В рамках виконання завдань Регіонального плану заходів на 2023 і 2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року визначено заходи із створення та покращення умов для безбар’єрного простору, у тому числі в дорожньо-транспортній галузі.

З метою забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, за звітний період продовжено реалізацію заходів зі створення умов доступності транспорту та об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури на Вінниччині.

Таким чином, у ІІІ кварталі 2023 року на пішохідних переходах та інших об’єктах благоустрою влаштовано ще 12 пандусів до 34 пандусів уже існуючих на території Вінницької міської територіальної громади.

На існуючих світлофорних об’єктах громади працює 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з вадами зору.

Впродовж звітного періоду на зупинках міського пасажирського транспорту проводилися роботи з нанесення дорожньої розмітки 1.17.1 з елементами спеціальних позначень для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Комунальним підприємством «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 61 автобус (86% від загальної кількості автобусів), 81 тролейбус (46% від загальної кількості тролейбусів) та 9 модернізованих трамваїв (8% від загальної кількості трамваїв) з низьким рівнем підлоги, пристосованих для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. Інформаційне забезпечення рухомого складу, який залучається до перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту загального користування здійснюється відповідно до вимог нормативних документів. Розміри передніх та бокових трафаретів на трамваях, тролейбусах, автобусах та мікроавтобусах виготовляються з урахуванням потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, зокрема осіб з вадами зору. В салонах рухомого складу міського електротранспорту встановлено інформаційні табло для інформування осіб з порушенням слуху.

Інформація щодо розкладів руху низькопідлогового громадського транспорту розміщена на зупинках міського пасажирського транспорту, а також на веб-сайті «Вінницький трамвай» за посиланням https://depo.vn.ua/.

Щодо порушень законодавства з питань доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення суб’єктами транспортної галузі (як фізичних осіб, так і юридичних осіб), які здійснюють перевезення пасажирів, за інформацією відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області державної служби України з безпеки на транспорті проведено 25 рейдів-перевірок, під час яких порушень законодавства суб’єктами транспортної галузі щодо доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення не зафіксовано.

        Доводимо до відома, Методичні рекомендації для працівників транспортно-дорожньої інфраструктури «Організація та реалізація процесу надання фізичного супроводу та допомоги на транспорті пасажирам з інвалідністю» розміщено за посиланням.