Так, впродовж І кварталу 2024 року заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав людей з інвалідністю в частині створення умов доступності транспорту, об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури визначались Регіональною програмою підвищення рівня безпеки дорожнього руху у Вінницькій області на  2024-2028 роки, затвердженою наказом Начальника обласної військової адміністрації від 08.12.2023 року № 1461.

        За результатами проведених Управлінням конкурсів з визначення автомобільного перевізника на приміських, міжміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області (внутрішньообласні маршрути) впродовж 2023 – 2024 років,  розпочало роботу 30 автобусів пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю, із них 5 автобусів - в І кварталі 2024 року.

Відповідно до інформації районних військових адміністрацій Вінницької області, в межах територіальних громад систематично здійснюються заходи виконання норм і стандартів створення безбар’єрного простору на Вінниччині.

         З метою створення умов з безбар’єрності, станом на 31 березня 2024 року, облаштовано паркувальні зони для людей з інвалідністю в готелях, курортних закладах в районах: Вінницькому – 529, Гайсинському – 5, Жмеринському -10, Могилів-Подільському – 11, Тульчинському – 9, Хмільницькому – 39.

        Місця з встановленим заниженим бордюровим каменем наявні у районах: Вінницькому – 40, Гайсинському – 48, Жмеренському – 84, Могилів-Подільському – 27,  Тульчинському – 21, Хмільницькому – 60.

На існуючих світлофорних об’єктах області встановлено 180 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з вадами зору.

Зокрема, за інформацією Вінницької територіальної громади, станом на 31 березня 2024 року, з метою впровадження заходів з доступності людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, в громаді облаштовано: для осіб з інвалідністю паркомісць 518, із наявних 12290.

Окрім того, на існуючих світлофорних об’єктах встановлено 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з вадами зору.

Впродовж І кварталу 2024 року облаштовано 8 од. пішохідних переходів із заниженим бордюровим каменем та 8 од. пандусів до 97 од. наявних. Також, на платформах зупинок громадського транспорту та на підшоходних переходах до пандусів влаштовано 125 м2 тактильних елементів.

Фахівцями КП «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху» щороку на зупинках міського пасажирського транспорту наноситься дорожня розмітка 1.17.1 з елементами спеціальних позначень для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

  В межах Вінницької ТГ, експлуатується 9 тролейбусів «VinLine» з автономним ходом, які мають низький рівень підлоги, відкидний пандус, окреме місце для пасажира на кріслі колісному та 21 тролейбус Solaris Trollino 12, з низькопідлоговим відкидним пандусом та окремим місцем для пасажира з обмеженими фізичними можливостями.

          Всього, станом на 31 березня 2024 року комунальним підприємством        «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 71 автобус, 87 тролейбусів та 9 модернізованих трамваїв з низьким рівнем підлоги.

        Інформаційне забезпечення рухомого складу, який залучається до перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту загального користування здійснюється відповідно до вимог нормативних документів, розміри передніх та бокових трафаретів на трамваях, тролейбусах, автобусах та мікроавтобусах виготовляються з урахуванням потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, зокрема осіб з вадами зору.

В салонах рухомого складу міського електротранспорту встановлено інформаційні табло для інформування осіб з порушенням слуху та здійсюються сигнали оповіщення зупинок для осіб з порушенням зору.

          Інформація щодо розкладів руху низькопідлогового громадського транспорту вказана на паперових розкладах руху, розміщених на кожній зупинці міського пасажирського транспорту, на електронних табло, встановлених на 50 основних зупинках, а також на веб-сайті «Вінницький трамвай» за посиланням https://depo.vn.ua/.

За інформацією відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області державної служби України з безпеки на транспорті впродовж звітного періоду проведено 82 рейдів-перевірок, під час яких порушень законодавства суб’єктами транспортної галузі щодо доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення не зафіксовано.