Сьогодні, 28 вересня, у креативному просторі «Артинов» відбувся регіональний форум – конференція «Демократія в дії: вивчення стану комунікації влади та громадськості у Вінницькій області в умовах пандемії COVID-19 та адвокація заходів щодо її поліпшення».

«Головним чинником, що змінив комунікацію між організаціями громадянського суспільства та органами місцевого самоврядування, стала територіальна реформа. Значного впливу на ситуацію завдала пандемія COVID-19. Але при цьому ситуація не однозначна: подекуди ці комунікативні зв’язки послабились, з іншого боку – посилились з використанням онлайн сервісів», – зазначив модератор заходу, голова громадської організації «СФЕРО» Олександр Сологуб.

«Сила влади – у комунікації з громадськістю. Це вміння організовувати консультації з громадськістю, проводити громадські експертизи, комунікувати з громадськими радами, делегувати владні повноваження, працювати у команді, брати на себе відповідальність за прийнятті рішення, спільно вирішувати ті проблеми, які сьогодні турбують громаду та суспільство», – відзначила у вступному слові до учасників конференції директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Світлана Василюк.

За словами директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бураковського, відповідно до дослідження проведеного громадською організацією «СФЕРО» Вінницька обласна державна адміністрація входить у п’ятірку кращих обласних адміністрацій за рівнем здійснення комунікацій з громадськістю.

«Влада має «чути» громадськість. Якщо ж ні – буде багато критики. Але при цьому, критика влади громадськістю має бути конструктивною: звертатись з конкретними напрацьованими пропозиціями, разом шукати партнерів та підтримку, спільно діяти щодо вирішення існуючих проблем», – переконана голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига.

Особливе місце в обговорення стану комунікації влади та громадськості у Вінницькій області в умовах пандемії COVID-19 посіло питання розвитку громадянської освіти.

«У програмах усіх рівнів, які стосуються розвитку громадянського суспільства, провідне місце повинно займати питання громадянської освіти. Це надзвичайно важливо зараз. Це те, чого не вистачає сучасним українцям: надання знань, що мають стати основою розуміння ролі громадськості в житті держави. Ролі, яка щороку зростає», – зазначив голова громадської організації «Подільський центр прав людини» Михайло Бардин.

Окрім того, учасники конференції обговорили можливість створення інституту громадського омбудсмена, роль якого полягатиме не у безпосередньому вирішені проблем громад, а в роз’ясненні механізмів завдяки яким можна вирішувати такі проблеми.

За підсумками регіонального форуму – конференції «Демократія в дії: вивчення стану комунікації влади та громадськості у Вінницькій області в умовах пандемії COVID-19 та адвокація заходів щодо її поліпшення» затверджено відповідну резолюцію щодо проведення в 2021 році інформаційної кампанії «посилення взаємодії «влада – громадськість».