фактична наявна кількість та потужність резервних/автономних джерел енергоживлення (зокрема пересувні генератори), проводиться їх ревізія, визначаються місця для встановлення та підключення додаткових енергогенеруючих технічних засобів з урахуванням вимог Правил улаштування електроустановок ПУЕ, Правил пожежної безпеки України та інших нормативно-правових актів.

 

  1. Визначається потреба та фактична забезпеченість паливом для роботи резервних джерел енергоживлення (дизель, бензин), а також місця його зберігання з урахуванням вимог Правил пожежної безпеки України та інших нормативно-правових актів.

 

  1. Спільно з представниками місцевих комунальних підприємств проводиться обстеження багатоквартирного житлового фонду щодо стану розподільних мереж, та електрощитових, визначається перелік будинків (поадресно), де такі мережі підлягають заміні. Структурними одиницями АТ «Вінницяобленерго» проводиться обстеження живлячих розподільчих мереж 0,4-10 кВ, до межі балансового розмежування між АТ «Вінницяобленерго» та споживачем, з метою прогнозованого збільшення потужності відповідно до пункту 1.

 

  1. Визначається кількість електрообігрівачів, які необхідно закупити для малозабезпечених та незахищених верств населення (з розрахунку один обігрівач на сім’ю) та їх вартість – тис. грн.

 

  1. Визначаються можливі місця встановлення твердопаливних котлів, зокрема на території котелень, які працюють та опалюють житловий фонд та/або заклади соціального призначення (із зазначенням адреси їх можливого місця встановлення) з урахуванням вимог Правил пожежної безпеки та інших нормативно правових актів.

 

  1. Визначаються місця розміщення паливних складів для зберігання твердого палива (вугілля, дрова тощо) з урахуванням вимог Правил пожежної безпеки України та інших нормативно-правових актів.

 

  1. Необхідні запаси та джерела забезпечення твердого палива для роботи котелень протягом опалювального сезону.

 

  1. Опрацьовується питання щодо придбання модульної твердопаливної котельні з врахуванням схеми приєднання до наявних мереж електро- та теплопостачання.

 

  1. Спільно з Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Вінницькій області опрацювати питання щодо розгортання мобільних «Пунктів незламності» з визначенням кількості таких пунктів, місця розташування та їх всебічного забезпечення. Для безперебійної роботи «Пунктів незламності» вжити заходів щодо створення запасів відповідних матеріалів, обладнання, паливно-мастильних матеріалів, твердого палива, організації харчування, відпочинку та санітарно-гігієнічних умов персоналу і відвідувачів.

 

ІІІ. Фінансове забезпечення

 

У цьому розділі територіальною громадою має бути визначена вартість запланованих заходів, спрямованих на мінімізацію наслідків можливої надзвичайної ситуації, напрямки та джерела їх фінансування.

Фінансування   заходів   щодо  запобігання  виникненню та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій залежно  від  їх  рівня здійснюється Радою   міністрів Автономної Республіки Крим, центральними та  місцевими  органами  виконавчої влади, органами місцевого самоврядування відповідно до  законодавства.

Фінансування здійснюється зважаючи на обсяги коштів, передбачених у  відповідних бюджетах, а також за рахунок власних коштів підприємств, установ та організацій усіх форм власності на територіях  яких  виникла  чи може виникнути надзвичайна ситуація.

Джерелами фінансування можуть бути кошти місцевих бюджетів (вільний залишок бюджетних коштів загального та спеціального фондів, перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів), залучені кошти з міжнародних фінансових інституцій, кошти приватних підприємств, установ та організацій (зокрема на умовах благодійності), кошти населення, в якості співфінансування проєктів з ремонту/реконструкції житлового фонду, інші джерела, не заборонені законодавством.

 

Щодо вартості робіт, то в Антикризовому плані має бути визначена вартість наступних першочергових заходів:

 

  1. Вартість закупівлі твердого палива для потреб незахищених верств населення та опалення соціальних закладів.

 

  1. Вартість дооснащення котелень, визначених відповідно до пункту 5 розділу ІІ цієї Методики, котлами на твердому/альтернативному паливі, з врахування проєктних робіт та експертизи.

 

  1. Вартість електрообігрівачів, які необхідно закупити для незахищених та малозабезпечених верств населення.

 

  1. Вартість робіт із збільшення потужностей електроенергетичного обладнання, визначених пунктами 1, 2, 3 розділу ІІ цієї Методики.

 

  1. Інші видатки, необхідні для стабільного проходження опалювального сезону в умовах припинення постачання електроенергії, відключення від газопостачання та телекомунікаційних послуг.

 

ІV. Інформаційне забезпечення

 

У розділі формується план дій територіальної громади, спрямований на посилення роз’яснювальної роботи серед населення, юридичних осіб –  споживачів телекомунікаційних послуг, газопостачання, та електропостачання, зокрема щодо:

 

  1. Свідомого, ощадливого споживання природного газу, електричної енергії та інших енергетичних ресурсів в умовах понижених температур.

 

  1. Скорочення обсягів споживання природного газу щонайменше на 15% в порівнянні з минулим роком.

 

  1. Необхідності ощадливого та безпечного використання електричної енергії, зокрема у випадку обмеження/припинення газопостачання.

 

  1. Уникнення панічних настроїв, негативних психологічних явищ, пов’язаних із можливим обмеженням газопостачання, електропостачання та телекомунікаційних послуг.

 

Для проведення роботи щодо інформаційного забезпечення залучаються регіональні та місцеві засоби масової інформації, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної військової адміністрації, інтернет-ресурси тощо. Для доведення термінової інформації залучається внутрішньо обласна система оповіщення.

 

  1. V. Першочергові заходи, спрямовані на мінімізацію наслідків можливої надзвичайної ситуації та забезпечення енергетичної незалежності

 

Провести моделювання можливої надзвичайної ситуації на підпорядкованій території та розрахувати можливі збитки на об’єктах соціальної, енергетичної, житлово-комунальної інфраструктури.

 

До 13 червня 2023 року.

 

Спільно з підпорядкованими підприємствами, установами, організаціями розробити та затвердити Антикризовий план реагування на випадок припинення газопостачання, електропостачання та надання  телекомунікаційних послуг  на 2023–2024 роки, з врахуванням цієї Методики та проведеного моделювання.

До 20 червня 2022 року.

 

Сформувати перелік споживачів (фізичних та юридичних осіб) природного газу за територіальними громадами, відповідно до пункту 3 розділу І Методичних рекомендацій та здійснити розподіл споживачів за чергами припинення (обмеження) постачання природного газу у разі оголошення кризової ситуації рівня надзвичайної ситуації, відповідно до Правил про безпеку постачання природного газу, затверджених наказом Міненергетики від 02 листопада 2015 року № 686.

До 05 вересня 2023 року.

 

Визначити кількість котелень на природному газі, які будуть переоснащені (дооснащені) котлами на твердому/альтернативному паливі, визначити напрямки та джерела фінансування і невідкладно розпочати виконання запланованих робіт.

Невідкладно.

 

Здійснити закупівлю твердого палива у кількості, необхідній для стабільного проходження опалювального сезону по житловому фонду та соціальним закладам громади і створити резервний запас твердого палива, за умови відсутності газо- та електропостачання  на підпорядкованій території.

 

До 01 жовтня 2023 року.

 

Визначити місця для зберігання створених запасів твердого палива, визначити відповідальних осіб за збереження запасів (уникнення можливого псування чи розкрадання).

До 01 жовтня 2023 року.

 

Забезпечити скорочення споживання природного газу за усіма категоріями споживачів (юридичних та фізичних осіб) в обсягах не менше 15 відсотків від  минулорічного споживання.

До 31 грудня 2023 року.

 

Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення про дотримання правил користування пічним опаленням, джерелами відкритого вогню, недопущення використання газобалонного обладнання в багатоповерхових будівлях з метою попередження надзвичайних випадків.

 

Постійно

 

Опрацювати спільно з АТ «Вінницяобленерго» питання щодо дефіциту основних електроенергетичних потужностей для можливості безперебійного електропостачання в умовах понижених температур при збільшеному навантаженні на мережу.

До 01 серпня 2023 року.

 

Звернутись до підприємств, установ, організацій щодо забезпечення, у разі потреби, використання власних джерел живлення, зокрема альтернативних, з метою зниження електроспоживання в години максимуму з 08.00 до 11.00 та з 17.00 до 22.00.

До 01 липня 2023 року.

 

Розпочати проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням щодо забезпечення самостійного зниження електроспоживання в години максимум навантаження (в період з 08.00 до 11.00 та з 17.00 до 22.00), а також щодо популяризації серед населення тарифів, диференційованих за періодами часу. Тексти інформаційних повідомлень попередньо узгоджувати з Департаментом інформаційної діяльності та зв’язків з громадськістю обласної військової адміністрації.

Постійно.

 

У разі введення АТ «Вінницяобленерго» графіків вимкнень електропостачання споживачам Вінницької області (графік погодинного відключення споживачів (ГВП), графік обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ), графік обмеження споживання електричної потужності (ГОП), графік аварійного відключення (ГАВ) забезпечити інформування населення та юридичних осіб.

У разі потреби.

 

Визначити кількість автономних/резервних джерел енергоживлення, які можуть бути застосовані у випадку обмеження газопостачання, провести їх ревізію, визначити місця їх зберігання та відповідальних за експлуатацію.

 

До 01 серпня 2023 року.

 

Вжити заходів щодо забезпечення створення запасів відповідних матеріалів, обладнання, паливно-мастильних матеріалів для безперебійної роботи резервних автономних джерел живлення протягом трьох діб у разі виникнення позаштатних ситуацій у закладах охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери та державних установ. 

До 01 липня 2023 року.

 

Забезпечити аварійне живлення соціальних об’єктів, лікарень, підприємств водопровідно-каналізаційного господарства та інших важливих об’єктів життєзабезпечення у разі знеструмлення населених пунктів

 

У разі потреби.

 

Опрацювати питання щодо закупівлі побутових електрообігрівачів у кількості, визначеній відповідно до пункту 5 розділу ІІ Методичних рекомендацій.

До 01 жовтня 2023 року.

 

Рекомендувати управителям житлових будинків, керівників ОСББ (ЖБК) здійснити заходи з енергоефективності: провести огляд та утеплення місць загального користування/технічних поверхів/горищ/ підвалів, замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні, забезпечити вимкнення освітлення місць загального користування, сходових клітин, встановити датчики руху, перевірити стан мереж, ІТП з погодним регулюванням, довести до відома мешканців інформацію про максимальне навантаження будинкових електромереж тощо; забезпечити інформування мешканців багатоквартирних будинків та приватних домогосподарств про побутові заходи з економії споживання електричної енергії.

 

Невідкладно.

 

Провести заміну внутрішньобудинкових мереж електропостачання та електрощитових враховуючи результати обстежень, проведених відповідно до пункту 4 розділу ІІ Методичних рекомендацій.

 

До 01 жовтня 2023 року.

 

Визначити кількість та місця розташування «Пунктів незламності» на підпорядкованих територіях, забезпечити їх готовність до функціонування

 

До 01 жовтня 2023 року.

 

Забезпечити створення на базі місцевих органів самоврядування, їх структурних підрозділів, старостатів пунктів інформування населення з використанням, зокрема засобів електронних комунікацій та наявність на пунктах інформування інформації для населення про роботу медичних, соціальних закладів, пунктів незламності, порядку звернення громадян за допомогою тощо.

До 01 жовтня 2023 року.

 

Опрацювати питання щодо готовності, у разі потреби, оповіщення та інформування населення з використанням гучномовців на спеціальних транспортних засобах ДСНС, Національної поліції та інших служб.

 

Невідкладно.

 

Створити додаткові аварійно-рятувальні бригади із виданням відповідного розпорядчого документу, на усіх комунальних підприємствах громади, забезпечити їх запасом ремонтних та паливно-мастильних матеріалів.

 

До 01 жовтня 2023 року.

 

Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення у випадку припинення газопостачання, електропостачання та надання телекомунікаційних послуг щодо роз’яснення причин, які призвели до надзвичайної ситуації та заходів, які вживаються з метою їх ліквідації та мінімізації негативних наслідків.

 

У разі виникнення надзвичайної

ситуації.

 

Заступник начальника Управління

розвитку територій та інфраструктури

обласної військової адміністрації                                        

      Іван СИВЕНЮК

 

Додатки.doc Завантажити (Розмір - 81КБ)