20 грудня 2016 року рішенням 13 сесії обласної Ради 7 скликання від №220 затверджено Програму економічного і соціального розвитку Вінницької області на 2017 рік (далі – Програма).

 Програма розроблена структурними підрозділами обласної державної адміністрації відповідно до реалізації Стратегії розвитку Вінницької області на період до 2020 року (затверджена рішенням 38 сесії 6 скликання Вінницької обласної Ради від 24.06.2015р. №893), в якій визначено ключові заходи, що необхідно вжити для досягнення пріоритетних завдань розвитку Вінниччини у 2017 році.

Програма передбачає забезпечення узгоджених спільних дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування задля втілення єдиної державної регіональної політики розвитку області. Водночас, враховує оптимальні способи сприяння сталості, соціальну інтеграцію, доступність і захист довкілля з урахуванням збереження природних, культурних, історичних ресурсів та надбань.

Головна мета повністю узгоджена з метою Стратегії – створити умови для сталого функціонування підприємств реального сектору економіки, закладів і установ соціальної сфери на основі проведення реформ у різних галузях і сферах діяльності, розвитку міжнародної співпраці та міжрегіонального співробітництва для поліпшення умов життєдіяльності населення та підвищення його добробуту.

Досягнення поставленої мети здійснювалось через реалізацію пріоритетів у визначених цілях, а саме: забезпечення територіальної цілісності та зміцнення обороноздатності держави, збереження миру та спокою на території області; соціально-гуманітарна; економічна; природокористування та безпека життєдіяльності людини, а також розвиток громадянського суспільства.

 

Основні показники, що характеризують економічний та соціальний розвиток області (за 2017 рік до 2016 року):

  • зростання надходжень до зведеного бюджету в 1,5 рази, в тому числі до бюджету області (загальний і спеціальний фонди) – на 45,5%;
  • надходження до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад зросли на 43,8%;
  • надходження до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого підприємництва збільшилися на 32%;
  • збільшення обсягів промислового виробництва - на 8,1% (6 місце серед регіонів України);
  • І місце серед регіонів України за 2017 рік - за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства та на одну особу, за обсягами виробництва зернових культур, цукрових буряків, картоплі, плодово-ягідних культур, м’яса (реалізація), молока, за чисельністю поголів’я ВРХ, в т.ч. корів, та птиці;
  • збільшення обсягів експорту товарів на 23,9%;
  • збільшення обсягів капітальних інвестицій на 42,4%;
  • збільшення роздрібного товарообороту області у порівнянних цінах - на 11,8% (6 місце серед регіонів України);
  • індекс споживчих цін становить 113,7% (3 місце серед регіонів України);
  • зростання номінальної середньомісячної заробітної плати - на 46,1%;
  • І місце за кількістю наданих адміністративних послуг в Україні (11,4% від загальної кількості послуг);
  • ІІІ місце серед обласних державних адміністрацій України за кількістю проведених електронних закупівель за результатами моніторингу сайту ProZorro –економія коштів обласного та районних бюджетів склала 125 млн. грн..

 

Ціль 1. ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ОБЛАСТІ ВІД НАСЛІДКІВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПІДСИСТЕМИ ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ.

 

Пріоритет 1. Реалізація державної політики у сфері захисту населення і територій області від можливих надзвичайних ситуацій. Приведення у належний стан технічного стану захисних споруд цивільного захисту.

 

Відповідно «Національного класифікатора надзвичайних ситуацій» в області станом на 1 жовтня 2017 року зареєстровано 5 надзвичайних ситуацій (далі – НС):

- за рівнями – регіонального – 2, місцевого рівня – 1, об’єктового – 2;

- за характером – природного – 4,техногенного – 1.

Порівняно з 2016 роком, в якому було зареєстровано 4 НС, їх кількість збільшилась на 43%.

Загальні збитки від наслідків надзвичайних ситуацій склали 94,5  млн. грн.. (з них біля 50 млн. грн. збитки від НС техногенного характеру - вибухи на території військового складу в м.Калинівка  та майже 42 млн. грн. збитки від НС природного характеру - сильний град в 5 районах області).

З метою попередження та прийняття рішень щодо ліквідації надзвичайних ситуацій в області проведено 34 засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, розглянуто 49 питань з метою попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

На ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій у 2017 році з резервного фонду обласного бюджету було виділено  6,7 млн. грн.

(268,5 тис. грн.  -  для забезпечення виконання заходів по локалізації та ліквідації Африканської чуми свиней в  населених пунктах Мурованокуриловецького, Іллінецького,  Барського, Козятинського районах, 3 млн. грн. - на проведення першочергових аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха (сильний град до 20 мм.) на території Козятинського, Крижопільського, Немирівського, Погребищенського, Тульчинського  районів, 2,8 млн. грн. -  Калинівській та Вінницькій райдержадміністраціям на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 26 вересня 2017 року у місті Калинівка під час вибухів на 48 арсеналі Збройних Сил України та виплати матеріальної допомоги населенню за придбані будівельні матеріали на відновлення пошкоджених домогосподарств та інші цілі) та 100 млн. грн. з резервного фонду Держбюджету на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації спричиненої вибухами на об’єктах військової частини А1119 у м. Калинівка (касове виконання на кінець 2017 року - 35,1 млн. грн.)

Проведено низку навчальних заходів в районах та містах області таких, як командно-штабні навчання та штабні тренування з ланками територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

За результатами виконання цих заходів досягнуто підвищення рівня готовності органів управління та сил територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту до дій за призначенням в умовах мирного часу та на особливий період.

З метою поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій відповідно до обласної Комплексної програми захисту населення і територій Вінницької області у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій на 2017- 2021 роки проведено закупівлю майна та обладнання, а саме:

дві дизель електростанції потужністю 15 та 100 кВт;

занурюваного дренажного насоса.

З метою попередження виникнення надзвичайної ситуації пов’язаною з зсувами на території Ямпільського району розроблено проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту захисної дамби урочища «Панасова» протяжність 4 км, с. Велика Кісниця Ямпільського району.

В районах та містах обласного значення продовжується технічна інвентаризація захисних споруд цивільного захисту, а саме: проведено інвентаризацію 638 захисних споруд (76,2% від загальної кількості), укладено 16 угод на проведення технічної інвентаризації з установами бюро технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

Повністю завершено інвентаризацію захисних споруд в Вінницькому, Жмеринському, Липовецькому, Чернівецькому та Піщанському районах, а також в місті Козятині.

 

Пріоритет 2. Облаштування об’єктів підвищеної небезпеки автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення, відповідно до вимог чинного законодавства

 

Станом на 01 січня 2018 року розроблено та ходжено 85 технічних завдання на проектування автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення (далі – АСРВ НС), що становить – 32% (з них 27 на хімічно-небезпечні об’єкти – 85%), розроблено та узгоджено 75 робочих проекти, що становить – 28% (з них 21 на хімічно-небезпечні об’єкти – 67%).

Змонтовано та прийнято в експлуатацію 25 АСРВ НС, (4 дільниці ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат», АЗС№01/010 ПАТ «Укрнафта», АЗС№01/021 ПАТ «Укрнафта», АЗС№01/006 ПАТ «Укрнафта», АЗС№01/004 ПАТ «Укрнафта», 2 АЗС ПІІ «Амік - Україна», КНВО «Форт», ТОВ «Аграна Фрут Україна», на 2-х дільницях ВП «Ладижинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго», ТОВ «Люстдорф», нафтобаза ТОВ «Нафтогруппа — 2005», ТОВ «Хмільницьке», філія «Жмеринський маслозавод» ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ТОВ «Гайсинський маслосирзавод», ПП «Нафтотермінал», пункт зливу безводного аміаку та КАС ТОВ фірми «Астарта-Київ», ПрАТ «Літинський молокозавод», ПрАТ «Вінницяпобутхім», нафтобаза ПФ «Талан»).

Станом на 01 січня 2018 року розроблено та узгоджено 85 технічних завдання на проектування автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення.

Змонтовано та прийнято в експлуатацію 25 автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення ( далі - АСРВ НС).

Рішенням обласної комісії з питань ТЕБ та НС (протокол № 30 від 01.12.2017 р. ) затверджено графік впровадження  автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на об’єктах Вінницької області у 2018 році.

 

Пріоритет 3. Укріплення державного кордону та рубежів оборони, удосконалення територіальної оборони та зміцнення правопорядку на території області

 

В умовах проведення антитерористичної операції на сході України обласна державна адміністрація впродовж 2017 року докладала максимум зусиль у вирішенні питань зміцнення обороноздатності області та держави.

З метою ефективної реалізації державної політики з питань оборонної роботи, дотримання законності, правопорядку, захисту прав і свобод громадян, виконання відповідних завдань Президента, Уряду України проводилось виконання заходів Комплексної оборонно-правоохоронної програми Вінницької області на 2016-2020 роки «Безпечна Вінниччина – взаємна відповідальність влади та громад», в якій чітко визначені основні завдання, цілі та пріоритети з питань оборони, мобілізації, забезпечення законності та правопорядку, захисту прав та свобод громадян.

На виконання заходів цієї Програми, станом на 01 січня 2018 року, було спрямовано 15,9 млн. грн., які використані в першу чергу на забезпечення участі військових частин та підрозділів правоохоронних органів в антитерористичній операції на сході України, а також на підготовку до участі у цій операції, на зміцнення матеріально-технічної бази військових частин, підрозділів правоохоронних органів, покращання побутових умов та умов несення служби особового складу.

Згідно з Указом Президента України, наказом начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України проведено ряд організаційних та практичних заходів щодо підготовки до територіальної оборони області.

Прийнято участь в організації та проведенні ряду командно-штабних навчань та тренувань з територіальної оборони, за результатами яких:

- підвищено рівень бойової готовності сил та засобів територіальної оборони області;

- вдосконалено навички особового складу суб’єктів територіальної оборони в практичному виконанні завдань територіальної оборони, організації взаємодії та їх спільних дій;

- вдосконалено (набуто) навички з володіння ввіреного озброєння та військової техніки, виконання функціональних завдань;

- практично відпрацьовано управління діями сил територіальної оборони в ході виконання завдань територіальної оборони.

 

У 2017 році особлива увага приділялась шефській допомозі над військовими частинами та правоохоронними органами, які розташовані на території області, в першу чергу тим, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України.

Станом на 01 січня 2018 року з обласного бюджету спрямовано 15,9 млн. грн., зокрема:

1) на оборону:

- військовій частині А1619 (колишня В4050) м. Гайсин, яка безпосередньо перебуває на лінії зіткнення в зоні проведення антитерористичної операції на сході України, виділено 1,5 млн. грн.;

- обласному військовому комісаріату виділено кошти у сумі 500 тис. грн., які були спрямовані на здійснення перевезень громадян, які уклали контракт на військову службу до навчальних центрів МО України; вдосконалення системи зв’язку в структурі обласного військового комісаріату та інші;

- військовій частині А1119 м. Калинівка - 400 тис. грн., які спрямовані на закупівлю систем та пристроїв нагляду та охорони (автоматичні турнікети для управління доступу до технічної території, відеокамери спостереження тощо); апаратури для відеозабезпечення та відеовідтворення; комп’ютерного обладнання; проведення поточного ремонту приміщень казарм для особового складу підрозділів, що здійснюють охорону та оборону військової частини;

- військовій частині А2656 - 100 тис. грн., які були використані для проведення поточного ремонту та обладнання вартового приміщення; здійснення комплексу заходів, щодо відновлення та належного утримання казармено-житлового фонду, солдатської їдальні.

- військовій частині Національної гвардії України 3028 – 2,3 млн. грн., які спрямовані для:

проведення поточного ремонту приміщень їдальні для особового складу військової частини;

капітального ремонту будівлі банно-прального комбінату військової частини;

організації зв’язку.

- військовій частині Національної гвардії України 3008 – 1,4 млн. грн., за рахунок яких:

проведено будівництво укриття для місць зберігання озброєння та військової техніки частини;

закуплено будівельні матеріали та проведено поточний ремонт приміщень казарми військової частини;

закуплено та встановлено в казармених приміщеннях телевізори для особового складу частини.

- військово-медичному клінічному центру Центрального регіону - 450 тис. грн., які спрямовані на придбання обладнання та матеріалів для реконструкції одного з лікувальних корпусів Центру з метою створення належних умов для лікування та реабілітації військовослужбовців, постраждалих під час проведення антитерористичної операції на сході України;

- Вінницькому зональному відділу військової служби правопорядку (ВСП) - 110 тис. грн. для облаштування приміщень гауптвахти зонального відділу ВСП у м. Вінниці та кімнати тимчасового затримання військовослужбовців Гайсинського відділення Вінницького зонального відділу ВСП згідно з нормативними документами та Європейськими стандартами;

 

2) НА ОХОРОНУ КОРДОНУ:

З метою зміцнення українсько-молдовського державного кордону була надана суттєва допомога Могилів-Подільському прикордонному загону на загальну суму 2,5 млн. грн.

За рахунок виділених коштів були проведені наступні заходи:

1) Облдержадміністрацією, через Департамент цивільного захисту, проведено процедуру закупівлі та безоплатної передачі Могилів-Подільському прикордонному загону модернізованого мілітаризованого броньованого автомобіля БРДМ 2, який використовується для ведення активної оборони у разі виникнення конфліктної, нестандартної ситуації при порушенні державного кордону України.

2) Командуванням прикордонного загону проведено відповідні процедури закупівлі безпілотного літального апарату «Фантом 4» та аксесуарів до нього для забезпечення контролю за обстановкою та оперативного реагування на зміни в обстановці на державному кордоні;

Крім того, за рахунок виділених коштів проведено облаштування:

мобільної прикордонної застави;

новоствореного відділу прикордонної служби «Цекинівка» (для належного функціонування підрозділу та забезпечення заходів, пов’язаних з охороною державного кордону).

пункту медичної допомоги (для надання медичної допомоги особовому складу та приведення приміщень до встановлених вимог МОЗ);

боксів зберігання автомобільної техніки;

їдальні прикордонного загону.

розгорнуто локально-обчислювальну мережу та систему відео спостереження в підрозділах охорони державного кордону.

 

3) НА ПРАВООХОРОННУ ДІЯЛЬНІСТЬ:

Облдержадміністрацією проведена значна робота щодо підтримки правоохоронних органів, розташованих на території області. Так, на виконання заходів оборонно-правоохоронної Програми у 2017 році Головному управлінню Національної поліції у Вінницькій області були виділено – 3,9 млн. грн.,

Зазначені кошти використано для виконання заходів з реформування системи Міністерства внутрішніх справ України відповідно до європейських стандартів та зміцнення підрозділів новоствореної Національної поліції України у Вінницькій області для чого придбано:

три сучасних  автобуса «Форд Транзіт» для забезпечення діяльності оперативних груп ГУНП у Вінницької області, а саме: оперативного виїзду працівників чергового підрозділу, спецпідрозділу  «КОРД»  та  експертів на місця скоєння злочинів;

комп'ютерну техніку для обладнання ситуаційного центру з метою забезпечення оперативного управління силами та засобами поліції.

- Управлінню Служби безпеки України у Вінницькій області в рамках виконання відповідних заходів Програми виділено 1,6 млн. грн. Зазначені кошти використано для:

придбання військового майна та інших матеріально-технічних засобів для потреб оперативно-службової діяльності регіональної оперативної групи  Управління Служби безпеки України у Вінницькій області, що діє в районі проведення антитерористичної операції;

матеріально-технічного забезпечення діяльності координаційної групи АТЦ при Управлінні СБУ у Вінницькій області, а також її ситуаційного антитерористичного центру;

проведення заходів щодо якісного обстеження, ефективного лікування та медичної реабілітації військовослужбовців Управління СБУ у Вінницькій області – учасників АТО. Придбання медичного обладнання для військово-медичної служби Управління СБУ у Вінницькій області .

 

Пріоритет 4. Облаштування пунктів пропуску через державний кордон в межах Вінницької області

 

Для виконання завдань, поставлених Урядом України щодо відкриття міжнародного пункту пропуску на мостовому переході «Бронниця - Унгурь», облдержадміністрацією спільно з територіальними органами міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України проведено низку організаційних та практичних заходів щодо будівництва та облаштування зазначеного пункту пропуску в режимі міжнародного.

В результаті спільних зусиль, станом на 01 січня 2018 року, інфраструктура міжнародного пункту пропуску «Бронниця- Унгурь» частково готова до початку роботи, а саме з 15.04.2017 року.

На сьогоднішній день проводяться заходи з капітального будівництва його інфраструктури.

 

Ціль 2. ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ

 

Пріоритет 1. Забезпечення високих стандартів навчання, активізація співпраці у сфері освіти і науки

 

В області станом на кінець 2017 року функціонує 805 закладів дошкільної освіти, в яких навчально-виховний процес забезпечують понад 5,5 тис.  педагогічних працівників.

Впродовж 2016-2017 років поновили роботу 25 ЗДО, з них 2 новобудови. Кількість дітей охоплених дошкільною освітою зросла з 56,3 до 57,2 тис. Рівень охоплення дітей від 3 до 6 років дошкільними навчальними закладами становить 85,4%, а дітей 5-ти річного віку – 87,8 %.

Рівень охоплення дітей від 3 до 6 років різними формами освіти становить 95,3%, а дітей 5-ти річного віку – 100%.

Станом на квітень місяць 2017 року в області функціонувало 860 –закладів загальної середньої освіти, в яких навчалося 157,4 тис. учнів. Прийнято рішення про створення 12 опорних закладів з 24 філіями  з підвезенням учнів із сусідніх сіл. Причому, 10 з них із 19 філіями знаходяться в об’єднаних територіальних громадах.

З 01.09.2017 р. в області розпочато пілотне впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти Нової української школи. Учасниками Всеукраїнського експерименту є 4 заклади загальної середньої освіти, учасниками обласного - 8 шкіл (10 класів).

В закладах загальної середньої освіти навчалося 849 учнів – вимушених переселенців з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей; відвідують дошкільні навчальні заклади 302 вихованці.

Всього в області нараховувалося 7200 випускників школи ІІІ ступеня. За підсумками державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання – 476 (55 %) випускників підтвердили медалі (272 – золоті та 214 – срібні).

За підсумками  ЗНО –2017 10 випускників отримали 200 балів.

Протягом квітня-травня 74 переможці ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад взяли участь у ІV етапі, де вибороли  29  призових місць (6 дипломів І ступеня, 5 – ІІ ступеня та 18 – ІІІ ступеня).

18.05.2017 р. проведено свято-зустріч з обдарованою молоддю та їх наставниками «Таланти Поділля- 2017». Вручено 685 премій на суму 351 тис. грн. (371 учень, 314 учителів).

Видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах, згідно із Законом України «Про бюджет України на 2018 рік», здійснюється з місцевих бюджетів: 21 заклад професійної ( професійно-технічної ) освіти – із обласного бюджету, 9 - із бюджету м. Вінниці. Чотири центри при установах виконання покарань фінансуються із державного бюджету.

Відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 року №818 «Про затвердження переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти держаного бюджету» та від 21.02.2018р. №95 «Про внесення змін до переліку професій загальнодержавного значення, підготовка за якими здійснюється за кошти державного бюджету», на підставі угод із підприємствами і організаціями, підготовлено пропозиції для розміщення обсягів державного замовлення на підготовку робітничих кадрів у 2018 році з професій загальнодержавного значення, а саме: «Верстатник широкого профілю», «Бджоляр», «Монтер колії», «Помічник машиніста електровоза», «Зварник», «Монтажник систем утеплення будівель», «Слюсар-ремонтник».

Підвищенню якості підготовки кваліфікованих робітників сприяє навчання учнів на новій техніці із використанням сучасних виробничих технологій, відповідно - підвищення можливостей працевлаштування випускників. Питання вирішується через розширення мережі навчально-практичних центрів ( за галузевим спрямуванням):  на даний час в області працюють 7 Центрів. У рамках пілотного проекту «Модернізація та адаптація визначених професій» за участю Фонду Ебергарда Шьока (Німеччина), створено сучасний навчально-виробничий комплекс для підготовки професії «Маляр, реставратор декоративно-художніх фарбувань», діє навчально-виробничий центр з професії «Монтажник санітарно-технічних систем» ( згідно із наказом Міністерства освіти і науки України №249 від 23.02.2017 року), на базі ВХПТУ №5 м. Вінниці. Підписано тристоронню угоду між Департаментом освіти і науки, ВХПТУ №5 м. Вінниці та Фондом ім. Ебергарда Шьока щодо обладнання сучасної навчально-матеріальної бази та створення навчально-виробничого центу для підготовки кваліфікованих робітників з професії «Деревообробник».

Фахівці будівельного профілю мають можливість підвищити кваліфікацію щодо впровадження сучасних будівельних технологій у Центрі, створеному на базі ВПУ №7 м. Вінниці спільно із ТОВ «Снєжка - Україна» та на базі ДНЗ «Барський професійний будівельний ліцей». Продовжує роботу навчально-виробничий комплекс «Щедра нива» на базі ДНЗ «Гущинецьке професійно-технічне училище», де здійснюється навчання на сучасній сільськогосподарській техніці за професією «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». На базі ДНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» діє  навчально-виробничий центр з підготовки кваліфікованих робітників за професією «Швачка. Кравець. Закрійник », на базі ДПТНЗ «Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту» діє навчально-виробничий центр з підготовки кваліфікованих робітників з професій «Помічник машиніста електровоза», «Помічник машиніста тепловоза», «Монтер колії» ( відповідно до наказу Департаменту освіти і науки №290 від 05.05. 2017 року). Для створення центрів виділялись кошти із державного бюджету, обласного бюджету та залучались позабюджетні надходження.

 

Пріоритет 2. Дооснащення газових котелень котлами на альтернативних видах палива та виведення їх з підвальних приміщень у загальноосвітніх навчальних закладах

 

На 2017 рік заплановано проведення робіт по дооснащенню газових котелень котлами на альтернативних видах палива у 33 закладах освіти на суму 20,5 млн. грн. та по виведенню котелень з підвальних приміщень у 15 закладах, вартість робіт становить близько 16 млн. грн.

Завершено роботи по переведенню 16 газових котелень на альтернативні види палива на суму 5743,366 тис. грн. (Вінницький р-н  - 2, Жмеринський – 1, Калинівський р-н – 2, Теплицький р-н – 9, Хмільницький р-н – 2).

Роботи завершено на 13-ти об’єктах на загальну суму 14 457,4 тис. грн.

Крижопільський р-н - Крижопільська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (1 490,0 тис.грн.).

Ямпільський р-н - Клембівська ЗОШ І-ІІІ ст. (900,0 тис.грн.), В.Кісницька ЗОШ І-ІІІ ст. (1017,0 тис.грн.).

Теплицький р-н – В.Мочульська ЗОШ І-ІІІ ст. (115,0 тис. грн.)

Бершадський р н – Баланівська ЗОШ І-ІІІ ст. (1119,03 тис. грн.), Бирлівська ЗОШ І-ІІІ ст. (1273,7 тис. грн.), Лісничанська ЗОШ І-ІІІ ст. (1462,5 тис. грн.), Маньківська ЗОШ І-ІІІ ст. (1298,4 тис. грн.), Осіївська ЗОШ І-ІІІ ст. (1180,499 тис. грн.)

Тульчинський р-н – Юрківська ЗОШ І-ІІІ ст. (849,0 тис. грн.)

Тиврівський р-н – ЗОШ І-ІІ ст. с.Сліди (846,9 тис. грн.)

Тростянецький р-н – Цибулівська ЗОШ І-ІІІ ст. (1465,9 тис. грн.)

Чернівецький р-н – Сокільська ЗОШ І-ІІІ ст. (1439,41 тис. грн.)

 

Пріоритет 3. Створення сучасних навчальних програм та подальше покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

 

На базі ВХПТУ №5 м. Вінниці створено сучасну навчально-виробничу базу для підготовки спеціалістів з професії «Монтажник санітарно-технічних систем і устаткування», з державного бюджету виділено 699 тис. грн..

За підтримки будівельної галузі Фонду ім. Ебергерда Шьока (Німеччина), створено сучасний навчально-виробничий комплекс для підготовки професії «Маляр, реставратор декоративно-художніх фарбувань».

На здійснення капітальних та поточних ремонтів навчальних закладів професійно-технічної освіти всього профінансовано 5816 тис. грн., у тому числі з обласного бюджету - 1510,8 тис. грн., з бюджету м. Вінниці  - 38,3 тис. грн., із спеціального фонду - 4266,9 тис. грн.. Для підвищення енергозбереження замінені вікна приміщень (повністю або частково) 11 професійно-технічних навчальних закладів, на які використано 324,7 тис. грн. бюджетних та 1098,5 тис. грн. позабюджетних надходжень. Відремонтовано 4647 кв. м. дахів на суму 1635,4 тис. грн., у тому числі 1430,2 тис. грн. бюджетних коштів. Стовідсотково відремонтовані котельні.

На підготовку матеріально-технічної бази закладів освіти області з різних джерел фінансування залучено 261 млн. 600 тис.  грн.:

Державний бюджет – 111,4 млн. грн.,

  • місцевий бюджет – 79,9 млн. грн.,
  • позабюджетні кошти – 70,3 млн. грн.

Найбільше коштів освоєно у Барському, Бершадському, Вінницькому, Козятинському, Томашпільському районах та містах Вінниця, Козятин, Калинівка, Хмільник.

Капітально відремонтовано:

-  у 187 школах замінено 2795 вікон;

-  у 23 школах утеплено фасади;

-  у 48 школах відремонтовано та утеплено дахи;

-  у 72 закладах відремонтовано системи опалення;

-  у 28 закладах замінено котли на більш сучасні та модернізовані;

-  у 45 закладах замінено 218 дверей;

-  відремонтовано 2,1 км. теплових мереж.

За період підготовки до нового навчального року в усіх дошкільних навчальних закладах області проведено поточні та капітальні ремонти.

Протягом літнього періоду 2017 року в 60 ДНЗ були проведені капітальні ремонти, обладнано спортивні майданчики в 14 ДНЗ, утеплено стіни у 22 ДНЗ ремонт покрівель та утеплення дахів – 28 ДНЗ.

Оновлено обладнання харчоблоків у 135 ДНЗ. Придбано м’який інвентар у 221 ДНЗ, спортивне обладнання - у 116 ДНЗ, технологічне обладнання на харчоблоки – у 135 ДНЗ, тощо.

За кошти уряду Японії за програмою «Кусаноне» в м. Ямполі відремонтовано приміщення двох дошкільних закладів на суму 54,6 тис. дол. США.

 

Пріоритет 4. Підвищення якості та ефективності високоспеціалізованої і високотехнологічної медичної допомоги (ІІІ рівень).

 

Медична допомога населенню області надається мережею лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я районного та обласного підпорядкування.

Стаціонарну допомогу населенню надають 50 лікарняних закладів, у тому числі обласна лікарня ім. М. І. Пирогова, обласна дитяча клінічна лікарня, 6 міських лікарень, міська лікарня швидкої допомоги, обласний клінічний госпіталь ветеранів війни, 9 спеціалізованих лікарень, 3 лікарні інтенсивного лікування, 5 лікарень планового лікування, 19 центральних районних лікарень, 2 пологових будинки, 2 психіатричні лікарні. А також 7 диспансерів.

Станом на 01.01.2018р. амбулаторно-поліклінічну допомогу населенню області надають 41 заклад первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), до складу яких входять 329 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 818 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП), 35 поліклінік у складі лікарняних закладів, 7 диспансерів, 8 стоматологічних поліклінік.

На виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на рівні об’єднаних територіальних громад в області створено 12 нових закладів первинної медико-санітарної допомоги:

  1. Центр первинної медико-санітарної допомоги Джулинської сільської ради Бершадського району Вінницької області;
  2. Чернятинська головна амбулаторія загальної практики сімейної медицини Северинівської сільської ради;
  3. Дашівська   амбулаторія загальної практики сімейної медицини;
  4. Центр первинної медико-санітарної допомоги Іллінецької міської ради;
  5. Калинівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги;
  6. Росошанська АЗПСМ Росошанської сільської ради Липовецького району;
  7. Немирівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги;
  8. Центр первинної медико-санітарної допомоги Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області;
  9. Гніванський центр первинної медико-санітарної допомоги (Тиврівський район);
  10. Вапнярський медичний центр первинної медико-санітарної допомоги (Томашпільський район);
  11. Томашпільський селищний центр первинної медико-санітарної допомоги;
  12. Жданівський Центр первинної медико-санітарної допомоги (Хмільницький район).

Крім того, в області функціонує 8 санаторіїв, 2 будинки дитини, 5 інших закладів.

Потужність ліжкового фонду області на 01.01.2018 року складає 10 463 ліжка. Рівень забезпеченості населення області ліжками цілодобових стаціонарів загалом по області становить 66,1 на 10 тисяч населення. За 2017 рік скорочено 120 ліжок цілодобового перебування.

За рахунок приведення мережі закладів охорони здоров’я до діючих нормативів, зменшилась кількість понаднормованих стаціонарних ліжок, що дозволило більш раціонально використовувати бюджетні кошти, та спрямувати їх на покращення забезпечення населення медикаментами, а лікувально-профілактичні заклади області медичним обладнанням, м’яким інвентарем, та забезпечити використання енергозберігаючих технологій.

За 2017 рік  проліковано 340,8 тис. пацієнтів, що на 1,1% менше, ніж у 2016 році. Середній термін госпіталізації в стаціонари залишається стабільним - 10,1 днів проти 10,3 днів у 2016 році.  Показник лікарняної летальності в цілому по області за цей період, як і у 2016 році, склав 1,0. В структурі госпіталізованої патології дорослого населення переважають хвороби системи кровообігу (23,8%), органів дихання (8,1%) і травлення (9,5%).

У розвитку демографічної ситуації регіону зберігаються сталі тенденціі: зареєстровано зменшення народжуваності з 9,6‰ до 8,9‰  та зменшення загальної смертності 15,4‰  до 15,2‰.

Відбулось збільшення смертності дітей 1 – го року життя з 6,6 до 7,0 на 1000 народжених живими. Перинатальна смертність за 2017 рік склала 9,8‰ проти 8,7‰ у 2016 році.

Одним із критеріїв стану здоров’я населення є його загальна та первинна захворюваність. Оцінюючи в цілому динаміку захворюваності за 2017 рік, необхідно відмітити, що  загальна захворюваність зменшилась за рахунок загальної захворюваності як дорослого так і дитячого населення, первинна захворюваність на рівні минулорічного періоду. Загальна захворюваність населення  зменшилась на 3,3% (з 20156,9 до 19637,3 на 10 тис. населення).

Показник первинної захворюваності населення у 2017 році  на рівні 2016 року і становить 6447,7 на 10 тис. населення .

Структура захворюваності упродовж останніх років залишається стабільною.

За рахунок усіх джерел фінансування у 2017 році виконано будівельних робіт в закладах первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги на суму 251,5 млн. грн., у тому числі:

- на первинному рівні надання медичної допомоги відремонтовано 73 амбулаторії та 87 фельдшерських пунктів на суму 11,4 млн. грн.

- на вторинному рівні надання медичної допомоги виконано ремонтних робіт на суму 105,4 млн. грн.

Завершені роботи:

- реконструкція приміщення педіатричного відділення, капітальний ремонт асфальтобетонного покриття території Барської центральної районної лікарні -2,4 млн. грн.;

- реконструкція будівлі інфекційного відділення, капітальний ремонт харчоблоку, дитячого відділення, поліклініки, реконструкція лікарняного ліфта Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування – 4,1 млн. грн.;

- капітальний ремонт денного стаціонару та отоларингологічного відділення Вінницької центральної районної клінічної лікарні – 2,5 млн. грн.;

- капітальний ремонт рентгенологічного, неврологічного відділень та шкірно-венерологічного кабінету Гайсинської центральної районної лікарні  – 0,4 млн. грн.;

- капітальний ремонт гінекологічного відділення із перепрофілюванням у відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги  та капітальний ремонт благоустрою території Жмеринської центральної районної лікарні – 1,0 млн. грн.;

- капітальний ремонт куточка реабіталіційного затишку для людей з обмеженими можливостями та учасників АТО, що перебувають на стаціонарному лікуванні в Калинівській центральній районній лікарні – 1,35 млн. грн.; 

- капітальний ремонт по заміні віконних блоків хірургічно-адміністративного корпусу, ремонт ліфтів та капітальний ремонт систем каналізації та водопостачання будівлі хірургічно-адміністративного корпусу, а також капітальний ремонт полового відділення Козятинської центральної районної лікарні – 2,0 млн. грн.;

- капітальний ремонт кабінету функціональної діагностики та  першого поверху поліклініки Ладижинського територіального медичного об'єднання, вартість виконаних робіт – 1,0 млн. грн.;

- капітальний неврологічного відділення та ремонт твердого покриття на території Літинської центральної районної лікарні – 1,32 млн.;

- капітальний ремонт системи опалення хірургічного відділення Липовецької центральної районної лікарні  – 0,1 млн.;

- реконструкція харчоблоку Могілів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування, вартість виконаних робіт – 1,3 млн. грн.;

- капітальний ремонт терапевтичного, хірургічного відділень та рентгенкабінету, капітальний ремонт покрівлі лікувального корпусу та   капітальний ремонт  системи водопостачання приміщень та каналізаційної системи Оратівської центральної районної лікарні – 1,0 млн. грн.;

- реконструкція даху лікувального корпусу та ліфту Тиврівської центральної районної лікарні, вартість виконаних робіт – 0,9 млн. грн.;

- реконструкція реанімаційного відділення Тростянецької центральної районної лікарні – 0,9 млн. грн.;

- реконструкція огорожі та проведення благоустрою території  Тульчинської центральної районної лікарні – 1,0 млн. грн.;

- капітальний ремонт частини внутрішнього водогону та будівництво пандусу і влаштування під’їзної площадки Чернівецької лікарні планового лікування та вартість виконаних робіт  – 0,4 млн. грн.;

- капітальний ремонт дитячого відділення Чечельницької лікарні планового лікування, вартість виконаних робіт – 0,1 млн. грн.;

- капітальний ремонт дитячого відділення Ямпільської центральної районної лікарні – 1,4 млн. грн.;

Лікувальні заклади м. Вінниці:

- капітальний ремонт приміщень та даху інфекційного відділення корпусу №1 та капітальний ремонт пральні міської клінічної лікарні №1 по вул. Хмельницьке шосе,96 в м. Вінниці – 23,68 млн. грн.;

- реконструкція приміщень першого поверху та капітальний ремонт покрівлі пологового будинку по вул. Маяковського,  138  в м. Вінниці – 6,17 млн. грн.;

- реконструкція (модернізація) лікарняного ліфта полового будинку №2 по вул. Коцюбинського, 50 в м. Вінниці – 0,2 млн. грн.;

- капітальний ремонт теплової мережі із заміною стояків в міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги  по вул. Київській, 68 – 1,0 млн. грн.;

- капітальний ремонт приміщень відділення патології новороджених та реконструкція будівлі пологового будинку (термомодернізація) Вінницької міської лікарні «Центр матері та дитини» - 3,0 млн. грн.;

- реконструкція приміщень відділення анестезіології та інтенсивної терапії в головному корпусі міської клінічної лікарні №1, вул. Хмельницьке шосе,  96 – 6,8 млн. грн.

В закладах третинного рівня надання медичної допомоги  виконано ремонтних робіт на суму 134,7  млн. грн.,  у тому числі завершено ремонтні роботи:

- реконструкція легеневого відділення № 2 та капітальний ремонт легеневого відділень № 1 та №3, капітальний ремонт гуртожитку обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» – 8,78 млн. грн.;

- реконструкція гінекологічного відділення та реконструкції з прибудовою частини приміщень будівлі радіологічного відділення, капітальний ремонт сходової клітини обласного онкологічного диспансеру  – 0,8 млн. грн.;

- капітальний ремонт відділення інтенсивної терапії та інших приміщень обласного клінічного госпіталю ветеранів війни, вартість виконаних робіт – 1,3 млн. грн.;

- капітальний ремонт кабінетів поліклініки, капітальний ремонт корпусу В з улаштуванням захисних конструкцій на балконах, капітальний ремонт операційної, капітальний ремонт приміщень першого поверху неонатального центру зі створення операційного блоку для новороджених, реконструкція відділення анестезіології та інтенсивної терапії, реконструкція вентиляції операційного блоку, капітальний ремонт благоустрою території  обласної клінічної дитячої лікарні – 10,7 млн. грн.;

- реконструкція, реставрація міжобласного центру судово-психіатричної експертизи та капітальний ремонт електричних мереж в підвальних приміщеннях обласної психоневрологічної лікарні  ім. акад. О.І. Ющенка -  3,2 млн. грн.;

- капітальний ремонт адміністративно-господарського корпусу та ремонт системи водопостачання з заміною водонапірної башти  спеціалізованого санаторію для дорослих «Северинівка»  – 1,1 млн. грн.

- капітальний ремонт будівлі Могилів-Подільського дитячого легеневого тубсанаторію – 0,4 млн. грн.;

- капітальний ремонт спально-лікувального корпусу №2, реконструкції господарської будівлі та капітальний ремонт благоустрою території Тульчинського обласного будинку дитини – 0,8 млн. грн.;

- капітальний ремонт будівлі та тепломережі  Тульчинського дитячого ортопедичного санаторію – 0,3 млн. грн.

- капітальний ремонт  по утепленню фасадів корпусів "А" і "Б" та капітальний ремонт огорожі та благоустрою території Вінницького обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки  -  1,47 млн. грн.; 

- капітальний ремонт приміщень 1-го поверху та покрівлі лікувально-спального корпусу, адміністративного корпусу та ізолятору обласного дитячого кардіоревматологічному санаторію - 2,8 млн. грн.;

- капітальний ремонт приміщень  Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, вартість виконаних робіт – 1,0 млн. грн.;

капітальний ремонт фасадів та покрівлі корпусів № 1, 7, 14, 17 та реконструкція системи водовідведення на території обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова – 12,1 млн. грн.;

- реконструкція ванного відділення лікувального корпусу відновного лікування дітей Липовецької обласної лікарні відновного лікування – 0,5 млн. грн.

- реконструкція складу комунального закладу "База спеціального медичного постачання" в м. Хмільник – 1,38 млн. грн.

Завершено будівництво першої черги хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова.

 

Пріоритет 5. Зниження смертності хворих області від серцево-судинної патології шляхом реалізації субпроекту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією»

 

Одним із пріоритетних напрямків діяльності галузі охорони здоров’я є реалізація субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

В рамках запровадження будівництва Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології укладено договір з іспанською інжиніринговою консалтинговою компанією EPTISA на супровід будівельно-монтажних робіт на суму 681 тис. дол. США. Продовжується процедура міжнародних конкурсних торгів ( ІСВ) на закупівлю будівельно-монтажних робіт , включаючи технологічне обладнання , на будівництво кардіоцентру ( відкриття конкурсних пропозицій заплановане на 19.01.2018року).

Загалом, Центром здійснено 1394 коронарографії, з яких 44,8% невідкладних (ургентних), операцій стентувань – 837, з яких 57,6% невідкладних (ургентних).

Згідно рейтингу Асоціації кардіохірургів України, за результатами діяльності, Центр у 2017 році зайняв перше рейтингове місце серед аналогічних центрів України по кількості операцій стентувань коронарних судин .

 

Пріоритет 6. Організація повноцінної системи допомоги паліативним пацієнтам та покрокове упорядкування діяльності стаціонарного сектору у Вінницькій області

 

Надання паліативної допомоги у стаціонарі дорослим забезпечує відділення паліативної допомоги на 30 ліжок в міській клінічній лікарні №3 м. Вінниця та відділення паліативної допомоги на 10 ліжок на базі лікарні у с. Уланів, Хмільницького р-ну. До спеціалізованої медичної допомоги відносяться 4 ліжка паліативної допомоги на базі Вінницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом та Козятинська обласна туберкульозна лікарня, на 30 ліжок, яка функціонує, як заклад для паліативного лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз.

З травня 2016 року функціонує виїзна бригада паліативної допомоги дитячому населенню Вінницької області на базі обласної дитячої клінічної лікарні.

Також, на базі обласної дитячої клінічної лікарні функціонує «Гаряча лінія» для населення з питань паліативної допомоги дітям та виїзна бригада паліативної допомоги дитячому населенню Вінницької області. Мета – наближення паліативної допомоги дитячому населенню області, організація та надання консультацій з питань паліативної допомоги родині, організація виїздів спеціалістів за місцем проживання паліативного хворого.

 

Пріоритет 7. Гарантований соціальний захист та пенсійне забезпечення населення області, в тому числі тимчасово розселених громадян-вимушених переселенців з Донецької і Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя.

 

В зв’язку з продовженням окупації Донецької та Луганської областей та анексії Криму відслідковується тенденція до збільшення внутрішньо переміщених осіб у Вінницькій області.

В порівнянні з 2015 роком кількість переселених громадян збільшилась вдвічі: 2015 – 5031 сім’я (9086 осіб), 2016 – 7755 сімей (12328 осіб), 2017 – 7897 сімей (12168 осіб).

З метою підтримки громадян, які перемістилися, їм щомісячно виплачується адресна допомога на проживання, в т.ч на оплату житлово-комунальних послуг у 2015 – 53025 сім’я отримала грошову допомог з державного бюджету на загальну суму 54,7 млн грн., 2016 – 51719 сімей – 49 млн грн., 2017 – 43122 сім’ї – 48 млн грн.

Переселені громадяни мешкають в приватних будинках 27 районів та 6 міст обласного значення, в тому числі: 3 сім’ї (14 осіб) - в м. Вінниця, вул. Р.Скалецького,33, 42 сім’ї (133 особи) - в гуртожитку с. Нова Гребля, Калинівського району, 10 сімей (16 осіб) - в с. Заболотне, Крижопільського району,8 сімей (11 осіб) - в готелі для тимчасового перебування спортсменів на час змагань м. Жмеринка (вул. Училищна, 9).

 

Пріоритет 8. Соціальна підтримка та пенсійне забезпечення військовослужбовців, які брали участь в АТО на Сході країни, сімей військовослужбовців, що загинули під час проведення АТО на Сході України, а також сімей героїв Небесної Сотні з Вінниччини.

 

Рішенням 7 сесії Вінницької обласної Ради 7 скликання від 30.06.2016 року №123 затверджено «Обласну комплексну цільову програму підтримки учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції на 2016-2018 роки».

В зв’язку з продовженням антитерористичної операції в східних областях України в області спостерігається збільшення чисельності осіб, які беруть/брали участь в АТО.

В порівнянні з 2015 роком, кількість учасників бойових дій збільшилася вдвічі. Аналогічна ситуація відслідковується й по інших категорія осіб.

2015 - «Учасників бойових дій» - 6132 осіб, «Інвалід війни» - 32 особи, «Учасник війни» - 8 особи, 136 - загиблих.

2016 - «Учасників бойових дій» - 11179 осіб, «Інвалід війни» - 227особи, «Учасник війни» - 12особи, 170 - загиблих.

2017 - «Учасників бойових дій» - 13996 осіб, «Інвалід війни» - 372 особи, «Учасник війни» - 22 особи, 212 - загиблих.

Особливу увагу заслуговуютьсім’ї загиблих (померлих) демобілізованих військовослужбовців.

За підтримки обласного бюджету сім’ям загиблих (померлих) надається одноразова матеріальна допомога.

2014 – 62 сім’ї – на загальну суму 1 млн 860 тис грн. (по 30 тис. грн. на сім’ю).

2015 – 74 сім’ї – на загальну суму 2 млн 220 тис грн.( по30 тис. грн. на сім’ю).

2016 - 36 сім’ї - на загальну суму 1млн. 80 тис. грн. ( по30 тис. грн на сім’ю).

2017 - 16 сім’ям на загальну суму 960 тис. грн. ( по 60 тис. грн на сім’ю)

Також таку матеріальну підтримку отримують особи, які отримали поранення (травму, контузію або каліцтво) під час проходження АТО в східних областях України.

2014 – 145 осіб на загальну суму 1 млн 450 тис. ( по 10 тис. грн на особу).

2015 – 309 – 3 млн 090 тис грн. ( по 10 тис. грн на особу).

2016 – 129 – 1 млн 290 тис грн( по 10 тис. грн на особу).

2017 - 41 -  820 тис. грн. ( по 20 тис. грн на особу).

З метою соціальної підтримки учасників АТО та членів їх сімей обласною владою було підтримано рішення щодо здійснення за рахунок фінансової підтримки обласного бюджету компенсаційної виплати студентам-учасникам антитерористичної операції та їх дітям за навчання на контрактній формі навчання денного відділення вищих навчальних закладів Вінницької області І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації, незалежно від форми власності закладу.

У 2016 році таку компенсаційну виплату отримали 170 осіб на загальну суму 687 945,91 грн, у 2017 - 252 студенти на загальну суму 2 125 929 грн..

Найбільш актуальним питанням серед вказаної категорії осіб є забезпечення житлом сімей учасників АТО. Так, за рахунок субвенції з державного бюджету в області придбали квартири ті, учасники АТО, які стояли на квартирному обліку. Це, загалом, 79 сімей.

2015 – 32 сім’ї загиблих та поранених  військовослужбовці на загальну суму 17 млн грн. (27 – сім’ї загиблих, 2 – інваліди І-ІІ групи, 3 – інваліди, які втрати функціональні можливості нижніх кінцівок)

2016 - 28 сімей на загальну суму 15 млн 577 тис 823 грн (18 – члени сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, 7 - інваліди І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, 3 – інваліди, які втрати функціональні можливості нижніх кінцівок).

2017 – 20 сімей на загальну суму 14 млн 141 тис 698 грн. (10 сімей загиблих , 10 – інваліди).

За рахунок коштів державного бюджету для учасників антитерористичної операції проводиться психологічна реабілітація, соціальної та професійної адаптація.

З метою професійної адаптації учасників АТО укладено договори на професійне навчання 382 особами у 2017 році та 224 – у 2016на навчання за професіями - водій автотранспортних засобів категорій С, D, E, оператор комп’ютерного набору, майстер масажу, оператор котельні, тестувальник програмного забезпечення та підвищення кваліфікації на курсах іноземної мови.

Курс психологічної реабілітації у 2016 – пройшли 494 учасників антитерористичної операції, у 2017 – 56 осіб.

Зменшення кількості охоплених учасників АТО пов’язаний з тим, що Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО не були укладені договори про надання послуг, а також не було розроблено порядок проведення психологічної реабілітації. Варто врахувати і той факт, що самі учасники бойових дій у переважній більшості не мають бажання проходити таку реабілітацію. Що потребує зміни у підході до надання послуг з психологічної реабілітації як на державному, так і на місцевому рівнях.

У зв’язку з відсутністю можливостей охопити якісними послугами з психологічної реабілітації учасників АТО (а це в більшій мірі – відсутність бажання самих учасників АТО проходити психологічну реабілітацію самостійно без підтримки дружин, дітей) впроваджено інноваційні проекти у співпраці з громадськими організаціями, спрямовані на соціальну адаптацію та психологічної допомоги учасникам АТОта членам їх сімей, в т.ч. членам сімей загиблих (померлих).

Серед низки таких проектів на увагу заслуговують такі:

  • Оздоровлення та відпочинок вдів загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції з дітьми молодшого шкільного віку (20 осіб) за рахунок коштів обласного бюджету у клінічному санаторії «Авангард» м.Немирів
  • Літній наметовий табір сімейного розвитку для учасників АТО та їх сімей (80 осіб), який проводився вдруге та набув популярності серед вказаних осіб.
  • Подорож «У гості до Святого Миколая» (120 осіб).
  • Відпочинок у Чехії та Польщі (Чехія – 34, Польща – 20), що стало можливим завдяки безпосередній підтримці голови ОДА В.Коровія та домовленостям з керівниками Ліберецького краю та Маршалека воєводства Свєнтокшистського Республіки Польща.
  • Відвідування Аквапарку «Сьомий океан».

З метою проведення сімейного дозвілля для учасників АТО та членів їх сімей Департаментом у поточному році ініційовано та проведено більше 300 сучасних розважальних та розвиваючих заходів, в яких взяли участь майже 5 тисяч осіб, з яких понад 3,5 тисячі це діти.

Кількість охоплених осіб: 2016 – 3,2 (1,1 – діти), 2017 – 5 тисяч осіб (3,5 – діти).

 

Пріоритет 9. Забезпечення земельними ділянками військово-службовців, які беруть учать у антитерористичній операції на Сході України.

 

Відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» облдержадміністрацією проводиться системна робота щодо забезпечення учасників антитерористичної операції земельними ділянками, придатними для будівництва чи/або ведення сільського господарства.

Станом на 01.01.2018 до Головного управління звернулося 12554 учасників антитерористичної операції з клопотанням про отримання земельних ділянок. З них, 10675 громадян вже отримали накази про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну орієнтовну площу 14497,97 га для ведення садівництва, ведення особистого селянського господарства.

Разом з тим, 6743 учасникам антитерористичної операції Головним управлінням підготовлено та видано накази про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу їх у власність на загальну площу 9253,5432 га на території області для вищезазначених потреб.

Головним управлінням видано накази про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність 127 членам родин загиблих під час військових дій на загальну орієнтовну площу 180,85 га. Затверджено документації із землеустрою та передано у власність земельні ділянки 78 вищезазначеним громадянам загальною площею 180,85 га на території Вінницької області.

 

Пріоритет 10. Подолання дитячої безпритульності і бездоглядності, запобігання сирітству, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей, покращення якості життя дітей соціально вразливих груп.

 

Станом на 01.01.2018 року в області проживає 2447 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служб у справах дітей, з них 2265 дитини перебуває в сімейних формах виховання, що складає 92,56% від загальної кількості дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Протягом поточного року 361 дитина вищезгаданої категорії влаштовані в родини, а саме: 54 дитини були усиновлені, 237 влаштовано під  опіку, 70 влаштовано на виховання в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Станом на 01.01.2018 року в інтернатних закладах перебуває 5,1% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На території області проживає 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які внутрішньо переміщені із зони АТО та тимчасово окупованої території та виховуються в сімейних формах виховання, з них 12 дітей - в сім’ях опікунів (піклувальників).

В області функціонує 4 прийомні сім’ї з числа внутрішньо переміщених осіб в с. Слобода-Дашковецька Вінницького району (1 - прийомна дитина та 1- рідна); в м.Хмільник (1 - прийомна дитина, 1- з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, 4 - рідних); в м. Погребище (3 -прийомних дітей, 1- під опікою, 3 - рідних); в смт. Шпиків Тульчинському районі (1 прийомна дитина), які перебувають під соціальним супроводом районних та міського центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

В області здійснюється постійний контроль за дотриманням прав 83 дітей, батьки яких загинули внаслідок проведення антитерористичної операції в східних областях України.

За оперативними даними протягом 2017 року, 322 дитини набули статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, з них 268 -влаштовані в сім’ї громадян України, що складає 83,22 %.

Однією з форм соціальної адаптації дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, є їх соціально-психологічної реабілітація у Вінницькому та Жмеринському обласних центрах соціально-психологічної реабілітації дітей.

Протягом 2017 року у вищезазначених закладах перебувало 145 вихованців. На функціонування даних центрів з державного бюджету використано 7115681 грн, спонсорської допомоги отримано 160401 грн.

Продовжується координаційна робота щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2017 року 18 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 5 осіб з їх числа отримали житло на праві власності та користування. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету придбано 11 житлових об’єктів соціального житла та 1 будинок для функціонування дитячого будинку сімейного типу.

 

Пріоритет 11. Покращення якості соціального забезпечення осіб з інвалідністю.

 

В системі соціального захисту населення Вінницької області функціонує 9 будинків-інтернатів розрахованих на проживання 2041 підопічних.

Станом на 01.01.2018 року в інтернатних закладах фактично проживало 1789 підопічних та вихованців, що становить 87% наповненості.

Станом на 01.01.2017 року проживало 1817 підопічних та вихованців, що становить 89 % наповненості.

В усіх дитячих будинках-інтернатах створені молодіжні відділення для проживання осіб з інвалідністю віком від 18 до 35 років. Однак, станом на 01.01.2018 року в них проживають і підопічні старші 35-річного віку. Так, в Стрижавському та Ладижинському дитячих будинках-інтернатах таких проживають по 8 підопічних зазначеної категорії. 

Всього у 2017 році до дитячих будинків-інтернатів поселено 3 особи, до Стрижавського дитячого будинку-інтернату - 2 особи, а до Ладижинського - 1 особа., у 2016 році всього поселено 5 осіб, до Стрижавського дитячого будинку-інтернату - 2 особи, а до Ладижинського - 3 особи.

 Всього до будинків-інтернатів геріатричного профілю області за 2017 рік поселено 101 підопічних, а за 2016 рік 115 підопічних.

До психоневрологічних інтернатів системи соціального захисту населення у звітному році поселено 71 підопічного, а у попередньому 90 підопічних.

В області залишається черга на поселення до психоневрологічних інтернатів. Станом на 01.01.2018 року на черзі на поселення залишається 27 осіб, в т.ч. 3 жінки та 24 чоловіка.

В рамках реформування системи надання соціальних послуг та з метою оптимізації мережі інтернатних закладів області нами було ініційовано припинення діяльності Вороновицького психоневрологічного інтернату шляхом приєднання до комунальної установи «Вінницький будинок-інтернат геріатричного профілю».

Також Вінницький будинок-інтернат перейменовано в Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. В закладі упродовж року проведено низку заходів, спрямованих на покращення існуючих та запровадження нових послуг, також відкрито платне відділення тимчасового проживання на 30 ліжко-місць, послугами якого вже користуються 7 осіб

У 2017 році проведено реорганізацію комунальної установи «Вінницький обласний центр реінтеграції бездомних громадян» шляхом перетворення у комунальний заклад “Обласний комплексний центр надання соціальних послуг”.

Створення такого закладу спрямовано на охоплення послугами декілька категорій осіб, що перебувають в складних життєвих обставинах, а саме: постраждалих від насильства в сім’ї та жертв торгівлі людьми, внутрішньо переміщених осіб та інших.

За рахунок коштів обласного бюджету зроблено поточний ремонт другого поверху закладу, встановлено новий модуль котельні.

За рахунок грантових коштів Управління Верховного комісара з питань біженців ООН закуплено обладнання у вигляді меблів, побутової техніки, кухонного інвентарю, бойлерів, душових кабін, посуду тощо.

Центр «Обрій» розрахований на 70 осіб. Крім того працюють філії центру в Томашпільському  районі: в  селі Гнаткові - на 30 осіб, в смт. Вапнярка -  на 20 осіб.  В 2017 році загальна потужність закладу складала 120 місць. Кількість отримувачів послуг в  2017 році - 169 осіб,  кількість  відвідувань  - 17672, а в 2016 році кількість отримувачів послуг-168, кількість відвідувань  - 15565.

В 2017 році було надано послуг: індивідуальних – 137388, групових – 53213 та проведено групових заходів – 9512. В 2016 році було надано послуг: індивідуальних – 92842, групових – 27813 та проведено групових заходів – 4664.

У 2017 році Департамент посилив роботу щодо влаштування змістовного дозвілля підопічних у підвідомчих закладах.

Вперше проведено 5 обласних заходів для людей з інвалідністю та людей поважного віку. Ці заходи були організовані безпосередньо Департаментом соціальної та молодіжної політики.

Вперше організовано поїздку підопічних Вінницького та Тиврівського будинків-інтернату до дендрологічного  парку «Софіївка» м. Умань, проведено низку арт-терапевтичних майстерень, психологічний тренінгів, навчань роботи з комп’ютером.

Вперше у Вінницькій області Міжнародний день людей похилого віку відзначили масовим заходом «Ніколи старіти» на базі Тиврівського будинку-інтернату, участь у якому взяли всі районні та міські територіальні центри з обслуговування громадян.

З метою привернення уваги  як суспільства, так і фахівців до життя старших людей спільно з громадською організацією «Інститут розвитку Брацлавщини» проведено фотовиставку «Літні МЕМО 90+», героїнями якої є 90-літні бабусі, які проживають у Вінницькому обласному пансіонаті.

Задля активізації роботи у цьому напрямку нами розроблено комплекс заходів, які окремим блоком включено до обласної комплексної програми соціального захисту населення рішенням сесії обласної ради в грудні 2017 року.

Департаментом спільно з громадською організацією виграно грантовий проект фінського благодійного фонду «ABILIS», метою якого було створення рівних можливостей для навчання водінню осіб з інвалідністю шляхом установки комплекту ручного управління автомобіля та забезпечення безкоштовного навчання в одній з автошкіл міста для 15 осіб з порушенням опорно-рухового апарату, які проживають в межах  області.

Для цього було переобладнано навчальний автомобіль Mazda на ручне керування та 10 осіб з інвалідністю змогли оволодіти навичками водінню у Вінницькому обласному автоучкомбінаті.

Вперше у 2017 році директори інтернатних закладів області переймали досвід у своїх колег з Польщі та мали можливість побачили на власні очі результати роботи пов’язані з написанням проектів та залучення позабюджетних коштів.

У 2017 році відкрито 5 нових відділень:

- відділення денного перебування відкрито у Бершадському районі;

- відділення денного перебування відкрито у м. Козятин;

- відділення організації адресної та натуральної допомоги у м. Козятин;

- медико-соціальне відділення для постійного та тимчасового проживання та медичного обслуговування с. Самгородок, Козятинський район;

- медико-соціальне відділення для тимчасового проживання та медичного обслуговування с. Махнівка, Козятинський район.

Крім того, стали доступнішими інноваційні послуги.

Так, у 2017 році 1390 громадян старшого віку стали слухачами факультетів Університету третього віку, який відкрито у 10 територіальних центрах (у 2016 році їх було 6).

У 18 територіальних центах діють мультидисциплінарні бригади, які надали необхідні соціальні послуги 2554 людям, в тому числі тим, хто проживає у віддалених населених пунктах (2016 - було лише 8).

У 2017 році платні соціальні послуги отримали 1057 осіб, які надані в 6 районах та 3 містах обласного значення (2016 - 686 осіб).

Вперше в області у цьому році запроваджено механізм замовлення соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Проведено конкурс соціального замовлення послуг консультування для сімей, що виховують дітей з інвалідністю, переможцем якого визначено обласну ГО «Відкриті серця».

Більше 1,5 тисячі послуг отримали діти з інвалідністю, які раніше не були охоплені соціальними послугами.

 

Пріоритет 12. Сприяння повній, продуктивній зайнятості населення.

 

У 2017 році державна політика зайнятості у Вінницькій області здійснювалась відповідно до Програми зайнятості населення Вінницької області на період до 2017 року і була спрямована на створення необхідних економічних, організаційно-правових та соціальних умов для забезпечення продуктивної зайнятості населення регіону, раціонального використання її трудового потенціалу, залучення незайнятої частини громадян працездатного віку, у тому числі громадян з обмеженими можливостями, до економічно активної діяльності.

За даними, які надійшли від роботодавців до служби зайнятості, протягом січня - грудня  2017 року попереджені про вивільнення 3,9 тис працівників (у 2,4 рази менше ніж у відповідному періоді 2016 року).Обсяги вимушеної неповної зайнятості на підприємствах мають тенденцію до зниження. За сприяння обласної служби зайнятості працевлаштовано 7634 безробітних, як  безробітних з числа громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Рівень працевлаштування цієї категорії безробітних становить 33,5% що на 1,1% більше, ніж за відповідний період минулого року

 

Пріоритет 13. Реалізація програм будівництва житла в області.

 

Що стосується державних програм доступного житла, в тому числі здешевлення вартості іпотечного кредитування, реалізація яких була розпочата у попередніх роках, то у зв'язку із внесенням змін до Державного бюджету України, видатки для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, були скорочені, що залишило можливість для здійснення виплат по частковій компенсації громадянам, які уклали кредитні договори з банками-учасниками Програми в попередні роки.

На даний час держава забезпечує виконання свої фінансових зобов'язань щодо сплати 13% отриманих іпотечних кредитів. З початку поточного року компенсовано 4,2 млн.грн..

В області розроблена Комплексна регіональна програма пільгового довготермінового кредитування громадян, які потребують поліпшення житлових умов у Вінницькій області на 2018-2022 роки, затверджена рішенням 24 сесії обласної Ради 7 скликання від 28.09.2017 року №465. Програма спрямована на:

- створення сприятливих умов для розвитку будівельної галузі області;

- допомогу у вирішення житлової проблеми громадянам, потребуючим поліпшення житлових умов;

- формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва і придбання житла громадянами, які потребують поліпшення житлових умов.

 

Пріоритет 14. Створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування патріота і громадянина.

 

В області проживає майже 425 тис. осіб віком від 14 до 35 років, що становить 26,6% від загальної кількості жителів області.

Державна молодіжна політика визначена одним із основних пріоритетів державної політики та базується на необхідності повноцінного розвитку та самореалізації молоді, що є однією із суспільних цінностей.

Налагоджено ефективну взаємодію з молодіжними громадськими організаціями Вінниччини, які активно залучаються облдержадміністрацією до підготовки та проведення різноманітних програм, акцій, заходів, навчальних семінарів тощо.

З метою розширення можливостей розвитку потенціалу молоді як значної частини людського ресурсу Вінниччини в межах реалізації обласної цільової соціальної програми “Молодь Вінниччини” Департаментом проводяться різнопланові заходи, спрямовані на заохочення молоді області до активної участі у громадському житті.

Усі такі заходи, яких було минулого року більше 60, є унікальними, оскільки згуртовують обдарованих, талановитих, активних молодих людей, які мають нові цікаві креативні ідеї розвитку свого регіону, країни та дають можливість втілити їх у життя.

Вже третій рік поспіль за підтримки голови ОДА В.Коровія з нагоди Дня Молоді проводиться щорічний обласний молодіжний табір-форум, який в цьому році мав назву «Вінниччина молодіжна – ініціюй та дій!» та відбувся у форматі політичної гри.

Ідеями кожної партії стали пріоритети регіональної молодіжної політики, які знайшли свою підтримку в очільника області, в тому числі, фінансову, на їх реалізацію.

Хочу зазначити, що впродовж двох кварталів після форуму, вдалось реалізувати 2 з 5 ідей, запропонованих учасниками форуму, над реалізацією решти працюватимемо вже цього року.

Пріоритетними напрямками діяльності Департаменту є налагодження комунікацій між молоддю районів і міст області.

Головним здобутком діяльності звітного року є відновлення мережі молодих лідерів в області, з якими відбуватиметься постійна системна робота в рамках інформаційно-профілактичної акції “Відповідальність починається з мене”.

Започаткувала роботу Студентська Рада Вінниччини - консультативно-дорадчий орган при облдержадміністрації, що об’єднав студентське самоврядування регіону, відбувся форум студентського самоврядування.

З метою підвищення рівня мобільності молоді, напрацюванні горизонтальних контактів між молодими лідерами, залучення в область нових ідей та інноваційних підходів, здійснюється активна робота в напрямку направлення молоді для участі у всеукраїнських та міжнародних заходах.

Вперше за три роки делегація з 15 молодих лідерів регіону взяла участь  у програмі “Свєнтокшисько-Вінницька академія молодих лідерів”.

В результаті напрацьовані партнерські контакти між молоддю, заплановано участь в спільних заходах, що навіть виходять за межі офіційної співпраці між областю та воєводством.

Важлива увага надається також розвитку неформальної освіти, як сучасному та важливому методу роботи з молоддю.

30% проведених впродовж року заходів, відбувались в формі неформальних освітніх заходів, таких як тренінги, семінари, вишколи.

Тому, ключовим напрямом діяльності молодіжної політики області є процес становлення та запуску обласного молодіжного центру по вул. Театральна, 15.

Після залучення волонтерів, вивезення 5 вантажівок сміття, навіть в недобудованому вигляді молодіжний центр запрацював та в ньому було проведено кілька молодіжних заходів.

Важливим здобутком є перемога із зайнятим другим місцем у конкурсі Бюджеті громадських ініціатив м. Вінниці, що дозволить у цьому році залучити майже мільйон гривень на реалізацію заходів Центру.

В той же час упродовж року спільно з Департаментом будівництва, містобудування та архітектури облдержадміністрації велась робота над розробкою проектно-кошторисної документації.

Підготовлений проект на Державний фонд регіонального розвитку. Розроблений та поданий до Мінрегіонбуду проект щодо розвитку мережі мобільних молодіжних центрів, фінансування якого заплановане за кошти Європейського союзу.

Створення Молодіжного центру, візуалізацію якого показано на слайдах, стане стратегічним надбанням для молодіжної політики області. Адже наявність спеціалізованої установи дасть змогу збільшити ресурсну базу, підняти рівень проведення заходів та стати майданчиком для втілення молодіжних ідей.

Вперше цього року розпочалась реалізація програми національно-патріотичного виховання.

Утворена та діє Координаційна рада з питань НПВ під головування заступника голови-директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка.

З метою формування ціннісних орієнтирів та утвердження національно-патріотичної свідомості дітей та молоді проведено більше 30 обласних та всеукраїнських заходів.

 

Пріоритет 15. Забезпечення міжнародного молодіжного співробітництва

 

У 2017 році облдержадміністрацією були підтримані заходи: форум “Модель ПАРЄ”, табір з волонтерами EVS “ImagemappinginStina” на суму 25 тис. грн. В третьому кварталі започаткована міжнародна освітньо-культурна акція “IT курс BEST”, однією з тем якої є налагодження культурного, наукового та молодіжного співробітництва між студентською молоддю Європи.

Тема інтеграції України до Європейської спільноти була однією з ключових на обласному таборі-форумі “Вінниччина молодіжна – ініціюй та дій”, участь в якому взяло 172 представники з Вінницької області.

З метою підвищення рівня мобільності молоді, напрацюванні горизонтальних контактів між молодими лідерами, залучення в область нових ідей та інноваційних підходів, здійснюється активна робота в напрямку направлення молоді для участі у всеукраїнських та міжнародних заходах.

Вперше за три роки делегація з 15 молодих лідерів регіону взяла участь  у програмі “Свєнтокшисько-Вінницька академія молодих лідерів”.

В результаті напрацьовані партнерські контакти між молоддю, заплановано участь в спільних заходах, що навіть виходять за межі офіційної співпраці між областю та воєводством.

 

Пріоритет 16. Реалізація заходів з розвитку фізичної культури та спорту.

 

В області забезпечено розвиток 98 видів спорту (32 – літніх олімпійських, 2 – зимових олімпійських, 64 неолімпійських видів спорту) та 14 видів спорту інвалідів, що дало можливість до занять видами спорту залучити 24106 осіб, що на 23 особи більше у порівнянні з 2016 роком. Літніми олімпійськими видами спорту займалися 19862 особи (+77), зимовими олімпійськими видами спорту – 113 осіб (-67), неолімпійськими – 3864 спортсмена (-7), видами спорту інвалідів – 267 спортсменів (+20).

Всіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи було охоплено 331779 осіб (що на 62,1 тис. осіб більше ніж у 2016 році) від загальної кількості наявного населення Вінниччини. В області цей показний більший середнього в державі (до спортивної роботи залучено 24106 мешканців області). Збільшення кількості осіб залучених до занять ФКтаС відбулось у навчальних закладах усіх типів і форм власності, крім ВНЗ, а також осіб, що залучені до фізкультурно-оздоровчої роботи на підприємствах, в установах і організаціях та за місцем проживання населення. Зменшення кількості осіб у позашкільних навчальних закладах та ВНЗ.

За дорученням Мінмолодьспорту, при координації управління, федераціями з видів спорту у Вінниці та області проводилися чемпіонати України: з боксу, зі стрільби кульової, веслування на б/к, бадмінтону, веслувального слалому, боротьби греко-римської, баскетболу, волейболу, хокею на траві, спортивної акробатики, шахів та інших видів спорту (понад 40 змагань всеукраїнського і міжнародного рівнів).

Здійснено організацію та проведення в м. Вінниця міжнародних змагань зі спортивної акробатики «Зірки над Бугом» та чемпіонату Європи з хокею на траві, які проведені на високому організаційному рівні. Вінницькі хокеїсти виграли чемпіонат Європи серед клубних команд, а акробати здобули низку нагород різного ґатунку.

Проведено щорічне оцінювання фізичної підготовленості населення Вінниччини. До тестування було допущено та пройшли оцінювання 131331 особа. У заході  взяли участь 63% учнів навчальних закладів, 56,2% здобувачів вищої освіти від їх кількості, які навчаються у цих закладах. 18710 громадян різного віку взяли участь у тестуванні.

В області збережено та забезпечено розвиток мережі спортивних споруд. Всього на Вінниччині станом на 01.01.2018 року функціонувало 4259 спортивних споруд (в тому числі: 37 стадіонів з трибунами на 1500 місць для глядачів, 554 майданчики з тренажерним обладнанням, 453 футбольних полів, 694 спортивних залів, 585 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 163 стрілецьких тири, 62 майданчики з синтетичним покриттям та інші.

У 2017 році за рахунок різних джерел фінансування збудовано 30 спортивних об’єктів, в тому числі 14 різнопрофільних спортивних майданчиків в м. Вінниця, 6 в Гайсинському районі (2 – зі штучним покриттям, 4 – з тренажерним обладнанням), 2 в Бершадському районі (стадіон та майданчик в с.Шляхова), 2 в Оратівському районі (майданчик з синтетичним покриттям в Оратівській ДЮСШ та майданчик з тренажерним обладнанням в місцевій ЗОШ), 2 в Могилів-Подільському (с. Немія - майданчик зі штучним покриттям та с.Сугаки), по одному в у Вінницькому (с. Сосонка – майданчик зі штучним покриттям), Крижопільському (с.Голубече - майданчик зі штучним покриттям), Чечельницькому (Ольгопіль - майданчик зі штучним покриттям), Погребищенському (Погребище - майданчик зі штучним покриттям), Ямпільський район (Ямпіль - майданчик зі штучним покриттям), в Ладижин (майданчик зі штучним покриттям). 

Обладнано нове приміщення для занять ушу в ДЮСШ «Десна», що розташована в Стрижавці Вінницького району, здійснено реконструкцію спортивного майданчика в м.Хмільник.

У Вінницькій області упродовж 2017 року на розвиток спортивної бази з Державного фонду регіонального розвитку було виділено кошти на будівництво та реконструкцію 5 спортивних об’єктів, в тому числі на:

1) продовження реконструкції спортивно-оздоровчого закладу «Юність» м. Жмеринка, яку розпочато у 2016 році, 1,5 млн. грн.роботи завершені, роботи були проведені вінницькою фірмою ПП «ТУР», кошти використані в повному об’ємі, готуються відповідні звіти про їх використання;

2) реконструкцію незавершеного будівництва «Районного спортивного комплексу в м. Козятин – 3 млн. грн., тендер проводився тричі, вже визначено переможця, яким стало ТОВ «БК ПЕГАС», проводяться відповідні роботи з реконструкції спортивного об’єкта; перераховано аванс в розмірі 1154,7 тис. грн.;

3) будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям в м. Погребище – 1 млн. грн. будівництво майданчика завершене, кошти використані у повному об’ємі, фінансування здійснювалось поетапно, тому тендер не проводився;

4) будівництво спортивного комплексу в с. Іванів Калинівського району – на спортивний об’єкт було виділено 1 млн. грн., використано 791.0 тис. грн., залишок використовуватиметься в поточному році;

5) реконструкцію спортивного комплексу в м. Могилів-Подільський – 1,5 млн. грн., кошти використані повністю, готується звітна документація. Роботи проводило ТОВ «Лабораторія будівельного консалтингу» з м. Вінниця.

За рахунок бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» профінансовано будівництво 7 об’єктів по Вінницькій області: 6 майданчиків зі штучним покриттям 42х22мм.(Бершадь; м. Могилів-Подільський; с. Городківка Крижопольського району; м. Іллінці; смт Оратів; с. Студена Піщанського району) і сучасне футбольне поле 100х64м у м. Вінниці (ПДЮ).

Упродовж звітного періоду забезпечено функціонування 58 спортивних шкіл (54 ДЮСШ та 4 СДЮСШОР). Спортом в дитячо-юнацьких спортивних школах займалися 19623 юних спортсменів (+32). З загальної кількості спортивних шкіл мають категорію: вищу – 5, першу – 8, другу – 16, без категорії 29.

Навчально-тренувальний процес забезпечували 764 тренерів – викладачів (на 13 тренерів більше ніж у 2016 році), 420 з яких штатні (+10 у порівнянні з 2016 роком.

В ДЮСШ області олімпійськими видами спорту займалися 17842 (+43), неолімпійськими видами спорту – 1645 (-5 у порівнянні з 2016 роком). У спортивних школах функціонували 226 відділень з видів спорту, в тому числі з олімпійських 197 (+2) та 29 з неолімпійських. Найбільш масовими видами спорту, якими займалися діти та молодь є: футбол – займалися 5476  учнів; волейбол – 2941 (+205 учнів); легка атлетика – 1494 (+77 осіб) учнів та бокс – 1243 (+10) юних спортсменів.

Дитячо-юнацькі спортивні школи організовували навчально-тренувальний процес на 113 власних спортивних спорудах (+21 проти 2016 року).

Упродовж 2017 року дитячо-юнацькі спортивні школи профінансовані у розмірі 103373,3 тис. грн., що на 27,5% більше ніж у 2016 році. Від загальної суми фінансування спортивних шкіл, з обласного бюджету надходження склали – 29,4%, районних бюджетів – 33,9%, бюджетів міст – 35,2%, інших джерел – 1.5%.

Коштами обласного бюджету для обласних шкіл придбано обладнання та інвентар на загальну суму 3654,7 тис. грн., в тому числі сучасний катер, двигуни та човни (на суму 723,2 тис. грн.) для організації навчально-тренувального процесу та проведення змагань для обласної СДЮСШОР; приціл оптичний, частини і приладдя для велосипедів, весла до байдарки і каное, веслувальний тренажер, спортивний пістолет та гвинтівку, кульки пневматичні (на суму 1368,6 тис. грн.) для ВШВСМ; дві цифрові електронні установки, електронний тренажер гвинтівку та патрони для стрільби кульової КЗ ВО ДЮСШ стрільби; спортивна форма, кубки, медалі (281,7 тис. грн.) управлінню ФКтаС ОДА та інше.

Спортсменами області на міжнародних змаганнях здобуто 97 медалей різного ґатунку (44 золотих; 24-срібних; 29-бронзових) та 536 медалей на всеукраїнських змаганнях (192 - золотих, 167 – срібних, 177 - бронзових), підготовлено 245 - кандидатів у майстри спорту, 78 - майстрів спорту України та 3 майстри спорту України міжнародного класу (Ірина Буй – лижні перегони,  Оксана Дяченко - армспорт,  Олександр Ремішевський – риболовний спорт) та 1 Заслужений майстер спорту України.

Упродовж звітного періоду в області проведено 425 обласних фінальних змагань та навчально-тренувальних зборів, в яких взяли участь понад 17 тис. осіб; здійснено 317 відряджень спортсменів на змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів (всеукраїнські – 247 та міжнародні – 70).

До складу національної збірної команди України на 2017 рік з літніх олімпійських видів спорту зараховано 189 вінничан, в тому числі: основного складу – 62, кандидатів – 56, резерву – 71 особа. З неолімпійських видів спорту  – 294 спортсмени, в тому числі 101 – основного складу, 117 – кандидатів, 76 - резервного. Кількість членів національної збірної команди держави від Вінницької області з року в рік є стабільним, що є підтвердженням якісної роботи провідних тренерів області.

Здійснювалась виплата 12 щомісячних стипендій обласної державної адміністрації і обласної Ради провідним спортсменам області розміром від 1500 до 4000 грн., а  також 15 стипендій  ветеранам фізичної культури і спорту.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 26 вересня 2017 року №674 грошову винагороду надано переможниці Всесвітніх ігор 2017 року Світлані Тросюк в розмірі 100,0 тис. грн. та її тренеру Важі Даіаурі в розмірі 20,0 тис. грн.; двічі бронзовому призеру Дефлімпійських ігор Антону Слушному – 30,0 тис. грн. та бронзовому призеру Аліму Брижаку – 20,0 тис. грн. і їх тренеру Миколі Костенку розміром в 10,0 тис. грн.

Загальна сума виплат склала 729,0 тис. грн.

В 2017 році в галузі фізичної культури і спорту використані кошти в сумі 209281,2 тис. грн., в тому числі: з державного бюджету 28961,1 тис. грн, що на 15997,9 тис. грн. більше ніж у 2016 році, з обласного бюджету – 62504,8  - на 17499,7 тис. грн. більше, з міських, районних та сільських  бюджетів 109664,1 тис. грн. – на 26015,7 тис. грн. більше показника 2016 року. З бюджетів ОТГ – використано - 4366,4 тис. грн., з позабюджетних надходжень в галузь залучено 3784,8 тис. грн.

В цілому фінансування галузі фізичної культури і спорту з усіх джерел у 2017 році у порівнянні з 2016 роком збільшено на 67664,5 або на 32,4%. 

На розвиток пріоритетних ОВС та НВС у 2017 році були використані кошти в сумі понад 6 млн. грн., що на 15% більше, ніж у 2016 році.

За підсумками державного рейтингу 2017 року серед територіальних фізкультурно-спортивних організацій 2-ї групи областей України область посіла II місце з олімпійських і II місце з неолімпійських видів спорту.

З олімпійських видів спорту спортсмени Вінниччини серед усіх регіонів держави посіли 9 місце.

 

В області в 2017 році здійснювали свою діяльність три центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»: Вінницький обласний, Ладижинський міський та Дашівський селищний.

У минулому році Вінницьким обласним центром організовано та проведено 92 заходи, в яких взяли участь 91,45 тис. осіб. З ініціативи Всеукраїнського центру «Спорт для всіх» щорічно проводиться  місячник благоустрою площинних спортивних майданчиків та споруд «Спорт для всіх – спільна турбота». У минулому році в обласному етапі місячника взяли участь 68,8 тис. осіб, на облаштування майданчиків використано 171,0 тис. грн.  бюджетних коштів та залучено 201,72 тис. грн. позабюджетних коштів.

До занять фізичною культурою і спортом в навчальних закладах області упродовж звітного періоду було залучено 268507 осіб, що на 53093, або 19,8% більше ніж у 2016 році. В тому числі в ЗНЗ на 27% більше, в ПТУ на 1.3%, в ДНЗ на 34%; у ВНЗ цей показник дещо знизився - на 3,7%.

Обласною організацією ФСТ «Колос» АПК України серед сільського населення було проведено 10 комплексних заходів, де у фінальних змагання прийняло участь 3444 учасники. З числа учасників: 1294 особи – це діти, 396 – студенти, 394 – ветерани спорту. Загальна кількість спортсменів, що прийняли участь у зональних та фінальних змаганнях – 5523 особа.

За звітний період Вінницькою обласною організацією ФСТ “Україна” була проведена певна робота по виконанню вимог Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року « Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» та Закону України «Про фізичну культуру та спорт». Товариством проведено 9 галузевих та міжгалузевих обласних змагань, в яких взяли участь понад 1,0 тис. працюючих та членів їх сімей. Збірні команди організації брали участь у Всеукраїнських змаганнях серед трудящих.

Обласною організацією ФСТ «Спартак» було проведено 19 галузевих спартакіад, в яких взяли участь 1873 особи. Кращими трудовими колективами, щодо впровадження фізкультурно-оздоровчої роботи є: Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління; ВД УДПЗ «Укрпошта»; Погребищанський ДЕД  (облавтодор). В цих колективах працюють спортивні секції з футболу, волейболу, настільного тенісу, армреслінгу, гирьового спорту.

Зазначаємо ефективну роботу ОО ФСТ «Динамо» України, яка є однією з лідерів в державі з організації фізкультурно-спортивної роботи серед працівників правоохоронних органів.

Систематично проводились прес-конференції для засобів масової інформації з приводу участі спортсменів області в змаганнях різного рівня, відновлено випуск газети «Спортивна Вінниччина».

 

Пріоритет 17. Збереження культурної спадщини та сприяння розвитку культури і мистецтва.

 

У 2017 році діяльність галузі забезпечували 6,8 тис. працівників, з яких 2,5 тис. у сільській місцевості. Діяльність закладів культури і мистецтв обласного підпорядкування забезпечує 1183 працівника. В закладах культури об’єднаних територіальних громад працює 254 працівника.

Уточнений план асигнувань галузі культури області станом на 01.01.2018 року складає 554,8 млн. грн., в порівнянні з 2016 роком він збільшився на 38%.

Уточнений план асигнувань обласних закладів складає 123,9 млн. грн. В порівнянні з 2016 роком він збільшився на 22,4%, або на 27,7 млн. грн.

Середня заробітна плата одного працюючого в галузі культури складає 4904 гривні, що на 47,3% більше відповідного періоду минулого року. Слід зазначити, що в 2017 році відсоток підвищення заробітної плати відносно індексу інфляції зріс на 29,3%.

Станом на 01.01.2018 року культурно-мистецькими та навчальними закладами області освоєно бюджетних асигнувань на суму 544 млн. грн. бюджетних коштів, що становить 98% від запланованої річної суми асигнувань.

В 2017 році від надання платних послуг населенню, оренди приміщень та інших позабюджетних надходжень отримано 20,5 млн. грн., що на 12,7% більше 2016 року.

Закладами культури і мистецтв обласного підпорядкування надано платних послуг на 10,1 млн. грн., що на 11% більше 2016 року.

Всього по області надано платних послуг на 30,6 млн. грн.

Залучено на розвиток закладів культури понад 3,3 млн. грн. спонсорської допомоги.

За рахунок коштів обласного і місцевих бюджетів проведено капітальні і поточні ремонти на 531 об’єкті закладів культури області на загальну суму 88,7 млн. грн.

Найбільше використано коштів на проведення ремонтних робіт у закладах культури Гайсинського (11,4 млн. грн.), Калинівського (7,1 млн. грн.), Липовецького (6,3 млн. грн.), Тростянецького (5,7 млн. грн.), Хмільницького (4,5 млн. грн.), Вінницького (3,8 млн. грн.) районах.

За рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів здійснено капітальні ремонти в будинках культури сіл Росоша (1,8 млн. грн.) Липовецького, Летківка (500,0 тис. грн.) Тростянецького, Яворівка (321,0 тис. грн.) Піщанського районів.

Варто відзначити позитивні тенденції щодо залучення позабюджетних надходжень в Бершадському, Могилів-Подільському, Мурованокуриловецькому, Немирівському, Піщанському, Погребищенському, Чечельницькому, Ямпільському районах, де за рахунок грантових програм та спонсорських коштів виконано ремонтні роботи на 108 об’єктах культури у сільській місцевості на загальну суму понад 19,8 млн. грн.

Проведено значну роботу з впровадження енергозберігаючих технологій, а саме: встановлено металопластикові вікна в 119 закладах, автономне опалення - 21, здійснено утеплення фасадів та дахів у 38 установах культури.

На проведення ремонтних робіт у закладах культури обласного підпорядкування використано 14,1 млн. грн. за рахунок коштів обласного бюджету.

Завершено будівництво та здано в експлуатацію електрокотельню Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського, вартість проекту складає 6,3 млн. грн.

Здійснено роботи з ремонту фасаду Вінницької ОУНБ ім.К.А.Тімірязєва та вхідних сходів бібліотеки, на що використано 1,4 млн. грн.

Завершено роботи з монтажу системи кондиціонування та вентиляції театру ім. М. Садовського, на що використано 4,5 млн. грн. за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та ремонтні роботи гримерок театру (200,0 тис. грн.). Окрім цього, завершено роботи з капітального ремонту спортзалу та книгосховища Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича.

За рахунок бюджету розвитку використано 660,6 тис. грн. на поточний ремонт фасаду східного корпусу Палацу Потоцького. Здійснено роботи з реконструкції входу основного корпусу Тульчинського училища, на що використано 220,0 тис. грн. з обласного бюджету. Продовжуються роботи з встановлення віконних конструкцій та вхідних дверей першого поверху  Вінницької обласної філармонії.

Активізувалась робота із написання грантів працівниками закладів культури. Найбільше в Крижопільському, Ямпільському, Бершадському, Іллінецькому, Вінницькому районах. За рахунок Державного фонду регіонального розвитку та обласного конкурсу розвитку територіальних громад заклади культури і мистецтв області отримали допомогу на оновлення матеріально-технічного ресурсу та ремонт закладів культури кошти в сумі 15,5 млн. грн.

Спостерігається позитивна динаміка щодо оновлення матеріально-технічного оснащення установ галузі. На придбання музичних інструментів, звуко-підсилюючої апаратури, сценічних костюмів, аудіовізуальної та оргтехніки використано 28,6 млн. грн., що на 10% більше в порівнянні з 2016 роком.

В 2017 році реалізовано 180 конкурсних та фестивальних програм, а саме: 10 міжнародних (в т. ч. 7 в районах області), 14 всеукраїнських (в т. ч. 10 в районах області та м. Вінниці), 27 обласних ((в т. ч. 10 в районах області), 6 регіональних, 147 районних та міських. Кількість відвідувачів вищезазначених заходів становить понад 700 тисяч жителів та гостей області, до участі  залучено понад 2,2 тисячі кращих творчих колективів та близько 5000 окремих виконавців.

У червні 2017 року відбувся Міжнародний фестиваль OPERAFEST-TULCHYN. В рамках фестивалю було проведено Перший всеукраїнський практичний Форум «Культура та креативні індустрії – як спеціалізація розумної стратегії розвитку малої території» за участю Міністра культури України Євгена Нищука. За підрахунками фестиваль відвідало понад 15 тисяч глядачів. Під час фестивалю свої програми представили хорові колективи та три симфонічні оркестри з Києва, Львова та Вінниці. Впродовж двох днів виступили понад 300 артистів із України, Італії, Німеччини, Польщі та Чехії, маестро-диригенти з Німеччини, США, Польщі.

Варто відзначити одну із важливих подій у мистецькому житті Вінниччини – це створення симфонічного оркестру філармонії та презентація його в рамках ХV Міжнародного фестивалю ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк.

В рамках відзначення 140-річчя з дня народження нашого земляка, видатного українського композитора, хорового диригента та громадського діяча  М. Д. Леонтовича в області проведено низку заходів, серед яких:

  • встановлено погруддя композитора біля Вінницького училища культури і мистецтв ім. М.Д.Леонтовича в селі Білоусівка Тульчинського району встановлено погруддя М.Леонтовича;
  • рішенням сесії 7 скликання Вінницької обласної Ради присвоєно ім’я М. Леонтовича Вінницькій обласній філармонії;
  • проведено науково-практичну конференцію «Микола Леонтович: музична легенда Поділля» в музеї М.Леонтовича (с. Марківка Теплицького району);
  • започатковано Всеукраїнську премію імені М.Д. Леонтовича в номінаціях «професійний композитор» та «професійний хоровий колектив»;
  • започатковано Всеукраїнський фестиваль хорового мистецтва імені М.Д.Леонтовича, де вперше встановлено рекорд України в категорії «Масові заходи». У фестивалі взяли участь 40 аматорських і професійних хорових колективів (1500 учасників), якими виконано 100 творів М.Д. Леонтовича та масове виконання всесвітньовідомого «Щедрику» під час флеш-мобу.

З метою заохочення митців до творчого пошуку та підтримки творчих колективів здійснюється виплата персональних та творчих стипендій ОДА та обласної Ради в галузі культури і мистецтв 17 митцям Вінниччини, 5 кращим студентам вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації та 18 письменникам у сумі 228,0 тис. грн.. Здійснюється виплата премій лауреатам Всеукраїнських премій імені М.Д. Леонтовича, М. Коцюбинського та C.Руданського.

Реалізовано низку пам’яткоохоронних заходів.

Виконані протиаварійні роботи на пам’ятках національного значення «Башта та мур» 18 ст. комплексу «Вінницькі Мури» та східному фасаді Палацу Потоцьких 1757 р. в м. Тульчині, в смт. Вороновиця завершено роботи з реставрації фасаду пам’ятки національного значення палацу 18 ст. Грохольських-Можайських, що фінансувався Європейським Союзом.

Проведено ряд ремонтно-реставраційних робіт на 630 пам’ятках архітектури та історії місцевого значення, на що було використано 45 млн. грн. бюджетних коштів (25,2 млн. грн. державного бюджету, 20,9 млн. грн. місцевого бюджету) та 8,6 млн. грн. інших надходжень, що більш ніж в двічі більше 2016 р.

В рамках міжнародного проекту на території Крижопільського та Тростянецького районів працювала міжнародна археологічна експедиція Інституту археології НАН України та Інституту протоісторії Університету ім. Крістіана Альбрехта (м. Кіль, Німеччина). Експедиція провела ряд геофізичних досліджень на різночасових поселеннях трипільської культури. Обстежено більше 200 гектарів давніх поселень. Знайдено кілька сотень стародавніх будинків, великі громадські споруди, горни для обпалу кераміки. Усі об’єкти існували у 4-му тис. до н. е. Виявлено більше 20 нових пам’яток епохи палеоліту, трипільської культури та доби бронзи.

Вдалося попередити знищення та дослідити чотири пам’ятки археології трипільської культури 3-4 тис. до н. е., доби бронзи 2 тис. до н. е., а також унікального могильника та поселення черняхівської культури 3-4 ст. н. е.

 

Пріоритет 18. Розвиток туристичної галузі

 

В області затверджено Програму розвитку туризму у Вінницькій області на 2017 - 2020 роки, необхідність якої обумовлено створенням цілісної ефективної системи підвищення рівня конкурентоспроможності туристичної галузі області на внутрішньому та міжнародному туристичних ринках, забезпеченням якості національного туристичного продукту.

Туристична галузь набуває все більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери у Вінницькій області.

Область має всі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього та зовнішнього туризму: особливості географічного положення та рельєфу, сприятливий клімат, багатство флори і фауни, санаторно-курортне лікування (курорт державного значення Хмільник), історико-культурний та туристично-рекреаційний потенціал, достатні людські ресурси, розвинуту мережу транспортного сполучення, можливість авіасполучення (функціонують авіарейси на Варшаву, Тель-Авів, Анталію та Шарм-Ель-Шейх).

Туристичні послуги у Вінницькій області надаються 68 суб’єктами туристичної діяльності (юридичні особи та фізичні особи-підприємці), що на 7,9% більше, ніж у минулому році.

В області на державному обліку перебуває 4307 пам’яток культурної спадщини: 1739 – археології, 1893 – історії, 526 – містобудування та архітектури, 101 – монументального мистецтва, 47 – садово-паркового мистецтва, 1 – ландшафтна.

Актуальним питанням для Вінниччини є розвиток сільського зеленого туризму. В області забезпечено діяльність 30 садиб, що пропонують комфортне проживання, сімейний відпочинок, народну традиційну кухню, екологічно чисті продукти харчування, цікаве дозвілля.

 

Пріоритет 19. Сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книго- розповсюдження.

 

За звітний період надано фінансову підтримку редакційно-видавничиим групам:

  • «Реабілітовані історією» - 550,9 тис.грн.
  • «Книга Пам’яті України» - 321,5 тис.грн.

- «Звід пам’яток історії та культури Вінницької області» - 410,0 тис.грн.

Пошуково-видавничим агентством «Книга Пам’яті України» у 2017 році видано «Книгу Пам’яті України» Дзвони пам’яті Чорнобиля», робочою групою тому Зводу пам’яток історії та культури Вінницької області проведено збір матеріалів та підготовка до друку книги «Пам’ятки історії та культури Вінницької області. Райони».

У 2017 році за рахунок коштів обласного бюджету видано 22 твори  місцевих авторів загальним накладом 8,7 тис. примірників на суму 588,8 тис. грн. Зокрема,  краєзнавчої, історичної, дитячої, художньої, публіцистичної та іншої літератури, альбомів художніх робіт митців Вінниччини. Розміщення замовлень на друк книг проводилось за результатами процедур державних закупівель. Відповідно до Положення про видання творів місцевих авторів 35,0 відсотків загального накладу книг, виданих за рахунок коштів обласного бюджету, передається в бібліотеки області, 35 відсотків – у шкільні бібліотеки, 10 відсотків використовується для проведення конференцій, ділових зустрічей, відзначення загальнодержавних свят, ювілейних і пам`ятних дат, обслуговування делегацій, репрезентації області в Україні та за кордоном, вручення переможцям змагань, конкурсів та олімпіад. Протягом року проведено 34 презентації книг місцевих авторів виданих коштом обласного бюджету. Презентації проведено в громадах, учбових закладах, бібліотеках, а також під час літературних вечорів, відзначення ювілейних дат письменників, мистецьких виставок

У поточному році за рахунок коштів обласного бюджету видано 8 книг серії «Моя Вінниччина» на суму 184,4 тис. грн.. Редакцією журналу «Вінницький край» спільно з авторами проведено презентації книг в населених пунктах та районних центрах. Організовано перший щорічний фестиваль подільських громад «Відродимо село – розквітне Україна», під час якого проведено презентацію 13  книг серії «Моя Вінниччина», виданих у 2017 та попередні роки.

Надано фінансову підтримку Вінницькій обласній організації «Редакція комунального друкованого засобу масової інформації – журналу «Вінницький край» на суму  850,0 тис. грн.  що дало можливість забезпечити якісний та вчасний випуск обласного літературно-мистецького журналу. Крім того, редакцією журналу готуються до друку книги серій «Бібліотечка журналу «Вінницький край», «Історичні постаті Поділля», «Моя Вінниччина», а також  засновано літературну премію ім. Михайла Стельмаха. З метою активізації молодіжного творчого життя в області, виявлення і виховання нових талантів серед учнівської молоді журналом спільно з родиною учасників АТО Сергія та Світлани Бурбело в 2016 році засновано літературну премію імені Олександри Бурбело

 

Ціль 3. ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ ОБЛАСТІ

 

Пріоритет 1. Розвиток промислового комплексу області з метою насичення ринку конкурентоспроможними промисловими товарами.

 

За 2017 рік спостерігається стабільна ситуація в роботі промислового комплексу області.

Так, виробництво промислової продукції збільшилось на 8,1% проти 2016 року.

За індексом промислового виробництва серед регіонів України Вінницька область посідає 6 місце.

Сектор промисловості надав робочі місця для 55,6 тисяч працівників, середня заробітна плата яких становить станом на 01.01.2018 року 6950 грн

У переробній промисловості спостерігається зростання промислового виробництва на 6,2% (за рахунок збільшення обсягів у виробництві продукції фармацевтичної галузі – на 29,4%, у машинобудуванні на 28,7%, , у виробництві продукції металообробки – на 15,7%, у виготовленні виробів деревообробної та поліграфічної галузей – на 10,3%, у легкій промисловості – на 6,8%, у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 3,3%,).

Збільшились обсяги постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря у зрівнянні з січнем-груднем 2016 року на 19,3%.

У добувній промисловості і розробленні кар’єрів порівняно з 2016 роком обсяги промислового виробництва зменшились на 20,7%.

Добувними підприємствами області у 2017 році реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 1314,8 млн. грн., що становить 2% від середньообласного рівня.

На підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв індекс промислової продукції  в 2017 році  до відповідного періоду попереднього року становив 103,3%.

Питома вага галузі в обсязі реалізованої продукції області за 2017 рік склала 64,3%, реалізовано продукції на суму 43,1 млрд. грн.

На підприємствах легкої промисловості, питома вага якої в загальнообласному показнику реалізації продукції за 2017 рік складає 0,5%, обсяги виробництва продукції перевищили рівень 2016 року на 6,8%.

За 2017 рік реалізовано продукції на суму 308,9 млн. грн..

На підприємствах з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності (питома вага 3,5%) обсяги виробництва за 2017 рік перевищили рівень відповідного періоду 32016 року на 10,3%. Підприємствами деревообробної та поліграфічної промисловості за 2017 рік реалізовано продукції на 2,4 млрд. грн.

У виробництві хімічних речовин і хімічної продукції (питома вага 2,8%) обсяги продукції у 2017 році не досягли показників відповідного періоду минулого року на 11,7%.

За 2017 рік реалізовано продукції на суму 1,9 млрд. грн.

На підприємствах з виробництва основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів (питома вага 0,9%) відбулось зростання обсягів виробництва у 2017 році проти 2016 на 29,4%.

Підприємствами галузі за 2017 рік реалізовано продукції на суму 628,1 млн. грн.

На підприємствах з виробництва продукції для будівельної галузі у 2017 році обсяги виробництва в порівнянні з 2016 роком знижено на 3,3%. Основною причиною є зменшення замовлень.

Підприємствами галузі за 2017 рік реалізовано продукції на суму 1,5 млрд. грн..

Обсяги продукції металообробних підприємств у 2017 році проти 2016 року перевищено на 15,7%.

Питома вага галузі в обсязі реалізованої продукції області за 2017 рік склала 2,1%, реалізовано продукції на суму 1,4 млрд. грн.

На машинобудівних підприємствах за 2017 рік обсяги виробництва продукції зросли на 28,7%.

Питома вага галузі складає 2,4%. Підприємствами реалізовано продукції на суму 1,6 млрд. грн.

На підприємствах з постачання електроенергії, газу пари та кондиційованого повітря обсяги виробництва у 2017 році перевищено на 19,3%.

Питома вага галузі складає 18,2%, обсяг реалізованої продукції у 2017 році становить 12,2 млрд. грн.

У 2017 році підприємствами області реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на суму 67,03 млрд. грн.

 

У 2017 році в промисловому секторі економіки реалізовано 26 інвестиційних проектів загальною вартістю понад 2,29 млрд. грн. та створено 1215 нових робочих місць, з них по галузях:

  • харчова та переробна – 15 проектів на суму 540 млн. грн., 275 робочих місць;
  • альтернативна енергетика – 5 проектів на суму 1,57 млн. грн., 20 робочих місць;
  • машинобудування – 2 проекти, на суму 150 млн. грн., 770 робочих місць;
  • добувна галузь - 1 проект на суму 2 млн. грн., 100 робочих місць;
  • інші – 3 проекти на суму 30 млн. грн., 50 робочих місць;

 

Серед найбільших реалізованих проектів слід виділити:

  • введення в дію І черги спільного проекту ДП «Електричні Системи» у співпраці з компанією DELPHI з виробництва автомобільних джгутів для європейських заводів на базі ДП «45 Експериментальний механічний завод» (вже офіційно працевлаштовано 300 осіб, загальна вартість проекту складає 10 млн. євро),
  • будівництво сонячних електростанцій на землях Копайгородської сільської ради Барського району ТОВ «Енергосопор Про» потужністю 6,05 МВт (вартість проекту 305 млн. грн.),
  • будівництво цеху з виробництва біоетанолу ТОВ «Корпорація СКІФ-96» в м. Гайсин (вартість проекту 210 млн. грн., створено 70 нових робочих місць),
  • завершення реконструкції виробничих потужностей ДП «Тростянецький спиртовий завод» під виробництво біоетанолу та його похідних (вартість проекту 50 млн. грн., створено 100 нових робочих місць),
  • відновлення ТОВ «УКРГІДРО 2009» гідроелектростанції в с.Уладівка (вартість проекту 9 млн. грн., створено 10 нових робочих місць),
  • розширення виробничих потужностей ПАТ «Плазма – Тек» смт. Рудниця Піщанського району (вартість проектів 30 млн. грн., створено 45 нових робочих місць).

 

Пріоритет 2. Підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу шляхом ефективного використання природних та людських ресурсів, впровадження новітніх та енергоощадних технологій у виробництво, переробку та інфраструктуру зберігання продукції.

 

В 2017 році вироблено продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010р.) на суму 20,5 млрд. грн., що на 4,0% менше 2016 року. В тому числі в сільськогосподарських підприємствах вироблено продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010р.) на суму 12,9 млрд. грн., що на 6,5% менше 2016 року, в господарствах населення – 7,6 млрд. грн., або на 0,6% більше 2016 року.

В регіоні вироблено 8,3% обсягу валової продукції сільського господарства України.

Аграрний сектор області за підсумками 2017 року займає лідируючі позиції в сільському господарстві: за обсягами виробництва валової продукції, за обсягами виробництва валової продукції на одну особу, за обсягами виробництва зернових культур, цукрових буряків, картоплі, плодово-ягідних культур, м’яса (реалізація), молока, за чисельністю поголів’я ВРХ, в т.ч. корів, та птиці.

По всіх категоріях господарств вироблено продукції рослинництва в постійних цінах 2010р.) на суму 13,6 млн. грн., що на 5,9% менше в порівнянні з 2016 роком, в тому числі в  сільськогосподарських підприємствах – на сусу 8,7 млрд. грн., що на 9,1% менше.  На формування урожайності більшості сільськогосподарських культур значною мірою вплинула посуха в пікові періоди вегетації. Середня урожайність озимої пшениці в порівнянні з 2016 роком знизилась на 6,6 ц/га, кукурудзи на зерно – на 13,2 ц/га, соняшнику – на 1,5 ц/га, сої – на 2,8 ц/га. Заморозки в період цвітіння плодових культур спричинили зменшення урожайності на 15,0 ц/га. В цілому по всіх категоріях господарств вироблено зернових культур (в заліковій вазі) 4846,5 тис. тонн (87,1% до 2016 року), цукрових буряків – 2792,2 тис. тонн ( 105,8 %), соняшнику - 725,1 тис. тонн ( 88,4%), картоплі – 1884,9 тис. тонн (102,0%), овочі – 483,3 тис. тонн ( 101,1%), плоди – 233,7 тис. тонн (86,7%).

В тваринництві по всіх категоріях господарств вироблено продукції (в постійних цінах 2010р.) на суму 6,9 млрд. грн., що на 0,1% більше 2016 року, в тому числі  в  сільськогосподарських підприємствах - на суму 4,2 млрд. грн., що на 0,4% менше 2016 року, в господарствах населення – на суму 2,9 млрд. грн., або на 1,0% більше 2016 року.

Всього по всіх категоріях господарств вироблено 945,7 млн. штук яєць (на 7,4% більше 2016 року), 440,8 тис. тонн м’яса реалізація ( на 1,5% менше), 851,3 тис. тонн молока (на 0,3% менше). Зменшення виробництва (реалізації) м’яса та молока зумовлене значним зменшенням поголів’я ВРХ (на 8,2% менше 2016 року), в тому числі корів (на 5,7% менше) та свиней (на 23,2% менше) через низькі закупівельні ціни та несприятливу епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней.

В агропромисловому комплексі області успішно проводиться інвестиційна діяльність. За 2017 рік обсяги капітальних інвестицій в сільське господарство склали 4,37 млрд. грн., що на 36,5 % більше 2016 року. Питома вага інвестицій в сільське господарство в загальному обсязі капітальних інвестицій в економіку області складає 39,5 %. Станом на 01.01.2018 року в сільське господарство області залучено 21 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій.

В 2017 році на підприємствах АПК завершено реалізацію 40 інвестиційних проектів на загальну суму 1052,2 млн. грн., створено 228 нових робочих місць. В тому числі в сільському господарстві завершено 26 інвестиційних проектів. З них в галузі тваринництва реконструйовано 6 молочно-товарних ферм на 1930 гол./місць, 2 тваринницьких приміщення для відгодівлі ВРХ на 325 гол./місць, 2 свинокомплекси на 2240 гол./місць. Для розширення інфраструктури зберігання аграрної продукції завершено будівництво 2 елеваторів та проведено реконструкції 3-х зерноскладів загальною потужністю 106,5 тис. тонн, завершено будівництво фруктосховища на 4,5 тис. тонн  та овочесховища на 1,5 тис.тонн. На підприємствах харчової та переробної промисловості завершено 14 інвестиційних проектів з модернізації виробничих процесів та збільшення виробничих потужностей.

В 2017 році сільгоспвиробниками області було придбано 1011 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання на суму 1137 млн. грн., в тому числі 80 зернозбиральних комбайнів та 190 тракторів.

В агропромисловому комплексі Вінницької області активно нарощуються обсяги експортованої продукції. Зовнішньоторговельний оборот продукції АПК за 2017 рік склав 1,04 млрд. дол. США. Підприємствами та організаціями аграрного сектору регіону було експортовано сільськогосподарської продукції та готових продуктів харчування на суму 994,6 млн. дол. США. Частка експорту продукції аграрного сектору у загальному експорті області складає 81,7 %. В структурі експорту продукції АПК експорт жирів та олії тваринного або рослинного походження складає 45,6 %, продуктів рослинного походження – 24,6 %, готових харчових продуктів – 21,4 %,  живих тварин і продуктів тваринного походження – 8,4 %.

В порівнянні з 2016 роком найбільше зріс експорт по наступних  товарних позиціях:  масла вершкового – на 85 %, зерновим культурам – на 27 %, олії соняшникової – на 24 %, м’яса ВРХ – на 24 %, цукру та кондитерським виробам з цукру – на 18 %.

 

Пріоритет 3. Стимулювання розвитку малих і середніх виробників, а також господарств населення до товарного сільськогосподарського виробництва.

 

В області реалізовувались заходи, спрямовані на підтримку сільськогосподарських товаровиробників. В 2017 року з державного бюджету по програмах підтримки 156 сільгоспвиробників отримали 96,7 млн. грн. бюджетної дотації, 35 підприємств АПК отримали здешевлення банківських кредитів на загальну суму 25,1 млн. грн., 74 сільгоспвиробники отримали часткову компенсацію вартості 95 одиниць сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва в сумі 6,9 млн. грн., 5 підприємств отримали компенсацію понесених витрат у садівництві на суму 7,1 млн. грн. Повернена кредиторська заборгованість 2014-2016рр. по програмах «Державна підтримка галузі тваринництва» та «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників в сумі 1,0 млн. грн. та 27,1 млн. грн. відповідно.

В рамках проекту „Аграрні розписки в Україні”, який реалізується  у Вінницькій області, для залучення додаткових товарних та фінансових ресурсів в 2017 році було оформлено 16 фінансових аграрних розписок на суму 16,7 млн. грн. та 4 товарні розписки на 11,2 тис. тонн кукурудзи та 500 тонн пшениці. 

Лізингові компанії «Украгролізинг» та «Облінтерлізинг» передали сільгоспвиробникам області в лізинг 7 одиниць техніки вартістю 2,7 млн. грн.

В області реалізується Програма розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки, відповідно до якої проводиться підтримка особистих селянських, фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання в сільській місцевості. В рамках заходів Програми передбачено щорічне надання пільгових кредитів особистим селянським, фермерським господарствам, сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам та іншим суб’єктам господарювання на селі через комунальну організацію «Обласний фонд сприяння інвестиціям та будівництву».

В 2017 році для розвитку аграрного виробництва надано пільгове кредитування 7 фізичним особам-підприємцям та 2  фермерським господарствам в сумі 1,35 млн. грн. Також відповідно до заходів даної Програми здійснювалось часткове відшкодування з обласного бюджету вартості закуплених доїльних установок або холодильного обладнання для особистих селянських господарств, які утримують 3 і більше голів корів. В 2017 році  на розгляд комісії  подано 541 пакет документів для отримання часткового відшкодування вартості закуплених доїльних установок із сумою відшкодування - 1863,8 тис. грн. Через обмежене фінансування лише 295 фізичних осіб отримали в 2017 році часткове відшкодування витрат за установку індивідуального доїння або холодильну установку, сума якого складає 996,3 тис. грн. Станом на 01.03.2018року часткове відшкодування витрат за установку індивідуального доїння або холодильну установку отримали ще 246 фізичних осіб, сума відшкодування складає 863,7 тис. грн.

З метою стимулювання розвитку товарного виробництва в господарствах населення у районних центрах, місті Вінниці та містах обласного значення організовується проведення ярмаркових заходів з забезпеченням торгових місць для цієї категорії виробників. Всього в 2017 році було проведено 4372 ярмаркові заходи за участю фермерських, особистих селянських господарств та переробних підприємств області по продажу сільськогосподарської продукції  та продовольчих товарів за цінами виробника.

 

Пріоритет 4. Стимулювання створення і підтримка діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших об’єднань виробників.

 

На сьогоднішній день в області нараховується 95 різнопрофільних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, якими в 2017 році надано послуг населенню на суму 16,5 млн. грн.

Завершено реалізацію спільного проекту Європейського Союзу та Програми  розвитку ООН «Місцевий  розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ», в рамках якого створено чотири кооперативи в Барському та Крижопільському районах з придбанням відповідного обладнання для надання послуг членам кооперативів щодо обробітку сільгоспугідь, догляду за багаторічними насадженнями, переробки зерна.

У Томашпільському районі продовжується реалізація проекту «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для задоволення потреб соціальної сфери Томашпільського району», в рамках якого проведено роботу з поліпшення якості 100 га громадських пасовищ на території 4-х сільських рад району, придбано молоковоз ГАЗ 3309 об’ємом 3,5 тонни молока, а також проводяться будівельні роботи зі створення міні-цеху з переробки молока. Для реалізації цього проекту залучені кошти Європейського Союзу в рамках Програми «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», Державного фонду регіонального розвитку, обласного та районного бюджетів.

В області відповідно до Програми розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки з обласного бюджету проводиться підтримка особистих селянських, фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших суб’єктів господарювання в сільській місцевості.

В 2017 році надано пільгових кредитів на суму 1,35 млн. грн., одержувачами яких є 7 фізичних осіб – підприємців та 2 фермерських господарства.

Також відповідно до заходів даної Програми здійснюється часткове відшкодування з обласного бюджету вартості закуплених доїльних установок або холодильного обладнання для особистих селянських господарств, які утримують 3 і більше голів корів. В 2017 році  відшкодування отримало 295 осіб. Сума відшкодування склала 996,3 тис. грн.

 

Пріоритет 5. Стимулювання розвитку сільськогосподарського дорадництва, навчання, поширення інноваційних розробок.

 

З метою стимулювання розвитку сільськогосподарського дорадництва розроблено та затверджено на сесії обласної Ради Програму розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки (далі – Програма), де передбачено заходи і обсяги фінансування розвитку сільськогосподарського дорадництва в області, а саме:

- відшкодування витрат на підготовку дорадників та експертів-дорадників та підвищення їх кваліфікації через Вінницький національний аграрний університет,

- фінансування дорадчих послуг суб’єктам господарювання, що проводять діяльність у сільській місцевості.

На жаль, коштів із обласного бюджету на фінансування даних заходів не було виділено.

На Вінниччині діють дві обласних дорадчі служби, які зареєстровані в Реєстрі сільськогосподарських дорадчих служб, а саме:

- Споживче товариство „Вінницька обласна сільськогосподарська дорадча служба „Агродорада”;.

- Громадська організація «Національний центр сільськогосподарського дорадництва та консалтингу «Досвід».

Також, в області офіційно працює 13 сільськогосподарських дорадників та 13 експерт-дорадників, які зареєстровані у Реєстрі  сільськогосподарських дорадників та експертів – дорадників. На базі Вінницького Національного аграрного університету постійно проводяться навчання (підвищення кваліфікації) сільськогосподарських дорадників та експертів-дорадників.

Для налагодження комунікації між учасниками аграрного ринку, поширення передового досвіду, формування партнерських відносин  в області започатковано роботу Інноваційної платформи «Кращі аграрні практики Вінниччини» та створення на її базі Центру наукового забезпечення агропромислового виробництва Вінницької області. За 2017 рік в рамках Інноваційної платформи було проведено 9 науково-практичних конференцій за участю наукових співробітників НААНУ, 4 тематичних “круглих столів”, 6 форумів,  34 навчально-практичних семінарів та “Днів поля” з питань застосування інтенсивних технологій та впровадження інновацій в сільськогосподарське виробництво.  Створений он-лайн ресурс Інноваційної платформи «Кращі аграрні практики Вінниччини», в наповненні якого приймають участь представники аграрного бізнесу, науки, місцевого самоврядування та громадські організації Вінницької області. Центром наукового забезпечення агропромислового виробництва Вінницької області щодекадно по сезонах польових робіт надаються рекомендації  щодо впливу погодних умов, особливостей виконання польових робіт та інтенсивного ведення сільського господарства.

В області продовжується інформаційно-роз’яснювальна робота щодо впровадження Міжнародної системи безпечності харчових продуктів НАССР  та систем контролю якості продукції ISO на підприємствах харчової та переробної промисловості. Протягом 2017 року у рамках навчання за професійними програмами з питань управління якістю, в обсягах необхідних для розвитку галузей економіки, підвищили кваліфікацію 1058 спеціалістів.

 

Пріоритет 6. Здійснення заходів по ефективному використанню водних ресурсів області.

 

З метою ефективного використання водних об’єктів за 2017 рік підготовлено 143 розпорядження голови облдержадміністрації.

Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької обласної державної адміністрації відповідно до розпорядження голови Вінницької облдержадміністрації від 30.11.2015 р. № 731 «Про організаційні заходи щодо ефективного використання водних об’єктів» за 2017 рік укладено 113 договорів оренди водних об’єктів.

Станом на 31 грудня 2016 року до обласного бюджету надійшло коштів від орендної плати за водні об’єкти (їх частини), що надаються в користування на умовах оренди обласною державною адміністрацією (код 22130000) у сумі 456179 тис. гривень, станом на 31 грудня 2017 року - 685385 тис. гривень відповідно.

Відповідно до результатів проведеної повторної інвентаризації водних об’єктів у Вінницькій області нараховується 5736 водних об’єктів (3767 – за межами та 1969 – в межах), з них перебуває у користуванні на умовах оренди, відповідно до типових договорів оренди водних об’єктів – 307 водних об’єктів (договори укладені в період 2014-2017 років) та на підставі договорів оренди землі – 1269 водних об’єктів, укладених в період з 2003-2012 роки (962 – за межами та 307 – в межах).

 

Пріоритет 7. Впровадження ресурсо- та енергозберігаючих технологій в системі життєзабезпечення населених пунктів.

 

З метою подальшої реалізації політики енергоефективності та енергозбереження та території області, облдержадміністрацією розроблена регіональна програма «Підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у Вінницькій області на 2017-2022 роки» (далі-Програма), яка затверджена рішенням обласної Ради від 24 березня 2017 року №310.

Одним з основних напрямків вищезазначеної програми є переведення котелень бюджетних установ з природного газу на альтернативні види палива.

У 2017 році в районах реалізується 23 проекти із заміщення традиційних видів палива на суму 23,1 млн. грн..

На даний час завершені роботи по 10 об’єктах на загальну суму 16,5 млн. грн., в тому числі: Теплицький район – 5 об’єктів, Калинівський район – 4, Іллінецький район – 1.

В області продовжується робота щодо залучення кредитів на виконання заходів з енергозбереження.

З метою реалізації державної програми та підвищення доступності кредитних коштів, що залучаються населення на енергозберігаючі заходи, продовжено роботу згідно з обласною програмою енергозбереження для жителів області, яка передбачає компенсацію 8% ставки за користування кредитними ресурсами, отриманими в кредитно-фінансових установах на заходи з енергозбереження, що будуть проводитись населенням та ОСББ. Слід зазначити, що на даний час у Вінницькій області функціонує – 772 ОСББ, в тому числі у м. Вінниці – 490.

На 2017 рік згідно Програми з обласного бюджету передбачено фінансування у розмірі 3 млн. грн..

З початку дії Державної Програми з енергозбереження в області видано 10 900 кредитів для фізичних осіб та 20 для ОСББ  на загальну суму 242,0 млн. грн., в тому числі:

- АТ «Ощадбанк України» видано фізичним особам 6798 кредитів на суму 145,5 млн. грн. та 13 кредитів для ОСББ на суму 591,4 тис. грн.;

- ПАТ АБ «Укргазбанк» - відповідно фізичним особам 4082 кредитів (94,8 млн. грн.) і 7 кредитів ОСББ (1,12 млн. грн.).

 

Пріоритет 8. Подальше формування позитивного інвестиційного іміджу області. Популяризація інвестиційного порталу Вінниччини через соціальні мережі та офіційні веб-портали європейських партнерів.

 

З метою активізації економічної співпраці, презентації інвестиційного, економічного, агропромислового та туристичного потенціалу області, а також задля встановлення нових партнерських контактів та налагодженню взаємовигідного співробітництва 8 вересня 2017 року у м. Вінниці проведено V Міжнародний інвестиційний форум «Вінниччина – бізнес в центрі України», який об’єднав майже три сотні учасників в різних країн світу.

В рамках заходу були презентовані: результати щорічної оцінки ділового клімату Вінницької області за 2016 рік, інвестиційний потенціал Вінницької області та м.Вінниця, результати успішної реалізації інвестиційних проектів в регіоні. В ході форуму відбулось урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Громадською організацією «Вінницький Бізнес Клуб» та Міжнародним трейд-клубом в Україні.

Задля розвитку Вінниччини як регіону сталого економічного і підприємницького розвитку та впровадження сприятливого інвестиційного середовища керівництвом області оновлено структуру та дизайн веб-сайту «Інвестиційний портал Вінниччини», який запрацював з серпня 2016 року.

Активізована робота у напрямку пошуку вільних земельних ділянок, непрацюючих виробничих потужностей, що можуть бути запропоновані інвесторам для реалізації перспективних проектів розвитку.

Завдяки цьому сформовано перелік, що складається із 105 ділянок на загальну площу біля 1 тис. га.

 

Пріоритет 9. Здійснення структурних перетворень в сфері торгівлі та послуг, направлених на підвищення якості обслуговування.

 

Роздрібний товарооборот області за 2017 рік становить 21,1 млрд. грн. і збільшився у порівнянних цінах на 11%. За темпами зростання обороту роздрібної торгівлі область посідала 6 місце серед регіонів України.

Частка товарів вітчизняного виробництва в товарообороті продовольчих товарів області становить близько 90,0%.

На внутрішньому ринку області запроваджені заходи із підтримки вітчизняного товаровиробника, які в наступному році є пріоритетними. Зокрема:

- успішно функціонують та розширюються мережеві підприємства торгівлі такі як: ТОВ - НВП «Аргон» (гіпермаркети «Грош», супермаркети «Грош Експрес», «Корона», «К-маркет»), ТОВ «Сільпо - Фуд»(супермаркети «Сільпо»), ДП «Рітейл» (супермаркети «Фуршет»), ТОВ «АТБ-Маркет» (магазини-дискаунтери «АТБ - маркет») та інші;

- активно розвивається мережа фірмової торгівлі місцевих товаровиробників, зокрема: ПрАТ «Літинський молокозавод» ТМ «Білозгар», ТОВ «Літинський м’ясокомбінат» ТМ «ЛМК», ФОП Бондарук Ю.В. ТМ «Бондарукові ковбаси»;

- постійно проводяться круглі столи та семінари, що сприяють у впроваджені сучасних методів введення бізнесу в торговельній діяльності.

На території області працюють 743297 об’єктів торгівлі та надають послуги харчування 1156 об’єктів ресторанного господарства.

В області діють 82 ринки та 98 постійно діючих ярмарків.

Протягом 2017 року в області проведено 4372 ярмарків, на яких реалізовано товарів на суму 318 млн. грн..

 

Пріоритет 10. Дерегуляція та покращення регуляторного середовища як передумова для подальшого розвитку малого та середнього бізнесу.

 

В області забезпечується виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Згідно вимог статей 7, 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» облдержадміністрацією у встановленому порядку затверджені План підготовки проектів регуляторних актів облдержадміністрації на 2017 рік та План-графік відстеження результативності дії регуляторних актів, які оприлюднені на веб-сайті облдержадміністрації (www.vin.gov.ua) у розділі «Регуляторна діяльність».

У 2017 р. в реєстрі регуляторних актів облдержадміністрації знаходиться 5 розпоряджень голови облдержадміністрації та 1 наказ структурного підрозділу облдержадміністрації, які розміщено на сайті облдержадміністрації в розділі «Регуляторна діяльність/ Реєстр регуляторних актів».

У липні поточного року втратили чинність 5 розпоряджень голови облдержадміністрації у сфері державного регулювання цін та тарифів.

Відповідно до Плану-графіку здійснення відстеження результативності дії регуляторних актів, за 9 місяців 2017 року проведено 3 періодичних відстеження результативності їх дії, результатом яких є внесення відповідних змін до діючих розпоряджень.

Також, відповідно до Плану підготовки проектів регуляторних актів облдержадміністрації на 2017 рік, було підготовлено два проекти розпоряджень голови облдержадміністрації, а саме:

  • «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації від 18.12.2009 року № 568 «Про затвердження тарифів на платні послуги, що надаються комунальними лікувально-профілактичними закладами Вінницької міської ради»» (пройшов процедуру погодження у Державній регуляторній службі України (Рішення № 78/2-Т від 08.08.2017 року);
  • «Про затвердження Порядку видачі дозволів на розміщення зовнішньої реклами поза межами населених пунктів Вінницької області» (знаходиться на доопрацюванні).

При підготовці зазначених регуляторних актів було забезпечено дотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». А саме, з метою отримання зауважень і пропозицій проекти регуляторних актів та аналіз регуляторного впливу з М-тестом до них були розміщені на сайті облдержадміністрації в розділі регуляторна діяльність/Проекти регуляторних актів.

 

Пріоритет 11. Розвиток транспортної інфраструктури

 

Транспортна галузь області задовольняє потреби населення у пасажирських та вантажних перевезеннях, яка функціонує завдяки розвинутій транспортній інфраструктурі.

Фактично перевезенням пасажирів займаються 168 автомобільних перевізника, які включають в себе як юридичні особи так і фізичні особи-підприємці. У перевезеннях використовується більше 2-х тис. транспортних засобів (автобусів), з них для обслуговування автобусних міжміських та приміських внутрішньообласних маршрутів загального користування задіяні біля 1200 одиниць.

Сьогодні в області, за даними сервісного центру, налічується біля 50 тис. вантажних автомобілів, з них 16,9 тис. од. належать суб’єктам господарювання юридичним особам і 33,2 тис. од. фізичним особам підприємцям.

Також, на території Вінницької області у підпорядкуванні двох регіональних філій ДП «Південна залізниця» та ДП «Одеська залізниця» знаходяться 61 залізнична станція. Загальна протяжність залізничних магістралей Вінниччини складає 1074,3 км.

Функціонує міжнародний аеропорт КП«Аеропорт Вінниця», який, може приймати літаки класу Боїнг-737, Аеробус А320, SAAB-340, Ту-154, Іл-76, АН-74. З аеропорту здійснюються регулярні рейси до Ізраїлю (Тель-Авів), Польщі (Варшава) та чартерні рейси до Туреччини (Анталія), Єгипту (Шарм-ем-Шейх).

У жовтні 2017 року міжнародний аеропорт «Вінниця» визнаний аеропортом року. Таку нагороду комунальне підприємство отримало від Асоціації «Аеропорти України». За дев'ять місяців цього року аеропорт «Вінниця» збільшив кількість пасажирів в 2,5 рази, рейсів –в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У 2017 році вантажооборот підприємств транспорту становив 27270,5 млн. ткм, або 108,6% від обсягу 2016 року. Вантажооборот залізничного транспорту збільшився на 1,3%, а автомобільного транспорту - на 1,8%.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями) у 2017р. перевезено 5,4 млн.т вантажів, що на 25,5% більше обсягу перевезень вантажів відповідного періоду 2016 року.

Пасажирооборот за 2017 рік становив 1508,9 млн.пас.км.

На будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності населених пунктів області у 2017 році було заплановано залучити близько

365,0 млн. грн. (в т. ч. кошти місцевих бюджетів  351,3 млн. грн. та позабюджетні кошти – 13,7 млн. грн.), за рахунок яких планувалось відремонтувати дороги площею 980,2 тис. м2.

 

Пріоритет 12. Подальший розвиток міжрегіонального, міжнародного та транскордонного співробітництва.

 

З точки зору розвитку міжнародного співробітництва Вінниччини 2017 рік був досить активним і насиченим.

Так, протягом року область відвідали понад 50 іноземних делегацій, зокрема: 12 Надзвичайних і Повноважних Послів країн світу, делегації регіонів-партнерів, міжнародних організацій та представники іноземних компаній.

Важливими подіями стали:

- підписання у квітні Угоди між Вінницькою обласною державною адміністрацією та урядом Ліберецького краю Чеської Республіки щодо розвитку торговельно-економічного, науково-технічного і гуманітарного співробітництва;

- офіційне підписання доповнення до Договору про співробітництво між Вінницькою обласною державною адміністрацією та Ясським повітом щодо співпраці в сфері соціального захисту.

Крім цього, область успішно реалізовує ще 10 Угод про співробітництво із регіонами Польщі, Румунії, Білорусі, Молдови.

 

Міжрегіональне та транскордонне співробітництво в рамках діючих угод досить динамічно розвивається, зокрема завдяки взаємним офіційним, робочим, навчальним візитам, обміну досвідом та реалізації спільних проектів.

Так, протягом 2017 року було організовано низьку візитів делегацій з Вінниччини закордон. Зокрема, делегації фахівців у сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, культури, представників медіа-середовища, фахівців з регіонального розвитку відвідали Сьвєнтокшиське, Лодзинське воєводства Республіки Польща, Ясський повіт Румунії, Ліберецький край Чеської Республіки, Сороцький район Республіки Молдова з метою обміну досвідом та налагодження міжгалузевого співробітництва. Також представники області брали участь у низці міжнародних економічних форумів, конференцій та виставок. Відбулись виїзні економічні місії вінницьких підприємців до Сполучених Штатів Америки, Китаю.

Крім того, з 5 по 17 серпня п. р. відповідно до домовленостей очільників партнерських регіонів 34 дитини загиблих та поранених учасників АТО із Вінниччини відвідали з ознайомчим візитом Ліберецький край Чеської Республіки. Чеською стороною була організована культурно-оздоровча програма: діти відвідали визначні місця краю, парки розваг та атракціонів, взяли участь у спортивних атракціях.

Також, з 24 серпня по 01 вересня п. р. 20 дітей загиблих і поранених учасників АТО та інших соціальних категорій з Вінницької області перебували на відпочинку у Сьвєнтокшиському воєводстві відповідно до попередньої домовленості очільників двох партнерських регіонів. Програма перебування передбачала освітню та оздоровчу частину, а також екскурсії та відвідування музеїв.

 

Пріоритет 13. Посилення боротьби з тіньовою зайнятістю.

 

У 2017 році проведено 292 засідання обласної, районних та міських робочих груп з питань забезпечення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, на яких розглядались питання дотримання мінімальних гарантій, питання по недопущенню використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету, заслухано звіти 1097 керівників підприємств. За результатами вжитих заходів у 2017 році в області додатково створено робочі місця для більше 2 тисяч осіб, загальна сума донарахованих  податків до бюджету  становила понад  4,0 млн. грн.

Номінальна заробітна плата за грудень 2017 року до відповідного періоду 2016 року зросла на 47,8% і становила 7613 грн. (13 місце серед регіонів України).

У 2017 році середньомісячна заробітна плата штатного працівника становила 6121 гривень, що на 46,2% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Підвищення середньомісячної заробітної плати відбулось за всіма видами економічної діяльності, з одночасним збільшенням нарахованого фонду оплати праці на підприємствах, установах та організаціях з кількістю найманих працівників 10 і більше осіб.

Найвищий рівень середньомісячної заробітної плати за 2017 рік за основними видами діяльності спостерігався у сфері інформації та телекомунікації – 8613 грн, фінансовій та страховій діяльності – 8076 грн, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 7907 грн, найнижчий – у наданні інших видів послуг – 4070 грн, діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 4229 грн.

 

Ціль 4. ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

 

Пріоритет 1. Забезпечення екологічної безпеки та збереження рекреаційного потенціалу області.

За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в області реалізовано ряд природоохоронних заходів, на які з обласного бюджету було заплановано 43207,5 тис. грн.

У 2017 році реалізація пріоритету відбувалась за такими напрямками:

 

  • Підвищення рівня суспільної екологічної свідомості.

У 2017 році Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з науковцями Вінницького національного педагогічного університету виготовлено науково-популярне видання "Птахи Вінниччини" (наклад – 160 примірників). Витрачено 50,0 тис. грн. (кошти обласного фонду), захід реалізовано.

 

-Виготовлення та розміщення екологічної реклами.

У 2017 році року виготовлено та розміщено на 20 бігбордах на території м.Вінниця та області соціальну рекламу природоохоронного спрямування (необхідність сортування твердих побутових відходів). Витрачено 71,6 тис. грн. (кошти обласного фонду), захід реалізовано.

 

- Реконструкція та будівництво очисних споруд каналізації населених пунктів області.

На 2017 рік заплановано виконання 10 заходів з реконструкції та будівництво очисних споруд, на 8 заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 13776,9 тис. грн., освоєно 12094 тис. грн. (94%). Виконано 7 заходів. Роботи з реконструкції та будівництва ОСК продовжаться у 2018 році.

Проведено будівництво або реконструкцію очисних споруд каналізації в м.Гайсин, м.Хмільник, м.Ямпіль, смт.Глухівці Козятинського району, с.Нова Гребля, Калинівського району; для Тиврівського будинку-інтернату геріатричного профілю; КЗ "Козятинська обласна туберкульозна лікарня".

 

- Проведення лісогосподарських заходів направлених на посилення екологічних функцій лісів, підвищення продуктивності, поліпшення стану та якісного складу лісів.

Запланований та реалізований захід з виявлення запасів природних рослинних ресурсів, визначення та обґрунтування затрат на їх охорону і відтворення (ВОКСЛП "Віноблагроліс"). На захід з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 323,0 тис. грн.

 

- Укріплення берегів водних об’єктів у межах населених пунктів.

На 2017 рік запланований захід "Реконструкція берегозакріплювальних споруд з очисткою русла річки Десна в межах смт Стрижавка Вінницького району", за результатами відкритих торгів підписано договір на 4500,0 тис.грн. Роботи розпочато у січні 2018 року.

 

- Впровадження практики роздільного збирання побутових відходів, будівництво екологічно-безпечних полігонів твердих побутових відходів.

У 2017 році на заходи із будівництва та технічного оснащення сортувальних комплексів та ліній, забезпечення обладнанням для збору та сортування ТПВ було освоєно 11799,6 тис.грн. коштів обласного фонду.

Зокрема, введено в експлуатацію сортувальної лінії на полігоні ТПВ в смт.Муровані Курилівці; розпочато роботи з будівництва сміттєсортувального комплексу на території полігону твердих побутових відходів у м.Іллінці, придбано сортувальні лінії твердих побутових відходів для м.Калинівка  та м.Хмільник. Завершення робіт заплановане на 2018 рік. Також, закуплено обладнання для обаштування майданчиків для роздільного збирання побутових відходів у 5 населених пунктах області.

 

- Забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних засобів захисту рослин, в тому числі рекультивація територій, забруднених токсичними відходами.

У 2017 році проведені роботи з перезатарення у 11 територіальних громадах. Перезатарено 51,0 тонну непридатних до використання пестицидів. Використано 114,8 тис. грн. коштів обласного фонду; захід виконано.

 

- Збільшення площі природно-заповідного фонду, з метою збереження в природному стані типових або унікальних комплексів.

Протягом 2017 року в області оголошено 6 нових об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 169,08 га: ландшафтні заказники «Розкошівський скарб» площею 15 га на території Стажгородської сільської ради Теплицького району, «Борсуки» площею 20 га на території Кармалюківської сільської ради Жмеринського району, «Зелена» площею 86,8709 га на території Очеретнянської сільської ради Погребищенського району, «Волошкове поле» площею 15 га на території Вербської сільської ради Чечельницького району, ботанічну пам’ятку природи «Бабійове» площею 15 га на території Поповогребельської сільської ради Чечельницького району та геологічну пам’ятку природи «Іллінецький кратер» площею 15 га на території Іллінецької міської ради.

Станом на 01.01.2018 в області нараховується 420 об’єктів природно-заповідного фонду (43 загальнодержавного значення, з них  1 національний природний парк та 377 місцевого значення, з них 4 регіональних ландшафтних парки), загальною площею 62,151 тис.га, що складає 2,35 % від площі області.

 

- Здійснення заходів щодо відновлення корінних природних комплексів на територіях природно-заповідного фонду.

У 2017 році виконані відповідні роботи у 12 парках, освоєно 2198,7 тис. грн. коштів обласного бюджету.

 

- Проведення заходів зі збереження видів тварин та рослин, занесених до Червоної книги України, в тому числі збереження популяції зубра європейського.

У 2017 році на виконання даного заходу з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено 749,9 тис. грн., кошти освоєні.

 

Пріоритет 2. Реалізація державної політики у сфері безпеки виробництва та охорони праці.

 

З початку 2017 року в регіоні проведено 138 засідань координаційних рад щодо безпечної життєдіяльності населення, на яких розглядалися питання стану охорони праці на підприємствах, установах і організаціях всіх форм власності.

До дня охорони праці, з метою привернення уваги суспільства до існуючих проблем у сфері охорони праці та виховання високої культури безпеки праці серед молоді проведено Всеукраїнський конкурс дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей», в якому взяли участь 380 дітей з різних куточків регіону.

 

Ціль 5. РОЗВИТОК ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 

Пріоритет 1. Забезпечення підвищення якості державного управління, прозорості, відкритості діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, подальший розвиток свободи слова і думки.

 

На виконання Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» укладено 12 угод з редакціями друкованих ЗМІ, телерадіомовними організаціями та інформаційними агентствами на висвітлення діяльності органів місцевої влади.

Протягом звітного періоду проведено 18 круглих столів, щодо формування громадської думки та забезпечення більш широкої поінформованості населення області, національно-патріотичному вихованню, висвітленню життя та діяльності видатних постатей національної історії.

Проведено 3 тури конкурсу «Вінниччина очима редактора», на який 59 журналістами із 32 редакцій електронних та друкованих засобів масової інформації надано 107 оприлюднених матеріалів, що сприяє підвищенню рівня обізнаності жителів області в питанні реформування місцевого самоврядування в Україні. Профінансовано видатки на виплату премій, придбання рамок до дипломів та квіткової продукції переможцям конкурсу на загальну суму 94,0 тис. грн.

Проведено 5 наради та 4 семінари для працівників структурних підрозділів райдержадміністрацій, відповідальних за зв’язки з засобами масової інформації, журналістів комунальних ЗМІ, що сприяє підвищенню якості наповнення інформацією сайтів райдержадміністрацій, підвищення журналістської майстерності.

Забезпечено проведення на належному рівні в області заходів з відзначення державних і професійних свят, історичних та визначних подій, ювілейних та пам’ятних дат та інших заходів.

Здійснено фінансування видатків на відзначення державних свят та проведення інших заходів, зокрема, виплату грошової винагороди до Почесної грамоти облдержадміністрації та обласної Ради, забезпечено виготовлення друкованої продукції за макетами, надісланими Адміністрацією Президента України та Міністерством інформації України, а також оплату транспортних послуг та придбання друкованої продукції.

Забезпечено фінансову підтримку на оплату оренди та утримання приміщення обласної організації Національної спілки письменників України у сумі 16,5 тис. грн.

 

Пріоритет 2. Реалізація державної політики у сфері підтримки сім’ї, як основи суспільства.

 

В області проживає 14101 багатодітна сім’я, в яких виховується 47614 дітей.

Багатодітні сім’ї Вінниччини забезпечені посвідченнями батьків та дитини з багатодітної сім’ї на 100%.

У 2017 році проведено низку проектів, спрямованих на покращення фінансової грамотності багатодітних та малозабезпечених сімей, якими охоплено всі райони та міста обласного значення.

Створено тренінгово-консультаційний центр з розвитку власної справи та само зайнятості; проведено тренінги для матерів/батьків з техніки пошуку роботи та самопрезентації при районних ЦЗ, впроваджений соціальний проект «FinIQInternational» сім’я – 2017» з фінансової грамотності для багатодітних та малозабезпечених сімей, яким охоплено всі райони та міста обласного значення, продовжено реалізацію проекту «Успішний бізнес – соціально відповідальний бізнес».

Ці проекти допомогли учасникам заходів отримати та удосконалити нові навики щодо ведення сімейного бюджету та підвищити коефіцієнт фінансового інтелекту в родинах.

Здійснено апробацію нових форм сімейного дозвілля та популяризації сімейних цінностей, спрямованих на укріплення сім’ї.

Проведено нові цікаві сучасні заходи, а саме: творчо-розважальну спартакіаду «Тато, мама, я – обдарована сім’я», перший дводенний фестиваль сімейного тімбілдінгу, для сімей учасників АТО, на базі дитячого санаторія «Подільський Артек», екскурсійний тур «Новорічне свято у кожну хату» - відвідування країни «Кідландія» (м. Київ).

Крім того, особлива увага приділяється підтримці талановитих та обдарованих дітей із соціально вразливих категорій сімей. З цією метою проведено фестиваль творчості та таланту «Крок до мрії».

Продовжено роботу щодо стимулювання розвитку змістовного дозвілля сімей, в тому числі внутрішньо переміщених осіб та підтримці талановитих та обдарованих дітей із соціально вразливих категорій сімей.

Вперше проведено обласну акцію «Подорож у дитячий світ» до Дня захисту дітей, яка відбулася на базі «Подільського зоопарку».

Проведено обласне свято новорічної ялинки для дітей соціально вразливих категорій з усіх районів та міст області. Започатковано проведення майстер-класів до дня Святого Миколая та Новорічних та Різдвяних свят, а також новорічної фотозони.

Участь у святах взяли діти з числа тих, хто потребує особливої уваги та підтримки з усіх районів та міст області.

Таким цікавими заходами вдалося охопити понад 4 тисячі дітей з усієї області.

Запроваджено моніторинг діяльності суб’єктів, які здійснюють заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству з виїздом у райони та міста області.

Проведено навчання для фахівців районів, які впроваджують корекційні програми з особами, які вчинили насильство в сім’ї.

В результаті чого налагоджено взаємодію суб’єктів на місцевому рівні та на 30% збільшено кількість районів, в яких впроваджуються корекційні програми.

Найкращі показники щодо проходження корекційних програм з особами, які вчиняють насильство в сім’ї  зафіксовано м. Вінниця – 135 осіб, Гайсинський район – 51 особа, Крижопільський район – 49 осіб, Барський район – 35 осіб, Ямпільський район – 35 осіб.

Водночас, найгірша ситуація щодо впровадження корекційних програм залишається у 11 районах та містах обласного значення: Бершадському, Іллінецькому, Липовецькому, Муркуриловецькому, Піщанському, Погребищенському, Теплицькому, Тиврівському, Тростянецькому районах та м. Могилів-Подільському, м. Жмеринка, в яких корекційні програми не впроваджуються.

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» та з метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї.Проведено низку заходів спільно з суб’єктами взаємодії.

Позитивним показником проведеної роботи є збільшення на 10 відсотків звернень з приводу насильства в сім’ї.

Найбільше зафіксовано звернень  м. Вінниця (1092) та Бершадському районі (494) , Літинському районі – (350), Немирівському  районі (325), Тиврівському районі (323) . Найменше таки звернень надійшло – Іллінецький район (2), м. Козятин (4), Козятинський район (19), Муркуриловецький район (51), Піщанський район (53).

Важливим досягненням є співпраця з Фондом народонаселення ООН в Україні та реалізація проекту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні», в рамках якого створено 4 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги жертвам насильства.

Подальша робота з Фондом буде спрямована на налагодження роботи відділення тимчасового перебування для осіб, постраждалих від домашнього насильства в Комплексному центрі надання соціальних послуг.

У 2017 році спільно з громадськими організаціями проведено цикл навчань для відповідальних осіб райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення за проведення процедури встановлення статусу  особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

З метою привернення уваги до проблеми торгівлі людьми проведено три широкомасштабні інформаційні кампанії в усіх районах та містах області.

Така робота значно підвищує рівень обізнаності населення щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Вінницька область займає першу сходинку в Україні у рейтингу областей щодо кількості осіб, яким встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

З 2012 року в області встановлено 42 статуси особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Проте, це не говорить про більшу кількість в області випадків торгівлі людьми, а свідчить про налагоджену роботу та співпрацю з громадськими організаціями щодо ідентифікації осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Хочу зауважити, що у 2017 році із 27 осіб, визначених у 27 районах області відповідальними за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, лише одна відповідальна особа Козятинської райдержадміністрації провела вищевказану процедуру.

З метою запобігання та протидії дискримінації за ознакою статі минулого року вжито кроків щодо посилення інституційних механізмів утвердження гендерної рівності.

В області діє Експертна рада з питань запобігання та протидії  дискримінації за ознакою статі, що єінноваційним у цьому напрямку.

Завдяки діяльності цієї Ради вперше розглянуто 6 звернень від мешканців області щодо розміщення обурливої зовнішньої реклами. Вказана у зверненнях реклама визнана дискримінаційною за ознакою статі та, в результаті вжитих заходів, знята з рекламних щитів.

Враховуючи, що гендерна політика має забезпечити інтеграцію встановлення рівності між жінками та чоловіками у всі сфери, де приймаються рішення, здійснено низку заходів, спрямованих на розвиток у жінок лідерських навичок для участі у прийнятті управлінських рішень та провадження підприємницької діяльності. Проведення подібних заходів сприяє утвердженню в нашому суспільстві європейських цінностей, безперешкодного руху до забезпечення рівних прав та можливостей.

 

Пріоритет 3. Зміцнення законності і правопорядку, належне забезпечення конституційних прав та інтересів громадян і держави. Посилення боротьби з корупцією.

 

Відповідно до завдань, визначених керівництвом держави, у 2017 році в області проводились заходи щодо реформування та розвитку правоохоронних органів.

З початку року структурними та територіальними підрозділами ГУНП зареєстровано понад 147,9 тис. заяв та повідомлень, з яких 21,6 тис. із ознаками кримінальних правопорушень. У розрахунку на 10 тис. населення зареєстровано 935,0 заяв та повідомлень.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань унесено інформацію про вчинення 11220 (без врахування закритих) кримінальних правопорушення, за якими по 5113 - повідомлено про підозру особам, які їх вчинили, що становить 45,6% (по державі 35,1%).

Від злочинних проявів потерпіло 7842 громадянина, що становить 49,6 осіб на кожні 10 тис. населення. Жертвами скоєння кримінальних правопорушень стали 163 дитини, 3039 жінок, 1164 пенсіонери, 41 іноземець. Внаслідок вчинення кримінальних правопорушень загинуло 156 громадян.

За звітний період знаходилось у провадженні (без урахування закритих) 34748 кримінальних проваджень, що на 6,1% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Закінчено досудове розслідування по 5976 кримінальних правопорушеннях, у тому числі 1256 по злочинах минулих років.

Перевірено стан слідства у кримінальних провадженнях про корупційні злочини, звернуто увагу на повноту вжитих заходів до завершення розслідування. Протягом поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 170 кримінальних проваджень зазначеної категорії.

По кримінальних провадженнях, що скеровані до суду відповідно до ст.170 КПК України накладено арешт на майно на загальну суму 812 тис. грн., а загальна сума збитків становить 7076 тис. грн.

Для забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку упродовж поточного року ГУНП вживаються структурні, організаційні і практичні заходи щодо якісних змін у діяльності.

 

В умовах розвитку суспільства з метою ухвалення стратегічних рішень в структурі Головного управління створено Ситуаційний центр, а також для покращення і вдосконалення роботи зі зверненнями - відкрито кімнату «Вартового прийому громадян».

З метою удосконалення реагування на повідомлення населення цього року у територіальних підрозділах поліції області розпочали роботу 62 групи реагування патрульної поліції.

Встановлено комплекси відеофіксації номерних знаків транспортних засобів «Відеоконтроль-Рубіж» із одночасною можливістю здійснення перевірки за наявними базами обліку підрозділів поліції.

Продовжується робота по встановленню засобів відеонагляду із виведенням зображення на монітори у відділи та відділення поліції ГУНП. Завдяки ужитим правоохоронним заходам протягом звітного періоду, росту злочинності в публічних місцях не допущено.

З початку поточного року на території області в публічних місцях вчинено 598 кримінальних правопорушень, з яких по 55%, особам повідомлено про підозру.

За звітний період на території області правопорядок забезпечувався силами 15 тис. 875 працівників поліції та 856 військовослужбовців НГУ на 4 тис. 915 масових заходах, участь у яких прийняли майже 1 млн. 464 тис. громадян. Завдяки злагодженим діям правоохоронних органів грубих порушень під час їх проведення не допущено.

 

Проведені заходи сприяли підвищенню пильності населення області до питань власної безпеки та сприяння правоохоронним органам у здійсненні покладених на них функцій.

Завдяки заходам, проведеним правоохоронними органами області та органами державної влади у сфері забезпечення законності, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, криміногенна ситуація в області протягом 2017 року не ускладнилась.

 

Пріоритет 4. Проведення аналізу ефективного використання бюджетних коштів в ході виконання обласних програм.

 

Повноцінне запровадження програмно-цільового методу (далі - ПЦМ) при виконані бюджетів здатне якісно підвищити ефективність та прозорість використанні коштів, забезпечуючи таким чином краще задоволення населення гарантованими державою суспільними послугами.

На початковому етапі впровадження ПЦМ виникає потреба в роз’яснені тих чи інших його аспектів, також постійно уточнюється вітчизняна методологія ПЦМ шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правових актів. Протягом року в районах області було проведено вісім «кущових» семінарів-тренінгів, якими було охоплено понад 1 тисячу працівників бюджетної сфери 576-ти місцевих бюджетів області.

На відповідних тренінгам вдалось надати відповідну методологічну та інформаційну підтримку працівникам з фінансово-економічних питань більшості сільських та селищних рад області.

Завдяки кропіткій роз’яснювальній роботі та методологічній підтримці, 579 місцевих бюджетів з 689 наявних (84%) вже застосовують ПЦМ, у т.ч. – 524 бюджети сіл, селищ та міст районного значення.

 

Надходження до Зведеного бюджету за 2017 рік, з врахуванням платежів, які адмініструє державна фіскальна служба, митних платежів та надходжень інших міністерств і відомств, зросли в порівнянні з 2016 роком в 1,5 рази або на 5219,6 млн. грн. і становлять 15521,7 млн. грн. В тому числі надходження до Державного бюджету склали 7296,6 млн. грн., їх обсяг збільшився майже у 1,6 рази або на 2645,7 млн. грн.

До бюджетів усіх рівнів зібрано 11627,5 млн. грн. податків і зборів, які адмініструє державна фіскальна служба, що на 3120,2 млн. грн. або на 36,7% більше, ніж за 2016 рік. В тому числі до Державного бюджету – 5286,4 млн. грн., що на 1531,3 млн. грн. або на 40,8% більше рівня 2016 року.

Крім власних надходжень податків і зборів до загального фонду бюджету області отримано також 1084,6 млн. грн. дотацій, або 100,0% плану на рік, та 10785,8 млн. грн. субвенцій з державного бюджету, або 98,9% до плану на рік (недоотримано і недовикористано 118,7 млн. грн.). Проти 2016 року надходження дотацій та субвенцій з Державного бюджету по загальному фонду збільшилось на 3225,5 млн. грн., або на 37,3%.

 

За 2017 рік по зведеному бюджету області (загальний і спеціальний фонди) проведено видатків в сумі 20084,2 млн. грн., що становить 98,1% плану на рік з врахуванням змін (заплановано 20486,7 млн. грн.), і збільшились проти 2016 року на 6253,9 млн. грн., або на 45,2%. З них, проведено видатків розвитку (капітальні видатки) в сумі 2871,1 млн. грн., що становить 95,9% плану на рік (2995,4 млн. грн.), і більше проти 2016 року на 1279,8 млн. грн., або на 80,4%.

В першу чергу кошти бюджету спрямовувались на фінансування соціально-культурної сфери: за 2017 рік на зазначені цілі використано 15995,9 млн. грн. коштів загального і спеціального фондів бюджету - це 79,9% усіх видатків, у тому числі на освіту використано 5342,1 млн. грн. (проти 2016 року збільшення на 1657,8 млн. грн., або на 45,0%), на охорону здоров’я – 3584,0 млн. грн. (збільшення проти 2016 року на 1219,0 млн. грн., або на 51,5%), на соціальний захист та соціальне забезпечення – 6327,7 млн. грн. (збільшилися на 1559,7 млн. грн., або на 32,7%), на культуру – 581,1 млн. грн. (збільшення на 142,3 млн. грн., або на 32,4%).

 

За результатами моніторингу 2017 року сайту Prozorro, Вінницька обласна державна адміністрація займає третє місце серед областей України за кількістю проведених електронних закупівель.

За 2017 рік бюджетними закладами, установами, організаціями, які утримуються за кошти обласного та районних бюджетів проведено 20,9 тис. електронних закупівель. Економія коштів обласного та районних бюджетів становила майже 125 млн. грн..

Загалом за 2017 рік проведено 18,9 тис. допорогових закупівель. Економія коштів по допорогових закупівлях склала 45,6 млн. грн. або 37% від загальної кількості закупівель.

 

Пріоритет 5. Залучення територіальних громад до розробки програм з комплексного розвитку територій, що реалізуються за кошти, які незаборонені чинним законодавством України.

 

З метою подальшого розвитку місцевого самоврядування, вироблення ефективних шляхів вирішення проблем життєзабезпечення територіальних громад в 2017 році проведено XIV обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад.

Цього року вперше, за всю історію існування конкурсу, з обласного бюджету виділено на реалізацію проектів рекордну суму 23 млн. грн. (для порівняння: в 2004 році в конкурсі прийняли участь та стали переможцями 27 громад, з обласного бюджету було виділено 300 тис. грн.).

Для участі в ХIV обласному Конкурсі проектів розвитку територіальних громад було подано 709 проектів, з них 73 проекти екологічного спрямування.

На розгляд Конкурсної комісії було допущено 636 проектів, які набрали вище 60 балів. За результатами конкурсу визнано переможцями 273 проекти, а саме: 63 - з екологічного спрямування та 173 - по інших напрямках, таких як:

- підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями;

- збереження історико-культурної спадщини;

- розвиток спортивної та туристичної інфраструктури населених пунктів;

- заходи щодо енерго- та ресурсозбереження в закладах системи охорони здоров'я, освіти, культури та соціального захисту.

 

Одним із напрямків комплексного розвитку територій є залучення грантових коштів шляхом налагодження міжнародних відносин та співробітництва з Європейськими партнерами.

Основними напрямками проектів, які реалізуються із залученням міжнародної технічної допомоги за рахунок коштів Європейського Союзу, є:

- реформування енергетичного сектору,

- стимулювання розвитку соціальної сфери,

- поліпшення інвестиційного клімату,

- впровадження інновацій,

- розвиток підприємництва та туризму.

За підтримки країн-донорів таких як Швейцарія, Канада та Європейської Комісії, в області втілюються у життя ряд проектів направлених на соціально-економічний розвиток громад, а саме:

  • Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO), завданням якого є подальша підтримка реалізації реформи децентралізації; максимально широке впровадження моделей децентралізованого надання послуг, впровадження інноваційних механізмів співфінансування проектів розвитку; консолідація досвіду проекту та інтеграція його у нормативні та законодавчі документи;
  • Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ фаза», для участі в якому з метою поліпшення життя сільських громад області відібрано 8 районів. Водночас, у виключному порядку Проект підтримав громаду с. Павлівка Калинівського району, яка постраждала під час вибухів арсеналу. Було надано фінансову допомогу на відновлення вуличного освітлення, зруйнованого під час вибухів.
  • Проект «Партнерство для розвитку міст» ПРОМІС впроваджується в області (з квітня 2015 року до грудня 2020 року) Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Уряду Канади, який спрямовано на зміцнення муніципального сектору в Україні, впровадження ефективного демократичного управління та прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку; створення сприятливого середовища для розвитку малого та середнього бізнесу; підтримка процесу децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.

 

Також, у звітному році Вінницька обласна державна адміністрація виступала бенефіціаром 6 проектів міжнародної технічної допомоги, з яких 4 фінансуються за рахунок коштів Європейського Союзу в особі Європейської комісії в Україні та 2 - за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку.

У 2017 році за рахунок міжнародної технічної допомоги в області реалізовувались наступні проекти:

  1. Проект «EnergyGo: Впровадження плану дій сталого енергетичного розвитку м.Жмеринка».
  2. Проект «Залучення громади до процесу планування міських просторів» (м. Ладижин).
  3. Проект «Туризм – запорука динамічного соціально-економічного розвитку сільських громад» (смт Вороновиця).
  4. Проект «Розвиток можливостей кооперативу для захисту правових і економічних інтересів особистих селянських господарств, а також розширення асортименту молочної продукції для соціальної сфери Томашпільського району».
  5. Проект «Автоматична система оплати проїзду для м. Вінниця - Підтримка в реалізації проекту».
  6. Проект «Автоматична система оплати проїзду для м. Вінниця – Нормативно-правова база».

 

Пріоритет 6. Розвиток самодостатніх і спроможних територіальних громад та їх об’єднань.

 

В області функціонують 34 об’єднані територіальні громади.

На виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» обласною державною адміністрацією розроблено, а рішенням 38 сесії обласної ради 6 скликання від 24 червня 2015 року №894 схвалено проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, яким передбачено утворення в області 108 об’єднаних територіальних громад.

Надходження до загального фонду бюджетів об’єднаних територіальних громад за 2017 рік порівняно з 2016 роком зросли на 177,8 млн. грн., або на 43,8%, зокрема: по податку на доходи фізичних осіб – на 123,7 млн. грн. (на 53,4%), платі за землю – на 14,2 млн. грн. (на 23,7%), єдиному податку – на 25,5 млн. грн. (на 40,1%), адміністративних послугах (коди 22010300, 22012500, 22012600, 22012900) – на 3,8 млн. грн. (на 60,0%).

Темпи приросту доходів загального фонду бюджету області за 2017 рік порівняно з 2016 роком зросли на 1826,0 млн. грн., або на 38,4%, зокрема, по бюджетах районів – на 692,4 млн. грн., або на 39,0%, містах обласного значення – на 691,2 млн. грн., або на 36,8%, обласному бюджету – на 264,6 млн. грн., або на 38,1%, об’єднаних територіальних громадах – на 177,8 млн. грн. або на 43,8%.

Бюджетна децентралізація та розширення повноважень територіальних громад сприяє підвищенню фінансової самостійності місцевих бюджетів та зміцненню їх фінансової основи та самодостатності.

Так, за 2017 рік додатковий фінансовий ресурс місцевих бюджетів області склав 4260,9 млн. грн. проти 2014 року (з часу введення в дію фінансової децентралізації). Зокрема по єдиному податку – на 697,3 млн. грн., по акцизному податку – на 435,0 млн. грн., по платі за надання інших адміністративних послуг – на 83,4 млн. грн. та по податку на майно (без плати за землю) – на 71,6 млн. грн..

Спостерігається значне збільшення проведених капітальних видатків у 2017 році бюджетів об’єднаних територіальних громад порівняно з 2016 роком на 1279,8 млн. грн., або на 80,4%,

 

Пріоритет 7. Упровадження технологій е-урядування та е-демократії в місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону.

 

В області діє регіональна програма інформатизації «Електронна Вінниччина» на 2016-2018 роки, яка затверджена рішення 19 сесіїобласної Ради 7 скликання від 19.05.2017 року № 352.

Відповідно до заходів програми у 2017 році:

  1. Завершено проведення удосконалення офіційного веб-сайту облдержадміністрації (завдяки чому забезпечено дотримання законодавства України, в тому числі щодо забезпечення доступу до даного інформаційного ресурсу людей з обмеженими фізичними можливостями).
  2. Впроваджено нову систему корпоративної пошти облдержадміністрації, до якої підключено структурні підрозділи облдержадміністрації та райдержадміністрації.
  3. Спільно з Міжнародною Благодійною Організацією «Фонд Східна Європа» у рамках проекту «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» проводяться роботи з автоматизації документообігу 12 пілотних центрів надання адміністративних послуг області (Барського, Гайсинського, Іллінецького, Калинівського, Крижопільського, Мурованокуриловецького, Немирівського, Тиврівського, Теплицького, Козятинського районних, Жмеринського та Ямпільського міських).
  4. Розробляється регіональний веб-портал адміністративних послуг.
  5. Проводиться уніфікація та модернізація офіційних веб-сайтів райдержадміністрацій, відповідно до вимог законодавства, з метою забезпечення достатнього рівня їх змістовного наповнення та технічного забезпечення.
  6. Проведено закупівлю програмного забезпечення для автоматизації електронного документообігу в облдержадміністрації. На даному етапі відбувається впровадження системи електронного документообігу в апараті облдержадміністрації. Зазначена система електронного документообігу дозволить: автоматизувати процеси діловодства в облдержадміністрації та її структурних підрозділах; забезпечити інформаційно-аналітичну підтримку діяльності керівництва, якості та своєчасності прийняття управлінських рішень; працювати з електронними документами в режимі віддаленого доступу за допомогою мобільних пристроїв через веб-інтерфейс; забезпечити інтеграцію з Системою електронної взаємодії органів виконавчої влади України; підвищити продуктивність праці персоналу за рахунок вивільнення робочого часу шляхом зменшення обсягів рутинних операцій (на пошук документів, підготовку звітів тощо); забезпечити автоматизацію процесів опрацювання внутрішніх, вхідних та вихідних електронних документів; забезпечити належний рівень виконавської дисципліни та відповідного поточного контролю за нею тощо.