Сьогодні, 7 лютого, у конференц-залі обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації.

«Ми продовжуємо працювати над відновленням історичної справедливості та доброго ім'я усіх тих українців, які були репресовані радянською тоталітарною системою та незаконно позбавлені волі, або гірше того – фізично знищені. На основі опрацьованих робочою групою обласної комісії з реабілітації матеріалів архівних справ, наданих заявниками особисто та представником уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в центральних областях України Валерієм Ольховим, сьогодні комісія розгляне 33 звернення щодо визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій та прийме відповідні рішення щодо кожного конкретного випадку», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк внесла на розгляд обласної комісії з реабілітації пропозицію щодо виготовлення спеціальних посвідчень для осіб, яких визнано реабілітованими.

«Як ми всі знаємо, визнання особи реабілітованою відноситься до компетенції Національної комісії з реабілітації, а видання посвідчень, які цей факт підтверджують, – до компетенції органів місцевого самоврядування. Доречно буде виготовити такі посвідчення та передати їх до органів місцевого самоврядування Вінницької області», – зауважила Світлана Василюк.

Під час засідання члени комісії опрацювали 33 раніше поданих на розгляд звернення. За результатами обговорення та голосування, 29 справ найближчим часом будуть передані до Національної комісії з реабілітації, для наступного розгляду їх по-суті, тобто можливості визнання осіб реабілітованими або потерпілими від репресій. Чотири справи визнано такими, що не підлягають під дію Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» від 17 квітня 1991 року № 962-XII (зі змінами та доповненнями).

Нагадаємо, що обласна комісія з реабілітації при облдержадміністрації діє відповідно до Положення, яке затверджене розпорядженням голови облдержадміністрації від 14 березня 2019 року № 197 «Про затвердження складу обласної комісії з реабілітації при облдержадміністрації». Окрім того, розпорядженням затверджено склад комісії до якої ввійшли науковці, історики та краєзнавці, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства Вінниччини, обласної редакції колегії по підготовці та виданню обласної книги «Реабілітовані історією», регіонального представництва Українського інституту національної пам'яті, Державного архіву області, національної поліції та Управління Служби безпеки України у Вінницькій області.

Організаційне та технічне забезпечення, а також інформаційний супровід діяльності обласної комісії з реабілітації здійснює Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації.

Інформація щодо діяльності комісії систематично розміщується на офіційному веб-сайті облдержадміністрації у розділі «Громадянське суспільство», рубриці «Обласна комісія з реабілітації».