Сьогодні, 23 липня, відбулося чергове засідання Обласної комісії з реабілітації при обласній державній адміністрації за допомогою сервісу для організації онлайн-конференцій та відеозв'язку Zoom.

«Регіональні комісії з реабілітації є першим рівнем нової системи реабілітації громадян, що були репресовані комуністичним тоталітарним режимом. Саме вони приймають заявки на реабілітацію, здійснюють аналіз обставин і документів справи та подають свої обґрунтовані висновки до Національної комісії з реабілітації, яка приймає остаточне рішення. Так, сьогодні ми розглянемо 207 заяв про визнання осіб реабілітованими від політичних репресій за часів радянської влади та приймемо відповідне рішення щодо кожного конкретного випадку», – зазначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

Розглянувши всі заяви та пакет документів робоча група при обласній комісії з реабілітації перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку, що всі громадяни були репресовані позасудовими органами, а саме:

– за постановою Трійки УНКВС (Управління народного комісаріату внутрішніх справ) по Вінницькій області – 134 особи;

– за постановою Трійки УНКВС по Київській області – 6 осіб;

– за постановою Трійки УНКВС по Одеській області – 1 особа;

– за постановою Трійки УНКВС по Молдовській АРСР – 1 особа;

– за рішенням Особливої наради при Державному політичному управлінні – 65 осіб.

Громадяни зазнали таких репресій як позбавлення життя (розстріл), позбавлення волі (ув’язнення), обмеження волі, а також заслання та вислання.

«Відповідно до статей 1 та 2 пункту 1 Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання», – відзначив секретар Обласної комісії з реабілітації Микола Вижга.

Таким чином, обласною комісією з реабілітації одноголосно прийнято рішення про те, що всі репресовані особи підлягають реабілітації.

Протягом 3 робочих днів буде підготовлено відповідні обґрунтовані пропозиції щодо кожної з 207 справ та передано до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

Вся інформація щодо діяльності комісії систематично розміщується на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Обласна комісія з реабілітації».